Форум Рідного Міста

Микола СЦІБОРСЬКИЙ НАЦІОКРАТІЯ

Serjo - 26-2-2004 у 06:56

Концепція українського націоналізму, остаточно сформована у 20-30-ті роки, - це, у принципі триптих: Донцов -"Націоналізм" - Юрій Липа -"Призначення України" - Сціборський -"Націократія".

Але якщо перші два автори дочекались перевидання не лише на Заході після Другої світової війни, але вже й в Україні, - доробок Сціборського практично невідомий навіть у діаспорі, де його ніхто ніколи - річ ясна - не забороняв. Бо кому доступна тепер "Націократія", видана в Парижі 1935 року, або інші праці Сціборського, розкидані переважно в журналі "Розбудова Нації"?

Така диспропорція є не лише, образно кажучи, "несправедливістю долі", але й великою практичною незручністю. Річ у тім, що без "Націократії" уявлення про модерний український націоналізм (та й про українську ідею взагалі) є неповним. (Той факт, що уривок з "Націократії" включено до недавно виданої хрестоматії з української соціології, є промовистим свідченням)...
http://www.lab.org.ua/?them=main&id=295
У пошуках українського Піночета
Валентин Мороз

Тепер можна прочитати -
Микола СЦІБОРСЬКИЙ НАЦІОКРАТІЯ
http://ukrlife.org/main/evshan/natiocracy.htm

Святослав Шеремета - 8-3-2004 у 17:53

Дякую за повідомлення. Я читав уривки "Націократії" у хрестоматії української політичної думки виданої львівським університетом, під редакцією О.Семківа. Справді цікава річ, почитаю у нескоротченому варіанті. Хоча погляд на державниї устрій у Сціборського доволі специфічний. Мабуть все ж таки італійська модель мала на автора великий вплив.