Форум Рідного Міста

Якщо комусь треба відгук чи рецензію

Андрій Пелещишин - 9-8-2008 у 13:21

Якщо комусь треба відгук на автореферат чи рецензію на наукову статтю:
http://www.nauka-online.org/node/175

Ярема П. - 9-8-2008 у 18:50

Мммм... Я покритикую. По перше - що таке відгук на автореферат? Я до сих пір не можу цього до кінця зрозуміти. Автореферат, як правило, відображає лише сухий екстракт всієї дисертації, і якщо відгук може бути, то про оформлення його або чіткість викладеної інформації і аж ніяк відображає відгук про дисертацію. Як на мене, відгук на реферат - повна ахінея.
Далі, наукові статті. Мені щось не дуже подобається підхід домовляння/шукання рецензента, так як ти це пропонуєш - це явно виглядає на кумівство. Або може я його не так розумію. Щодо природничників, то можливо не всі знають, але давним давно існує ресурс http://arxive.org (або http://front.math.ucdavis.edu/). Мета проста - якщо хоч почути що про твою роботу думають, або щоб хтось, навіть анонімний оцінив роботу, опублікуй онлайн там. Веду я це до того, що по Україні такої бази нема. Автореферати появляються спочатку в Вернадці в списку, потім хто має доступ до тих електронних авторефератів, що ми здаємо в НТІ, краде і публікує на сторінках з рефератами етс. Погано і добре, бо принаймні можна хоч прочитати, про що людина писала. Так що Андрій, якщо вже на то пішло, то вже робити щось глобальніше, типу бази авторефератів, де кожен би міг помістити свій автореферат і 2-3, скажімо, найважливіші статті, які б можна було відкрито читати і писати коммент-відгук.
Так я це бачу.

Надія Баловсяк - 9-8-2008 у 19:07

а нащо відгук на автореф після того як він з"явився у Вернадці тобто після факту захисту?

а що таке відгук на автореф -- то така фігня, яку вимагають правила ВАКу чи якоїсь іншої наукової контори. потрібно щоб бути допущеним до захисту :)))))))

Ярема П. - 9-8-2008 у 19:12

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Надія Баловсяк
а нащо відгук на автореф після того як він з"явився у Вернадці тобто після факту захисту?

Так мова йде про те, щоб засунути в інтернет автореферат до того, як він появиться там після захисту (в Вернадці, та і то тільки в вигляді назви). Так, щоб хтось міг його побачити і сказати свою авторитетну або неавторитетну думку.

Цитата:

а що таке відгук на автореф -- то така фігня, яку вимагають правила ВАКу чи якоїсь іншої наукової контори. потрібно щоб бути допущеним до захисту :)))))))

Я в курсі. І написав що я про це думаю.

Андрій Пелещишин - 9-8-2008 у 19:24

Я ж не кажу, що я, наприклад, готовий давати відгуки кому небудь. Чи що в понятті "відгук" є великий зміст.
Я про інше. У мене не раз бувало, що в бюлетні ВАКу чи в інших джерелах я натрапляв на автореферати, які за назвою були мені цікаві. Я би з задоволенням з ним ознайомився. Проте, реально знайти автореферат важко, це вимагає зусиль і це мені робити не хочеться.
У той же час якщо мені (а я далеко не один такий) надішлють автореферат за тематикою, що є мені близькою і знайомою, я буду за це вдячний. І якщо робота мені сподобається, я з задоволенням дав відгук, якщо в цьому є потреба.
Не бачу тут жодного криміналу.
Цитата:
Мені щось не дуже подобається підхід домовляння/шукання рецензента, так як ти це пропонуєш - це явно виглядає на кумівство.

У такому підході я не бачу кумівства, а шукання рецензента, компетентного в праці, що має бути рецензованою, це нормальна практика, від якої не відійти нікуди. І чи є Інтернет, чи його нема - нічого не зміниться.

Надія Баловсяк - 9-8-2008 у 19:35

нууууууу
так ребята -- ви про щось типу українського наукового порталу
де можна вішати авторефи ну і т.д.

задачка дуж загальна на мій погляд.

і не реалізована - з менталітетом наших науковців. або -- малореалізована.

Андрій Пелещишин - 9-8-2008 у 19:45

Згоден. тому поки що
Цитата:
Так що Андрій, якщо вже на то пішло, то вже робити щось глобальніше, типу бази авторефератів, де кожен би міг помістити свій автореферат і 2-3, скажімо, найважливіші статті, які б можна було відкрито читати і писати коммент-відгук.

реалізувати в "глобальному" об'ємі не зможу.
А в "любительському" - так воно так і задумано.

Ярема П. - 9-8-2008 у 19:51

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Надія Баловсяк
так ребята -- ви про щось типу українського наукового порталу де можна вішати авторефи ну і т.д.
задачка дуж загальна на мій погляд. і не реалізована - з менталітетом наших науковців. або -- малореалізована.


А чому б і ні? Ідея благородна, зробити хоча б локальний експеримент, на базі львівського політеху, спробувати як піде. Якщо піде - піти далі. Якщо ні, ну щож, хто не ризикує, той не п’є шампанського, а відсутність результату - теж результат.

Цитата:
Бачу наступний алгоритм - науковець, що хоче отримати відгуки, декларує своє бажання окремою гілкою на форумі, вказавши як ключове слово у полі "термін" - "відгук" або "рецензія" та вибравши галузь знань. Указує свої координати для подальшого приватного спілкування та коротку анотацію роботи.
Такий обмін первинною інформацією та підготовка рецензій сприятимуть налагодженню наукових контактів, поширенню наукових здобутків серед зацікавлених осіб, популяризацією наукових ідей.

Так це тільки і виключно пошук рецензента і все, що решта людей думає до уваги братися не буде? А чому б цей алгоритм не виставити на обговорення потенційних користувачів, що вони про нього думають?
Моя пропозиція: база авторефератів -статтей з пошуком, як онлайн-бібліотека, і коментарями/обговореннями.
Андрій: форум з гілкою, ключовим словом, анотація.

Андрій Пелещишин - 9-8-2008 у 19:57

Цитата:
Андрій: форум з гілкою, ключовим словом, анотація

Так а хіба (за лінком у першому повідомленні) там не так написано? Окрема гілка форуму, анотація, звичайно обговорення, Ваківська рубрикація... Зараз уточню ще текст щодо повного тексту.
Деталі можуть відрізнятися, але принцип той самий. Тим більше що я ідею тільки почав обмізговувати, і тому висловлені думки швидше за все будуть втілені.



Ярема П. - 9-8-2008 у 20:05

Pax, обговорюємо.

Андрій Пелещишин - 9-8-2008 у 20:05

Цитата:

А чому б і ні? Ідея благородна, зробити хоча б локальний експеримент, на базі львівського політеху

Такі проекти я робитиму тільки як приватну чи неформальну колективну ініціативу, і точно уже не від ВНЗ. А чому - пояснювати не хочу :)

Ярема П. - 9-8-2008 у 20:12

Ну та така позиція і зрозуміла, а то ще звинуватять в незаконному збиранню інформації...

Dmy - 9-8-2008 у 20:53

Та нормальна ідея.
Кумовство? А як отримують відгуки на автореферати (та й статті) наразі? З обов'язкової розсилки чогось очікувати зазвичай не доводиться (відсотка 0,2, не більше, якщо не менше). Тому робиться додаткова розсилка тим, із ким вдалося домовитися заздалегідь, причому часто-густо риби відгуків пишуться пошукачем разом із зауваженнями.
На цьому тлі пропозиція Андрія є цілком слушною і практично корисною.

Не розумію, чому її було зустрінуто в багнети, і з якого боку тут база авторефератів? Це, безперечно, також корисна річ, але геть з іншої опери.

Ярема П. - 10-8-2008 у 00:38

Чому зразу в багнети? Тому що я покритикував? Мені не сподобалася реалізація, за саму ідею я за!
Та в принципі, ніж отак терендіти, хай буде хоч щось, а по ходу вже виявляться слабі місця тої чи іншої системи. А до речі, де саме запускати той сервіс, тут на форумі? По моєму недоцільно, все таки це не спеціалізований по науковцях форум. На наука-онлайн.орг?

Dmy - 10-8-2008 у 07:37

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
А до речі, де саме запускати той сервіс, тут на форумі? По моєму недоцільно, все таки це не спеціалізований по науковцях форум. На наука-онлайн.орг?
Звісно, на Науці. Там і процедурку вже прописано.
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Надія Баловсяк

у мене відгуки зі списку розсилки склали 0%
Ну, дик. 0,1-0,2 - це апроксимація згори. Зазвичай, з обов'язкових 0 і буває.

У мене сумніви іншого порядку.
Цитата:
лише звідти звідки домовлялися знайомі на керівник
Отож. Відсоток домовленостей: "дисертант - спеціаліст" досить незначний. Переважно, маємо саме "кумовство" (хоча і дещо в іншому значенні) - домовленості рівня "керівник - спеціаліст" з урахуванням подальшої (і минулої) співпраці: "я твоєму аспірантові сьогодні, ти моєму завтра".
А отже боюся, що бажаючих отримати рецензію, може, знайдеться і чимало, а от бажаючих її надати бракуватиме.

Андрій Пелещишин - 10-8-2008 у 20:44

Цитата:
А отже боюся, що бажаючих отримати рецензію, може, знайдеться і чимало, а от бажаючих її надати бракуватиме.

А може бути і обернений сценарій. :(

Dmy - 11-8-2008 у 14:30

У який спосіб?
Мені важко уявити натовп докторів і кандидатів, які шикуються в чергу з надією написати рецензію на чийсь автореферат чи статтю. Тіпа інших турбот бракує. Тобто стимули не зрозумілі.

Це хіба, якщо процес перейде в комерційну чи квазікомерційну площину.

Андрій Пелещишин - 11-8-2008 у 15:07

Та нє, натовпу не буде. А може бути один бажаючий написати (без жодної квазікомерційної компенсації) і жодного бажаючого отримати.

Dmy - 11-8-2008 у 15:14

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
може бути ... жодного бажаючого отримати
Позаяк реально попит на рецензії є, на заваді може стати виключно брак поінформованості.