Форум Рідного Міста

"Яндекс.Новини" намагаються наздогнати Google News

Agent86 - 16-9-2003 у 22:20

Опублiковано 10 липня 2003 року

"Яндекс" запустив нову версію служби новин "Яндекс.Новини". Розробники зробили спробу приборкати разросшийся за останні роки потік інформації і ввели автоматичне сортування новин по тематиці.

Відкрившись три роки тому "Яндекс.Новини" являє собою агрегатор, що збирає й індексує новини безлічі російськомовних інтернет-видань. Новини сортуються по десятьох категоріях, існує можливість пошуку новин із вказанням розділу і часу публікації новини.

Про будь-яку як-небудь важливу подію повідомляє більшість видань. Коли усі вони з'являються в одному загальному списку новин, розкопати там щось корисне стає не так-те просто. У сервісі, що відкрився в минулому році, Google News ця проблема вирішувалася шляхом автоматичного об'єднання подібних новин у групи. Тепер ця можливість реалізована й у "Яндекс.Новини".

Яндексівський термін для групи новин - сюжет. У кожному сюжеті розміщаються матеріали всіх зареєстрованих у "Яндекс.Новини" сайтів, що описують визначену подію. Крім того, у сюжеті розміщаються посилання на фотографії і відеоматеріали, якщо подібний контент був наданий одним з сайтів новин.

Інша особливість Google News, що спробували відтворити в "Яндексе" - це автоматичне виділення важливих подій. Аналізуючи заголовки на сайтах новин, Google News визначає, які новини варто ставити на перше місце, а які, навпаки, сховати в глибині сайта.

"Яндекс.Новини" теж намагається визначити важливість події, але використовує для цього інший алгоритм. На головній сторінці служби повинні відображатися 15 важливих сюжетів новин. Однак спроб зімітувати звичайне видання новин "Яндекс.Новини" не робить. Сайт цього сервісу побудований на трохи інших принципах. У деяких випадках це може бути не занадто зручно: щоб добратися з головної сторінки до тексту новини, буде потрібно не менш двох переходів. З іншого боку, сайт дуже лаконічний і легкий, так що, можливо, ця незручність тільки уявна.

Як це було і раніш, посилання на визначену новину приведуть користувача на сайт, що опублікував матеріал. Відвідувач "Яндекс.Новин" може скористатися тематичними розділами, а також підписатися на новини по визначеній тематиці або на новини, що відповідають конкретному пошуковому запитову.

Як і раніше можливий пошук по матеріалах новин. Сайти, що беруть участь у проекті, тепер відправляють у "Яндекс" повний текст новини. Він не виводиться на сайті, але індексується пошуковою системою. Це повинно зробити пошук по ключових словах ефективнішим.

Керівник служби "Яндекс.Новини" Дмитро Іванов заявив, що тепер "сайт виконує функцію дзеркала ЗМІ, що відбиває актуальний стан російського медіапростору". "Користувачі зможуть миттєво скласти уявлення про головні теми дня, порівняти виклад однієї і тієї ж новини різними виданнями", - пояснив він.


джерело : www.compulenta.ru