Форум Рідного Міста

3D екрани від Philips

Тарас Капущак - 23-9-2006 у 13:59

Наткнувся нещодавно на цікаву статтю:
http://www.wired.com/news/technology/0,71627-0.html
В ній описуються нові РК-екрани створені компанією Philips за новою технологією WOWvx, котрі дозволяють створювати ефект об'ємного зображення без будь-яких поляризуючих окулярів та інших додаткових речей.
Суть звичайно в тому, що ліве і праве око бачать дещо різні зображення. Досягається це розміщенням спеціальних лінз над кожним з кольорових компонентів пікселів екрану, котрі дозволяють поширювати світло в дев'яти напрямах від екрана. Процесор в телевізорі генерує дещо різні зображення на кожен напрям, так що практично з любого місця глядач бачить різні зображення на кожне око. Таким чином досягається ефект 3-вимірного зображення.
Джерелом для генерації об'єму служить звичайне 2-вимірне зображення, а також монохромна карта висот (heightmap), в котрій кожна точка, залежно від ступеню наближеності має світліший чи темніший колір.
Варто сказати, що нові фільми мають 3D-версії і можуть показуватися на таких екранах. Другим кандидатом на показ є 3D-ігри, котрі також відтворюючи ігровий світ в об'ємі містять всю необхідну інформацію. Крім того створюється спеціальне програмне забезпечення, котре дозволить на основі аналізу руху об'єктів робити об'ємним звичайне відео, але наразі, за словами офіційних представників, ще рано говорити про прийнятний продукт для споживача.
Найбільший інтерес насьогодні ці екрани представляють для показу реклами, бо, за словами глядачів, зображення притягує увагу до себе. Окремий інтерес до них у власників казино, котрі вважають, що такі екрани допоможуть гравцям легше розставатись зі своїми грішми.
Власне ці екрани вже є у продажу в кількох країнах, можливо скоро вони доберуться й до нас.

Тут є також детальніша інформація на офіційній сторінці фірми Philips з ілюстрацями:
http://www.business-sites.philips.com/3dsolutions/products/3dscreen...