Форум Рідного Міста

"процент" чи "відсоток"?

Sergi Adamchuk - 31-7-2003 у 08:23

Цікаво почути думки з приводу сабжа.
Як гадаєте
чи є обидва варіанти коректні (якщо так, то якому краще надавати перевагу), чи лише один з них коректний, чи жоден (тоді які ще можуть бути варіанти)?

Голосуйте на "Українських неологізмах"

Роман Голощук - 31-7-2003 у 21:04

На мою думку, вірно вживати слово "відсоток", що означає соту частину числа. Але слово "процент" можна використовувати як синонім.

Юрій Сєров - 1-8-2003 у 03:37

відсоток

Олексій Мачехін - 1-8-2003 у 11:29

Тут все просто. Процент - є запозиченим з Європи словом. За значенням збігається з українським "відсотком". Російська мова свого перекладу не має, тому багато вихованців совку вживають саме російський аналог.

Звернемося до класиків:
От тільки слово "процент" по-українському не "процент" а "відсоток". Але зміст його однаковісінький... Так що не бійтеся українізації. ;)

Наталка - 1-8-2003 у 11:42

І процент, і відсоток - абсолютно коректні слова, але відсоток мені ближчий :) "Процент" чомусь ріже вухо (чи, в даному випадку, око ;)

Василь Яворський - 5-8-2003 у 15:23

Гадаю, що правильніше вживати слово "вітсоток", зрештою ми українці і повинні користуватися своєю мовою. З іншого боку слово "процент" як уже тут зазначили вище є словом іншомовного походження і присутнє у багатьох мовах. Прихильники "багатмовності" цим можуть аргументувати вживання "проценту". Їм відразу відповідаю - жодна цивілізована нація із сталою літературною мовою не вживає запозичених слів, якщо у її мові присутнє власне. Хоча є архаїчне "прОцент", радше навіть діалектичне, знову ж таки запозичене з польської.

Користувач Олесь - 5-8-2003 у 15:32

Цитата:
Першим відправив користувач Гадяч
Хоча є архаїчне "прОцент", радше навіть діалектичне, знову ж таки запозичене з польської.

Наприклад: "Сорок прОцентів наших дОцентів носять пОртфелі з докУментами"... :D

Василь Яворський - 6-8-2003 у 16:20

Цитата:
Першим відправив користувач Користувач Олесь
[Наприклад: "Сорок прОцентів наших дОцентів носять пОртфелі з докУментами"... :D


Щось на зразок :lol: