Форум Рідного Міста

lvov.ua Vs. lviv.ua || kiev.ua Vs. kyiv.ua

Юрій Пероганич - 10-9-2006 у 16:41

Заздрю львів'янам - у вас є зона lviv.ua

А от кияни мають тільки kiev.ua і не мають kyiv.ua

Хто що порадить? До кого, і з чим звертатися?

PS. Пам'ятаймо про роль столиць. Саме на Київ сьогодні ведеться масована атака русифікації. На мій погляд - достатньо остаточно зрусифікувати Київ і пропаде українська Україна. Тому звертаюся до львів'ян з проханням не відсиджуватися, а допомогти столичним українцям.

Андрій Пелещишин - 10-9-2006 у 17:27

Є така компанія - Хостмастер. Вона тим усім доменним господарством відає. А те що державні органи не проявила і не проявляє достатньо активності в наведенні порядку в доменній зоні ua - уже не новина.

Юрій Пероганич - 12-9-2006 у 18:25

В державних органах працюють звичайні люди. Які дечого можуть не знати, дечого не розуміти. Головне - має бути діалог між суспільством і державою, в процесі якого мають народжуватися рішення, що сприяють наведенню порядку. В тому числі в доменній зоні .ua

Звернувшися за порадою і за допомогою, я вже отримав критику. Для звернення в Хостмайстер - потрібна аргументація, написана з використанням технічної термінології.

Готовий собисто сприяти підписанню листів на адресу Хостмайстра, чи прийняттю розпоряджень та постанов КМУ, і навіть внесенню через КМУ законопроектів, але хто візьметься правильно сформулювати проблему? Хто готовий звернутся до держоргану з відповідним запитом, у відповідь на який держорган мусів би звертатися до Хостмайстра, готувати проекти розпоряджень та постанов КМУ, і навіть проекти законів?

Андрій Пелещишин - 12-9-2006 у 21:11

Я не критикую і не нападаю. Навпаки, радий що мою думку нарешті можуть почути представники влади.
Давайте тоді по черзі.
1. Перехід з "російських" на "українські" транслітеровані доменні зони (наприклад kiev.ua на kyiv.ua) на сьогодні є неможливим, і призвів би до величезних втрат для власників сайтів у цих доменах. Зокрема, були би втрачені всі посилання на сайти, букмаки в броузерах тощо. Фактично всі проекти довелося би піднімати з нуля.
2.Ситуація з доменом ua та його підзонами у такому кривому виді започаткована була давно, коли на початку існування держава не впильнувала домен, і ним керували приватні особи. Зокрема - невитримана мовна політика, домени 3-го рівня (програшна позиція у порівнянні з ru де можна було робити 2-й рівень)
3. Проблема з ua на мою думку ще загострилися після того, як ці особи заснували Хостмастер і почали експериментувати - "розвивати національну зону". Зокрема дозволили реєстрацію (притому на немудрих засадах) у зоні ua, чим породили неоднорідну структуру імен. І це після того, як великими зусиллями та ціною дорогої реклами від україниських фірм com.ua стало синонімом ru і тому подібних.
Крім того, появилися зони-мутанти навзірець co.ua чи in.ua та явно "блатні" i.ua 5.ua і тп. Можна очікувати появи і географічних клонів типу того ж kyiv.ua та lvov.ua (а може і lvuv.ua!)

4 Що може зробити держава зараз. Не руйнувати існуючу систему. Але поступово отримувати контроль над ua, можливо створивши певний колегіальний орган (навзірець НацРади з телебачення), і передати йому управління зоною ua.
Максимально спростити отримання доменів в зоні ua зменшивши ціну до 7 доларів на рік і знявши обмеження на копірайти. В такому разі зона ua з часом перетяне до себе сайти з невдалих регіональних зон, підзон (com.ua і тп та "мутантів"

Щоби держава писала листи Хостмастеру вважаю зараз не доцільним, краще вивчити процедуру та методи перебрання на себе керування зоною. Це абсолютно можливо.

Юрій Пероганич - 2-10-2006 у 12:46

> 1. Перехід з "російських" на "українські" транслітеровані доменні зони (наприклад kiev.ua на kyiv.ua) на сьогодні є неможливим, і призвів би до величезних втрат для власників сайтів у цих доменах. Зокрема, були би втрачені всі посилання на сайти, букмаки в броузерах тощо. Фактично всі проекти довелося би піднімати з нуля.

Про перехід не було мови.

Чи можливий варіант одночасного існування kiev.ua на kyiv.ua ?

В такому разі можливі варіанти

А) це зовсім незалежні домени

B) це "взаємовиключаючі домени", тобто не дозволяється реєструвати domain.kyiv.ua якщо вже є domain.kiev.ua, і навпаки. Цей варіант може бути перехідним до варіантів C1 та C2

C1) це "паралельні домени", тобто, зареєструвавши domain.kiev.ua власник автоматично отримує domain.kyiv.ua і навпаки

C2) варіант C1, але відвідувач може не задумуватися що вказувати domain.kiev.ua чи domain.kyiv.ua. При будь якому варіанті він відкриє один і той же ресурс (веб-сторінку).

>4 Що може зробити держава зараз.

Держава цим і займається. Див, наприклад http://ua-nic.net/

Олексій Мачехін - 2-10-2006 у 12:54

>Чи можливий варіант одночасного існування kiev.ua на kyiv.ua ?

Звісно можливий, якщо ніхто досі не заволодів доменом kyiv.ua

Андрій Пелещишин - 2-10-2006 у 14:51

Варіант С2 виглядає цілком доречним і правильним. Хоча на практиці ефект буде не дуже значним. Більшість існуючих сайтів не зможуть чи не захочуть міняти самоідентифікацію.

Андрій Пелещишин - 26-10-2006 у 07:05

Ну що ж, процес пішов.
Впроваджується варіант А. Тобто існуватимуть окремо kiev.ua та kyiv.ua
Шкода, все-таки, що не С2 - дзеркалення доменів.
Але зрештою, це не головне (важливіше розвивати ua а не обласні домени), головне - що процес пішов.

Олексій Мачехін - 26-10-2006 у 09:57

Я вже збираюся зареєструвати з десяток імен в цій зоні, якщо реєстрація проводитиметься за правилами регіональних доменів. Тут взагалі золота жила відкривається для недобросовісної конкуренції.

Але мене дещо напружує що домен буде введено протягом року - якщо вони його проведуть черех торгову марку, то домен стане не регіональним, а комерційним і тоді реєстрація стане платною.