Форум Рідного Міста

Важке питання

Георгій Панін - 16-9-2012 у 16:07

ВАЖКЕ ПИТАННЯ

Ознайомився з Програмою Всеукраїнського перепису населення, що запланований на 2013 рік. Усі запитання прості та зрозумілі, за виключенням одного, №6.
“6. Ваше етнічне походження (національність)
(за самовизначенням респондента — зазначте)
- відмова від відповіді”.

Наперед кажу, що наймасовішою буде відмова від відповіді! По перше — некоректність запитання. По друге — нездатність людини зробити свою етнічну самоідентифікацію без певних підказок.
Що саме цікавить статистику, етнічне походження чи етнічний стан? Це різні речі! Походження, яке визначаеться етнічними станами батьків та предків, завжди строкате.
Етнічний стан особи завжди ОДИН для певного часу. На протязі життя воно може змінюватися.
Я в цій темі маю певну ерудицію, тому саме на це запитання відповім — радянська людина! Саме тому, що батьки були радянцями! Але підозрюю, що опитувач буде шокований і поставить “відмова від відповіді”. Тоді навіщо взагалі запитувати?!
Якщо ж запитають про етнічний стан — відповім, що українець. І зможу відповідь пояснити!
З дитинства я , як і свого часу батьки, виховувався радянцем, пройшов шлях “жовтеня — піонер — комсомолець”, ледь не потрапив до партії. І був свідомим радянцем! Але історичні події, зміна інформаційного поля привели до зміни свідомості, після чого я перестав бути радянцем. Але завдяки тому, що народився і мешкаю в Україні, з українського радянця без проблем став просто українцем.
Таким чином, на протязі прожитого життя я мав два етнічних стани при одному походженні. Якщо ж вийти на рівень дідів-прадідів, то те етнічне походження буде зовсім іншим, бо тоді радянського народу просто не існувало!
Ввважаю, що цікавим для статистики буде питання у такій формі:
“6. Ваш етнічний стан (національність)
- українець (-ка)
- радянська людина
- білорус
- росіянин
- татарин
- грек
- інший.”
Отримана інформація дозволить побачити етнічну структуру населення України по стану на 2013 рік та вести моніторинг її змін.