Форум Рідного Міста

Bundesrepublik Ukraine - міф чи реальність ?!

Олександр Ганущин - 11-5-2003 у 14:31

Дещо вщухли на фоні "всенародного обговорення" конституційної реформи ініціативи пов'язані з адімінстративною реформою. Точніше, з баченням її у вигляді переходу державного устрою України з унітарної моделі до федеративної. У Галичині ця ідея у 2000-2002 рр. набула неабиякого поштовху. Вона навіть була застосована у вигляді основного слогану (девізу) виборчої кампанії "За спеціальний статус міста !" кандидатом на посаду міського голови Львова Андрієм Садовим, та виборчим блоком "Наше місто".
Пропонуємо відвідувачам нашого Форуму висловити свою думку з приводу можливих перспектив перетворення України у федеративну державу, позитивів та негативів такого кроку. Що насправді означатиме федеративний устрій для України - посилення сепаратистських тенденцій у напрямку краху української державності чи децентралізацію влади з одночасним економічним зростанням провінцій та вирівнювання диспропорцій Центр-Периферія ???

Анатолій - 11-5-2003 у 14:53

Проблема в тому, що унітарна Україна, це фактор дестабілізації для близьких сусідів, бо вона цілком не ввійде ні в які "новіє саюзі". а якщо її федералізувати, то можна фрагментиками розпочати процес включення в сфери тотального контролю. Це вам не чотири білоруських області, тут нахрапом не піде. Всі матеріальні та ідеологічні сили кинуті на ншу федералізацію. А для центру (той, що зараз існує), то така ідея просто манна небесна, назначив 5 чи 10 "гюбєрнатарав" і все в руках. Якщо федералізація все ж пройде (на жаль це треба констатувати як дуже вірогідний сценарій), то ми побачимо міжрегіональні конфлікти, невиконання українського законодавства, купу проблем з мовою та кореспонденцією (це не тільки пошта). Сепаратизм проявиться десь через 3-5 тижнів. Ну не виходить керувати Західною Україною, то вони її випхають геть, для них краще розшматована Україна з їхньою частковою владою, аніж втрата всієї влади. Вже існуючі протиріччя не вирішаться, а тільки загостряться (боюсь, що дійде і до відкритих конфліктів між людьми).

Олександр Ганущин - 12-5-2003 у 13:11

Цитата:
Першим відправив користувач Анатолій
Якщо федералізація все ж пройде (на жаль це треба констатувати як дуже вірогідний сценарій), то ми побачимо міжрегіональні конфлікти, невиконання українського законодавства, купу проблем з мовою та кореспонденцією (це не тільки пошта). Сепаратизм проявиться десь через 3-5 тижнів.



На мою думку, федеретивний устрій України сьогодні дорівнює сепаратизму, що неминуче призведе до приєднання (поетапного, спочатку Схід, потім нас) до Росії. До конфліктів не дійде - світ не той, щоб у центір Європи війни точилися. Чи це розуміють сьогодні ті політики, що "грають" на галицькій/буковинській/закарпатській окремішності ?!

кецо - 13-5-2003 у 17:41

Як говрорять "історія завжди повторюється". В перше україна пережила "федералізацію" після смеріт Ярослава Мудрого. Хто вчив історію України в школі той напевне пам"ятає, до чого це привело: тодішня велика і могутня держава буквально за кілька років занепала. Важка уявити, що буде тепер, коли сучасна Украхна вже не така велика і могутня по відношенню до своїх сусідів.
Тай ситуація нета, щоб давати волю на місцях, і так маленьких "князьків" (губернатори чи навіть керівники впливових відомст) розвелося досить.

Олександр Ганущин - 13-2-2004 у 17:30

Щось не бачу нового повідомлення на цю тему, але почала вона мусуватися знову. Ще не насерйоз але ... Судіть самі:
http://www.vgolos.lviv.ua/?part=article&artid=analytic&id=20040207123946
тоді
http://postup.brama.com/dinamic/i_pub/usual.php?what=19954&raz=1

не кажучи про те що "підвішено" постійно...
http://postup.brama.com/Matsiuk/sep_main.html

А з приводу "князьків" то до добра була стаття Кирчіва у "Ї"
http://www.ji.lviv.ua/n23texts/kyrchiv2.htm

А той випуск "Ї" раджу прочитати усім...

Олексій Мачехін - 13-2-2004 у 17:36

Ох, панове, з вогнем бавимось :(

Олександр Ганущин - 13-2-2004 у 17:40

2 Olexiy Не те слово. Львів'яни ще б мали виставку Костирка пам'ятати. Може і де в Неті є. Вартує глянути

Олексій Мачехін - 13-2-2004 у 17:40

:) Гм, в першій статті зазначено що Львів взяв роль лідера в здобутті незалежності.
Проте читав свідчення що 19.08.91 у Львові перелякано знімали синьо жовті прапори.
Чому вірити?

Олександр Ганущин - 13-2-2004 у 17:45

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Проте читав свідчення що 19.08.91 у Львові перелякано знімали синьо жовті прапори.
Чому вірити?

Не вірю. Знаю, що були люди які прапори охороняли з грудня 90 на Високому Замку. А втім - що львів'яни скажуть. Хоч це ніби не "в тему"...:)

Олексій Мачехін - 13-2-2004 у 17:47

Щодо другої статті - казочка на ніч для замріяних немовлят.
План Маршала для Галичини? Це славнозвісні Бендерівські "Заграница нам поможет!" і "Столицу переносят в Васюки."
Класику читати треба і знати.
Також згадаймо про "Вольный город Черноморск"

Олександр Ганущин - 13-2-2004 у 17:48

Так, але ж "мусують" то тему як... Подія, мовляв, величезна. Ті хто І.Рекуш знають їх вже нічим не здивуєш, але кажуть, що раніше за нею не спостерігалося...

Олексій Мачехін - 13-2-2004 у 17:53

Яка подія?

Олександр Ганущин - 14-2-2004 у 16:39

Це мав на увазі другу статтю Олексію, про Галицький шлях та іншу бздуру........