Форум Рідного Міста

Центр "Десна" і військо взагалі

Користувач Олесь - 4-12-2005 у 10:57

http://vgolos.lviv.ua/articles/2767.html

Цитата:
Що робити з людиною яку направили у той радіотехнічний батальйон, а у неї у табелі лише одна трійка – фізкультури, все інше – два??? Що вона тут робить? Його мрія присмоктатись до корови на господарському дворі, чистити свиней і так дотягнути до дємбеля. Хоча бувають і фантазери. Один пацан з нудьги почав писати додому листи. „Над нашою частиною літають ворожі літаки”. Бойові дії. Він уже збив два літака. Через тиждень приїхала мама. Капєц.

Хлопці приходять додому з екземами. Зламаними руками, ногами. Їх привозять у трунах.
Кому потрібна така армія? Кому?

Той же центр „Десна”. Хлопаки гасають на танках вгашені. Встигли ще й привалитись парою корабликів шмалі. Може і той дядя, що пальнув по своїх, був п’яний? Обкурений?

Андрій Пелещишин - 4-12-2005 у 11:15

Цитата:
Що робити з людиною яку направили у той радіотехнічний батальйон, а у неї у табелі лише одна трійка – фізкультури, все інше – два??? Що вона тут робить? Його мрія присмоктатись до корови на господарському дворі, чистити свиней і так дотягнути до дємбеля.

А краще взяти червонодипломника з радіотеху, деквафікувавати його і змарнувати гроші на підготовку якого потратила гроші держава.
Вояки постійно говорять "дайте нам випускників вузів, ми з неодучками не можем працювати". Маразм

Олексій Мачехін - 5-12-2005 у 10:37

Мені зовсім не віриться у обкурених солдатів в Десні.

Сергій Бєляєв - 5-12-2005 у 11:27

Я б все ж трохи розділив різні питання, які тут поставлено:
По-перше, те що сталося у навчальному центрі "Десна" є наслідком або недостатньої поінформованості, або повної некомпетентності вищого військового керівництва. У нас побутує думка, що ми маємо непогану армію, але їй трохи грошей невистачає. Достатньо дати пальне, оновити озброєння, перейти на комплектування за контрактом і всі проблеми вирішаться. Це хибна думка. Як тільки починаються навчання з бойовою стрільбою - виникає якийсь інцедент. Якщо він великий, з загибеллю багатьох людей або виходить за межі полігону, то ми про нього дізнаємось. Якщо ні, то ніхто нічого не знає, все тихо. Я про це все написав до того, що весь офіцерський склад, прапорщики та надстроковики потребують серйозної перепідготовки, оскільки роки служби в умовах відсутності неперервного, налагодженого процесу бойового навчання призвели до їх фактичної дискваліфікації незалежно від фаху, класності, досвіду та терміну служби. Відповідно вони вже самі нікого підготувати не можуть. Наслідок - НП як тільки у людей опиняється в руках зброя. Чим зброя складніше - тим наслідки більші.

По-друге, причини "дідівщини", пияцтва тощо треба шукати не в армії а у суспільстві. Якщо людина пиячила до служби, вона це робитиме і під час, і після. Якщо хлопець, навчаючись в училиші чи технікумі прав в гуртожитку старшим шкарпетки, то і в армії він нестатутні відносини сприйматиме як абсолютно природні і нормальні.

По-третє, можна звичайно дискутувати щодо доцільності призову студентів-випускників, але якість призовних ресурсів вони могли б покращити суттєво. До того ж, думаю, скоре це питання постане. З переходом на термін служби 1 рік призовні ресурси швидше обертатимуться, отже реально треба буде призивати більше людей.

Користувач Олесь - 5-12-2005 у 11:38

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Сергій Бєляєв
З переходом на термін служби 1 рік призовні ресурси швидше обертатимуться, отже реально треба буде призивати більше людей.


Чи не ліпше скоротити військо до розумної кількості?

Сергій Бєляєв - 5-12-2005 у 11:54

Та ми здається доскорочувались вже понад розумну кількість.

Василь Яворський - 5-12-2005 у 13:55

Проблема, як на мене, лежить власне у скороченні терміну служби і ліквідації одного призиву... Коли служив я було все зрозуміло: є молодий солдат, котрий служити не вміє і не хоче вміти, є солдат з певним досвідом, котрий вже навчився служити і втягнувся у службу, є бувалий солдат, котрий вже вміє все, або майже все але служити не хоче і він просто передає свій досвід молодим... Деколи єдиним доступним методом... Зараз залишилися тільки молоді, котрі потрапляють до армії, старших немає, навчити кому немає, вони нічого не вміють і вміти не хочуть, бо воно їм і не треба. Особосто я тепер вже зовсім не вірю в боєздатність армії... Раніше вірив у відносну боєздатність, бачив на власні очі технічний стан обладнання, на собі відчув, як навчають на ньому працювати і навіть вмів на ньому працювати, а зараз...

Користувач Олесь - 5-12-2005 у 14:13

От тому я і кажу, чи не ліпше скоротити військо до мінімуму, але щоб це були професійні вояки?

Василь Яворський - 5-12-2005 у 15:48

Мінімум - поняття об"ємне... Професіоналізм - так... Я і руками і ногами за виключно професійну армію, але щоб вона така була, потрібно для початку створити умови, щоб люди хотіли у ній служити. От скажіть хто піде служити в армію, коли там не забезпечують житлом (а місце служби не обираєш), мізерна платня і т.д. Колись офіцер - це звучало гордо, а тепер офіцер і невдаха - синоніми. Чому? Чому офіцер Української Армії, щоб принаймні якось звести кінці з кінцями повинен ще десь підробляти? Коли держава буде взмозі утримувати армію на належному рівні, от тоді і потрібно робити виключно професійну армію. І не так як зараз: один призов, один рік. Я особисто навіть не розумію, навіщо тоді взагалі когось призивати, що встигне навчитися людина в армії за рік без старшого призову. Це те ж саме, що готувати економістів чи юристів за рік, при чому силами виключно викладачів, без впливу людей, котрі таке навчання вже пройшли.

Сергій Бєляєв - 5-12-2005 у 18:46

Питання професійної армії в значенні такої, що комплектується за наймом, взагалі, думаю, не є актуальним для України. У світі всього дві держави (США та Велика Британія) мають такі армії. І те, що у нас ще з кінця 80-х вважають перехід до найманої (так точніше) армії єдиним шляхом її реформування, здається мені неправильним. А чому ми так само не обговорюємо територіально-міліційний принцип формування. Він, між іншим, виходячи з нашої військової доктрини (яка б вона недосконала не була), нам пасував би більше. Наша армія та й вся військова організація держави мають стільки глибинних проблем, що їх зміною способу комплектування не розв'яжешь.