Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
 Сторінки:  1  2
Автор: Тема: Чому люди грають ролі і носять маски!
Volodymyr
Академік

Зареєстрований: 3-9-2003
Місто: гостомель
Нема на форумі

Настрій: в очікуванні...

[*] написано 15-7-2004 у 16:34
Чому люди грають ролі і носять маски!

З дозволу автора :)
Було б цікаво дізнатися Вашу думку.

От візьмемо типову вчительку, її соціальна роль - вчителька. От що ти уявляєш собі під вчителькою?
Бачиш, є певний стереотип, що вчительки повинні бути саме такими, а не якимись іншими.

Тепер давай візьмемо автомеханіка, чи зможе він працювати автомеханіком, наслідуючи соціальну роль вчительки?

(с) незрозуміле

він побачив сьогодні у себе в оці
вчорашню сльозу...
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Олександра Бабяк
Дійсний член

Зареєстрований: 22-2-2004
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: щаслива!!!!!!!!!!!!

[*] написано 15-7-2004 у 16:50

Це ми в місті придумали самі собі певні правила ролі і граємо їх, а в селі життя іде своїм ходом. Там люди щирі, не актори як ми. Їх не турбує як оцінять сторонні їхню поведінку, бо вони такі які є і лишнім не переймаються. А ми граємо ролі - кожен по своїй спеціальності.

Ваша Леся
Volodymyr
Академік

Нема на форумі

[*] написано 15-7-2004 у 17:04

to Олександра Бабяк:
Не певен - скоріш за все ролі трохи розрізняються. Трохи ширше - "А що на те люди скажуть".

to незрозуміле:
За вчительку - знаєш, а от образу вчительки не маю. Перші асоціації - це ті вчителя, що мене вчили - вивести на їхньому базисі узагальнену соціальну модель вчительки не можу.
Автомеханік - більш вдалий приклад. Але навіть тут я маю два варіанти - або людина у на пристойній СТО, або "дядя Вася (тм)", у засмальцованій тужурці з "біломором" у зубах.

вчорашню сльозу...
Tempika
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 21-1-2004
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: усміхнена

[*] написано 15-7-2004 у 18:13

...думаю, маски носять по тій причині, по якій носить маску хокейний воротар, – для самозахисту.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Volodymyr
Академік

Нема на форумі

[*] написано 15-7-2004 у 18:27

Цитата:
Першим відправив користувач Tempika
...думаю, маски носять по тій причині, по якій носить маску хокейний воротар, – для самозахисту.
Якщо не важко - розгорніть свою думку...:rolleyes:

вчорашню сльозу...
Tempika
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 15-7-2004 у 19:32

...по суті все своє життя людина намагається захиститися від неадекватної реакції
на себе... хоча життя беззаперечно доводить, що всім сподобатися неможливо, а ми
все ж намагаємося... комфортніше бути прийнятим в соціумі і відповідати певним
*паттернам* (навіть не знаю як точно перекласти – зразкам поведінки), аніж вибиватися
з стаї... ну глупо наприклад приходити до стоматолога і поводити себе, як вчителька, тоді
як доречним є поведінка пацієнтки... ну чи навпаки – приходити в клас і поводити себе
як пацієнтка зубного лікаря, викладаючи історію Древньої Греції... :-)) маска – це певна
упаковка, за якою ми *продаємо* себе в суспільстві... а як відомо, упаковка служить для
1) доброго зберігання товару 2) його найшвидшій *консумації* (якщо вже так пішли по
англ. термінам)... маски надягають через страх бути відштовхнутими.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2003
Місто: Київ
Нема на форумі

Настрій: теплий

[*] написано 15-7-2004 у 21:07

Навіщо міфи? Навіщо казки? Навіщо одяг, навіщо зайві емоції?

Допоки існуватимуть правила спілкування, життя, існування, доти будуть маски.

А правила існуватимуть допоки людина залишатиметься суспільною істотою. Тобто до її вимирання.
Рост
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 3-4-2003
Нема на форумі

Настрій: є

[*] написано 16-7-2004 у 09:08

Маска - захисна реакція. Захист від сірої маси, яку формують посередності. Це я не зневажливо, а просто в якості констатації факту. Посередність - людина, яка намагається будь-що не виділитися з середовища собі подібних. Коли приймаєш цю гру, сам мимоволі втрачаєш свою індивідуальність, стаючи посередністю, одним з...
Маска - соціальна роль. Це наслідок "соціальної свідомості". Людина - це не лише фізичний об`єкт, це ще й енергетична сутність, це емоції, думки, які не мають меж і впливають на інших людей без фізичного контакту. Так формуються "групи за інтересами". Щоб вважатися "своїм" в якійсь групі, доводиться носити відповідну маску. Бути своїм - це вигідно.
Взагалі ці два аспекти масок досить переплутані, взаємопов`язані.

З правилами спілкування маски пов`язані лише в тому випадку, якщо під правилами розуміти напередвизначені норми поведінки, а не комунікативні протоколи, вибачте за комп`ютений термін.
Tempika
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 09:17

...ух, не згідна я :-)) саме посередності ходять в сірих масках, а ті, кому все рівно, як їх
сприймає суспільство, маски не носять, відкриваючи усім свою наглу різнокольоровість.... :-)
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 09:21

За все своє життя я бачив лише кілька людей, що не носили масок. Їх поєднувала проста ознака - вони були божевільні.
Tempika
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 09:26

...ну наприклад, я теж в товаристві намагаюся одягти якусь маску, бо будуть рахувати божевільною... :-)
ось я зараз сиджу сама в хаті, посміхаюся, сяю, дійсно як дурна... де б я так дозволила собі виглядати
в офісі, наприклад, або в маршрутці, або в черзі до довідкою в ЖЕК... тому я й кажу, що маска – для
самозахисту, для того, щоб злитися з навколишнім середовищем... :-))
Рост
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 09:53

Таню, ти неуважна. Посередності носять маски і інших намагаються заставити. Про це я писав.
Тільки от нема посередностей. Кожна людина - іскра Божа, але за тим намаганням не вирізнятися, вона сама себе посередністю робить...

Олексію, ось ти вже і створюєш тиск - заставляєш надягнути тупу байдужу маску. Бо "тільки божевільні не носять масок". Еге ж?
От тако воно і робиться.
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 11:42

Росте, я тільки виклав свої спостереження. Можливо, проблема в означенні маски, але, на мою думку, маски носить 99,99999... відсотків людства, бо саме спілкування вимагає того, не кажучи вже про співіснування.

І не казав я що божевільні це погано - зауваж.

Цінуй чужі думки, але не настільки, щоб привласнювати їх.
Дмитро АРСЕНИЧ
Користувач Олесь
Почесний Академік

Зареєстрований: 3-2-2003
Місто: Baden-Wurtemberg
Нема на форумі

Настрій: повстанський

[*] написано 16-7-2004 у 11:50

Анекдот в тему:

Костюмований баль у фірмі. Генеральний директор прийшов в масці ведмедя, комерційний - в масці лиса, фінансовий менеджер - в масці вовка.
А сисадмін прийшов в масці 255.255.255.0
Рост
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 12:15

Маска не є необхідною.
Вона може вважатися вимушеною необхідністю, щоб тебе в псіхушку не запхали, чи ще куди.
Для спілкування потрібна щирість, а не маска. Нормального, людського спілкування, а не того, що найрозпосюдженіше зараз.
Tempika
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 12:28

...ну само собою, для найближчих людей маски знімаються, але... ось наприклад, у тебе поганий
настрій, приходиш до колєжанки, щоб трохи розрадитися розмовою за келихом пива і таранькою, а
у неї сталася найкраща подія у її житті... ну й надягаєш маску *у мене все ніби добре*, щоб не пригнічувати
своїм настроєм... або ще недоречніше – приходиш і сяєш, як нова копійка, а у неї проблеми... тож
надягаєш маску *та й у мене все не так*, і знову має місце пиво. :-))) вміння одягати і носити маски –
це частина комунікативних здатностей психічно здорової людини... гм... а у мене ось таке провокаційне
питання – а чи надягають маски під час сексу?... (ну певне діло, я не про збоченців питаю :-)))))
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 12:35

Ну бач як... уяви собі мережу в 5 000 000 000 комп`ютерів різних моделей. Є дуже схожі, є абсолютно різні - як зробити так, щоб кожен міг зрозуміти кожного? Хоча, звісно, така задача і не ставиться, але....

В ІТ для цього вигадали ТСР (здається 7 рівнів), а люди вигадали свої маски.
При чому багато людей навіть із собою не може спілкуватись без маски - оцінюють себе через другорядні ознаки, висувають штучні цінності - то так само маски.

Зі свого досвіду - мені побачити себе без маски дуже важко, тим більше в звичайному плині подій. Простіше це зробити в критичних ситуаціях, коли маски "відсуваються" і починаєш бачити свою справжню сутність. Цілком можливо що я сам один у світі такий заморочений, але мені здається що таких як я переважна більшість (це не значить що так треба - я ще раз наголошую).

Вертаючись до прикладу з ТСР - спілкуючись, люди використовують різні рівні цього "протоколу", чим ближчі - тим меньше рівень. І тільки дуже близькі люди можуть обмінюватись інформацією "по шині" - майже без слів, або через одну-дві маски, проте з огляду на них і беручи їх присутність до уваги (ну сварить дружина чоловіка, але він бачить що то маска, а серцем вона каже зовсім інше).

Ото таке.
Рост
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 12:42

Для Тані.
Добре, тоді поділимо маски на:
- щоб приховати внутрішні переживання, аби ними не ранити інших;
- щоб не виділятися з маси.

Тобто, маски людяні і маски соціальні. Перші - від тої ж щирості, турботи про інших, тобто, від серця, другі - від лукавого :)
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 12:47

Цитата:
Першим відправив користувач NetGuy
Тобто, маски людяні і маски соціальні. Перші - від тої ж щирості, турботи про інших, тобто, від серця, другі - від лукавого :)

Тобто одяг так само від лукавого?

Дмитро АРСЕНИЧ
Рост
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 12:53

Комп`ютери, Олексію, не мають серця. Порівняння не приймається (мною :) ), як коректне. І, до-речі, раз уже зайшла мова, то tcp/ip, бо tcp - це транспортний протокол ;)

Скажу чесно, жити без соціальної маски важко і боляче. Але біль - найкращий лікар і учитель, що тут поробиш... Еволюція масок, думаю, така: соціальна -> захисна -> ніякої.
Рост
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 12:55

Про одяг. Аякже! :) Коли Адам пізнав, що він голий і заховався від Господа? Коли покуштував з дерева пізнання, до чого його спокусив хто? :) Змій. Через жінку, правда (ось які ви, жінки! ;) ).
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 13:05

Цитата:
Першим відправив користувач NetGuy
Комп`ютери, Олексію, не мають серця. Порівняння не приймається (мною :) ), як коректне. І, до-речі, раз уже зайшла мова, то tcp/ip, бо tcp - це транспортний протокол ;)

Безумовно. А маска - транспорт для перенесення інформації.

От, скажімо, юнак закохався в дівчину. Скинемо з них маски:

1. Він, підійшовши і обійнявши, до неї: Знаєш, мені здається що ти гарна, я останнім часом про тебе думаю, мені добре з тобою і я навіть тебе хочу.
2. Вона, висмикнувшись: вибач, мені здається що я ще тебе замало знаю і тому мені бути з тобою не хочеться. Може згодом я юо тебе придивлюсь і якщо зрозумію що ти класний, то дозволю бути поруч зі мною, а там може і пор кохання спитаєш.

Словом invalid command
І саме тому хлоп натягає маску, купляє квіти і починає грати і всім відому гру під назвою "дошлюбне залицяння", яку вигадали, як я вже зауважував, проте не в цій темі, дуже жавно і навіть ще зовсім не люди.

Є й інші ігри, в які неможна грати без масок. Наприклад на роботу ти влітку голим не підеш, хоча для власної гігієни тобі б було досить, пардон, звичайного ковпачка на відоме місце або тпрусів тоненьких і, звісно, мешт.

То все маски, бо людина - тварина суспільна.

Дмитро АРСЕНИЧ
Рост
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 13:29

Він кохає цю дівчину, чи він її хоче? Якщо хоче, але прикриває це коханням - то чи не від лукавого маска "дошлюбне залицяння"? Якщо кохає, то вияви матеріальні та інші цього почуття - чи маска?

Тобто, виходить так.
Твоє твердження - маска є необхідністю.
Моє твердження - маска, якщо вона соціального походження - зайвий бар`єр між людьми.

Я не помилився?
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 13:38

Не помилився.
Хоча зауважу - мені прикро, але маска є необхідністю.
>Він кохає цю дівчину, чи він її хоче?
Не суть. Навіть нехай не хоче -просто кохає і хоче бути поруч. Він ХОЧЕ БУТИ ПОРУЧ, а не хоче звертати на себе увагу, носити квіти чи веселити. Він хоче обійняти і бути поруч.
Але для досягнення цього йому необхідно пройти певнй шлях, виграти гру за певними правилами. В цю гру грають в масках.
Рост
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-7-2004 у 13:45

Який егоїст! Він не хоче нічого давати. Він хоче бути поруч і обнімати.
Я розумію кохання - усе віддам для коханої. А не "я хочу бути поруч і обнімати". Але ми з`їхали з теми :)

Отже, "мені прикро, але маска є необхідністю."
Необхідністю для чого? З наведеного прикладу виходить - для того, щоб шляхом луквства отримувати бажане. Так, в крайньому разі, я зрозумів.
 Сторінки:  1  2

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 2804
Реклама: