Форум Рідного Міста

Нова високошвидкісна мережа зв'яже США, Росію і Китай

Agent86 - 30-12-2003 у 19:22

Опубліковано 26 грудня 2003 року.

Незабаром вся Північна півкуля буде охоплена новою мережею для високошвидкісної передачі даних. Вона простягнеться з Чікаго в Амстердам, відтіля в Москву і через Сибір у Пекін, а потім у Гонконг. Гонконг, у свою чергу, буде зв'язаний зі Сполученими Штатами. У Чікаго мережа замкнеться в єдине кільце. Проект створення мережі одержав назву Little GLORIAD (Global Ring Network for Advanced Application Development). Швидкість передачі даних у такій мережі складе до 155 Мбіт/с.
Фінансування кожного із сегментів мережі сторони здійснюють самостійно. Роботи зі створення американської частини мережі фінансує Національний науковий фонд США, а координує Національний центр суперкомп'ютерних застосувань (NSCA), розташований в Університеті штату Іллінойс в Урбана-Шампейне. За словами представника центра Грега Коула, роботи зі створення мережі в США обійшлися в 2,8 млн. доларів. Приблизно стільки ж, за словами Коула, коштують російський і китайський сегменти мережі.
Основні роботи зі створення мережі були завершені кілька місяців назад. Зараз ведеться доведення з'єднання між російською і китайською частинами мережі. В експлуатацію мережа вступить вже 5 січня, а офіційна церемонія її відкриття відбудеться 12 січня в Пекіні. Головним застосуванням нової мережі стане обмін науковою інформацією. У перспективі, сторони планують побудувати ще більш потужну мережу GLORIAD із пропускною здатністю в 10 Гбіт/с.

джерела : www.compulenta.ru, AP