Форум Рідного Міста

Сила народу: звіт очевидця

Наталка - 23-10-2004 у 20:25

І враження учасника.

Враження перше
– сила-силенна народу, не сприйміть це за невдалий каламбур. Прапори, косинки, стрічки, маленькі прапорці - "Так! Ющенко". "Так! Україна". Транспаранти та плакати з різних регіонів України. Лиця у людей зосереджені, але спокійні. Багато молоді, російськомовні та україномовні розмовляють між собою, і ніхто нікого не вважає "недоукраїнцем". Усі чекають виступу Ющенка.
Я не була з тими, хто колонами йшов до ЦВК, а о 15-00 прийшла безпосередньо до місця події, до прекрасного пам’ятнику Лесі Українці, до сцени – а я справді була прямо біля сцени, бо мала спеціальний бейджик, і всі мене плутали з технічною працівницею. :) Мені важко сказати точно, скільки людей було. Називаються цифри до стап’ятидесяти тисяч – я схильна з ними погодитися. Те, що не менше ста тисяч – то бачила навіть я, з математикою – антагоністка.

Враження друге
– Андрій Середа за сценою, розповідає анекдоти про Януковича, і весело сміється. Він дещо схуд, добре виглядає. Хлопець моєї подруги Жені, котра й дістала нам бейджики, модерує сайт "Кому Вниz". Тому я теж примазалася – послухати Середу. До речі, він сказав, що Віктор Андрійович у хорошій фізичній формі, ну а зовнішність... "Доки не попустить, не будемо Ющенка на грошах малювати. Він же не жінка.". Кінець цитати.
Те, що Ющенка "пускає", помітно. Повертається його звична, нормальна зовнішність. Говорить він емоційно, але впевнено, те, про що він говорив, я повторювати не буду, прочитайте про це отут:
http://www.razom.org.ua/ua/news/2868/
http://www.razom.org.ua/docs/20041023.doc
Врізалася у пам’ять фраза. "Таргани, як і шахраї, бояться світла".
Промову його без кінця переривають скандування "Ю-щен-ко! Ю-щен-ко!". Якась жіночка (принаймні, я думаю, що то – жіночка), вочевидь, плаче, бо Віктор Андрійович змахує зі щоки уявну сльозу, і, посміхаючись, хитає головою: "Не треба!". Дійсно, плакати не треба. Треба захищати свої права – впевнено, твердо і законно.
Після закінчення виступу Ющенка народ починає потихеньку розходитись. Через гучномовці закликають людей не робити цього, просять підтримати депутатів, які "воюють" з ЦВК за російські бюлетені. До людей виходять Порошенко, Тарасюк, інші депутати, які розповідають цікаві речі: про те, що заяви українців з Росії у більшості своїй – фількіни грамоти, навіть паспортні дані у них вписані з російських паспортів. Народ обурюється, кричить "Ганьба!". Голос я собі звела на пси, ну то пусте, завтра відновиться. Народ гуртується біля бар’єрів, і скандує гасла. З пам’ятних: "Українці – не козли!", "Будем стояти, нас не залякати", "Ющенко – президент", "Рішення!", "Схід і Захід – ми єдині", "Ківалов, вийди до народу!", "Геть чотириста дільниць!", і ще багато тому подібних закликів. Деякі охоче підхоплюються, деякі згасають – найбільше це стосується таких довгих, що не звучать рефреном. Але одне звучить постійно, підхоплюється на всю потужність людських легень. "Ющенко!".
Враження третє:
витривалість. Стоїмо досить довго, і я захоплююся людьми, що з першої години дня стоять під прапорами, бадьоро висловлюючи готовність стояти "скільки треба, хоч до ранку". Тренуємося. Більшість киян, на жаль, повтікали першими, але ви, мої дорогі донеччани і вінничани, галичани і волиняки, одесити та кіровоградці, я вклоняюся вам усім, ви з дороги, та ще з якої, вам не дали автобусів та відмінили рейсові – ви перекрили залізницю, і домоглися таки своїх автобусів, ви добиралися такими манівцями, що це схоже на сюжет з роману жахів, і ви – стоїте. Так, вас вже небагато, коли до зйомок "знізошел" канал "Інтер", на одному з плакатів влучно названий: "Обережно! Інтер-сюрприз", це, мабуть, використано, як зайвий аргумент: "Ось, їх мало". Ні. Нас дуже багато. Сьогодні я у цьому переконалася.
Коли ми не кричали, ми співали. Міліціонери робили круглі очі – напевно, їм про цю людську здатність нічого не відомо. Співали гімн України і "А ми тую червону калину", "Реве та стогне" і "Ой, на горі". Просто говорили між собою – про те, що краще стояти сьогодні, ніж сидіти роками.
Не обійшлося й без пригод. Авто Нестора Шуфрича збило демонстранта - кажуть, за кермом сидів пейджер Медведчука власною персоною. Також бачила на власні очі, як провокатори били вікна, і кинули димову шашку. Смерділо, як в пеклі. Але впіймали їх швидко. І навіть не били. Вони були "оранжеві", як помаранчі – але їм це не допомогло. Люди не розійшлися. Не знаю, що показало ТБ. Підозрюю, що нічого хорошого.
Розійшлися ми близько восьмої вечора, коли в чергове вийшов Борис Тарасюк, і, подякувавши народу за підтримку, запевнив, що депутати не допустять фальсифікації виборів закордоном. Люди неквапом рушили до станції метро "Печерська".
Цей мітинг дав мені чітке усвідомлення:
Ми – не козли. Козли – не ми.

Олександр Шевченко - 23-10-2004 у 20:38

Ще більш прикро стало, що я туди не встиг :mad:

Наталка - 23-10-2004 у 22:09

Сашко, я відчувала твою присутність все одно - і знаєш чому? Бо перед тим встигла продивитися свою пошту і побачила твій постер!
А ще Одарка подзвонила мені якраз перед тим, як ми вирушили на мітинг, і сказала "Львів з вами!".
Це я теж відчула. Дякую за тепло ваших сердець!

Наталка - 23-10-2004 у 23:08

Як з’ясувалося, під ЦВК й досі - люди. Остаточне рішення ще не прийняте, але демонстрантів вже б’ють...
Тому що послідовні. Тому що сучі діти :mad:
Прикро, що ми рано пішли звідти. Добре, що пішли не всі.
Зараз відішлю туди розвідника - все одно він завтра вихідний... Боюся, далі - буде...

http://maidan.org.ua/static/news/1098554168.html

Наталка - 24-10-2004 у 00:02

Насправді це - жахливо. Тим, кому ще потрібні докази, і тим, кому все ясно, я кажу - жодних провокацій з боку демонстрантів не було і бути не могло!!! Люди застерігали одне одного "Не викрикуйте провокаційних лозунгів, не чіпляйте, боронь Боже, міліцію, не робіть рухів, які можуть бути витлумачені, як спроба прориву, нападу і т.д.". Люди на ногах з першої години дня, і яка у них самодисципліна!!!
А Шуфрич сказав, що це опозиція кинула людину під колеса, і заявив, що "завтра ви кинете людей під зброю". :mad:
Шуфрич щось таке знає? :o
До слова, питання: чому він намагався втекти з місця події? (Тому що дупутат?) :mad:

Наталка - 24-10-2004 у 11:37

Ну ось, людей побито, названо хуліганами - за те, що їх лупили по голові пляшками та молотками, сказано, що депутати з опозиції захопили!!! ЦВК, тих вилупків, що піднімали руки на жінок та старших людей, скоріш за все відпустять, і - ухвалено рішення про створення у Росіїї 41 виборчої дільниці.
Це краще ніж 420. Подумайте, яких маштабів готувалася фальсифікація, якщо навіть члени ЦВК, які чомусь вперто симпатизують провладному кандидату, хоча теоретично мали б зберігати нейтралітет - навіть вони ухвалили таке рішення.
41 дільниця - це не законно. Рішення прийняте з порушенням термінів, встановлених законодавством. І не кажіть мені, що у цьому винна опозиція - я там була, і собі я вірю більше, ніж Піховшеку. Мітинг відбувся учора, і люди стояли на вулиці. Просто стояли, нікого не рухали, а цілий тиждень депутатів не допускали до заяв громадян, зібраних казна-коли, і поданих МЗС України до Центрвиборчкому з метою створення додаткових виборчих дільниць у Росії, і, відповідно, додаткових виборчих комісій. Заяв, у яких стоять дані російських паспортів!
Росіяни хочуть обирати українського президента. Я їх розумію, але, дякую гречно - ні. До речі, що робило МЗС, коли у Москві вішали біг-борди з написом "Голосуй за президента Януковича"??!! Може, в поті чола писало вищезгадані заяви?
Люди, які залишилися там, справжні герої. Деякі поверталися з лікарні під ЦВК. Дещо я прочитала в опозиційній пресі. Преса офіційна - о, ну то окрема тема! Сподіваюся, у них в житті буде стільки ж щастя, здоров’я та достатку, скільки правди, неупередженості та поваги до людей у їхніх повідомленнях. Дуже на це сподіваюся, хоча ніколи не думала, що я така мстива. :mad:
Наразі поки що все.

Рост - 25-10-2004 у 08:24

Наталю, дякую за чудовий звіт!

Олексій Мачехін - 25-10-2004 у 09:05

Як виявилось, там був ще я та Фіш з Ведмедем.
Звісно, ніхто ні пор що не домовлявся, тому і не здибались :)

Олексій Мачехін - 25-10-2004 у 09:37

Гм, а то, виявляється, була акція протесту? Бо мені було відомо про неї лише як про демонстрацію...
І тому, власне, я був о 12-30 на Майдані (то вражаюче!! Все помаранчеве і менти якось тихенько ховаються :) ), там випросив собі і братові хустинку (чуєш, Наталю, не косинку ;)), знайшли собі прапор, стали в голові колони, біля хору Гомін, з яким в очікуванні руху поспівали трохи пісень.
Коли рушили, було цікаво проходити повз Європейську площу (там монтували сцену до акції ня Я.) і повз кабмін. Люди були одностайні у фуканні і в скандуваннях ;)
З багатьох будинків люди виглядали з вікон, вітали, витягали помаранчеві речі. Більшість шляху йшов опліч з 5каналівцями - мій брат випросив у них стрічку "підтримай 5 канал". Вже як підходили до ЦВК, чомусь спало на думку, що атмосфера один в один як в 90-94, тільки Петриненка бракує з його Україною (там, люди, десь опитування є - так от я порголосував що для мене Україна - то є справжній гімн). Просили? На сцені Петриненко і я співаю Україну :D
До речі, тут треба зауважити що слів у натовпі мало хто знав. Звідки роблю висновок що мало хто з присутніх ходив на акції 10 років тому. Може їх щось переконало?

Людей таки було як на мене бульше ніж 100000, бо коли ми підходили до ЦВК, нам телефонували з нашої ж колони - вони минали кабмін. А таких колон було дві.

Приємно було почути Середу... Але брат мені так і не повірив що то каже він :)

Як я казав - ми не знали що буде акція протесту, готувались як на демонстрацію і тому під кінець виступу Ющенка пішли додому. Врешті, на акції протесту треба бодай збиратись заздалегідь. Я не був до того готовим взагалі і про неї дізнався тільки сьогодні. Так що даруйте.

Ну і про невеличкий негатив:

1. В колоні таки були люди яких "попросили прийти" на роботі. Я їх перепитав чи прийшли б вони якщо б їх не "попросили". Сказали, що прийшли б. Нехай, вірю.

2. Побудова агітації на мітингу була чомусь винятково "проти". Проти того та проти сього... Не дарма штаб Я. перехопив цю ваду і почав агітувати "за". В деяких місцях це цькування "проти" дуже явно спадало на маніпуляцію і ставало трішки гидко. Бо "за" аргументів фактично не наводилось - в 8760 гривень дитячої допомоги з 1 січня все одно ніхто не вірить, а що було ще? Я не помітив.

Ну і на останок відзначу таки, що нарід був здебільшого україномовний. Принаймні навколо мене. Хто міг хоч якось говорити українською - намагався, хто не міг - здебільшого мовчав.

Такі от мої враження.

А прапор ми так і не віддали. Можливо, то низько - поцупити прапор... але братів балкон виходить як раз на дільницю і йому треба буде щось вивісити з балкону в день виборів :)

tysovska - 25-10-2004 у 11:43

"Інтер" показав тільки Ющенка на трибуні, а скільки народу - не показав. Боїться влада показувати, що народ український, Схід і Захід - одностайні.

А хто випадково був ввечері у Я. - скажіть, там багато було народу? Бо по телевізору натовп справляє враження досить чисельного. Хоча - мало в це віриться. Хто виступав на концерті?

Наталка - 25-10-2004 у 11:59

Олесю, косинка - це трикутна хустинка, і я нічого не можу вдіяти з тим прикрим фактом, що у росіян теж є це слово. :) Може, це й русизм, який не варто використовувати, але для мене з дитинства хустка - це квадратний шмат тканини, який пов’язують голову. До речі, як і платок - ще один синонім. Отака я відстала.
Я не знаю, чи була то акція протесту, я просто знаю, що спочатку кілька тисяч людей залишилися під ЦВК, щоб дочекатися рішення про виборчі дільниці в Росії, а потім, вже пізно увечері, після закликів депутатів "Нашої України" розійтися, залишилося, за різними оцінками від 300 до 500 людей, а їх побили переодягнуті менти, на яких, як потім з’ясувалося з прес-релізу МВС, "напали оскаженілі депутати". Жах!
Якщо особисто мені і стає від чогось гидко, то це від вгодованої пики Януковича, який обзиває нарід "козлами" і преться від того так, ніби то, цитую свого друга "був найвдаліший жарт у його житті". Ну, й ще від дечого, але про те я краще помовчу. Нагадувати в котре, що не буває однобокої медалі, і що у кожного агітатора, так чи інакше будуть і сильні, і слабкі місця, сенсу, напевно, немає. Хоча я почула агітацію й "за" - За те, щоби не боялися, За те, щоби прийшли і 31 жовтня проголосували по совісті, За те, щоби не продавали свій голос, і ще багато чого "за". Маніпуляція? Я на тому не розуміюся, тому залишаюся при своїх.
Що до кількості - однозначно було 100 тисяч, коли йшли колони до ЦВК, хоча при цьому багато хто просто не зміг дістатися на цей захід з інших міст України. Потім народ поволі розходився, з цим сперечатися немає сенсу. Оглядачі кажуть, що саме 100 тисяч найбільш точна цифра. Знову ж таки, напевно, вони вміють оцінювати кількість трохи краще, ніж я. На цьому й зупинюся.
А що було ще? А нічого. Ніяких порожніх обіцянок та усміхнених пик Кузьми, Павліка чи Повалій. Пам’ятаю втомлене, але спокійне обличчя пана Осташа - депутата з "Нашої України", якому я була якось представлена через моє знайомство з його чудовою дружиною, пам’ятаю Бориса Тарасюка, який дивився на людей, і весь аж світився. Дуже чітко пам’ятаю, як виглядав Віктор Андрійович, що він говорив, як тримався, і як реагували люди. Можливо, відсутність агітації справді пояснюється тим, що це був не мітинг, як такий, а просто демонстрація якоїсь згуртованості, виваженості, здатності законно та послідовно захищати свій вибір. Принаймні, у мене склалося таке враження. І я вже давно не чула, щоби люди, вистоявши на ногах від трьох до шести годин (хто як), без зайвої патетики, без надриву, україномовні та російськомовні, переглянувшись між собою, сказали: "Співаймо гімн України". Їх ніхто до цього не закликав. Вони самі. Ні, перепрошую - ми самі. Все було дуже мирно. :) Ну а найбільше я тішилася справжній самодисциліні людей. Мене лякали юрбою, але ніц не трапилося. Мабуть, юрба та демонстрація - то дійсно різні речі.
P.S. Ось тільки стрічечку "спіляти" вдалося. Не пощастило...

Наталка - 25-10-2004 у 12:16

Цитата:
Першим відправив користувач tysovska
"Інтер" показав тільки Ющенка на трибуні, а скільки народу - не показав. Боїться влада показувати, що народ український, Схід і Захід - одностайні.

А хто випадково був ввечері у Я. - скажіть, там багато було народу? Бо по телевізору натовп справляє враження досить чисельного. Хоча - мало в це віриться. Хто виступав на концерті?


Не була - брехати не буду, навіть нічого не чула про кількість. Не до консєртів було... А Унтер-канал та "Я+Я"... ну що про них казати? Ці, за перепрошенням, брехливі пси, які продовжують кидати тінь на чесних журналістів, не показали навіть, як били людей. Вочевидь, їм заплатили стільки, що на людей їм начхати. А чом би й ні? Нас 47 мільйонів, 11 осіб туди, 11 сюди - хто ж то рахує? Справедливість відновлено, карні справи порушено проти двох депутатів з "Нашої України" - а дійсно, чого вони не дивилися спокійно, як молотками та пляшками людей по тім’ю б’ють?! - і всі задоволені.
Щойно моя колєжанка казала, що на концерті за-проти було десь зо три тисячі людей. Не беруся підтвердити. Хто чув, що більше, і скільки саме - пишіть!

Олексій Мачехін - 25-10-2004 у 12:28

Я мав на увазі, що агітація за Ющенка чомусь будується переважно на антиаргументах. Принаймні в суботу так було. Так, розповіли що влада погана... Проте я не почув чим Ющенко вигідно вирізняєтьяс від неї окрім того, що він з нею бореться. Але аргументів "проти" мало аби стати президентом. Аргументи "за" були тільки що до підвищення соціальних виплат, в які віриться важко. Хіба що гравня впаде рази в півтора.
А якщо це не просто мені так здалося, а направду саме так вирішили побудувати цього разу агітацію, то прогнози дуже сумні, бо ідея дуже короткочасна - ну скинемо владу, а далі? Мета яка? Щоб всі бандити сиділи в тюрмах? Так цим і Кучма займається. Різниця тільки в розмежуванні на бандитів і небандитів. Проте, якщо скинути владу надії мало, то ідея буде жити, відповідно, значно довше, прямо як в Білорусі - допоки всіх не переб`ють.

Словом, "ламать нє строіть", тому я вважаю що окрім прямих звинувачень влади в програмні пормови варто також було б включити хоч щось пор майбутню Україну - якою її бачить президент Ющенко? Чи висловлення бачень додає ризику втрати незгідного з ним електорату? Якщо так, то що це - боротьба за кожний голос за будь-яку ціну? За ціну замовчення планів, прагнень, поглядів? Чи з нами, баранами, по іншому не можна? Або мені таки здалося?

tysovska - 25-10-2004 у 12:45

Цитата:
Першим відправив користувач Олексій
Словом, "ламать нє строіть", тому я вважаю що окрім прямих звинувачень влади в програмні пормови варто також було б включити хоч щось пор майбутню Україну - якою її бачить президент Ющенко?

Та Ющенко своєї програми не приховує - на http://www.razom.org.ua його передвиборча програма опублікована. А от щодо промов... Я не політтехнолог, але, наскільки я розумію, промова має бути не стільки конструктивною, скільки харизматичною (якщо до промови доречний цей епітет). Напевно ж Ющенка радники консультують, як саме промови мають виглядати. І розраховані вони, чесно визнаймо, не на нас із вами: ми й так за Ющенка проголосуємо, а на тих, хто ще не визначився. А на них, певно, мають діяти зовсім інші важелі впливу, ніж на нас.
Цитата:
Першим відправив користувач Наталка
А Унтер-канал та "Я+Я"... ну що про них казати? Ці, за перепрошенням, брехливі пси, які продовжують кидати тінь на чесних журналістів, не показали навіть, як били людей. Вочевидь, їм заплатили стільки, що на людей їм начхати.

У "Поступі", здається, написали, що на акцію на підтримку "5 каналу" прийшли журналісти і з "1+1", і з "ICTV". Є надія, що не всі вони там продажні.

Олексій Мачехін - 25-10-2004 у 12:58

Я йшов з п. Таран поруч - це з Нового каналу журналістка :)

>Та Ющенко своєї програми не приховує - на http://www.razom.org.ua його передвиборча програма опублікована.

Еге, я прямо так мамі і скажу - мамо, у тебе ж є інтернет - зайди на сайт http://www.razom.org.ua і почитай там порграму Ющенка. Хоча ні - Мама проголосує і так. А от сусідам в селі так і скажу - в інтернеті лежить чудова програма Ющенка.
Цієї програми не було ні в моїй поштовій скрині, ні в буклетах чи що їх роздавали намети за Ющенка. В регіони возять газети "Україна Молода" і "ВВ", то такі собі Факти тільки навпаки. В принципі я не порти - і таке має бути, бо має всвій контингент впливу, але порграми Ющенка я в Україні молодій не бачив, а читаю кожний номер протягом місяця. Навіть згадки нема. Є тільки на кожній сторінці цькування порти бандитів і глум над Я. "За" де? Ось де агітаційна прірва.

tysovska - 25-10-2004 у 13:08

Звітую: відправила до передвиборчого штабу на сайті Ющенка запит такого змісту:
Цитата:
Шановні панове!
На сайті "Форум рідного міста" http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=3169 з'явилася цікава дискусія: чому програма Віктора Ющенка не друкується в газетах і чому нема листівок із його програмою. Також і в промовах програма згадується тільки побіжно. Ті, хто має інтернет, можуть прочитати її на сайті, але що робити людям, які інтернету не мають, особливо в селі? До виборів лишилося зовсім мало часу, тому сподіваємося, що цей недолік ви встигнете виправити.

Олексій Мачехін - 25-10-2004 у 13:10

До речі, зайшов на сайт (багато графіки, важко грузиться) і програми не побачив. Є кілька меню:

Агітка (зайшов - презентація книжки)
Добровільцям (тут реєструватися на спостерігачів)
Аудіо та Відео
Зворотній зв`язок
________________
Ющенко
Новини
За чесні вибори
Ні провокаціям
____________
Соціологія
Мас медія
Фотоальбом
Тур
Укази Ющенка

Питання - де тут може бути програма? Виявляється в закладці "Ющенко". Я знайшов її бозна яким кліком, бо спочатку поліз в Агітку, тоді добровільцям, тоді в укази і про всяк випадок таки зазирнув в "Ющенко"....

"
— Але ж плани реконструкції було вивішено в нашій конторі дев'ять місяців тому.
— Звичайно ж. Тільки-но я почув новину, як одразу пішов прямісінько туди. Мені здається, ви не дуже їх рекламували. Нікого про них не повідомили.
— Вони висіли на стенді...
— На стенді? Мені довелося перевернути догори дном вашу богадільню, перш ніж я знайшов їх на горищі...
— Саме там у нас дошка оголошень.
— ...з ліхтариком.
— Мабуть, не стало електрики.
— Цього разу світло зникло разом із східцями.
— Яка різниця. Врешті-решт, ви ж знайшли план.
— Так,— погодився Артур,— знайшов. Він був запнутий у розбитий унітаз, який у свою чергу був похований під купою мотлоху в найтемнішому закутку горища. Там на дверях табличка «Обережно, леопарди».
"


Щось по типу :(

Рост - 25-10-2004 у 13:12

І чого ж мурдий Олексій, замість надолужувати те, чого, імовірно, не встигають зробити люди з команди Віктора Андрійовича, співає тут цілі дефірамби "що мені не сподобалось"? Є святе правило: не будуєш - не руйнуй!

Користувач Олесь - 25-10-2004 у 13:15

Цитата:
Першим відправив користувач Олексій
Я йшов з п. Таран поруч - це з Нового каналу журналістка :)

>Та Ющенко своєї програми не приховує - на http://www.razom.org.ua його передвиборча програма опублікована.

Еге, я прямо так мамі і скажу - мамо, у тебе ж є інтернет - зайди на сайт http://www.razom.org.ua і почитай там порграму Ющенка. Хоча ні - Мама проголосує і так. А от сусідам в селі так і скажу - в інтернеті лежить чудова програма Ющенка.
Цієї програми не було ні в моїй поштовій скрині, ні в буклетах чи що їх роздавали намети за Ющенка. В регіони возять газети "Україна Молода" і "ВВ", то такі собі Факти тільки навпаки. В принципі я не порти - і таке має бути, бо має всвій контингент впливу, але порграми Ющенка я в Україні молодій не бачив, а читаю кожний номер протягом місяця. Навіть згадки нема. Є тільки на кожній сторінці цькування порти бандитів і глум над Я. "За" де? Ось де агітаційна прірва.


Мені продемонстрували виборчі програми всіх кандидатів у вигляді кольорової брошури метр на пів, 24 сторінки на закордонній виборчій дільниці. Навіть не продемонстрували, а надали для ознайомлення. Напевно такі самі брошури є і на всіх інших виборчих дільницях.

Наталка - 25-10-2004 у 13:19

Цитата:
Першим відправив користувач Олексій
Словом, "ламать нє строіть", тому я вважаю що окрім прямих звинувачень влади в програмні пормови варто також було б включити хоч щось пор майбутню Україну - якою її бачить президент Ющенко? Чи висловлення бачень додає ризику втрати незгідного з ним електорату? Якщо так, то що це - боротьба за кожний голос за будь-яку ціну? За ціну замовчення планів, прагнень, поглядів? Чи з нами, баранами, по іншому не можна? Або мені таки здалося?


Не знаю, здалося тобі чи ні. Мені так не здалося, але тобі - видніше. Різні люди, різні оцінки, різні сприйняття. Ти викладаєш свої зауваження дуже гарно і науково - моя біда у тому, що я надто зосереджуюся на емоціях. Але я знову повторю те, що говорили люди, коли хтось кричав: "Росія, геть від України!" чи ще щось в такому дусі - "Не на часі!". Вважай, що у мене мозок замилений "маніпуляторами" від "НУ", та зараз треба згуртуватися - моя думка.
Акція взагалі-то називалася "Сила народу проти брехні та фальсифікації", про що і йшлося у промові Ющенка. Мені не здалося, що там чогось бракувало. Зате вчора я їхала на зустріч з Олею, більш відомою на Форумі, як Капітошка, а на шиї в мене був шалик. Не ющенківський, але жовто-гарячий. І до мене підійшов кривоохоронець у званні сержанта. І спитав: "Ето шарфік за Ющенка? Снімі".
Зі мною таке вперше. Я навіть від друзів не чула нічого подібного, хоча... за символіку "Пора!" таки зупиняють. Бажання було одне – завязати той шалик морським вузлом йому на вухах. Спитала, хто він, з якого відділку – він озирнувся, і відійшов, назвавши мене сукою. Щиро тішуся, що мимоволі, але опинилася в одній компанії з Віктором Андрійовичем. (Нагадаю, його так назвав один із "безневинно скривджених" ним нападників).
Так от, головне, на що я сподіваюся, голосуючи за Ющенка – це те, що, в разі мені потім забандюриться начепити біло-синю хустку на шию, ніхто не підійде до мене зі словам "Зніми!". Отакою я бачу Україну. А гривня впаде так чи інак, і якщо хтось вважає, що Я. втримає її народним контролем, то – навряд чи.
І порада: Олесю, якщо у тебе є зауваження, побажання, критика що до програми Ющенка, напиши на сайт "Разом" – вони усім відповідають, і розкажи їм усе те, що ти пишеш на Форумі – у тебе ж, на відміну від села, є інтернет?! Бажаю успіху.

Наталка - 25-10-2004 у 13:21

Цитата:
Першим відправив користувач Рост
І чого ж мудрий Олексій, замість надолужувати те, чого, імовірно, не встигають зробити люди з команди Віктора Андрійовича, співає тут цілі дефірамби "що мені не сподобалось"? Є святе правило: не будуєш - не руйнуй!


Тому що мудрий. "Бо ламать - нє строіть".

Олексій Мачехін - 25-10-2004 у 13:30

>Тому що мудрий. "Бо ламать - нє строіть".

То му що через тиждень (7-8 днів) в Києві цілком можливо таку саму демонстрацію будуть розкатувати киями, електрошоками і брантсбойтами а з гори додавати низькочастотними звуковими вібраціями для виникнення паніки. І першими паніці будуть піддаватися ті, хто піддаватиметься колективному емоційному плину. В суботу настроєм намагались маніпулювати. А через тиждень маніпулювати не буде - коли, бо прийде час діяти і діяти не піддаючись паніці будуть ті, хто знатиме навіщо він туди прийшов а не порти чого. Аби щось демонструвати, звісно, достатньо і такого, а от щось відстояти - ні.

Настуня - 25-10-2004 у 13:30

Просто не натрапили на тебе :-(((
В нас у Львові на вулицях роздавали програму Ющенка.
А щодо сіл, то можливо для якоїсь бабусі, "факти навпаки" - це більш дієво ніж пункти програми.

Олексій Мачехін - 25-10-2004 у 14:16

Словом, на порхання Роста тему заминаємо.

Але хочу зауважити на дописи:
Рост 25-10-2004 в 13:12 І чого ж мурдий Олексі....
Я вже двічі на цьому форумі викладав аргументи ЗА Ющенка. Зокрема пані Темпіці в четвер чи п`ятницю.

Наталка 25-10-2004 в 13:19
Я навіть до кінця не дочитав :( можу сказати що добре написано, але надто емоційно. Власне, окрім емоцій там нічого нема.

Я не збираюсь агітувати проти Ющенка, я просто вказав на два недоліки акції, які, як на мене, очевидні. І мені цілком достатньо відповіді пані tysovska - з нами, баранами, по іншому не можна. І це мене зовсім не ображає, бо я припускаю що відкрито готувати нарід до акцій протесту дуже важко.

Наталка - 25-10-2004 у 14:19

Не дочитав? То й слава Богу.
Але Олесю, тобі ніхто не казав, що ти демагог побільше тих людей, яких ти у цьому звинувачуєш? "Навіщо він туди прийшов чи проти чого" - може, годі жонглювати словами? Є конкретні зауваження - передавай їх у штаб Ющенка, чи куди вважаєш за потрібне. Не знаю, хто намагався маніпулювати настроєм у суботу, та я молю Бога, щоби 31 жовтня настрій у людей був такий самий - піднесений та спокійний.

Цитата:
Першим відправив користувач Олексій
І мені цілком достатньо відповіді пані tysovska - з нами, баранами, по іншому не можна. І це мене зовсім не ображає, бо я припускаю що відкрито готувати нарід до акцій протесту дуже важко.


Не зрозуміла - де пані Тисовська написала, що з нами, баранами, інакше не можна?
І не треба заминати тему - сама замнеться, як прийде час, тобто коли самовичерпається.

Олексій Мачехін - 25-10-2004 у 14:24

1. Напевно ж Ющенка радники консультують, як саме промови мають виглядати. І розраховані вони, чесно визнаймо, не на нас із вами: ми й так за Ющенка проголосуємо, а на тих, хто ще не визначився. А на них, певно, мають діяти зовсім інші важелі впливу, ніж на нас.


Мені в принципі достатньо. Врешті, є й інші засоби підготовки спротиву.

Олександр Шевченко - 25-10-2004 у 14:36

Цитата:
Першим відправив користувач Олексій
...За ціну замовчення планів, прагнень, поглядів? Чи з нами, баранами, по іншому не можна? ...


Здається мені, це фраза авторства не Наталі Тисовської... Чи це мені здається тільки... :(

сумна - 25-10-2004 у 14:37

Як відомо, агітаційні матеріали приберігають в основному на останній тиждень агітації. А тому - заглядайте в поштові скриньки, там все буде. Я вже таким чином отримала у п'ятницю агітку-програму Мороза. Ще й довкола скриньок по підлозі було цього добра розкидано-потоптано...
І ще одне - на стостисячних мітингах програм не читають, бо нудним викладом програми увагу такої величезної аудиторії не втримати (чомусь пригадалося, як казав камрад Корчинський, - на наших мітингах мухи дохнуть від нудьги...)

Олексій Мачехін - 25-10-2004 у 14:48

Та переконали ви мене переконали - це був найправильніший мітинг з усіх правильних мітингів. Я безсумнівно винен в тому, що намагався фільтрувати і аналізувати те, що мені грузили на вуха і очі.

Наталка - 25-10-2004 у 15:08

Цитата:
Першим відправив користувач Олексій
Та переконали ви мене переконали - це був найправильніший мітинг з усіх правильних мітингів. Я безсумнівно винен в тому, що намагався фільтрувати і аналізувати те, що мені грузили на вуха і очі.


Олесю, не користуйся совковими методами - не приписуй співрозмовникам того, чого вони не говорили. Де було написано "найправильніший мітинг з усіх правильних мітингів"? Я це написала? Хто тобі не дає думати та аналізувати, та фільтрувати? Люди відповідають тобі на твої зауваження, з якими вони не згодні. Ти, відповідно, не згоден з ними, і відповідаєш вже на це. У цьому є щось зле? Я ніц не бачу.

Ігор+ - 25-10-2004 у 22:15

Цікаво скільки в США і Канаді громадян України, а на них лише 6 місць для голосування.

Що робити у ніч виборів

Користувач Олесь - 26-10-2004 у 07:15

http://maidan.org.ua/static/mai/1098725758.html

Що робити у ніч виборів нам, пересічним громадянам, тим, хто не має відношення до штабів та громадських організацій. Куди іти, де збиратися, чого вимагати?

Спробуємо замислитися і чесно скажемо собі, що жоден штаб не здатен повноцінно керувати сотнями тисяч людей. Тому ключем до успіху 31 жовтня буде лише самоорганізація учасників масових акцій. Тобто вміння кожного діяти розумно в межах спільної стратегії. І гуртувати навколо себе інших.
Давайте не будемо чекати вказівок. Штаби не розпишуть наші ролі. Кожен повинен сам для себе скласти план дій на цю ніч. І послідовно втілювати його у життя. А для цього треба визначити свою персональну може й маленьку, але дуже конкретну задачу.

Велика мета - чесний підрахунок голосів - вимагає дій у кількох напрямках одночасно. Головна наша зброя - моральний тиск. І ми повинні забезпечити цей тиск по всьому полю, на кожному квадратовому метрі перебування фальсифікаторів.

Далеко не все вирішуватиметься у Центральній виборчій комісії. Перші вкидання фальшивих бюлетенів будуть на виборчих дільницях. Потім Територіальні виборчі комісії спробують створити зручні для влади протоколи. І вже тільки потім до справи візьметься ЦВК.

Але і це ще далеко не все. Основною зброєю політичних шулерів на виборах будуть телеканали. Саме через них влада буде легітимізувати свій сценарій. До того ж не треба забувати і про Адміністрацію Президента - координаційний центр та символ всіх майбутніх фальсифікацій.

Отже, в ніч 31 жовтня ми повинні бути всюди. Біля кожної дільниці, біля територіальних та Центральної виборчих комісій, біля телецентру та студій телеканалів, біля Адміністрації Президента на Банковій. Наша задача - пробудити совість у тих, у кого вона залишилася, а решті нагадати про страх. А тому ми повинні бути скрізь.

Оберіть місце чергування у ніч виборів особисто для себе. І обов'язково візьміть з собою друзів. Навряд чи варто всім іти до ЦВК. Хай вашим об'єктом буде виборча дільниця або телестудія. Те місце, де ви працюватимете, і буде найважливішою ділянкою акції. Тому що неважливих ділянок цього разу не буде.

Уроки 23 жовтня показали, що необхідно оточити кожен з об'єктів щільним кільцем. Так ми відіб'ємо охоту провокаторам імітувати штурм адміністрації або телецентру. А крім того подивимося в очі членам комісій та депутатам, телеведучим та журналістам, гостям студій та коментаторам. І наполегливо побажаємо всім бути чесними. Хай вони пройдуть крізь наші лави, побачать наші обличчя, почують наші слова.

Проте ні в якому разі не можна допустити агресії серед своїх. Наша зброя - моральний тиск, а не фізичне насильство. Визначте зону своєї персональної відповідальності - метрів десять навкруги - і забезпечуйте там повний спокій. Попри присутність агітаторів та провокаторів з протилежного боку або міліції.

Чоловіки!

Це наш з вами час! Одну осінню ніч не гріх переночувати на вулиці! Хто ще захистить наших дітей від кримінального бєзпрєдєла? Якщо сьогодні не відстоїмо Україну разом, то кожен окремо і поготів не зуміє захистити свою родину від свавілля “пацанської” влади.

Жінки!

Напечіть пиріжків та ідіть зі своїми коханими. Чоловіки не наважаться відступити, якщо ви будете поруч.

Журналісти!

Тексти для їхні ЗМІ пишуть московські політтехнологи, тому
в їхній Україні журналісти будуть без роботи. Але сьогодні на телеканалах та радіостанціях ще працюєте ви, чесні люди. Беріть ефіри до своїх рук! Женіть зі студій найнятих брехунів і сміливо сідайте до мікрофонів.

Правоохоронці!

Якщо не можете відмовити начальству - саботуйте. “Не завелася машина.” “Зламався водомет.” “Я ж вам давно казав, що треба гуму поміняти.” Причин можна вигадати тисячі.

Якщо кожен з нас проявить розумну ініціативу, а всі разом - принциповість і твердість, у злочинців не буде шансу перемогти. Ми маємо вирішальні переваги, але саме від кожного з нас залежить, чи зуміємо ми ними скористатися.

Давайте зрозуміємо, що:

Нас більше. Головна сила натовпу – інерція. Ніколи не тікайте і не бийте у відповідь. Висніть на руках і плечах агресорів - це найкраща зброя. Найпідготованіший спецагент не зможе нічого вдіяти, якщо на ньому повиснуть троє. Провокаторів та агресорів треба позбавляти можливості рухатися, а не бити.

Їхні бійці підневільні, а тому можуть і повинні бути заагітовані. Сьогодні головною зброєю пікетчика може стати пиріжок. Пригостіть міліціонера, все одно кілька годин одне біля одного стоїте. Познайомтеся, розпитайте про життя. Пам'ятайте, що він вас боїться більше, ніж ви його. Зробіть так, аби міліціонери замість безликого натовпу побачили перед собою людей.

І останнє. У опозиції немає таємних планів. Вони просто неможливі для такої кількості учасників. Тому сміливо і широко обговорюйте зі знайомими свої наміри, гуртуйте людей навколо себе. Сьогодні кожен з нас – генералісимус.

Хай нам допоможе Бог! Разом ми переможемо!

tysovska - 26-10-2004 у 13:03

Ой, я пропустила все на світі! У мене чомусь сьогодні зранку взагалі не було доступу на Форум - замість його сторінки ішло перенаправлення на сторінку "Утел".
Цитата:
Першим відправив користувач Наталка
Не зрозуміла - де пані Тисовська написала, що з нами, баранами, інакше не можна?

Я чудово зрозуміла, що сказав Олексій, і тут не йдеться про образи. Просто дійсність така: у мене є товаришка без вищої освіти (на жаль, показник серйозний), вона не має вдома "5 каналу", а слухає новини брехунців. Вчора вона з деяким ваганням каже мені: вже й не знаю, чи варто голосувати за Ющенка?.. Тобто: не на всіх людей діють однакові методи впливу. Якщо мені весь бруд, вилитий на Ющенка, - батіг: сто відсотків прийди і проголосуй за нього! - то хтось може дійсно почати вагатися. І тут аргументи не подіють, тут діє тільки харизма сильної особистості. Так мені здається.