Форум Рідного Міста

Нові грані Києва

Рост - 10-8-2004 у 12:13

Щойно звідти, сьогодні вранці повернулися.
Цієї поїздки я зрозумів, що Київ і кияни (більшість) - цілком різні речі. У мене навіть склалося враження, що багато хто не розуміє, що він там робить, в стольному граді :) Київ - це і така духовність, що ого-го до неї, чесно скажу, Львову до такого рівня далеко, хоча може я і тут помиляюся :) , і водночас "козине болото", кияни знають, про що я ;)
Львів же і львів`яни більш гармонійні, тобто, львів`янин передає, здебільшого, дух свого міста. Про киян же такого сказати не можу. Не про всіх, про більшість. Цікаво...
Ось такі нові враження.

Анастасія Кулакова - 10-8-2004 у 13:03

Все дуже просто. Така ж сама ситуація і в Москві, Кишиневі, Мінську. В будь-якій столиці.
Киян, що їх так можна назвати за правом народження, походження, виховання набагато менше (в рази), ніж тих, хто взагалі мешкає в Києві і називає себе киянами. Столиця манить людей більшими перспективами. Туди їдуть заробляти, робити кар'єру. А не за тим, щоб вивчати та розвивати культурні традиції. Це реалії.

Олексій Мачехін - 10-8-2004 у 13:21

Ну я б так прямо не казав....
Згадайте, що з 34 року населення Києва виросло в 5 разів і все за рахунок приїзджих з села (тут не про кар`єру мова). Водночас для всіх, хто приїздив, були створенні всі умови для розвитку у "правильному соціалістичному" руслі.

Анастасія Кулакова - 10-8-2004 у 13:29

Ну так, все дійсно залежить виключно від самої людини. Виховувати можна всіх. Але виховати лишень того, хто цього прагне. Свідомих менше.

Олексій Мачехін - 10-8-2004 у 13:31

>Але виховати лишень того, хто цього прагне. Свідомих менше.

Впливу піддаються всі без винятку.

Bullet - 9-9-2004 у 23:27

Люблю Київ "наскоками". Культура, архітектура, Андріївський узвіз, Старокиївський і Поділ....
Але в цілому життя там зашвидке для мене.
А от люди... Іноді мені видається, що в Києві не лишилось більше киян в первісному значенні, тобто корінних, чи якось так... Всі такі заклопотані, не бачать тієї краси навколо себе. не відчувають смаку до свого міста.
Колись мала приятеля в Києві (також художника, може саме цим все пояснюється), з яким ми часто сиділи в кавярні на Ярославовім валу (здається, якась булочна раніше була..) і читали київські газети під каву і булочки :). Класно було (з ностальгією в голосі...). Я коли купую пресу в столиці, згадую запах кави, булочок і свіжих газетних аркушів....
Романтика, чорт забирай.. І куди я з неї втікла?...

Kusakin M. - 10-9-2004 у 02:47

А що не кажіть, але столиця є столиця. Хоч як я не любив би Львів, Київ все-таки цікавіший, перспективніший, могутніший. Але Львів рідне місто і тому я надаю перевагу йому. В Києві класно відпочити, а жити там... Ніколи.

Анастасія Кулакова - 10-9-2004 у 07:41

Цікаво. Будьте ласкаві, розкажіть, як можна відпочити в Києві з його швидкістю, метушнею, загазованістю, та взагалі столичним темпом життя? Музеї? Ну, так, є цікаві. Клуби? Я знаю два у Львові, один у Дніпропетровську, один у Донецьку, які дадуть фори будь-якому з Київських. (Тобто у названих мною містах клубів значно більше, але ті, що я маю на увазі, дійсно можуть посперечатися з будь-яким столичним).
Правда, Київ має Лавру. Окрім паломництва і прощі там справді можна відпочивати душею, думками. Доторкнутися до благості.

Повертаюсь на початок. Справді, розкажіть, як можна відпочити в Києві.

Олексій Мачехін - 10-9-2004 у 08:59

Як відпочити? Так само, як в будь-якому місті чи селищі світу - головне мати бажання.
Я, наприклад, просто не пристосований для клубного відпочинку - нудить мене від нього, яка б та туса не була. Натомість коли хочеться розслабитись (а це буває рідко, бо я намагаюсь не напружуватись - це серйозне зауваження), я гуляю. І мені фактично байдуже де гуляти. Звісно, краще щоб були дерева..... тому в центрі Києва гуляти мені подобається більше ніж у центрі Львова (коли хочеться розслабитись). Власне, для відпочинку, зазвичай більше і не треба - лише бажання, час і придатне місце.

Дуже цікаво іноді порсто зупинитись. Стати спиною до якогось старовинного будинку і роздивлятись людей, машини, що кудись їдуть і біжать, будівлю навпроти, тощо. Таке задоволення я собі дозволяю вкрай рідко.

А коли хочеться вражень, то, звісно, лізу у різні цікаві місцини - якісь дорогі місця, цікаві вулиці. Тут Львів переграв би Київ, бо цікавих вулиць має більше, проте спогадів у мене більше про Київ і тому, беззаперечно, і тут я знаходжу собі розраду.

Отак люди і відпочивають. Бо коли хочеться відпочити, то людина бере і відпочиває, а не міркує як то можна зробити.

spark - 10-9-2004 у 09:42

Якраз ті що, як ви кажете, понаїхали з села, Києву його неповторності і надають. Навіть в спальних районах вийдіть у двір. Обов'яково тополі якісь, мальви й інші кручені паничі біля під'їзду. А парки які чудові. В жодному місті світу я такого простору відведеного під дерева не бачив. В моєму дворі колись заблукав лось. Якось вночі від Дніпра забрів і залишився ночувати, подумав що ліс :) Живу я на Печерську.
Тут є простір для життя навіть у центрі (останнім часом на цей простір, щоправда, активно наступають, земля в центрі коштує дуже дорого). Коли остаточно все винищать, то вже буде не Київ.

Олексій Мачехін - 10-9-2004 у 11:10

Цитата:
Першим відправив користувач spark
Якраз ті що, як ви кажете, понаїхали з села, Києву його неповторності і надають. Навіть в спальних районах вийдіть у двір. Обов'яково тополі якісь, мальви й інші кручені паничі біля під'їзду. А парки які чудові. В жодному місті світу я такого простору відведеного під дерева не бачив. В моєму дворі колись заблукав лось. Якось вночі від Дніпра забрів і залишився ночувати, подумав що ліс :)


Ну, я так не думаю :) Київ завжди був зеленим, бо на краю Полісся збудований. До того ж у всіх подніпровських великих місцях багато дерев і зелені окрім індустріальних районів. В Києві, доречі, біля заводів теж зелені малувато :)

Капітошка - 10-9-2004 у 11:31

Ну не надихає мене Київ. Люди тут жорстокі.

spark - 10-9-2004 у 11:37

> Київ завжди був зеленим
Як давно в вас це "завжди"? Певно що не з 17 ст. Подивіться на гравюри того часу. Дніпрові кручі - лисі. Зараз там "дебрь". Усі ці дерева висаджено руками людини, навіть якщо нам здається, що там завжди був ліс. Можу назвати ще безліч місць Києва, де теж старалися люди, а не природа.

Bullet - 10-9-2004 у 18:45

Цитата:
Першим відправив користувач Капітошка
Ну не надихає мене Київ. Люди тут жорстокі.


Люди не жорстокі. Вони просто заклопотані в собі.

Чай - 26-9-2004 у 01:53

З кожним днем у Києві стає все менше "зелених зон", те що висаджували руками батьки, викорчовують їхні ж сини та дочки. Людина, яка приїхала уперше до столиці буде змушена побачити скляний, безликий, з вирваним серцем Майдан Незалежності, що як дві краплі схожий на Манежну площу, і це лише початок-так усюди куди б ви не подивились, на жаль... Влада зацікавлена не в благоустрої стольного, що начебто є її головною турботою, а як більш вигідно продати усе, що ще не встигли продати...
Та вистачить про сумне. Відпочити можна лише подалі від неонових вогнів, наприклад, в тому ж таки старовинному центрі Києва- на Подолі. Він буквально просякнутий історією, будинки його, які невідомо чи дочекаються реставрації, приваблюють своєю порожністю, небезпекою піти під землю разом з тобою щомиті. Вже не говорячи про музику. Навряд чи жителі інших міст можуть побачити деякі всесвітньо відомі групи, які приїжджають лише до стольного. В кінці жовтня до нас завітають Динозаври року Deep Purple, можливо се не досить доречно, та запрошую усіх бажаючих, вважаючи цей концерт досить непоганим приводом погомоніти та познайомитись...

Tempika - 26-9-2004 у 08:12

...львів*яни більш гармонійні :-))))) *я вас умоляю*
ніщо так не диссонує з архітектурою міста, його духом старовини і історією,
як оці львів*яни.... досить покататися маршрутками з хамовитими водіями, що
несуться галопом по львівському бездоріжжю і не спиняються біля пенсіонерів,
які пільговики, досить потлумитися у натовпі покупців на будь-якому базарі,
потерпаючи від штовханини і зверхності продавців (про те, що нагло обважують,
промовчу)... досить поспілкуватися з касиркою в касі, працівником жеку,
рентгенологом, до якого причалапала зі свіжим переломом на нозі... досить
кілька днів такого спілкування, як розумієш, що львів*яни – найбайдужіші і
водночас найегоїстичні люди на планеті... одна тільки манера ходити серед
натовпу, гордо розпрямивши плечі... колись у старших класах я помітила,
що тільки одиниці (як і я), намагаються якось у натовпі де пройти бочком, де
уступити... ніде в світі чоловіки не є такими відвертими мужланами і лінюхами :-)))
скільки раз бачила, як *типу джентельмен*, подаючи руку своїй панянці
при виході з тролєйбуса, грубо відтирає стареньку бабцю до його брудного боку...
як говориться, рівень цівілізації залежить від рівня громадських туалєтів і від
ставлення до старшого покоління... (а не від кількості типу по-європейськи
спожитої кави)... а перше і друге у львові жахливе... хоча у нових супермаркетах
туалєти нічо :-)))

Наталка - 26-9-2004 у 12:30

Цитата:
Першим відправив користувач Tempika
досить поспілкуватися з касиркою в касі, працівником жеку, рентгенологом, до якого причалапала зі свіжим переломом на нозі... досить
кілька днів такого спілкування, як розумієш, що львів*яни –найбайдужіші і водночас найегоїстичні люди на планеті...


Ну, дорогі львів’яни (а Tempika ж львів’янка, чи я помиляюся?) ви собі чужих титулів не прибирайте, і зі словами "най-, най-, най-" будьте обережні. Бо, приміром, усе, що написала Tempika стосується киян, щонайменше, в помноженні на три. Плюс - ви мене хоч фарбуйте - а я не знаю жодного киянина, який так носився би з гостями, як це роблять львів’яни (про це я ще детально напишу) - буквально забуваючи про себе. Плюс - хамство від того, що кияни "столічниє", і ще багато чого, за що я не люблю Київ. Що ж до манери "ходити серед натовпу, гордо розпрямивши плечі" - я розумію, тут напевно, грає роль наявність вузьких вулиць, чи що... але мені така манера подобається, люди зі втягнутими в шию головами у мене викликають асоціації з тінями, може, вони вважають, що, протискуючись бочком, завдають перехожим менше незручностей, та, як на мене - абсолютно теж саме. Що тебе боком чіпляють, що плечем. Завжди знайдеться той, хто поспішає, і той, хто може вступити, мені за 5 днів багато людей давали дорогу, скрізь - на вулиці, на Форумі, навіть в перукарні без черги пропустили, коли я пояснила, що запізнююся. Звісно, у всіх людей є вади, але мазати усіх одним миром - "я вас умоляю". Є навіть кияни хороші - я, наприклад. :D

Олексій Мачехін - 26-9-2004 у 23:09

Така собі першість - хто краще себе принизить.

Київ, оскільки знаходиться на краї Полісся, завжди був зеленим.
За Русі в хрещатім ярі проводили полювання а на лівомі березі від Дніпра і до Броварів ще у 17 столітті був ліс перерізаний лише однією дорогою.

Якщо не помиляюсь, то за СРСР Київ був єдиним мільйонером, який відповідав стандартам кількості насаджень до кількості населення.

Наталка - 26-9-2004 у 23:35

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Така собі першість - хто краще себе принизить.


Бігме, вже й жартувати боюся - а ну ж бо Олесь справді подумає, що єдиною нормальною людиною в столиці я вважаю себе!
На мій погляд, самоприниження і самоаналіз - трохи різні речі, я не сліпа, і бачу вади як Києва, так і Львова, але Львів - це як кохання, усвідомлюєш усі його недоліки, і - вибачаєш, десь миришся з ними, десь, якщо в твоїх силах, намагаєшся щось виправити, а Київ... Я тут живу. Ніколи не любила це місто, і вибачатися за це не збираюся. Мій чоловік, наприклад, спить і бачить, щоби я в столицю закохалася, але серцю не накажеш... Київ мені просто подобається, а Львів я люблю, sorry... Для мене між цими поняттями є різниця :rolleyes:

dr.Trollin - 27-9-2004 у 00:10

2Наталка "Олесь справді подумає, що єдиною нормальною людиною в столиці я вважаю себе".
хм... як Олесь - то ще ніц.
а як чоловік- то ой :-)

так що пиши "подумає, що єдиною нормальною людиною в столиці я вважаю" 2-х осіб.
(політкорректно) +Київську частину Форумчан :))

Tempika - 27-9-2004 у 05:56

...звичайно, у львові багато хороших людей :-)
і взагалі апріорі для мене чоловік хороший поки не зробив
чогось поганого... але люблю львів, і тому мені болить...
я бачу, як бідність і провінційність змушує людей опускатися,
ставати тими байдужими егоїстами, про яких я писала...
а ще оце типово львівське *тут мій шматочок, тут я будую
рай на землі, а взагалі моя хата скраю*... :-)) і оця
гоноровість на порожньому місці... бо якщо я типу не
надуюся як індик і не буду розмовляти з цими дзвінкими
нотками зверхності, люди не будуть зі мною рахуватися...
чесно признаюся, що маю знайомих у києві, бувших львів*ян,
які досягли досить високих посад (кар*єрних чи бізнесових)...
то у них ці нотки в голосі кудись ділися... люди навчилися
розмовляти просто і дружньо :-))) ну і столиця є столиця...
все ж більше можливостей для росту... наприклад, зарплати
дизайнерів є значно вищі, ніж у львові... я гадаю, рівень
життя у столиці все ж набагато вищий, тому й люди не такі
озлоблені, як у львові... хоча це тільки моє припущення. :-)))

Олексій Мачехін - 27-9-2004 у 09:37

Цитата:
Першим відправив користувач Наталка

Бігме, вже й жартувати боюся - а ну ж бо Олесь справді подумає, що єдиною нормальною людиною в столиці я вважаю себе!


Правильно, бійтесь мене, бійтесь :)

Направду, звісно, зрозуміло що і Львів і Київ мають повну торбу переваг і суттєвих вад. Просто переваги і вади у кожного міста свої, але обидва міста мають своє обличчя і тому казати про "кращість" якогось навряд чи коректно. Просто вони різні. Але я не знаю однакових міст.

Капітошка - 27-9-2004 у 11:39

Цитата:
Першим відправив користувач Bullet
Цитата:
Першим відправив користувач Капітошка
Ну не надихає мене Київ. Люди тут жорстокі.


Люди не жорстокі. Вони просто заклопотані в собі.

Саме через заклопотаність і проявляється жорстокість.

Наталка - 27-9-2004 у 12:29

Цитата:
Першим відправив користувач Tempika
я гадаю, рівень
життя у столиці все ж набагато вищий, тому й люди не такі озлоблені, як у львові... хоча це тільки моє припущення. :-)))


З одного боку, припущення вірне, бо дійсно, забезпечена людина більш благодушна до оточення. :) Але часто в погоні за таким забезпеченням люди озлоблюються, і вже не зауважують, що тріщить у них під ногами - скло? Хребти? Голови?
Коротше кажучи, повертаюся до банальщини, котра, як і більшість з них, чомусь виявляється вірною: кожна медаль має дві сторони. :)

Олексій Мачехін - 27-9-2004 у 13:39

Цитата:
Першим відправив користувач Капітошка
Саме через заклопотаність і проявляється жорстокість.


:cool: Натомість в незаклопотаному Львові в центрі міста незаклопотані скіни гамселять в пику незаклопотаним перехожим.

Може таки виведемо дискусію із русла "де гірше"?

Наталка - 27-9-2004 у 14:46

Цитата:
Першим відправив користувач Олексій
Може таки виведемо дискусію із русла "де гірше"?


І куди введемо? У русло "де краще"? Ті ж самі яйця, тільки в профіль? Чи, може, хай дискусія плине собі, як виходить, без "керовання"? До образ не дійшло, слава Богу, тон цілком мирний... :rolleyes:

Олексій Мачехін - 27-9-2004 у 14:57

І введемо її в русло "Нові грані Києва" :D