Форум Рідного Міста

У львівській галереї "Дзиґа" відкрилася різдвяна виставка, що п...

Олексій Мачехін - 29-12-2003 у 23:05

19:40 [ 29.12.2003 ] | Дзиґа/Ukrop

26 грудня у галереї "Дзиґа" відбулося відкриття виставки "Колекція для мого сина". Куратором виставки виступив директор галереї Маркіян Іващишин, оскільки представлені у колекції роботи - це дитячі ікони, написані колись на прохання Маркіяна художником Петром Гуменюком для його сина.

Зі слів відвідувачів, "Колекція для мого сина" діє казково й умиротворенно на глядачів. Концепцію ж виставки можна приблизно описати такою словесною канвою:

"Світ, в який приходить маленька дитина, дуже маленький. Лише через кілька років її життя він збільшиться з її кімнати до цілої хати, потім до подвір'я, кавалку вулиці, помешкань родичів та близьких її батьків – і так поступово, з кожним місяцем світ розширюватиметься аж до великого міста або кількох навколишніх сіл. І приблизно в цей час він або вона, вже й не дитина, розуміє, що світ нескінченний, а можливості розширювати свій світ якраз навпаки – кінечні.

Маленький світ дитини – це проекція світу великого, адже хіба можуть вони кардинально різнитися? Дитина не має сумнівів в реальному існуванні постатей та подій, зображених на невеличкому образі, який висить на стіні в її кімнаті. Вони для неї так само близькі, як близьке все у її маленькому світі. Вони для неї актуальні і сучасні, бо ще немає важкого усвідомлення проминання часу та тягаря минулих помилок, своїх і загальнолюдських, за плечима. Час ще не розподіляється на минуле, теперішнє і майбутнє, відтак людина-дитина дуже короткий момент у своєму житті сучасна вічності."

Враження, а також інтерв'ю з М. Іващишиним та П. Гуменюком на сторінці "Вернісаж"- Різдвяне плекання Дитинства: Виставка "Колекція для мого сина" у Львові

Олексій Мачехін - 29-12-2003 у 23:11

Одарка не змогла мабуть запостити, бо у них знову податківці понаїхали :(