Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
Автор: Тема: Закваска для хліба
Андрій Пелещишин
Адміністратор
********

Фотографія користувача


Повідомлень: 8562
Зареєстрований: 19-6-2002
Місто: Львів, Україна
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 21-3-2010 у 15:21
Закваска для хліба


Закортіло мені спекти справжнього домашнього хліба на бездріжджовій заквасці.
Але спочатку потрібно було виростити цю закваску.

Кілька раз пробував по традиційних рецептах, що знайшов в Інтернеті - мука з водою стоїть, підкисає, потім її підкормлюєш і т.д.
Але постійно одна і та сама халепа - перший заміс муки з водою не хотів закисати.
Я пробував різну муку (і житню і пшеничну), але результат був однаковий, суміш фактично протухала.
Оригінальний варіант бачив - на прокислій воді з родзинок, проте і він не спрацював. Але наштовхнув на свіжу ідею.
Я замочив зерна пшениці (таку як на кутю), і дав добу настоятися (ні в якому разі не прополіскувати перед тим).
Пшениця закисла. Тоді в блендері цю воду з зернами перемолов в суміш.
Дав ще трохи постояти, а тоді вже до тієї суміші почав один раз на добу додавати борошно і теплу воду.
Через три дні закваска була готова. А потім і хліб!
Для себе зробив висновок, що можливо борошно в паперових пакетах або старе або чимось оброблене, що не дає можливості почати процес бродіння.




Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Andreas
Академік
****



Повідомлень: 812
Зареєстрований: 29-4-2004
Місто: Offenburg, Deutschland
Нема на форумі

Настрій: не дуже...

[*] написано 21-3-2010 у 19:01


Не думаю, шо там щось старе чи оброблене. Просто зерна - вони "живі". Ну, тобто, якщо посадити в землю - виростуть.
А мука - то вже "мертві" зерна.
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Галя Рифяк
Новак
*



Повідомлень: 10
Зареєстрований: 12-3-2009
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 20-9-2011 у 10:51


мені теж не вдавалося зробити закваску, поки не вичитала рецепт молочної. в однакових пропорціях взяла воду, кефірну закваску (може бути просто кисле молоко) та борошно. змішала в банці, накрила стиркою. за два дні зібрала те, що плавало зверху - це й була моя молочна закваска. хліб вже пекли - дуже смачний =)
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Андрій Пелещишин
Адміністратор
********

Фотографія користувача


Повідомлень: 8562
Зареєстрований: 19-6-2002
Місто: Львів, Україна
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 20-9-2011 у 17:14


Я таких заквасок остерігаюся - бо тут не "рідна" культура бактерій, а запозичена, в даному разі - з кефіру.



Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Андрій Пелещишин
Адміністратор
********

Фотографія користувача


Повідомлень: 8562
Зареєстрований: 19-6-2002
Місто: Львів, Україна
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 14-4-2017 у 19:55


Піднімлю цю стару тему.
Закваска так з то часу у мене і живе.
Кожен раз на Великдень печемо на ній паски (без дріжджів). На відміну від традиційної, вона має кислинку, і, що мені дуже подобається, зовсім не кришиться.




Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача

  Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006
Технічна пiдтримка - Ріднет, Львів


Інші проекти:
Наука-Онлайн - Соціальна мережа українських науковців
Львів - Фотоблог міста

Реклама: