Форум Рідного Міста

Широкомасштабне системне знищення пам’яток історії

dr.Trollin - 4-12-2008 у 08:05

-чи в стані ми врятувати ту чи іншу пам’ятку?
-плакатів і преси ... більше ніж людей..
-Існує реальна загроза забудови Вернісажу... (питання не в Вернісажі, він цінності особливої не представляє, цінність у території та залишках Низького Замку.)
-На Федорова 28, дах знятий, вікна вибиті, а ще Соборна 14, 15, Замкова (Кривоноса) 1, Лисенка 14, вул. Тершаківців і т.д.


Широкомасштабне системне знищення пам’яток у Львові. Загроза виключення Львова з ЮНЕСКО

Протокол засідання секції ГФЛ «збереження історико-архітектурної спадщини Львова»

Тема: Широкомасштабне системне знищення пам’яток у Львові.
Загроза виключення Львова з ЮНЕСКО.


Мацех О.: „Не знаю, як ми маємо діяти далі, щоб бути послідовними. Активність членів секції збереження історико-архітектурної спадщини ГФЛ дуже низька. Наприклад, коли ми робили акцію по будинку Ярославенка, плакатів і преси було більше ніж людей. Можливо, потрібно індивідуально поговорити з кожним? І, взагалі, чи в стані ми врятувати ту чи іншу пам’ятку? Існує реальна загроза забудови Вернісажу. На Федорова 28, дах знятий, вікна вибиті, а ще Соборна 14, 15, Замкова 1, Кривоноса 1 , Лисенка 14, вул. Тершаківців і т.д.
Гайда М.: „Якщо викинуть з ЮНЕСКО, потім шукатимуть винних.!”
Дяків Т. : Якщо знайдемо дотичність у цих питаннях до діяльності СБУ, можна створити там робочу групу з цього питання.
Мацех О. : „ Можна залучити також прокуратуру. І, взагалі, було б добре, якщо кожен взяв на себе хоча б один згаданий об’єкт, вів його, сигналізував про порушення. Нам бракує ресурсів, будинок Ярославенка веде п. Рочняк, завдяки йому маємо реакцію. Щодо кількох десятків інших пам’яток, які на межі знищення – на жаль картина інша”.
Гайда М.: „П. Рочняк перший, хто попередив про загрозу знесення цієї пам’ятки, ще за місяць до того”.
Онищенко Л.: „Ми знали, що можлива перебудова, але щоб знищення?!”

Мацех О.:
„Обговоримо питання Вернісажу – в нас є інформація, що це питання вже вирішено. Не можна допустити на цьому місці будівництво готелю у такому вигляді, як це планується. Власники викупили кафе і взяли під нього землю. У принципі, питання не в Вернісажі, він цінності особливої не представляє, цінність у території та залишках Низького Замку.”
Гайда М.: „Хто ініціатори?”
Дяків Т.: „Хмиз і Адамик. Пора.”
Гайда М.: „ Там є залишки Низького Замку ще з княжих часів. Не можна допустити, щоб ми його втратили, ранг пам’ятки дуже високий.”
Мацех О.: „Маю пропозицію: зробити стисле звернення до влади, описати загрози для пам’яток, звернутися до СБУ, показати наслідки цих речей.”
Гайда М.: „Мене особисто цікавить, на якій підставі знесли пам’ятку на Соборній, чи є відповідне рішення? Чи може цим зайнятися СБУ?”
Онищенко Л. : „Щодо Низького замку, історико-містобудівне обґрунтування розглядалося на нашій раді і було відхилене. Голова ТзОВ „Вернісаж” Ємельянов поскаржився до ЮНЕСКО, він не хоче, щоб чіпали Вернісаж...але ж там ще нічого не робиться!”
Мацех О.: „Треба дослідити в якому стані на сьогодні це питання".
Онищенко Л. : „Зробити археологію за міські гроші. Проектних пропозицій не було.”
Дяків Т.: „В мене є інформація про ухвалу, про відвід земельної ділянки для обслуговування кафе Вернісаж.”
Гайда М.: „ Це є територія заповідника, землі історико-культурного призначення, яким чином влада може нею розпоряджатися!
Онищенко Л. : „Містобудівна рада дала позитивне обґрунтування, а консультаційна рада при управлінні – негативне.”

Мацех О.:
„Тепер щодо Вірменської, Краківської? Там відбувся замовний архітектурний конкурс на проект готельного комплексу. Потрібно з’ясувати на якій стадії проект.”
Онищенко Л. : „Офіційно міська рада участі у ньому не брала. Я особисто, вперше побачила проект, коли прийшла на обговорення після пре-конференції”.
Дяків Т.: „Мужилівський робить вигляд, що їх пропозиції відхилило міжнародне журі і він змушений будувати по переможеному проекту. Це все насправді антураж, що відбувався конкурс. Міськрада у цьому процесі задіяна. Виконком прийняв рішення про проведення конкурсу в п’ятницю, а результати оголосили вже у понеділок ”


Онищенко Л. : „По вул. Кривоноса, 1 (Замкова) до нас жодних звернень не було”.
Мацех О.: „Це територія унікального монастиря, великий комплекс, пам’ятка національного значення на території, що охороняється ЮНЕСКО. Комплекс знаходиться у користуванні Школи міліції. Вже є проект будівництва на цьому місці спортивно-оздоровчого комплексу з апартамент-готелем. Це будівництво активно лобіюють на рівні обласної влади. Подібна ситуація на вул. Лисенка на території дитячого майданчика (напроти входу в ОХМАДИТ, через дорогу): ТзОВ „Горгани” власник спочатку Степан Павлюк, тепер Василь Павлюк спочатку взяли землю на будівництво центру дитячого дозвілля, а тепер виготовили містобудівне обґрунтування на зміну цільового призначення з дозвілля на житло”.
Онищенко Л. : „Ми їм відмовили і вони пробують погодити через Київ”.


Мацех О.:
Яка ситуація по Федорова 28.
Онищенко Л. : „Щодо Федорова 28, архітектор, який проектував попросив мене про зустріч, він не мав поняття про статус території та будинку, я йому дві години пояснювала. Будинок має бути збережений.”

Мацех О.: „Щодо будинків на Міцкевича, ще тривають суди?”
Онищенко Л. : „Суди закінчилися. Там є залишки попередніх будівель та муру, ми доручили Політехніці зробити експертні висновки.”

Мацех О.: „Щодо Ярославенка, маємо певні результати, відкрито кримінальну справу, скасували рішення Виконкому. ЛМР має скасувати ухвалу про відведення йому земельної ділянки у користування”
Гайда М.: „Я скерував документи до Києва. Фахівці сходяться на думці, що об’ємно-просторову структуру пам’ятки потрібно відбудувати.”

Мацех О.: „Підведемо підсумок: на жаль знищення пам’яток набрало системного характеру, має загрозливі масштаби та що найгірше, нікого вже не дивує, сприймається за норму  це дуже небезпечна тенденція. Форум не встигає реагувати на всі тривожні сигнали. Потрібно об’єднати зусилля та змінити підходи!”

Вирішили:
1.
Написати звернення в СБУ, що в наслідок таких кричущих порушень пам’ятко-охоронного законодавства, існує загроза виключення м. Львова із складу ЮНЕСКО, також до уряду, Президента, комісії з питань культури та духовності Верховної Ради.
2.Звернутися до членів секції „Збереження історико-культурної спадщини” ГФЛ, до їх однодумців, щоб вони взяли під патронат ту чи іншу пам’ятку, якій загрожує знищення.
3.Створити робочу групу при СБУ, надавши їй всю потрібну інформацію.
4.Написати відкритий лист у пресу.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ЗІК(тм)
Готель на вул. Вірменській-Краківській у Львові брутально втручається в історичну пам’ять, – архітектор Віра Балаж
«Проект готелю на розі вулиць Краківська-Вірменська повністю зневажає рекомендації ЮНЕСКО, міжнародні хартії, конвенції та вітчизняне законодавство», – так сьогодні, 1 грудня, прокоментувала ЗІКу ситуацію із забудовою середньовічного кварталу в історичному центрі Львова архітектор, член Товариства шанувальників Львова Віра Балаж.

Ключем до коментарю львівського архітектора Віри Балаж є пункт 2 Міжнародної (Стокгольмської) хартії з охорони традиційної архітектурної спадщини (1998 р.): «Проведення сучасних робіт на традиційних спорудах, ансамблях чи поселеннях має базуватися на повазі до культурних цінностей і традиційного характеру об’єктів»
«Громадськість нашого міста обурена тими шаленими темпами, які пророкують заповнення всіх вільних від забудови місць в центральній частині міста, що перебуває під охороною ЮНЕСКО. Як правило, це готелі. Звісно ж, готель, особливо, якщо він претендує на певну кількість зірочок, повинен бути обладнаний, перш за все, автостоянкою. Крім того, всі без винятку адреси цих новобудов потребують ретельного дослідження археологів.
Для облаштування підземних стоянок треба було б зруйнувати залишки давніх фундаментів. Крім того, вулички, де мають розміститися готелі, вузькі, там і тепер годі розминутися пішоходу з автомобілем. Недарма в нещодавно представленому Генплані міста зазначено: не можна забудовувати в центральній частині міста всі наявні щілини. Та проект Генплану ще не пройшов процедури експертизи, затвердження, а поки це все триватиме – в центрі вже не буде куди впасти яблуку.
Крім того, викликає занепокоєння сам процес проектування. Чомусь наші кити від архітектури вирішили, що такі проекти під силу виконати тільки «заморським» архітекторам (так, проект готелів на вул. Федорова виконують німці, проект готелю на розі вулиць Вірменської-Краківської виграв авторський дует Герман і Валентино). З цього приводу хочеться запитати у професора Черкеса, який вже багато років виховує нову плеяду архітекторів, чому така недовіра до своїх вихованців? Невже серед них немає здібних фахівців? Крім того, нехтується основне правило ведення будь-яких проектних робіт в охоронній зоні ЮНЕСКО. Забувається, що це вже не тільки наша історична спадщина, а й Всесвітня культурна спадщина.
Отже, треба вважати на ті положення, які висвітлені в цілій низці міжнародних конвенцій і хартій, як, наприклад, Конвенції ЮНЕСКО щодо збереження Всесвітньої культурної спадщини (1972 р.), де в ст. 4 і 5 зазначено, що існує необхідність глобальної динаміки та нещодавніх структурних змін в історичних містах, які включені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Міжнародна (Венеціанська) хартія про зберігання та реставрацію монументальних пам’яток і визначних місць (1964 р.) у статті 6 зазначає: «Зберігання монументальних витворів передбачає й зберігання безпосереднього оточення, якщо воно відповідає масштабові монументального витвору. Якщо існує традиційне безпосереднє оточення, воно зберігається, а все нове будівництво, усі знесення та всі перетворення, які могли би змінити співвідношення об’ємів та кольорів, забороняються.
Пункт 5 Рекомендації щодо охорони історичних або традиційних ансамблів та їхньої ролі у сучасному житті Генеральної Конференції ООН (Найробі, 1976 р) говорить: «В умовах сучасної урбанізації, яка супроводжується значним збільшенням масштабу та щільності забудови, ризик безпосереднього руйнування історичних або традиційних ансамблів подвоюється ризиком, при цьому реальним, опосередкованого їх спотворення через сусідство або візуальне сприйняття нових кварталів. Архітектори та урбаністи повинні дбати про види на монументальні витвори та ансамблі або такі, що відкриваються з них, а також про те, щоб історичні або традиційні ансамблі гармонійно включалися у сучасне життя».
У Відні з 12 по 14 травня 2005 р. відбулася зустріч, яку організував австрійський уряд за підтримки Віденської мерії та ICOMOS відповідно до рішення Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (рішення 27 СОМ 78. 108). Ця конференція ухвалила «Віденський меморандум», який містить напрямні орієнтири та заходи, що мають сприяти плідному співіснуванню історичної та сучасної архітектури. В пункті 24 «основних положень міського розвитку» вказано: «Містобудівна інфраструктура у зонах охорони має вживати всіх заходів, що спрямовані на дотримання характеру історичної тканини, забудови та контексту, а також пом’якшувати негативні ефекти від транспортного навантаження та паркування».
У пункті 26 зазначено: «Інвестори та учасники будівельного процесу повинні пам’ятати, що розвиток сучасної архітектури в містах Всесвітньої спадщини та в історичних містах є допоміжним до цінностей історичного міського ландшафту і залишається в певних рамках для того, щоб не піддавати ризику традиційний характер історичного середовища міста.
Крім того, не слід забувати про Закон України «Про охорону культурної спадщини», який «регулює правові, організаційні, соціальні та економічні відносини у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об’єктів культурної спадщини у суспільному житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутнього поколінь. Охорона об’єктів культурної спадщини є одним із пріоритетних завдань органів державної влади та органів місцевого самоврядування».
Ми не можемо допустити такого брутального втручання в той ансамбль, який створювався нашими предками протягом століть», – резюмувала Віра Балаж.
Довідка ЗІКу.
17 листопада міжнародне журі у складі професорів архітектури Кооса Босми (Амстердам, Голландія), Клауса Семсорта (Відень. Австрія), Конрада Кучі-Кучинського (Варшава, Польща), Юрія Криворучка (Львів, Україна), Богдана Черкеса (Львів, Україна) та Миколи Бевза (Львів, Україна) під головуванням архітектора Альбера Дюблера (Страсбург, Франція) оголосило, що у міжнародному замовному конкурсі на проект готельного комплексу серед семи претендентів одноголосно переміг проект люксембуржців Германа і Валентино виготовлений разом із партнером – віденською фірмою ZT-GESHB.
Проект-переможець викликав у львівської громади шок, дедалі більше мешканців міста висловлюється проти агресивного втручання новітньої архітектури в охоронну зону ЮНЕСКО.

2 грудня 2008 р.
ЗІК
Знищення історико-архітектурних пам’яток у Львові набуло системного характеру, – експерти
Члени секції збереження історико-архітектурної спадщини Громадського форуму Львова вважають, що апартаментний комплекс, закамуфльований у назві під «спортивно-оздоровчий», порушить вигляд ландшафту заповідної території у Львові, – про це сьогодні, 2 грудня, повідомив кореспондент ЗІКу.

До двох готельних скандалів у Львові, схоже, додається іще один із тим же сюжетом: в охоронній зоні ЮНЕСКО на території Львівського державного історико-архітектерного заповідника архітектори проектують споруди, реалізація яких відбуватиметься усупереч пам’яткоохоронному законодавству. Після вул. Федорова, де архітектор поняття не мав про те, що будинок №28 має статус пам’ятки архітектури, та вул. Вірменської-Краківської, де міськрада, влаштувавши «конкурс» вибрала проект, що агресивно втручається в історичне середовище, настала черга вул. Замкової.
На вул. Замковій розташована територія, що належить Львівському університету внутрішніх справ. Там мають спорудити «спортивно-оздоровчий комплекс з апартамент-готелем», – так офіційно називається те, що ілюструє ескізний проект, підготовлений колективом, до якого входять ГАП- Гнесь І. Л., архітектори Гнесь Ю. І. та Стефаник Н. Ю. Цікаво, що начальниця управління охоронним історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко стверджує: «По вул. Кривоноса, 1 (Замкова) до нас жодних звернень не було». Отже знову проектувальники знехтували вимогами, які висуває пам’яткоохоронне законодавство.
Оскільки це територія заповідника, землі історико-культурного призначення, то влада, навіть коли вона в міліцейських погонах, чи обіймає крісло президентського посадника не може самочинно будувати там, що їй заманеться.
«Це територія унікального монастиря, великий комплекс, пам’ятка національного значення на території, що охороняється ЮНЕСКО. Комплекс знаходиться у користуванні Школи міліції. Вже є проект будівництва на цьому місці спортивно-оздоровчого комплексу з апартамент-готелем. Це будівництво активно лобіюють на рівні обласної влади.
Схожа ситуація на вул. Лисенка на території дитячого майданчика (напроти входу в ОХМАДИТ, через дорогу): ТзОВ «Горгани» власник спочатку Степан Павлюк, тепер Василь Павлюк спочатку взяли землю на будівництво центру дитячого дозвілля, а тепер виготовили містобудівне обґрунтування на зміну цільового призначення з дозвілля на житло.
На жаль, знищення пам’яток набрало системного характеру, має загрозливі масштаби та, що найгірше, нікого вже не дивує, сприймається за норму – це дуже небезпечна тенденція. Форум не встигає реагувати на всі тривожні сигнали», – сказав координатор ГФЛ Олег Мацех, занепокоєний тим, що не отримуючи у Львові відмову у дозволах, забудовники подаються «пробивати» свої інтереси через столичних «рішальників»
Довідка ЗІКу.
Однонавний мурований костел св. Казимира для ченців чину реформатів зведено у 1656–1664 роках. Після розпуску ордену в 1783 р. костел і монастир передали сестрам милосердя для утримання в ньому притулку для сиріт. Тут також у XVIII ст. засновано шпиталь св. Вінсента, для якого 1880 року збудували новий будинок. У радянські часи тут була в’язниця, а потім – школа міліції. Зараз на території колишнього монастиря – навчальні корпуси Львівського державного університету внутрішніх справ. 20 січня архієрейською літургією, очолюваною преосвященним владикою УГКЦ архієпископом Львівським Ігорем Возняком освятили церкву блаженного Климентія Шептицького, яку відкрили у приміщенні колишнього костелу св. Казимира на вул. Кривоноса, 1 у Львові. У церкві розмістили музей сакрального мистецтва, де виставили невелику кількість експонатів із великої збірки «Студіон», яка налічує понад 4 тисяч одиниць зберігання. Опікується збіркою «Студіону», а також збиранням та реставрацією церковних старожитностей голова сакральної комісії Львівської архієпархії УГКЦ ієромонах Севастіян Дмитрух.