Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
 Сторінки:  1    3  4
Автор: Тема: Linux Format
Юрій Марків
Академік
****

Фотографія користувача


Повідомлень: 764
Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 23-11-2008 у 00:04


Цитата:
Наче man growisofs каже, що під консоль все ж щось таки є ;)


Хтось знає, як пояснити лінуксу, що в мене є чим записувати диски? Бо зараз кричить, що нема:

growisofs -Z /dev/dvdrw1 /mnt/hdb1/incoming/downloads/90.pdf
:-( /dev/dvdrw1: media is not recognized as recordable DVD: A
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Юрій Марків
Академік
****

Фотографія користувача


Повідомлень: 764
Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 23-11-2008 у 00:18


Сорі, то в мене була вставлена сідіервеха, причому вже записана (як очистити? бо сам ще не розібрався). Тепер вставив чисту dvd-r болванку і наче почало писати.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Юрій Марків
Академік
****

Фотографія користувача


Повідомлень: 764
Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 23-11-2008 у 01:25


Успішно записав dvd-r :)

А хто знає, як подивитися статус виконання процесу?

Наприклад, ось я запустив у фоновому режимі задачу:

# growisofs -Z /dev/dvdrw1 /mnt/hdb3/folder &

бачу через top її ай-ді, та не знаю, скільки ще залишилося чекати. Без амперсанта "&" бачив би, але тепер запустив на фон, бо зібрався перезавантажити комп, на якому юзаю ssh-клієнт.

Хто підкаже?

Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Ярема П.
Почесний Академік
*****

Фотографія користувача


Повідомлень: 2215
Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 23-11-2008 у 10:49


А чому ти не використовуєш чудову команду screen, раз вже ти працюєш тільки в консолі?



Перевір МОВУ переглядача!
Українська спільнота користувачів Arch Linux
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Юрій Марків
Академік
****

Фотографія користувача


Повідомлень: 764
Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 23-11-2008 у 16:41


Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
А чому ти не використовуєш чудову команду screen, раз вже ти працюєш тільки в консолі?


Бо ще не дуже в неї врубався, щойно тілько інсталював :)
То чим вона мені допоможе? (бо мани спросоння погано читаються).

Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Ярема П.
Почесний Академік
*****

Фотографія користувача


Повідомлень: 2215
Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 23-11-2008 у 18:04


Ну напевно треба проспатися для початку :saint: А дає вона ось що: маючи відкриту одну консоль, ти можеш запускати команду в іншій, віртуальній консолі, створену отим screen, вийти з неї, робити щось інше, потім знову під’єднатися до неї, подивитися що там робиться і т.д. Можна запускати скільки тобі заманеться таких screen-консолей. Різницю між командою в бекграунді через & і screen бачиш?
http://khaoohs.wordpress.com/2006/08/13/howto-screen-command-quicks...




Перевір МОВУ переглядача!
Українська спільнота користувачів Arch Linux
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Юрій Марків
Академік
****

Фотографія користувача


Повідомлень: 764
Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 24-11-2008 у 19:20


Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
Ну напевно треба проспатися для початку :saint: А дає вона ось що: маючи відкриту одну консоль, ти можеш запускати команду в іншій, віртуальній консолі, створену отим screen, вийти з неї, робити щось інше, потім знову під’єднатися до неї, подивитися що там робиться і т.д. Можна запускати скільки тобі заманеться таких screen-консолей. Різницю між командою в бекграунді через & і screen бачиш?
http://khaoohs.wordpress.com/2006/08/13/howto-screen-command-quicks...


Реально модна фіча, дуже дякую! :)

Тепер хочу з консолі підмаунтити розшарений диск з іншої тачки в мережі, щоб перевірити його юніксовим антивірусом clamav. Там щось треба в /etc/fstab прописати. Хто шарить?

Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Юрій Марків
Академік
****

Фотографія користувача


Повідомлень: 764
Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 24-11-2008 у 20:27


Цитата:
Тепер хочу з консолі підмаунтити розшарений диск з іншої тачки в мережі, щоб перевірити його юніксовим антивірусом clamav. Там щось треба в /etc/fstab прописати. Хто шарить?


Підмаунтив:
# mount -t smbfs //192.168.0.5/shara /mnt/shara
і посканував на віруси:
# clamscan /mnt/shara -r

Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Юрій Марків
Академік
****

Фотографія користувача


Повідомлень: 764
Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 24-11-2008 у 20:49


Цитата:

# mount -t smbfs //192.168.0.5/shara /mnt/shara


Тепер би ще налаштувати набір скорочень, чи синонімів (чи як це називається?), щоб не вбивати цю довжелезну команду (і не шукати її в history), а ввести щось на зразок
# mount_5
і щоб система виконала ту команду, що вище.
Хто скаже?
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Ярема П.
Почесний Академік
*****

Фотографія користувача


Повідомлень: 2215
Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 24-11-2008 у 21:21


Ну слухай... Так і пишеш в /etc/fstab :
//192.168.0.5/shara /mnt/shara smbfs ro,users,auto,password="",codepage=cp866,utf8

smbfs трохи застаріло, викристовуй замість неї cifs.
І монтуєш: mount /mnt/shara (при бажанні собі скорочення в .alias або .bashrc додай, таке як ти хтів: alias mountshara='mount /mnt/shara').
Якщо буде матюкатися, то забери users з опцій. На різних системах трохи відрізняються опції.

Якщо появляться проблеми, читай тут (працює на всіх системах) http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=287061




Перевір МОВУ переглядача!
Українська спільнота користувачів Arch Linux
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Ярема П.
Почесний Академік
*****

Фотографія користувача


Повідомлень: 2215
Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 24-11-2008 у 21:40


А взагалі, скорочення додай собі в файли .alias чи .bashrc
alias mount_5='mount -t smbfs //192.168.0.5/shara /mnt/shara'
і будеш мати то що хотів




Перевір МОВУ переглядача!
Українська спільнота користувачів Arch Linux
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Юрій Марків
Академік
****

Фотографія користувача


Повідомлень: 764
Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 24-11-2008 у 21:44


Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
при бажанні собі скорочення в .alias або .bashrc додай, таке як ти хтів: alias mountshara='mount /mnt/shara'


чуєш, я тут прикольнувся:
# less /home/yura/.alias
alias commander='mc'
/home/yura/.alias lines 1-1/1 (END)


тепер пишу
# commander
а воно мені:
bash: commander: command not found

(у .bashrc те саме додав - і ніц)

чим його вдарити? ;)
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Ярема П.
Почесний Академік
*****

Фотографія користувача


Повідомлень: 2215
Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 24-11-2008 у 22:23


А мете яка оболонка shell стоїть - bash, sh чи csh?
Ось тобі мій .bashrc :

# .bashrc

# User specific aliases and functions

export savehist=25
xhost +

alias rm='rm -i'
alias cp='cp -i'
alias mv='mv -i'
alias ll='ls -l'
alias ps='ps awxu'

export LIBXCB_ALLOW_SLOPPY_LOCK=true
PATH=$PATH:$HOME/bin

# Source global definitions
if [ -f /etc/bashrc ]; then
. /etc/bashrc
fi

Я використовую bash. Для csh треба писати свій файл .cshrc . І взагалі, ти мануали читати пробував?




Перевір МОВУ переглядача!
Українська спільнота користувачів Arch Linux
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Юрій Марків
Академік
****

Фотографія користувача


Повідомлень: 764
Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 28-11-2008 у 21:19


Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
І взагалі, ти мануали читати пробував?

;) Пробував. Не вставляє ;)
Жартую, мани читати треба, тільки часто поведінка системи (за умов малого досвіду) спонукає все списати на глюки і краще в когось запитати...

Чуєш, з твоїм .bashrc стрічка
alias commander='mc'
дає результат

а ось ця
alias scr='screen -D -R'
чомусь не працює.

Мо' йому якесь "міні-перезавантаження" після редагування .bashrc тре' робити?

Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Юрій Марків
Академік
****

Фотографія користувача


Повідомлень: 764
Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 28-11-2008 у 23:31


Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Марків
Мо' йому якесь "міні-перезавантаження" після редагування .bashrc тре' робити?


Угу. Перелогування вирішило питання.

До слова - вважаю, що коли на форумі питаю про якусь проблему, а потім навіть сам відповідаю, то це комусь потім дасть можливість вигуглити цю тему і отримати допомогу.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Юрій Марків
Академік
****

Фотографія користувача


Повідомлень: 764
Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 29-11-2008 у 13:53


Спробував створити образ диску з інсталяхою вінди:

# genisoimage -o /mnt/hdb2/hdb2/soft/WinXP.iso -R -J /mnt/dvdrw/
I: -input-charset not specified, using utf-8 (detected in locale settings) genisoimage: Directories too deep for '/mnt/dvdrw/i386/asms/52/policy/msft/windows/networki/dxmrtp' (7) max is 6.

що йому зробити, щоб піддався? поки що пробую скопіювати просто в папку на диску...

Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Ярема П.
Почесний Академік
*****

Фотографія користувача


Повідомлень: 2215
Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 29-11-2008 у 13:59


Написало ж тобі помилку... genisoimage бере тільки до глибини 6 вкладених піддиректорій, а в інсталяції вінди глибина більша, от воно і не бере.



Перевір МОВУ переглядача!
Українська спільнота користувачів Arch Linux
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Юрій Марків
Академік
****

Фотографія користувача


Повідомлень: 764
Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 29-11-2008 у 14:28


Та в мене з англійською проблем нема, я маю на увазі - для віндового неро це раз плюнути, от і питаю, чи в лінуксі під консоль чимось це можна зробити... Ну як нє, то нє.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Ярема П.
Почесний Академік
*****

Фотографія користувача


Повідомлень: 2215
Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 29-11-2008 у 14:40


Ну якщо не маєш, то може почнеш читати документацію нарешті.... http://www.cpqlinux.com/cdrw.html



Перевір МОВУ переглядача!
Українська спільнота користувачів Arch Linux
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Онук Юрій
Дійсний член
***



Повідомлень: 288
Зареєстрований: 10-12-2006
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: Нірвана

[*] написано 2-12-2008 у 00:12


Бачу теме плідно росте. Головне що в правильному керунку :baddevil:



Юрко Блогер - мій особистий блог.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Степанюк Василь
Дійсний член
***



Повідомлень: 204
Зареєстрований: 19-7-2008
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 2-12-2008 у 00:21


Нещодавно мав можливість декілька годин попрацювати в Linux. Для мене, як для користувача який до того працював виключно у Windows, це не створило жодних незручностей. Хоча звичайно певна різниця є.
Крім того, що Linux не усі формати читає, виникло питання, чи працюють в цій ОС "гарячі клавіші" (залишилась звичка користувача Windows)? З деякими, такими як: копіювати, вставити, вирізати, швидкий перехід між програмами розібрався.

А чи існує комбінація клавіш для зміни мови? А то кожного разу клацати мишкою незручно.
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Ярема П.
Почесний Академік
*****

Фотографія користувача


Повідомлень: 2215
Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 2-12-2008 у 10:34


Звичайно що все це є. Читає практично всі формати, треба тільки проги доінстальювати. Гарячі клавіші працюють (який дистрибутив для початку?), перехід між мовами працює стандартно Альт+Шіфт, але треба запустити аплет переключання клавіатури (подібно як і в вінді додати бажані мови). Документації - море в інтернеті.



Перевір МОВУ переглядача!
Українська спільнота користувачів Arch Linux
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Степанюк Василь
Дійсний член
***



Повідомлень: 204
Зареєстрований: 19-7-2008
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 2-12-2008 у 22:14


За дві-три години тяжко у всьому розібратися... Хоча якщо б була потреба працювати в Linux це проблем не склало б.
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Ярема П.
Почесний Академік
*****

Фотографія користувача


Повідомлень: 2215
Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 3-12-2008 у 01:24


Цитата:
Оригінальне повідомлення від Степанюк Василь
За дві-три години тяжко у всьому розібратися... Хоча якщо б була потреба працювати в Linux це проблем не склало б.


З пошаною тисну п’ятірню!




Перевір МОВУ переглядача!
Українська спільнота користувачів Arch Linux
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Степанюк Василь
Дійсний член
***



Повідомлень: 204
Зареєстрований: 19-7-2008
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 4-12-2008 у 00:32


Моєму працівнику сьогодні поставили Linux, а вона в ньому зовсім не розбирається. Тому я буду мати можливість попрактикуватися в цій ОС.

Якщо не секрет, Ярема а що Вас поєднує з Linux? Оскільки бачу, що в ньому Ви добре розбираєтеся.
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
 Сторінки:  1    3  4

  Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006



Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 5906
Реклама: