Форум Рідного Міста

День науки (разом з питальником)

Надія Баловсяк - 24-5-2006 у 11:04

Шановні колеги!
по-перше, вітаю всіх із днем науки. Бажати можна дуже багато, але я всім побажаю одного - щоб нам не заважали. А решта ми зробимо самі - без допомоги ми вже стільки років обходимось...

А по-друге, колеги, є прохання - я готую статтю про День науки для одного видання. Чи не була б ваша ласка відповісти мені коротко на три запитання:

1. Як і навіщо ви потрапили у науку
2. Що для вас виявилось найскладнішим
3. Якими на ваш погляд повинні бути перші кроки держави по підтримці науки

Дякую!

Андрій Пелещишин - 24-5-2006 у 11:10

1 - з кількох причин
- мені видалося, що наука є гарним способом самовдосконалення і професійного росту
- певною мірою по інерції (мій батько був відомим ученим)
- мені сильно рекламували наукову діяльність як перспективний шлях у житті
А потрапив просто - запросили до сусіднього вузу на навчання в аспірантуру

2
- Проявляти ініціативу в виборі теми та проведенні досліджень. Довелося певний час "блукати в темряві", поки не вийшов на чітке бачення основного напрямку досліджень
- існувати в матеріальному світі на ті гроші які платили

3 Думаю, основні кроки мають бути в першу чергу в напрямку розвитку вищої освіти та покращання її фінансування.
Інше важливе - це поступова системна переорієнтація науки в напрямку прикладних принципово самоокупних досліджень

Юрій Сєров - 24-5-2006 у 12:06

1. Як і навіщо ви потрапили у науку
Як - Рідна кафедра запросила в аспірантуру, а авторитетні для мене люди (їх приклад та слова) переконали погодитися з пропозицією.
Ше одним позитивним фактором був фактор дуже хорошого колективу.
Навіщо - доповнення набутих знань та здобуття нових, професійний ріст

2. Що для вас виявилось найскладнішим
абсолютно погоджуюся з тезами Андрія про вибір теми та проведення досліджень, та й матеріальна сторона мала б бути кращою...
Для людини в якої є сім'я, виживати на таку зарплату неможливо :(. А друга робота, як правило, забирає занадто багато ресурсів.
3. Якими на ваш погляд повинні бути перші кроки держави по підтримці науки
Думаю держава має показати, що наука і працівники їй потрібні, стимулювати перспективні дослідження. Зокрема збільшити фінансування для покращення технічної бази, зарплати працівникам. При цьому варто проаналізувати перелік існуючих наукових напрямків/досліджень, виокремити стратегічні, які повинна фінансувати повністю держава, стосовно інших - проводити пошук спонсорів, які б фінансували ту чи іншу сферу з метою отримання спеціалістів (чув від шведів, що великі компанії такі як Ерікссон та Нокіа повністю фінансують відповідні напрямки наукових досліджень).

Павло Жежнич - 24-5-2006 у 13:18

1. Як і навіщо ви потрапили у науку
- Після школи будучи студентом в мене не було бажання йти в науку, але напевно передалися гени від батька. І взагалі батьки до мого наукового майбутнього ставилися дуже позитивно.
- В мене був вибір між наукою і роботою в бізнес-структурах. Я вирішив, що в науці я матиму можливість самореалізуватися та професійно вдосконалюватися.
- Зіграв момент випадковості (а може закономірності) - я в потрібний час в потрібному місці познайомився зі своїм майбутнім науковим керівником.

2. Що для вас виявилось найскладнішим
- Не стільки вибір теми (в широкому розумінні), як проведення перших змістовних наукових досліджень за цією темою. Тобто спрацював принцип паровоза - дового розганявся, але якщо вже розігнався, то їхав швидко.
- Матеріальна сторона не давала спокійно жити. Але, слава Богу, батьки завжди казали - "Ти вчися, якщо маєш на це бажання, а гроші заробляти завжди встигнеш".
- Піврічна процедура захисту досить сильно фізично і морально вимотує. Тим більше, що мені тоді довелося вирішувати ще проблеми Андрія Пелещишина (ми разом проходили процедуру захисту), оскільки в нього тоді була зламана нога, і він не міг ходити. А в період захисту набігатися треба було досить.

3. Якими на ваш погляд повинні бути перші кроки держави по підтримці науки
- Якщо чесно, то першим кроком мало б бути недопущення до тої ситуації в науці, яка була в 90-их роках (особливо в першій половині). Тоді фінансово науковця прирівняли до прибиральниці. Але це назад не повернеш.
- Держава повинна зупинити будь-які експерименти над наукою і освітою. В нас була нормальна система освіти. Мені цілком вистачило 10 років школи та 5 років університету + 3 роки аспірантури. Хіба за теперішні 12 років школи краще вчать дітей?
- Питання оплати праці повинно змінитися кардинально. У Польщі професор заробляє 3000 євро за місяць, читаючи 2-3 лекції в тиждень. Скількі місяців необхідно працювати нашому прфесору, щоб отримати ці 3000 євро? Я вже не говорю про оплату праці наших вчителів. Це просто знущання.
- Перспектива України не в металургійних комбінатах чи вугільних шахтах, а у розробці наукоємких технологій. В цьому плані науковий розвиток ІТ-технологій має велике майбутнє.
- Держава повинна змешнити зайву бюрократію щодо науки. Науковець повинен займатися науковими дослідженнями, а не папірковою роботою.
- В цілому держава має відповісти на одне просте питання: чи потрібна їй наука? Чому вугільна галузь має великі дотації, а наука принаймні на половину недофінансовується? Я не проти шахтарів, в них тяжка і дуже небезпечна робота. А сучасний світ - це світ високих та інформаційних технологій.