Форум Рідного Міста

В iнтернетi виявлений трафiк невiдомої природи

Agent86 - 10-8-2003 у 19:35

Опублiковано 24 червня 2003 року

Починаючи iз середини травня, фахiвцi з комп'ютерної безпеки намагаються визначити джерело дивного трафiка, що передається по iнтернетi. Єдиною вiдмiтною рисою цього коду є розмiр вiкна, що у протоколi TCP показує, яка кiлькiсть даних може бути вiдправлена без чекання пiдтвердження з боку одержувача. У випадку невiдомого трафiка, реєстрованого останнiм часом iз завидною регулярнiстю, розмiр вiкна складає 55808 байт. Дивний код передається на випадковi IP-адреси i випадковi порти, джерело ж трафiка замасковане, i в якостi його джерела вказується неiснуюча IP-адреса.

Хоча незвичайний трафiк спостерiгається в iнтернетi вже бiля мiсяця, першi версiї про його можливу природу з'явилися тiльки зараз. Зокрема, компанiя Internet Security Systems випустила бюлетень ( http://www.iss.net/issEn/delivery/xforce/alertdetail.jsp?oid=22441 ), у якому джерелом дивного коду називає троянську програму, що у компанiї назвали Stumbler. Метою Stumbler є своєрiдна розвiдка - пошук в iнтернету серверiв i служб, потенцiйно уразливих для атаки. На вiдмiну вiд вiдомих програм такого роду Stumbler дуже важко знайти i вiдстежити, оскiльки автори програми застосували рiзнi методи для маскування своїх дiй, зокрема, пiдробцi IP-адреси.

За даними Internet Security Systems, програма намагається знайти уразливi сервери i служби шляхом вiдправлення по випадковiй адресi пакета TCP SYN. Оскiльки зворотна адреса вихiдного запиту пiдроблена, то здавалося б, вiдповiдь сервера й iнформацiю про його вразливостi одержати неможливо. Однак у Internet Security Systems думають, що Stumbler має розподiлену структуру i використовує снiфер пакетiв, що надбудовується на випадковi IP-адреси, намагаючись перехопити вiдповiдi серверiв. Зiбрану iнформацiю програма передає на адресу 12.108.65.76, порт 22. У цiлому ж, Stumbler є безпечною експериментальною програмою, що не вмiє самостiйно поширюватися по Мережi або заражати iншi комп'ютери. Крiм того, у програмi є цiлий ряд помилок.

До Internet Security Systems свої припущення про природу дивного трафiка висловила компанiя Intrusec. Вона також зв'язала виникнення трафiка з дiяльнiстю експериментального мережного хробака або трояна. Однак, за даними Intrusec, iдентифiкована спiвробiтниками компанiї програма є лише одним iз джерел дивного трафiка. Опис Intrusec досить близько до даних Internet Security Systems, однак не цiлком збiгається з ним. Зокрема, у Intrusec не виключають того, що троян може поширюватися самостiйно i повiдомляють, що поки його активнiсть помiчена лише на комп'ютерах пiд керуванням Linux.

У Intrusec також вважають програму, що генерує даний трафiк, експериментальною. Вона є своєрiдним доказом на користь можливостi створення трояна. Не виключено, що в майбутньому нароби авторiв програми ляжуть в основу дiйсно небезпечних програм.


джерело : www.compulenta.ru