Форум Рідного Міста

дещо про Національні Методики Пивопитія

dr.Trollin - 17-11-2003 у 08:50

транспортовано мною (та перекладено) витяги з посту фідо-Ехи lotsman.local

<КАК Я ПИЛ ПИВО В КОРЕЕ, ИДИИ, ЯПОНИИ, США, ГОЛЛАДИИ И ЧЕХИИ>
Pavel Viaznikov { Oct 2003 }

Рік назад був я в Кореї. Гарна країна! Дарма що усе написано по-бусурманськи, зате букви ОВ - Oriental Brewery - завжди підкажуть вам місце, де можна угамувати спрагу.
ОВ - це кілька різних сортів. Утім, коли вони "on tap" - із крана - це завжди рулез. Корейське пиво м'якше нашого, та й градусів у ньому порівняно небагато - 4-5, але букет дуже багатий.
Коли ми пили пиво в перший раз, це було звичайно. Подали до нього такий прилад - обертові на осі черепашки з горішками, печіннячком, чіпсами, підсоленим поп-корном і... родзинками. Так ось, прийнято! Подають родзинки - до пива, і квит.
Це було в готелі. Ми випили по склянці, але кайф був якийсь не такий. Та й дорого. Тоді ми пішли в місто.
Незабаром ми побачили круту драбинку в підвал із заповітними буквами ОВ на вивісці і картинкою з пивом і їжею. Ми туди спустилися; сіли за столик - офіціантка запитала щось по-корейски, але ми не зрозуміли. Тоді я сказав "Оу-Би!", і вона запитала щось ще, а потім показала руками - "маленьку, середню, велику чи дуже велику?". Звичайно, ми замовили "дуже велику". По трьох дуже великих. А на закуску ми хотіли каракатицю чи кальмара, але як пояснити? Я називав її по-англійському і по-японськи ( "Ика! Тако!" ) - безглуздо. Довелося намалювати. Це вона зрозуміла, і незабаром на роздачі затріщала і зашкварчала сковорідка, поплив аромат, що нагадує про палаючі автопокришки. Я затурбувався: я-ж бо хотів в'ялену каракатицю, а не смажену! Однак господарка, що з'явилася, поставила перед нами два блюда з в'яленою, але злегка підсмаженою каракатицею. Від жару вона стає більш вудженою, а заодно її стрілоподібне черевце згинається на манер блюдця, і в нього насипають гарячий арахіс. А на край блюда кладеться гірка майонезу і гірка найгострішого перцевого соусу - густого, як аджика. Це ТАКИЙ рулез, хто б знав!..
А в Кореї - єдиній країні з усіх, де я був! - особливо великий кухоль - це "кружечка" літрів на півтора.
В інший раз ми зазнали інші способи закушувати пиво - і додатковий кайф. Кайф полягав у тому, що при барі не було туалету - господарка видавала нужденним ключ і відправляла в деякий під'їзд за квартал від закладу, де між другим і третім поверхами і був туалет. Hе знаючи мови, знайти його було нелегко - допоміг випадок, сторож при сусідньому магазині побачив ключ і показав, куди йти. А як гарно-ж бо - знайти й втішитися!...
(ремарка тлумача.
Хм. А я ж-бо, грішною справою, вважав, що
отой класичний анекдот про "що є найприємнійше у пивопитті" то лише кавал)
А закушували - куркою. Для цього курку рубають на шматочки розміром із сірникову коробку і жарять у фритюрі, рясно перчачи. Подають гарячу з мисочкою майонезу і мисочкою перцевого соусу (аджика якраз підійде). Однак виявилося, що традиційна закуска корейців до пива - це не курка і не каракатиця, не бульдоги, не парові пиріжки з гострою начинкою, а - капуста. І не квашена, не смажена! Покраявши на кубики качан, ці кубики обдають окропом і вимочуються у воді з оцтом і цукром (по смаку схоже на наш капустяний салат, що люблять у столовках, але хрумтить).

В Індії пиво варто пити головним чином у Бомбеї. Там розмаїтість його максимальна. У тому числі робиться пиво на англійському устаткуванні за чеською технологією ( "London Pilzener of Bombay" ). Є багато сортів; дуже жорсткі кріплені сорти "Thunderbolt" і "Cannon" - від передозування похмілля тяжке і зле. Гарні "Рожевий пелікан" і вищезгаданий лондонско-бомбейский пільзнер. У магазині ширше вибір - але в магазині не можна його пити, та й на вулиці не вартує. А в пивний вибір вужчий, та й дивує дивний час роботи... незрозумілі перерви: з 12 до 14 і з 17 до 19 - це час роботи! Відкіль в них приюуток?.. Відразу подають жорсткий індійський порт - від англійців залишилася звичка. Він солодкий і важкий. А до пива подають тільки горішки, хоча половина індійської кухні немов спеціально створена для пива...
Крутіше всього я спіймав кайф у комерційному морському училищі "Рахаман". Ми пливли туди в катері (дощатий човник із смердючим мотором і дачним же ж туалетом на кормі) третя година, стояло жахливе пекло, тухла вода Бомбейскої затоки пахла непередавано, так ще й на півдорозі довелося пересідати в інший катер - а для цього проробляти дивовижну акробатику на промазучених східцях дебаркадера... А потім, в офіцерському клубі цього "Рахамана", кадет подавав великі (0,75) сулії крижаного пива...

У Японії, пиво дуже смачне. Тільки мало відоме за границями. Це - "Кирин" (тобто японський дракон), "Асахи"... Мене пригощав товариш. Ми пили пиво під печеного коропа і під тємпура з овочів, м'яса і курки, під печені креветки... а крутіше усього було - під сиру каракатицю. Це було в ресторані "Тєнгу" ( "Лісовик" ) - офіціант приніс глибоку миску з живими каракатицями, і на наших очах витягав каракатицю, кривим ножиком висмикував внутрішності разом із дзьобом - а ми брали живу ще каракатицю паличками, відчого та розчепірювала мацачки і здивовано дивилася чорними очима-бусинами; ми ж умочували її в чудовий "васаби" - японський хрін - і соєвий соус, і так їли... Це було - саме смачне.

IK> Паш, навіщо живими? Ти його кусаєш, а він ворушиться...
А живими - для того, що національна традиція. Ціла мережа ресторанів "Тенгу" ( "Лісовик" ) їх пропонує... А ще "Танець білих риб" - ласощі такі. Живих рибок вмочають у соус і ковтають цілком. Смак - від соусу, а головне задоволення - від того, як рибки ці смикаються в стравоході...
Японці, япона їх мати.

fish - 17-11-2003 у 09:19

смикаються в стравоході...
маніяки...

Олексій Мачехін - 17-11-2003 у 09:54

Це взагалі-то національна страва. Цю ривку кидають і в саке та випивають.
Не забувайте - геть інша ментальність. Вони те саме про нас думають коли про сало чують.

fish - 17-11-2003 у 10:10

сало бодай не відчуває як воно живцем розчиняється в шлунковому соці.

Олексій Мачехін - 17-11-2003 у 10:14

Сало відчуває коли його ріжуть ножем в серце.
Важка тема - я м'яса не їм і тому у мене козир :)

Dmy - 17-11-2003 у 18:02

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
я м'яса не їм і тому у мене козир :)

А як до сала, пане Олесю (це не одне й теж, кожен українець підтвердить)?
Взагалі-то не зрозумів, навіщо все це? Чому нам пояснюють, як тре пити пиво? Хіба ми дурніши за кореянців?

Олексій Мачехін - 17-11-2003 у 18:07

Офтоп, але й сала не їм.
Аби не було офтопом:
навіть з пивом не їм :)

Dmy - 17-11-2003 у 18:37

Пене Олесю, а Ви взагалі їсте? :)
П'єте? :D
Спите? :lol:
То є якась нова заощадлива релігія для "трансформаційного періоду національної економіки"? Тоді може досвідом поділитесь!:sing:

Олексій Мачехін - 17-11-2003 у 18:45

Чом це заощадлива? Ви ж не вважаєте що харчуватися рибою дешевше аніж м'ясом?
А темне пиво з бичками я дужжже люблю. :D