Форум Рідного Міста

Права і обов'язки покупців та продавців в супермаркетах

KDI - 14-2-2006 у 15:37

Давайте тут будемо обговорювати ті аспекти, що стосуються купівлі продукції у львівських супермаркетах.
Думаю, тема повинна бути цікавою, оскільки, виявляється, мало людей знає (як і я сам) про те, що їх права регулярно обмежуються при відвідуванні супермаркетів, а населення юридично несвідоме.
Для затравки задам кілька запитань (тут і надалі пропоную обговорювати українське законодавство, а особливо (якщо такі наявні) - львівські подзаконні регулюючі документи, що стосуються роботи точок продажу):

1. Чи обов'язково здавати речі в камери зберігання?
Наскільки я знаю, це моє право, а не обов'язок.
2. У випадку втрати речей, що знаходилися в камері, чи повинен магазин компенсувати мені вартість речей?
Часто буває написано, що магазин відповідальності не несе, але, здається, це "утка", бо законодавство зобов'язує магазин слідкувати за недоторканістю моїх речей. З іншої сторони, як тоді взнати які саме речі у мене були і чи я не вигадую?
3. Чи має право охорона переглядати мої речі за вимогою?
Як мені відомо такі речі, робляться виключно міліцією; сам же охоронець немає жодного права хамити і тим більше навіть пальцем доторкатися до мене)?
4. Що робити, якщо я натрапляю на відмову видати мені книгу скарг і пропозицій?
Це документ суворої звітності, який по закону повинен бути виданий (як і ручка та стіл зі стільцем) по першій вимозі.

Давайте продовжимо цю цікаву тему, результатами обговорення якої можна користуватись щодня?
Може, панове юристи нам допоможуть?

Demyan - 14-2-2006 у 15:58

Цікава тема. Ще я б хотів запитати а якщо я дивлюся банку з огірками, а хтось в той час мене пхнув возиком, банка впала і розбилася. Хто платить?
А ще мені не подобається ті дівчата які стоять особливо в відділі вин і радять. Наприклад я маю працю з багатьма винзаводами знаю що до чого безпосередньо від них. Порада мені не потрібна. Але вони іноді просто надокучають своїми порадами і культурно скажеш - ні дякую, ще ображається. Або як я замітив швидше за все вони пропонують те що треба продати супермаркету. Бо іноді вони наполягають на Шабських винах а потім дуже дуже рекомендують інкерман, через тиждень все навпаки, тобто як на мене вони просто ошукують людей які не розуміються на винах і виробників.

KDI - 14-2-2006 у 16:14

До речі, як мені відомо, неправильний опис менеджером споживчих властивостей купленого товару грозить магазину великим штрафом. От тільки якось треба доказат, що саме ця людина саме це говорила.
Я правий?

Demyan - 14-2-2006 у 16:27

Опис вони дають правильний, строго що написано заді на етикетці "попробуйте цю ізабелу, в неї насичений смак...поєднаний гармонійно з смаком..." тобто опис правильно і якщо я не знаю чого хочу то відразу думаю а чому б не взяти. І покупець ведеться і бере.

marco - 14-2-2006 у 20:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від KDI
1. Чи обов'язково здавати речі в камери зберігання?
Наскільки я знаю, це моє право, а не обов'язок.

Дуже помагає сказати в таких випадках: в мене там нотбук (цифровик, $2000, додайтещозавгодноцінне) - ви будете відповідати за нього? Переважно тоді кажуть - ні, проходьте так :-))
Цитата:

3. Чи має право охорона переглядати мої речі за вимогою?

Таке практикують в Фокстроті біля нового цуму - виходиш показуєш охоронцеві оплачений чек з печаткою - а він ще норовить в торбу залізти... Це при тому що окрім нього на виході турнікети з сигналізацією стоять.

Тарас Гулка - 14-2-2006 у 20:53

Огляд ваших речей, зрештою як і вивертання кишень може відбуватися тільки з вашої згоди. Якщо охорона вас у чомусь підозрює, а ви відмовляєтесь дати переглянути свої речі (кишені та ін. ) Вони повинні запросити вас в окрему кімнату та викликати міліцію.
Недавно була передача по тв з цього приводу. Там кубіта вигарала судовий позов проти супермаркету бо її обшукала охорона при чому мужики а не кубіти (згідно законодавства огляд (обшук) має проводити людина одної статі)

Доречі. В "Метро" сигнальні турнікети спрацьовують навіть на деякі ключі і на мобілки. В мене вже кілька знайомих скаржились, що їх обшукували через це.
В одного при мені попросили вивернути кишені бо сигналка спрацювали.
Виявилось на мобільник.