Форум Рідного Міста

Я не хочу бути героєм України

Олексій Мачехін - 2-9-2005 у 11:03

Вчора тільки Інтер показав прес-конференцію Фоми і Скрипки, які відмовились від звання "Заслужений артист України" на знак протесту проти політики влади.
Так само Дмитро Лиховий відмовився від звання "Заслужений журналіст України", пояснивши свій крок скомпроментованістю цього звання.

Captivitas - 2-9-2005 у 12:36

Як я зрозумів сьогодні з Бі-Бі-Сі, то відмовився тільки Скрипка. А Фому вчора слухав: щось типу я не буду відмовлятись, бо насправді заслужив.

Dmy - 2-9-2005 у 16:15

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олексій
Вчора тільки Інтер показав прес-конференцію Фоми і Скрипки, які відмовились від звання "Заслужений артист України" на знак протесту проти політики влади

Не тільки. Я Інтер не дивився, але сюжет бачив, щоправда, не з початку. Мабуть, по СТБ. Або по Ері... Принаймні Радіо Ера повідомляла кілька разів. Про Фому не йшлося; Скрипка сказав, відмовляється для того, щоб влада звернула увагу на тих діячів культури, що були на Майдані (я не впевенений, що це можна класіфікувати як протест проти політики влади загалом); Ліховія я не зауважив, натомість Вахтанг Кіпіані пояснив, що поки не відмовляється, але зробить це, якщо Президент не буде з належною повагою ставитись до панів журналістів (натяк на Лещенка?)

Captivitas - 5-9-2005 у 07:42

Ліховій ("Україна молода") був 2 вересня у Медіа-клубі на 5 каналі. Він сказав таке: ще під час подання на присвоєння звань він прохав не включати його у цей список, але це відбулося. Тобто звання "нав"язали".

tysovska - 6-9-2005 у 12:07

А взагалі якась дивна ситуація з тими нагородами... Ще кілька місяців тому я була цілком ЗА такі нагороди, а тепер дедалі більше схиляюся до вибору ПРОТИ... А все через непрозору систему їх присудження. Яка комісія розглядає кандидатури? Хто їх обговорює? Хто їх висуває?..

Олексій Мачехін - 6-9-2005 у 12:19

Отож бо. У нас звання заслуженого чи народного дозволяє скласти лапки і наплювати на творчість, бо дає державну пенсію. Натомість справжній народний або заслужений артист мусить своє звання доводити щодня.
Ну і ставати поруч із Кобзоном та Басковим в один ряд не кожен захоче.

tysovska - 6-9-2005 у 12:37

Скільки там тої державної пенсії!
А от щодо одного ряду з Кобзоном чи Басковим - то це точно. Просто бридко.
Але Шевченківська премія поки що тримається на моєму п'єдесталі. Особливо після Марії Матіос. Дасть Бог, і не впаде :)

Олексій Мачехін - 6-9-2005 у 12:47

А можна для невігласів про Марію Матіос?

tysovska - 6-9-2005 у 13:12

А я вже писала, здається, в треді про українських письменників. Вона автор "Нації", "Бульварного роману", "Фуршету від Марії Матіос" (наголос на останньому складі), а цього року їй дали Шевченківську премію за "Солодку Дарусю" (яка в "Сучасності" публікувалася під назвою "Трояка ружа"). Дуже серйозний твір, прекрасно написаний, вельми драматичний. Щоб читати такий твір, треба морально підготуватися. Зараз "Солодку Дарусю" видає "Піраміда".

spark - 6-9-2005 у 13:32

Як ви все встигаєте читати? :wow:

tysovska - 6-9-2005 у 14:15

А я стараюся більше нічого не робити :) :)
Але все одно читаю я вельми вибірково