Форум Рідного Міста

Концепція розвитку наукової сфери України

Андрій Пелещишин - 5-9-2006 у 11:37

На сайті НАНУ зявилася "Концепція розвитку наукової сфери України", яка покликана модернізувати наукову сферу в Україні

http://www.nas.gov.ua/knk/pages/koncepc/koncepcm.html
Зацікавлених прошу ознайомитися.

Я ще сам до кінця з нею не розібрався, тому не можу дуже прокоментувати.
Перше що кинулося в очі - перейменування
кандидатів - в доктори
докторів - в атестованих докторів

І, що важливіше, зміна правил отримання ступеня атестованого доктора - перехід від захисту дисертації до захисту комплексу наукових праць (що мені категорично не сподобалося).

Тарас Задорожний - 5-9-2006 у 11:44

Я коротко переглянув ці документи і зрозцумів, що вже вкотре наша влада декларує щось, але не впевнена чи варто так робити.... Це лише концепція, доволі непогана в загальному. Чи буде вона взагалі колись працювати - невідомо. Її може чекати така сама доля як старий-новий правопис чи багато інших проектів.

А щодо докторів наук, чи тепер атестованих докторів, то я думаю, що в деяких дисциплінах досягнути цієї "висоти" було занадто легко.

Можливо хоч тепер зникне така проблема, як списування та перекладання дисертацій... Може, хоч докторати не писатимуть на замовлення, бо стане надто дорого їх купувати...

Андрій Пелещишин - 5-9-2006 у 13:46

Отримання ступеня атестованого доктора для можновладця не ускладниться, швидше навпаки.
А от для молодих (30-40 років) вчених цей ступінь може стати просто недосяжним в силу потенційно завищених вимог до "здобутку"

Тарас Задорожний - 5-9-2006 у 13:58

Та проблема не в можновладцях... Вони все куплять, але і серед тих молодих є багато, вибач "сміття"...

Андрій Пелещишин - 5-9-2006 у 14:07

Цитата:
але і серед тих молодих є багато, вибач "сміття"...

Ага, то краще нікого не пустити :(
Сміття - поняття суб'єктивне. Якщо людина принесла дісер, рада, опоненти підтримали, ВАК не заперечив - значить людина заслуговує на ступінь.
А за заслуги - так там зараз такі вимоги до заслуг запишуть, що до 50-ти років назбирати просто нереально.
Я колись бачив такий проект заслуг - я був шокований. З моєю тематикою досліджень (системні аспекти World Wide Web) я можу просто розслабитися. Адже 100 публікацій (там це була одна з вимог) я поки назбираю, усі мої результати просто банально застаріють.

Я би вважав, що форма "за заслуги" могла би бути як альтернативна до дисертації, причому лише для науковців, старших певного віку (наприклад 50 років). Тільки тоді ті публікації та інше будуть реальними, а не просто валом халтури.

Тарас Задорожний - 5-9-2006 у 14:57

В цьому плані, Андрію, ти правий. Можливо метод тупий...

ZT - 18-9-2006 у 12:25

До слова. Зовсім нещодавно з’явились Пропозиції до проекту „Концепції розвитку наукової сфери України ”, зроблені Всеукраїнською Асоціацією “За європейські цінності в науці”.

Опубліковано тут: http://www2.maidan.org.ua/n/osvita/1158352963

Андрій Пелещишин - 18-9-2006 у 14:33

Наші зауваження:

8 вересня 2006 року в ІКНІ НУ ЛП відбувся круглий стіл за участі провідних науковців Інституту, на якому було обговорено «Концепцію розвитку наукової сфери України». У результаті обговорення було сформульовано ряд зауважень щодо її змісту.
1. Пропонована концепція не має цілісного характеру, фактично складається з кількох фрагментів, кожен з яких орієнтований на вирішення окремих часткових, часто другорядних задач.
2. У концепції недостатньо відображено інтереси та потреби «споживача» наукових досліджень, що призводить до відірваності концепції від реальних задач, що постають перед суспільством.
3. Пропонована в концепції система присвоєння наукового ступеня «атестований доктор наук» за науковий здобуток (без захисту дисертаційної роботи) є недосконалою, зокрема породжує перешкоди на шляху отримання даного наукового ступеня молодим науковцям, а також зумовлює небезпеку необ’єктивності при присуджені наукового ступеня.
4. Неприпустимим є делегування ряду освітньо-методичних функцій НАН України, зокрема – експертизи навчальних посібників та робочих програм.
5. Впровадження концепції у життя сприятиме створенню додаткових бюрократичних структур із слабо визначеними функціями та надмірними регуляторними повноваженнями. Зокрема, практично не визначено задачі, підпорядкування та засади діяльності Національного Наукового Фонду, в якому пропонується зосередити 30% державного фінансування наукових досліджень.
6. У концепції практично не відображено проблеми та перспективи розвитку науки у недержавних навчальних закладах та у приватному секторі економіки.
7. Викликає сумнів зміст проекту указу «Про комерціалізацію об’єктів права інтелектуальної власності….», зокрема виникає небезпека обмеження можливості вільного та критичного обговорення наукових результатів.
8. У концепції недостатньо відображена роль МОН України у формуванні загальних засад розвитку науки в Україні, фактично НАН України стає «міністерством науки».
9. У концепції не відображено актуальні задачі побудови відкритого наукового інформаційного поля України, та впровадження сучасних інформаційних технологій в діяльності наукових установ України.

Dmy - 21-9-2006 у 17:38

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
А за заслуги - так там зараз такі вимоги до заслуг запишуть, що до 50-ти років назбирати просто нереально.
Я колись бачив такий проект заслуг - я був шокований. З моєю тематикою досліджень я можу просто розслабитися. Адже 100 публікацій (там це була одна з вимог) я поки назбираю, усі мої результати просто банально застаріють

Я не знайшов у Концепції і Дордатках взагалі якихось кількісних показників (може, не там шукав?)
Із того, що записано в тексті Концепції та проекті Закону “Про підготовку та державну атестацію наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації” (той, що Додаток 3), стати доктором (у сучасній термінології) буде, навпаки, легше:
Цитата:
Предметом захисту може бути власна монографія, певна кількість колективних монографій чи частина колективної праці, в які здобувач зробив значний індивідуальний внесок, що за обсягом і характером задовольняє кваліфікаційним вимогам, встановленим ВАК України, при цьому індивідуальний внесок автора має бути чітко окресленим. Основні результати дослідження повинні бути опубліковані також у вигляді брошур, циклу статей в наукових фахових виданнях, підручників, навчальних посібників, патентів, авторських свідоцтв тощо

Все те, що й наразі, але де ви бачили Спецраду (не кажучи про ВАК), яка пустить до захисту пошукача докторського ступеню без ОСОБИСТОЇ монографії. А тут - суцільний лібералізм: “певна кількість колективних монографій чи частина колективної праці”. До того ж не треба писати дисертаційну цеглину, що, за великим рахунком, дублює ту саму індивідуальну монографію, хіба що з іншими вимогами до форми, тобто очевидною “мартишкіною працею”, яка нічого не дає ні науці, ні автору (окрім можливості вийти на захист, звісно).

Андрій Пелещишин - 21-9-2006 у 20:20

Цитата:

Я не знайшов у Концепції і Дордатках взагалі якихось кількісних показників (може, не там шукав?)

У концепції їх нема. Були десь рік тому в одному з бюлетнів ВАКу в рамках "артпідготовки" до нововведень як предмет дискусії. Там були цифри 80-100 публікацій у фахових виданнях і 10-20 в виданнях НАНУ (а оце для багатьох неакадемістів - взагалі клямка).

Ну і плюс - елементарний здоровий песимізм. Ну не можуть у нас зробити легше. Якщо буде полегшення з дисертацією - значить буде піднята планка по публікаціях та інших здобутках.
Якщо ж таки буде планку опущено - ступінь "атестованого доктора" втратить вагу, а ради будуть забить чергами бажаючих.

Цитата:
Все те, що й наразі, але де ви бачили Спецраду (не кажучи про ВАК), яка пустить до захисту пошукача докторського ступеню без ОСОБИСТОЇ монографії.

Бачу постійно.
По технауках зараз не вимагають особистої монографії. Часто взагалі не вимагають. Але, як правило, проходить колективна. Це часто виникає внаслідок неможливості фінансування видання на належному рівні. Нагадаю для представників академічної науки, що в освітніх закладах як правило фінансують (і то туго) лише підручники і посібники, а монографії - дуже рідко. Доводиться фінансувати самостійно (спонсори, власна кишеня) або обхідними шляхами (премії і тп). От і збираються кілька вчених докупи і роблять колективну працю.

Ще одне цікаве.
Щодо полегшення нинішнім кандидатам. Чув на круглому столі від двох голів спецрад майже зойк, що тепер вони будуть практично беззахисні перед адміністративним і колегіальним тиском. Раніше хоч можна було зіслатися на великий та могутній ВАК, а тепер скажуть - "захисти", і треба захищати.
Хоча саме цю думку я не зовсім поділяю. Дуже вона вже суб'єктивна.