Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
Автор: Тема: "Тільку ві Львові". Минуле і сучасне батярської пісні
Максим Стюфляєв
Модератор

Зареєстрований: 13-11-2007
Місто: Лутугине Луганська область
Нема на форумі

Настрій: Файний.

[*] написано 15-3-2008 у 19:55
"Тільку ві Львові". Минуле і сучасне батярської пісні

Давно хотів підняти цю тему, але забував або вільного часу не було. Давайте поговоримо про таке унікальне явище власне львівської міської культури, як батярська пісня. Гадаю, немає на цьому форумі жодного меломана, який би не слухав бодай раз чудовий альбом Віктора Морозова "Тільку ві Львові". А мене власне цікавить таке питання: як сьогодні у Львові з батярською піснею? Чи виконують ще такі пісні у їхньому природньму середовищі, тобто, наприклад, на вулиці?

Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Ярема П.
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 15-3-2008 у 22:36

Мені обробка Морозова не сподобалася взагалі. В оригіналі вони набагато краще звучать. За все своє життя я ні разу не чув, щоб їх хтось співав вголос на вулиці (не враховую студентських вечірок і Карпат) . В Польщі їх співають на весіллях, часом по радіо передають. Існують в Польщі ще ностальгічні товариства за Львовом, де стараються культивувати "креси всходнє" і там ці пісеньки часто можна почути.

Хочу сказати, що для вуха, не знайомого з Львовом і його історією, пісеньки звучать як музичний твір з трохи дивнуватою гварою польської мови (львівський суржик, до речі, мішанина польської, української, єврейської та німецьких мов). Однак за кожною піснею стоїть якась реальна подія або особа в історії міста.

Перевір МОВУ переглядача!
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Юрій Сєров
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 19-6-2002
Місто: Львів, Україна
Нема на форумі

Настрій: оптимістичний

[*] написано 16-3-2008 у 01:32

Мені також "довоєнний Шансон" :) у виконанні Морозова так собі.
Чув давно по польських каналах їхнє виконання, мушу визнати, воно якесь живіше.
Відносно культури "батярів", то Винничук досить грунтовно цим займався.

Nauka-Online.Org - Українська Наукова Інтернет-Спільнота
Рідний край - Колекція знимків України
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Hanor Narasson
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 24-11-2003
Місто: точно ніхто не знає :)
Нема на форумі

Настрій: з носа куриться ;)

[*] написано 16-3-2008 у 09:56

IMHO, то і до 1939 року це були пісні або вуличних музикантів, або "по весіллях".

Здобудеш Українську Державу, або загинеш у боротьбі за Неї. Не дозволиш нікому плямити слави, ні честі Твоєї Нації. Ненавистю і безоглядною боротьбою прийматимеш ворогів Твоєї Нації. Змагатимеш до посилення сили, слави,багатства й простору Української Держави.
Odarka
Почесний Академік

Зареєстрований: 17-2-2003
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: вже йде до зими

[*] написано 16-3-2008 у 13:28

Щось я розумію, чим вам Морозова "Батярські пісні" не сподобалися? Він якомога максимально їх не зіпсував нічим:rolleyes:

А батярських пісеньу нас ніхто не співає...а ящко співають, то дуже тихо, що ніхто не чує:)))

я так довго мовчав
ти ж бо знаєш як важко було мені в сутінках
вустами вологими на добрі слова натрапляти
Андрій Пелещишин
Адміністратор

Фотографія користувача

Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 16-3-2008 у 15:08

Чесно кажучи, я деколи не розумію слів у цих піснях :)

Ярема П.
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-3-2008 у 15:38

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Чесно кажучи, я деколи не розумію слів у цих піснях :)

Так я про що і кажу, що там специфічна мова. Я наприклад, довго думав, що таке "анцуґ". Як виявилося, це костюм по німецьки, а сказала мені про це моя жінка, бо у неї в селі (Франківська область!!!) так говорили на костюм:lol:

\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Андрій Пелещишин
Адміністратор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-3-2008 у 15:47

За все життя, що я прожив у Львові (а я, власне, його всього поки тут і прожив :) ) я знав лише одну старшу людину, яка насправді говорила мовою, що мінімально була схожа на цю говірку (я не рахую усяких артистів, ряжених екскурсоводів і тп).

Максим Стюфляєв
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 16-3-2008 у 15:59

Цитата:
За все життя, що я прожив у Львові (а я, власне, його всього поки тут і прожив :) ) я знав лише одну старшу людину, яка насправді говорила мовою, що мінімально була схожа на цю говірку (я не рахую усяких артистів, ряжених екскурсоводів і тп).
Якщо це справді так, то звідки тоді взагалі взялася батярська пісня? Ви хочите сказати, що вона була створена штучно?

Андрій Пелещишин
Адміністратор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-3-2008 у 16:05

Наскільки я зрозумів з допису Яреми, це таки фольклор тих етнічних груп, які зараз не складають суттєвої частки населення міста. І, здається, практично не цікавий сучасним львівянам.

Андрій Пелещишин
Адміністратор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-3-2008 у 16:07

Чимось мені це нагадало такого "відомого львівського співака" як Гарік Кричевський - може комусь з поза Львова він тоже видавався важливим елементом культури Львова 90-х.

Ярема П.
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-3-2008 у 16:23

Цитата:
Наскільки я зрозумів з допису Яреми, це таки фольклор тих етнічних груп, які зараз не складають суттєвої частки населення міста. І, здається, практично не цікавий сучасним львівянам.

Так, це моя думка. Населення Львова суттєво змінилося після 30-х років, і старі пісні типу батярських замінили інші. Я правда не дуже розумію терміну "батярські пісні". Наскільки я орієнтуюся в історії цього фольклору, пісні ці співалися як весільні, як пісні вуличних виконавців. Потім попали в кіно ("Włoczęgi" (1939) i "Będzie lepiej" ) вже під брендом батярських пісень, і так дійшли і до нас. А зараз, як я і сказав, їх і можна почути в Польщі на весіллях.

Максим Стюфляєв
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 16-3-2008 у 16:56

Цитата:
Чимось мені це нагадало такого "відомого львівського співака" як Гарік Кричевський - може комусь з поза Львова він тоже видавався важливим елементом культури Львова 90-х.
Тобто Гарік Кричевський - львів'янин?! Я не знав. Ні, у мене якось зовсім інше уявлення про львівську культуру. Хоча я, звісно, не можу розписуватися за всіх "нельвів'ян":)

Максим Стюфляєв
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 16-3-2008 у 16:59

Цитата:
Можливо, саме тут слід шукати пояснення чому в Польщі батярські пісні викликають більший інтерес, ніж власне у Львові?

Ярема П.
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-3-2008 у 17:44

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Максим Стюфляєв
Тобто Гарік Кричевський - львів'янин?! Я не знав. Ні, у мене якось зовсім інше уявлення про львівську культуру. Хоча я, звісно, не можу розписуватися за всіх "нельвів'ян":)

Львів'янин, хоч як не хочеться в тому признаватися. І про мою рідну Левандівку фігню співав, не тільки про Львів в цілому.

Андрій Пелещишин
Адміністратор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 16-3-2008 у 18:16

Цитата:
Тобто Гарік Кричевський - львів'янин?! Я не знав. Ні, у мене якось зовсім інше уявлення про львівську культуру. Хоча я, звісно, не можу розписуватися за всіх "нельвів'ян

Так у тім то й річ, що ніякого відношення до львівської культури не має. Але я не виключаю, що хтось слухаючи про "лєвандовку" чи "прівокзальную" думає, що він чує фрагмент якогось глубокого культурного пласту. Типу "батяр 90-х"

Це я так, для прикладу його навів. Але мені здається, що певна аналогія прослідковується

Ірина Роздольська
Дійсний член

Зареєстрований: 13-6-2005
Місто: Львів, Краків
Нема на форумі

[*] написано 16-3-2008 у 18:30

Цитата:
Але я не виключаю, що хтось слухаючи про "лєвандовку" чи "прівокзальную" думає, що він чує фрагмент якогось глубокого культурного пласту. Типу "батяр 90-х"

Це я так, для прикладу його навів. Але мені здається, що певна аналогія прослідковується

Прослідковується, Андрій дуже добре підмітив цю аналогію.

JumpingRat
Дійсний член

Зареєстрований: 1-9-2004
Нема на форумі

[*] написано 16-3-2008 у 20:16

Немає вже батярів, є гопота. А це - явище інтернаціональне. Щодо пісень і пласта міської культури, що з ними пов"язана - в деяких районах міста її залишки ще можно зустріти, зокрема по весіллях.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Максим Стюфляєв
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 1-5-2008 у 21:32

Львів сьогодні відзначив 1 травня в оригінальний спосіб - у місті відбувся фестиваль батярської пісні під гаслом "батяри всіх країн - єднайтеся!". Комусь вдалося побувати на святі? Які враження?

Андрій Моравський
Академік

Зареєстрований: 17-8-2005
Нема на форумі

[*] написано 2-5-2008 у 09:04

Батяри, а хто знає яких інних пісень ніж інтерпритація Морозова? (і оригінали..) Ану признаватись! ..такий собі список зробити...
..колись я на якомусь ЖЖ натрапляв на словничок отої от-от говірки... та загубив його.. :-( мо хто має які лінки... підкидайте... буде цікаво... ;-)

Captivitas
Почесний Академік

Зареєстрований: 15-9-2003
Місто: Запоріжжя
Нема на форумі

Настрій: біфуркаційний

[*] написано 2-5-2008 у 11:01

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Моравський
Батяри, а хто знає яких інних пісень ніж інтерпритація Морозова? (і оригінали..) Ану признаватись! ..такий собі список зробити...
..колись я на якомусь ЖЖ натрапляв на словничок отої от-от говірки... та загубив його.. :-( мо хто має які лінки... підкидайте... буде цікаво... ;-)

Словники тут:

http://misto.ridne.net/viewthread.php?page=1&tid=4554

Наша країна не настільки велика, щоби в ній розминутись(с) С.Жадан

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 6350
Реклама: