транспортовано мною (та перекладено) витяги з посту фідо-Ехи lotsman.local
<КАК Я ПИЛ ПИВО В КОРЕЕ, ИДИИ, ЯПОНИИ, США, ГОЛЛАДИИ И ЧЕХИИ>
Pavel Viaznikov { Oct 2003 }
Рік назад був я в Кореї. Гарна країна! Дарма що усе написано по-бусурманськи, зате
букви ОВ - Oriental Brewery - завжди підкажуть вам місце, де можна угамувати спрагу.
ОВ - це кілька різних сортів. Утім, коли вони "on tap" - із крана - це завжди рулез.
Корейське пиво м'якше нашого, та й градусів у ньому порівняно небагато - 4-5, але
букет дуже багатий.
Коли ми пили пиво в перший раз, це було звичайно. Подали до нього такий прилад -
обертові на осі черепашки з горішками, печіннячком, чіпсами, підсоленим
поп-корном і... родзинками. Так ось, прийнято! Подають родзинки - до пива, і квит.
Це було в готелі. Ми випили по склянці, але кайф був якийсь не такий. Та й дорого.
Тоді ми пішли в місто.
Незабаром ми побачили круту драбинку в підвал із заповітними буквами ОВ на
вивісці і картинкою з пивом і їжею. Ми туди спустилися; сіли за столик - офіціантка
запитала щось по-корейски, але ми не зрозуміли. Тоді я сказав "Оу-Би!", і вона
запитала щось ще, а потім показала руками - "маленьку, середню, велику чи дуже
велику?". Звичайно, ми замовили "дуже велику". По трьох дуже великих. А на
закуску ми хотіли каракатицю чи кальмара, але як пояснити? Я називав її
по-англійському і по-японськи ( "Ика! Тако!" ) - безглуздо. Довелося намалювати.
Це вона зрозуміла, і незабаром на роздачі затріщала і зашкварчала сковорідка,
поплив аромат, що нагадує про палаючі автопокришки. Я затурбувався: я-ж бо хотів
в'ялену каракатицю, а не смажену! Однак господарка, що з'явилася, поставила
перед нами два блюда з в'яленою, але злегка підсмаженою каракатицею. Від жару
вона стає більш вудженою, а заодно її стрілоподібне черевце згинається на манер
блюдця, і в нього насипають гарячий арахіс. А на край блюда кладеться гірка
майонезу і гірка найгострішого перцевого соусу - густого, як аджика. Це ТАКИЙ
рулез, хто б знав!..
А в Кореї - єдиній країні з усіх, де я був! - особливо великий кухоль - це
"кружечка" літрів на півтора.
В інший раз ми зазнали інші способи закушувати пиво - і додатковий кайф. Кайф
полягав у тому, що при барі не було туалету - господарка видавала нужденним ключ і
відправляла в деякий під'їзд за квартал від закладу, де між другим і третім
поверхами і був туалет. Hе знаючи мови, знайти його було нелегко - допоміг випадок,
сторож при сусідньому магазині побачив ключ і показав, куди йти. А як гарно-ж бо -
знайти й втішитися!...
(ремарка тлумача.
Хм. А я ж-бо, грішною справою, вважав, що
отой класичний анекдот про "що є найприємнійше у пивопитті" то лише кавал)
А закушували - куркою. Для цього курку рубають на шматочки розміром із сірникову
коробку і жарять у фритюрі, рясно перчачи. Подають гарячу з мисочкою майонезу і
мисочкою перцевого соусу (аджика якраз підійде). Однак виявилося, що традиційна
закуска корейців до пива - це не курка і не каракатиця, не бульдоги, не парові
пиріжки з гострою начинкою, а - капуста. І не квашена, не смажена! Покраявши на
кубики качан, ці кубики обдають окропом і вимочуються у воді з оцтом і цукром (по
смаку схоже на наш капустяний салат, що люблять у столовках, але хрумтить).
В Індії пиво варто пити головним чином у Бомбеї. Там розмаїтість його
максимальна. У тому числі робиться пиво на англійському устаткуванні за чеською
технологією ( "London Pilzener of Bombay" ). Є багато сортів; дуже жорсткі кріплені сорти
"Thunderbolt" і "Cannon" - від передозування похмілля тяжке і зле. Гарні
"Рожевий пелікан" і вищезгаданий лондонско-бомбейский пільзнер. У магазині
ширше вибір - але в магазині не можна його пити, та й на вулиці не вартує. А в пивний
вибір вужчий, та й дивує дивний час роботи... незрозумілі перерви: з 12 до 14 і з 17 до 19
- це час роботи! Відкіль в них приюуток?.. Відразу подають жорсткий індійський порт
- від англійців залишилася звичка. Він солодкий і важкий. А до пива подають тільки
горішки, хоча половина індійської кухні немов спеціально створена для пива...
Крутіше всього я спіймав кайф у комерційному морському училищі "Рахаман".
Ми пливли туди в катері (дощатий човник із смердючим мотором і дачним же ж
туалетом на кормі) третя година, стояло жахливе пекло, тухла вода Бомбейскої
затоки пахла непередавано, так ще й на півдорозі довелося пересідати в інший
катер - а для цього проробляти дивовижну акробатику на промазучених східцях
дебаркадера... А потім, в офіцерському клубі цього "Рахамана", кадет подавав
великі (0,75) сулії крижаного пива...
У Японії, пиво дуже смачне. Тільки мало відоме за границями. Це - "Кирин"
(тобто японський дракон), "Асахи"... Мене пригощав товариш. Ми пили пиво під
печеного коропа і під тємпура з овочів, м'яса і курки, під печені креветки... а
крутіше усього було - під сиру каракатицю. Це було в ресторані "Тєнгу" (
"Лісовик" ) - офіціант приніс глибоку миску з живими каракатицями, і на наших
очах витягав каракатицю, кривим ножиком висмикував внутрішності разом із дзьобом
- а ми брали живу ще каракатицю паличками, відчого та розчепірювала мацачки і
здивовано дивилася чорними очима-бусинами; ми ж умочували її в чудовий
"васаби" - японський хрін - і соєвий соус, і так їли... Це було - саме смачне.
IK> Паш, навіщо живими? Ти його кусаєш, а він ворушиться...
А живими - для того, що національна традиція. Ціла мережа ресторанів "Тенгу" (
"Лісовик" ) їх пропонує... А ще "Танець білих риб" - ласощі такі. Живих
рибок вмочають у соус і ковтають цілком. Смак - від соусу, а головне задоволення -
від того, як рибки ці смикаються в стравоході...
Японці, япона їх мати.fish - 17-11-2003 у 09:19
смикаються в стравоході...
маніяки...Олексій Мачехін - 17-11-2003 у 09:54
Це взагалі-то національна страва. Цю ривку кидають і в саке та випивають.
Не забувайте - геть інша ментальність. Вони те саме про нас думають коли про сало
чують.fish - 17-11-2003 у 10:10
сало бодай не відчуває як воно живцем розчиняється в шлунковому соці.Олексій Мачехін - 17-11-2003 у 10:14
Сало відчуває коли його ріжуть ножем в серце.
Важка тема - я м'яса не їм і тому у мене козир Dmy - 17-11-2003 у 18:02
Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
я м'яса не їм і тому у мене козир
А як до сала, пане Олесю (це не одне й теж, кожен українець підтвердить)?
Взагалі-то не зрозумів, навіщо все це? Чому нам пояснюють, як тре пити пиво? Хіба ми
дурніши за кореянців?Олексій Мачехін - 17-11-2003 у 18:07
Офтоп, але й сала не їм.
Аби не було офтопом:
навіть з пивом не їм Dmy - 17-11-2003 у 18:37
Пене Олесю, а Ви взагалі їсте?
П'єте?
Спите?
То є якась нова заощадлива релігія для "трансформаційного періоду
національної економіки"? Тоді може досвідом поділитесь!Олексій Мачехін - 17-11-2003 у 18:45
Чом це заощадлива? Ви ж не вважаєте що харчуватися рибою дешевше аніж м'ясом?
А темне пиво з бичками я дужжже люблю.