Форум Рідного Міста

Запрошення

Федір Зленко - 19-12-2006 у 22:08

На форум http://911.lg.ua міста Сєвєродонецьк зайшов гість під ніком Langh, з аватаром у вигляді Золотого Хреста Заслуги, яким нагороджували членів УПА, і підписом "Слава Україні! Героям слава!" (ми всі прекрасно розуміємо, що означає цей підпис). Він нас завзято переконує, що ми - мов малі діти, нічого не розуміємо у цьому житті, мріємо лягти "під кляту московію", а от ви тут всі, як один, свідомі і тільки й мрієте про найскоріший вступ до НАТО, ну і таке інше...
Вирази цього пана
<< Мій аватар - відзнака для героя, який не пошився у 17-20-му в дурні, а взяв зброю і чинив опір банді ідейних карателей-НКВСівців, що вбивала мирних жінок та дітей ЙОГО КРАЇНИ.>>
викликають деяке занепокоєння на нашому форумі - чи все в порядку у нього з головою:o. І це ще я привів, як приклад, один з вельми спокійних його виразів... Нас, наприклад, він називає не інакше, як "банда регіонів". На припущення, що у такому разі він повинен бути обома руками за те, щоб нас відрізати від України, він каже: "Нє, територію ми не віддамо!". Таким чином він нам не залишає іншого вибору, як вирушати у концтабори, які спеціально для нас побудує цей пан.:(
Ну, з ним все ясно, (хоча ніхто не второпає, за яким дідьком він в такому разі до нас заліз). Тут справа в тому, что він постійно апелює до вашої думки, прикривається нею як щитом. Пропонує раз у раз зайти на один з форумів Західної України і спитати вашої думки.
Так я і зробив: ваш форум - чи не найбільший у ваших краях, і я питаю у всіх вас:

- Ви дійсно вважаєте нас бандитами, недоумками, які хочуть горя всій Україні?

Андрій Пелещишин - 19-12-2006 у 23:00

Вітаю, Федоре!
Тут вже був один пан, який ніби пробував вияснити наше ставлення до східняків, а потім почав вести себе як провокатор. Я сподіваюся, що ви прийшли сюди для нормального спілкування.
Щодо Вашого допису. Я не вважаю вас недоумками, бандитами, і такими що бажають горя Україні.
Проте, мушу відзначити справді певну розбіжність між нами у деталях, що видно зокрема з вашого допису. Я наприклад, дуже шаную УПА, горджуся, що я живу в краю, де була УПА, ОУН та інші подібні організації. В наведеному вами гаслі бачу лише позитив. І я також хочу до НАТО. І я не бачу потреби захищати "воїнів" НКВС від історичної правди.

Проте, я думаю, що така радикальна розбіжність у поглядах на історію не повинна спричиняти принципових проблем у спілкуванні та співіснуванні. Я не вірю, що можна збудувати єдину державу, не маючи консолідованого погляду нації на свою історію, проте я переконаний, що такий консолідований погляд ще виробиться.

Щодо "банда регіонів" і тп, то мушу сказати, що на жаль, в політичних дискусіях люди справді не раз заходять задалеко як у висловах, так і в історичних аналогіях. Проте, нема синонімії в оцінці історії та актуального моменту в Україні. Я знаю, наприклад, симпатика ПРУ, батько якого загинув в Сибіру за участь в УПА. Всяко буває.

Федір Зленко - 19-12-2006 у 23:48

Добридень, Андрію, чи то пак - доброї ночі!
Мене дуже цікавить Ваше ставлення до мовного питання.
Чого хочемо ми, Вам більш-менш ясно, а от чого хочете Ви, хотілося б почути (прочитати) вживу. Чи, як наш "друг", хочете примусити нас розмовляти тією говіркою, якою пише у нас він? Він, напевно, вважає, що діалект його села, який він вважає українською мовою, є набутком світового значення... Всіляки "доляри" і таке інше...
Пробачте, я до нашого гостя "небайдужий".:saint:
Так от, що робити тим, для кого російська мова - рідна?
(Я, між іншим, думаю, що ніяка країна не може бути, так би мовити, власником мови, і назва "російська" зовсім не означає, що наша мова належить Росії - згадайте іспанську, португальську, скільки народів вважають їх рідними?).
До завтра!

Андрій Пелещишин - 20-12-2006 у 00:06

Нема часу зараз відповідати, тому в порядку ремарки -
Цитата:
Чи, як наш "друг", хочете примусити нас розмовляти тією говіркою, якою пише у нас він?

Направду, я не дуже досліджував (точніше, взагалі не дивився), що і як там у вас на форумі, тому я не можу казати, чи я прихильник "говірки" того пана.
Зазначу, що заставляти когось - взагалі мені особисто не подобається. Вистачає, що я свого малого в дитсадочок заставляю ходити.

Щодо учасника вашої спільноти. Я тут не суддя, але я ніколи не любив у спільноті, яка не поділяє моїх поглядів (не тільки на форумах, але й в реальному житті) переконувати всіх і вся у своїй правоті.

Ну і ще одне. У нас на ФоРуМі направду цікаво і люди інтелігентні. Може спробуйте не зразу піднімати теми, які потенційно є гострі і дискусійні, а просто поспілкуватися. Можливо тоді і питання, з якими Ви сюди прийшли, самі і зникнуть.

Андрій Пелещишин - 20-12-2006 у 00:15

В якості ввідної інформації (а може згодиться, якщо таки зависнете на ФоРуМі?) - у нас тут серед активних дописувачів кілька "штук" визнаних сучасних письменників, щонайменше два доктори наук та з десяток кандидатів наук, є успішні підприємці, раніше були політики (зараз десь порозбігалися) і багато іншого цікавого люду (нецікавого нема). Нарід є і з Донецька, і зі Львова, і зі Штатів, і з Європи.

Василь Яворський - 20-12-2006 у 08:40

Пан Федір щось дуже сильно нагадує мені уже відомого тут пана зі сходу. Той спочатку також закинув дуже ввічливо, що ми є захисниками банд-формувань, а потім нагадав про існування колишніх колоній Іспанії, Португалії, Англії де нині мова цих країн є державною...

Тарас Гулка - 20-12-2006 у 09:53

Для початку. Я не вважаю вас бандитами і недоумками.

А тепер стосовно всього решта.

Зайшов на форум за вказаною адресою. Не зовсім розумію, що ви від нас хочете почути, адже мені так видалось, що про нас і про наш форум (Форум Рідного Міста) там враження вже склалося.

Наведу кілька цитат із вашого форуму про наш форум:
"
Oscar, Я раз залез на Львовский форум. Даже мои нервы не выдержали такого глумления.

Prokaznik, а можно ссылку на такой форум? Интересно посмотреть, чем наш народ живет

….

Точно, нашел.
http://misto.ridne.net/
Вклиниться туда, что ли? Пошлют - не пошлют? По украински буду писать, но представлюсь, что из Северодонецка (это ж для них как красная тряпка для быка)... Или не стоит?
"
"
djdron, Зашла на указанный тобой форум. Ужос!!! … Во, бляха-муха, народец! И еще после этого смеют гавкать, что мы тут бандиты. Я сильно разозлилась
"
Ну і про бандитів. Ще одна цитата із вашого форуму:
"западные украинцы я так понял это бендерштат .......я бы их еще и не так назвал"

Андрій Пелещишин - 20-12-2006 у 10:55

Ну Тарасе, ти з одного боку правий, а з другого - ну хвилюється чоловік, що його "пошлють". Нічого надзвичайного, абсолютно природня реакція.

Городецький - 20-12-2006 у 11:19

До пана Федора Зленка:

Я й не сподівався зустріти сьогодні на теренах Інтернету такий рівень непоінформованости, як на наведеному Вами сайті. Гадав, Севастопольський міський форум - то крайнощі.

Скажу чесно, мені вдверто жаль тих українців, які досі старанно плекають в собі образ ворога в стосунках Сходу і Заходу. Таке ставлення для мене є чимось на кшталт старечих забобонів або дитячих лякалок. Чесне слово, дико, освічені ж люди, Інтернетом користуються ...


До пана Тараса Гулки:

А наведіть-но, будьте ласкаві, з приводу чого були написані такі гострі висловлювання, наведені Вами. Бо я просто не телепаю де ж на цьому Форумі "глумления".

Юрій Сєров - 20-12-2006 у 11:36

Цитата Тараса взята звідси: http://911.lg.ua/index.php?showtopic=4079&st=340

Городецький - 20-12-2006 у 12:19

Дякую, Юріє. Тепер я зрозумів з якого приводу було таке обурення сіверодонецьких дописувачів.

Василь Яворський - 20-12-2006 у 12:52

Пчитав я сіверодонецький форум... чомусь не здивований... хоча посміявся від душі...
Біда в тому, що у людей дуже мало інформації про те, що таке УПА, хто такі націоналісти і взагалі з чим той націоналізм їдять. Сказується багаторічний інформаційний вакуум, навіть швидше інформаційний фільтр, що проходить скрізь покоління. Якщо кільком поколінням вперто твердити, що Сонце крутиться навколо Землі, а не навпаки, переконати у протележному пересічну людину буде доволі важко, що було успішно доведено історією...

Ярема П. - 20-12-2006 у 13:05

Цікаво, де той Федора Зленко дівся?

Остап Шумин - 20-12-2006 у 13:39

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Василь Яворський
... Сказується багаторічний інформаційний вакуум...


Цілком згідний.
Багато про діяльність УПА, зокрема на Миколаївщині, дізнався від своєї прабабці. А на сході одне джерело - викривлена радянськими "істориками" література. Думаю в такому випадку час - єдине лікарстао.

Ярема П. - 20-12-2006 у 13:54

Я не впевнений, що цю прогалину на сході взагалі вдасться якось виправити. Взагалі треба базуватися на тому факті, що події, які відбувалися на заході (велике переселення народів, тягання границі взад-вперед, кілька панувань різних держав), взагалі ніяк не відобразилося на житті мешканців сходу, та і взагалі, яка їм різниця, що хтось там страдав чи когось вбивали за переконання - в них своїх проблем купа. А що взагалі давити на національні почуття - чи взагалі якись зв'язок з українськістю існував на сході? Мова - так, де-не-де в селах, але це ще не вагомий аргумент в становленні патріотизму. Байдуже якою мовою говорять, лиш би людина була патріотом, а цього нема, лиш свідомість того, що Україна - відірваний кусок колишньої імперіїї, яку б непогано було якось з'єднати.

Павло Жежнич - 20-12-2006 у 14:24

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Федір Зленко
- Ви дійсно вважаєте нас бандитами, недоумками, які хочуть горя всій Україні?

В мене питання: чому люди на сході вважають, що ми так вважаємо?

В мене велика частина родини живе в Дніпропетровській та Донецькій області. Я не маю проблем у спілкуванні зі своїми родичами. Мої родичі - такі ж нормальні люди, як я, як ми всі.
Є різні погляди на політику.
На мовне питання серйозних розходжень нема. Наші родичі хоч і російськомовні, але вважають за потрібне віддавати своїх дітей в українські гімназії, яких нажаль на Сході дуже мало. І я вважаю, що в Україні всі громадяни повинні знати українську мову.

А для тих східняків, які сумніваються в тому, що на Заході України як не дивно також живуть нормальні люди (а не такі, як описується наприклад на форумі http://911.lg.ua), пропоную відпочити в Трускавці чи в Моршині - там 3/4 відпочиваючих власне зі Сходу України.

Vlotsk - 20-12-2006 у 14:33

В ході виборчої кампанії на сході сформували образ зовнішнього ворога з "клятих нац(истів)іоналістів". Технологія спрацювала, електорат об'єднався перед спільною загрозою і проголосував за бандюків але своїх.
Взагалі, досить детальне обговорення цієї теми рекомендую переглянути на форумі http://www.football-online.com.ua/gb/ (форум футбольний але мова там йде переважно про інші речі :) )

Тарас Гулка - 20-12-2006 у 15:09

Взагалі кажучи, п. Федір нас трохи вводить в оману і перекручує слова п.Langh
Наприклад він Федір пише про Langh
"Нас, наприклад, він називає не інакше, як "банда регіонів"."
Федоре, я не полінився перечитати ваш форум. Так він називає НЕ ВАС, а уряд Януковича. Причому тут же додає "Помаранчева влада до керма також привела бандитів, щоправда трохи у меншій кількості..."

Прочитавши ваш форум я не зовсім зрозумів ваш перший пост. Людина просто висловлює свою думку (яка не збігається з думкою основної маси дописувачів) на вашому форумі і доречі, достатньо грамотною українською мовою (ви чомусь це називаєте "діалект його села").

На нашому форумі було щось подібне, тільки до нас завітав пан із Харкова.

tysovska - 20-12-2006 у 15:16

А в мене до пана Федора Зленка тільки два питання:
1) Чому Сіверськодонецьк він називає дивним покручем "Сєвєродонецьк"?
2) Що йому праглося б почути стосовно того, чого хочемо ми у мовному питанні? Йому хочеться почути: "поширюйте, братики, російську мову, знищуйте українську цілком, ми вам тільки дякуємо скажемо"?
Для чого взагалі затівалася ця безглузда дискусія?

Остап Шумин - 20-12-2006 у 15:18

Цитата:
Оригінальне повідомлення від tysovska
....Для чого взагалі затівалася ця безглузда дискусія?


В чому Ви бачите її безглуздість?

tysovska - 20-12-2006 у 15:21

В тому, що людина поставила кілька провокативних питань (із посиланням на цілком інший форум - для чого? чи можемо ми відповідати за все, що робиться на інших форумах?) - і чекає, коли розпаляться пристрасті.

Остап Шумин - 20-12-2006 у 15:41

Я розумію ситуацію так:
Прийшла на їх форум якась людина, з аватаром у вигляді відзнаки УПА, і починає всім "розказувати", посилаючись на нас, западенців. Ось Федір і цікавиться, чи ми розділяємо думку того Langh і що ми взагалі думаємо по тих питаннях, які піднімалися на їх форумі. Нічого провокативного я тут не бачу.

Ярема П. - 20-12-2006 у 15:49

Наталка має рацію, це власне і сталося - людина зникла з поля зору, а дискусія продовжується, і тепер перепалка йде між нами всіма.

Цитата:

1) Чому Сіверськодонецьк він називає дивним покручем "Сєвєродонецьк"?


Оце класно підмічено, чомусь це у всіх випало з уваги.

Василь Яворський - 20-12-2006 у 15:58

Не так давно була вже тут тема з подібною метою. Так само людина зі сходу поставила кілька питань про мовну політику про УПА... І та людина не слухала жодної відповіді. Тобто ставила питання не бажаючи почути на них відповідь, а бажаючи переконати у своїй правоті.

tysovska - 20-12-2006 у 16:17

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Остап Шумин
посилаючись на нас, западенців

Мені якось важко зараховувати себе до "западенців", зважаючи на те, що я народилась і живу в Києві, а мама моя росіянка.
І так само важко ділити Україну на Схід і Захід - хоча б з огляду на те, що мої родичі, скажімо, в Дніпропетровську або друзі в Луганській області цілком розділяють мої погляди у багатьох політичних питаннях.
Але я таки поділяю людей на тих, хто визнає Україну (а це, в першу чергу, мову її корінного населення) - і хто не визнає. І про що я можу дискутувати з людиною, яка України як такої не визнає? Хіба після моїх переконань вона її визнає (якщо ще й досі цього не зробила)?

Остап Шумин - 20-12-2006 у 16:31

"Западенців" - людей із західної України, за себе не переживайте, Ви, ідеологічно, також із західної, ... напевно. А Україну можете не ділити - її вже поділили до нас.

Dmy - 20-12-2006 у 18:46

Пана Федіра Зленка (Фьодора Доброва?) так довго нема, бо він, вірогідно, "ходить в гості по ночах". Буде вечір і буде ранок, диви і дочекаємось.
Нашвидкуруч я можу спробувати відповісти на топонімічне запитання пані Наталі.
А тому він пише "Сєвєродонецьк", бо ніхто не знає, як правильно треба писати, навіть карти й енциклопедії. Тобто покручами є всі, і ніхто не піде не замазаним. Місто, якщо не помиляюсь, натворили не так давно, в ті темні часи, коли про існування української мови мало хто (із тих, хто ото творив) здогадувався. Потім почалися адаптації. Оскільки слово геть не рідне, то перекласти його можна було хіба що "північнодонецьком". Тим паче, не ясно, звідки воно взялося (на горі мовознавцям не пояснили). Тому і досі згаданими вище поважними джерелами гуляють "Северодонецьк", "Сєверодонецьк", "Сєвєродонецьк" (напруга із примноженням "є" наростає) і, нарешті(!), "Сіверський Донецьк". Ніхто не винен, окрім комуністів.

Dmy - 20-12-2006 у 18:49

О! А ось і пан Зленко! (певно, вже стемніло)
Він прийшов і якось відразу пішов.
"Бандерштат", блін, ви образили людину! Ганьба, три бліна!!:o:D

Федір Зленко - 20-12-2006 у 18:55

2 All
Доброго вечора, шановні добродії! Нікуди я не зник, - мені ж бо треба ще й на роботу ходити.
Мені вже потроху стає зрозуміліша ваша позиція... Але, але... Справа в тому, що наша закомплексованість відносно вас (яка є, є, це очевидно) нітрохи не менша вашої закомплексованості відносно нас. Брак інформації, перекручування фактів на користь однієї політичної сили, однобока преса, дикі телеканали - все це присутнє у нас. Вашу ситуацію не знаю, та по дописам бачу, що ви теж від нас недалеко.
Складається враження, що комусь там, нагорі, дуже вигідно підтримувати наше суспільство у такому, так би мовити, підвішеному стані. Хтось як вогню боїться, що ми все таки порозуміємося... Чому американці пишаються тим, що вони різні, а ми навпаки? Питання майже риторичне, тому що відповідь лежить на поверхні, і не треба її шукати за межами нашої країни.
Щодо мови.
Мене особисто це питання не турбує, бо хоч зараз мені вже і важкенько швидко "перемикатись" (вік не той), але я все ж виріс в українському селі і до 16 років чув російську тільки на уроках російської мови. Але я розумію стурбованість тутешнього простого люду - ви уявіть собі, що бурмоче простий слюсар, котрого в 40 років примушують писати автобіографію українською? А він її тільки у школі "проходив" і ні пари з вуст не може видавити... Звичайно, це гарна ідея - щоб усі знали державну мову. Але, на мій погляд, це процесс на десятиліття (якщо нас раніше не розвалять "наші" і "ваші"), ми зараз знаходимось в періоді становлення, і я бажаю, щоб наступне покоління знало не дві мови, а п'ять, чи десять! Та що робити зараз? Ну склалося так, ну не навчиш вже цього слюсаря, пізно вже вчити.
===========
Ще думки є, та не все зразу. Що ви на це скажете?

Федір Зленко - 20-12-2006 у 19:41

Щодо назви міста.
Я вважаю, що імена та назви перекладати не можна. Як уже є, так хай і буде, подобається це, чи ні. А то буде комедія, як на виборах у Криму, коли, не подумавши, пропустили списки через програму "Proling Offіce", і повилізали всякі "Горобцови" замість "Воробйових".
І ще: теми УПА я не чіпаю і чіпати не хочу і не буду. Вона для мене болюча, тому що торкається напряму моїй батьків. Все.

Dmy - 20-12-2006 у 21:20

От що мене трохи заводить, так це досить поширений аргумент про брак інформації. Не буду дискутувати, чи так важко в сучасному і-нет-суспільстві дістатися будь-якої інформації (я, приміром, у не такі далекі часи суцільних вітчизняних темників спокійно заповнював лакуни польськими Wprost'ом і Gazet'ою). Але нехай, залишимо в спокої Львів, який, начебто, ніц не петрить. Можете мені пояснити, якої інформації про Схід (і Захід) України, про СССР, про УПА, КГБ, Червону Армію та КПСС бракує мені?
Для довідки.
На загал близько 10 років життя мешкав у Києві, решту (куди більше) - у Донецьку;
так само, більшість життя прожив не в Україні, а в Українській РСР, у вєліком і могучєм;
в УПА родичі не воювали, натомість, в ЧА під час 2 світової - були і не один;
стосовно КПСС - рідних Бог милував, але пара двоюрідних братів (заразом із їх матір'ю - ну, вона вже дуже старенька, можна не рахувати) - і дотепер;
також ніхто в родині не сидів: ні за політичними, ні за кримінальними статтями;
мене самого не саджали, не притягали, не виключали, тобто особистих образ, що мусили би вплинути, не маю.
Так якого ще рожна мені "дехто, ті, кому вигідно" могли нав'язати?

Доречі, а чи багато ви знаєте "простих слюсарів, котрих у 40 років примушують писати автобіографію українською"? Я - жодного. Було би цікаво подивитися. Бо (знову з особистого досвіду), мене не примушують, а я працюю в дещо, як би так сказати, трохи більш інтелектуальній установі, ніж слюсарня. Так ось автобіографія та кілька інших документів є так званими "внутрішніми", які можна писати будь-якою зручною мовою. Мені навіть дивуються: "А чого ти по-українськи - це ж не в Київ?" А слюсарі, боюся, окрім заяви при прийомі на роботу, лише у зар.пл.~відомості й розписуються. А там граматика не важлива.
То, мже, обійдемося без мітингів?

Федір Зленко - 20-12-2006 у 21:35

Які "мітингі"? У мене на підприємстві вирішили, що всі документи у відділі кадрів повинні бути державною мовою. Кажуть, якусь вказівку з міністерства отримали. Ну і почалось: працівники ВК самі її не знають, але впевнені, що знають - і сміх і сльози.
==================
Чисто технічне питання: в основному усі відгуки написані з пів на дев'яту до пів на п'яту, та ще с питаннями - чого це мене нема. Так з ким я спілкуюсь?

Тарас Гулка - 20-12-2006 у 22:01

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Федір Зленко
Чисто технічне питання: в основному усі відгуки написані з пів на дев'яту до пів на п'яту, та ще с питаннями - чого це мене нема. Так з ким я спілкуюсь?


Основна маса дописувачів форуму користуються нетом на роботі. Тому і дописів саме в цей період найбільше.

Тарас Гулка - 20-12-2006 у 22:07

Крім того, стосовно "бандитів" ви відповідь отримали, а стосовно всього решта у нас вже точилися буйні дебати із гостем з Харкова.
Питання піднімалися абсолютно ті самі.
Тому, підозрюю, форумчани на цей раз на ваше питання вже не зреагують.

Рекомендую переглянути ось цей тред
http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=4633&page=1

Там і про українську мову, і про бандитів і ще багато про що

Федір Зленко - 21-12-2006 у 00:07

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
Крім того, стосовно "бандитів" ви відповідь отримали, а стосовно всього решта у нас вже точилися буйні дебати із гостем з Харкова.
Питання піднімалися абсолютно ті самі.
Тому, підозрюю, форумчани на цей раз на ваше питання вже не зреагують.

Рекомендую переглянути ось цей тред
http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=4633&page=1

Там і про українську мову, і про бандитів і ще багато про що

Велике спасибі. Пильно прочитав всю тему. Дійсно, навіщо переорювати зоране? Всі відповіді на всі свої запитання (і майбутні також) я отримав.

Василь Яворський - 21-12-2006 у 00:45

:D головне шо всі усе зрозуміли....
цікаво скільки ще таких от українців зі сходу сюди заходитимуть, мо відазу в правилах для них пункт вказати щоб спочатку тему "Чекаю запитань" читали, а вже потім думали чи їм сюди?

Ярема П. - 21-12-2006 у 11:11

Цитата:
українців зі сходу сюди заходитимуть, мо відазу в правилах для них пункт вказати щоб спочатку тему "Чекаю запитань" читали, а вже потім думали чи їм сюди?


Просто не треба провокувати свідомо, та і дискусії, як правило, точаться мирні, і народ старається відповідати по людськи, а не ставати зразу на диби.

Тарас Задорожний - 21-12-2006 у 11:47

Пане Федоре, в нас тут теж не бракує провокаторів. Пам"ятаю одного чоловіка, зареєстрованого під ніком Ковригін. Подивіться, що він тут виписував. Та забаньте того Лангха, чи як воно читається. В мене таке враження, що людина не надто розуміє, що робить і, тим більше, для чого. Форум Ваш, Вам вирішувати кому писати, а кому - ні.

А ще скажу від себе, що після двохденного вивчення Вашого форуму, я зрозумів, що заради того, щоб Ви і інші дописувачі не нервувались, і щоб я спокійно жив далі і не скаженів від деяких відкрито шовіністичних та антиукраїнських думок, висловлених на ньому, я просто не хочу туди ні заходити, ні писати.

tysovska - 21-12-2006 у 14:14

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Dmy
А тому він пише "Сєвєродонецьк", бо ніхто не знає, як правильно треба писати, навіть карти й енциклопедії.

Тобто річка - Сіверський Донець - є, а як місто правильно називається - ніхто не знає? Хто такі сіверці, знають усі, а назва міста, знов-таки, - проблема?

Dmy - 21-12-2006 у 17:02

Цитата:
Оригінальне повідомлення від tysovska
Тобто річка - Сіверський Донець - є, а як місто правильно називається - ніхто не знає? Хто такі сіверці, знають усі, а назва міста, знов-таки, - проблема?

Угу. Бо ніде не написано, чи походить назва міста від назви річки, чи це, напр., "сєвєрний Донецк". Не на користь річки говорить також і те, що російською місто назвали Северодонецком, а не Северскодонецком при тому, що річку кличуть саме Северский Донец. Не тулиться купи.

Павло Жежнич - 21-12-2006 у 17:39

Ну як російською називали українські населені пункти (чи перекручували?), то ми знаємо.
Наведу такий приклад. Біля Львова є село з назвою Холодновідка. В епоху найдрімучішого застою (~84 рік) інтелектуали вирішили це село перейменувати і записати на дорожніх табличках назву в російському варіанті. Не придумали нічого кращого, як поміняти "і" на "о". Вийшло - Холодноводка:). Якраз актуально на фоні зростаючого дефіциту "народного продукту". Народ поржав з того, через місяць спохватилися і в обкомі партії. Вирішили виправити на Холодноводковка. За часи перебудови назву вернули на нормальну - Холодновідка.
Цей приклад ілюструє, яке перекручена назва може мати відношення до справжньої.

Городецький - 22-12-2006 у 14:37

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
Я не впевнений, що цю прогалину на сході взагалі вдасться якось виправити. Взагалі треба базуватися на тому факті, що події, які відбувалися на заході (велике переселення народів, тягання границі взад-вперед, кілька панувань різних держав), взагалі ніяк не відобразилося на житті мешканців сходу, та і взагалі, яка їм різниця, що хтось там страдав чи когось вбивали за переконання - в них своїх проблем купа. А що взагалі давити на національні почуття - чи взагалі якись зв'язок з українськістю існував на сході? Мова - так, де-не-де в селах, але це ще не вагомий аргумент в становленні патріотизму. Байдуже якою мовою говорять, лиш би людина була патріотом, а цього нема, лиш свідомість того, що Україна - відірваний кусок колишньої імперіїї, яку б непогано було якось з'єднати.


І на чому базується Ваша, так би мовити, радикальна думка? Невже знову "Галичина - найукранськіша"?

Городецький - 22-12-2006 у 14:42

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Dmy

А тому він пише "Сєвєродонецьк", бо ніхто не знає, як правильно треба писати, навіть карти й енциклопедії. Тобто покручами є всі, і ніхто не піде не замазаним. Місто, якщо не помиляюсь, натворили не так давно, в ті темні часи, коли про існування української мови мало хто (із тих, хто ото творив) здогадувався. Потім почалися адаптації. Оскільки слово геть не рідне, то перекласти його можна було хіба що "північнодонецьком". Тим паче, не ясно, звідки воно взялося (на горі мовознавцям не пояснили). Тому і досі згаданими вище поважними джерелами гуляють "Северодонецьк", "Сєверодонецьк", "Сєвєродонецьк" (напруга із примноженням "є" наростає) і, нарешті(!), "Сіверський Донецьк". Ніхто не винен, окрім комуністів.

Топоніміка вкрай проста: Сіверщиною тече Малий Донець, або Сіверський Донець, отже й місто має назву Сіверодонецьк. На мій погляд, "Новомосковськ" ріже вухо значно дужче за "Сєвєродонецьк"!!!

Dmy - 22-12-2006 у 17:20

Ну от, маємо вже четвертий варіант, може і найвдаліший, бо російською Сіверщина теж, начебто, Сиверщина, а не Северщина.

Горват Корнелія - 22-12-2006 у 17:55

Прочитала дещо з форуму східних сусідів. Перше враження - повне безкультурья, відсутність освіти (пишуть безграмотно на рідній мові), і взагалі, опускатися до рівня диспуту з ними... Здається, рівень ФоРуМчан дозволяє спілкуватися на різні теми і без них. Інша справа, якщо це були би ХОЧА б освічені люди...

Городецький - 23-12-2006 у 14:39

Dmy, знайшов "Северщина", "Северская Земля", "Чернигово-Северщина" навіть у підручниках радянських часів, отже, можемо вважати що це загальновизнана російська назва. Тобто, вочевидь, ми маємо просту редукцію голосних в російській назві. Серед того, що знайшов на "Сиверщина" - більшість є російською транслітерацією переважно українських російськомовних джерел.

Пані Горват Корнеліє, не будьте такою категоричною. Спосіб викладення думки не є стовідсотковим показником освічености дописувача. А що, якщо це - загальносприйняте спрощення (спотворення), або жаргон якийсь ...

MartinkaDP - 24-12-2006 у 04:04

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
Наприклад він Федір пише про Langh
"Нас, наприклад, він називає не інакше, як "банда регіонів"."
Федоре, я не полінився перечитати ваш форум. Так він називає НЕ ВАС, а уряд Януковича.

не знаю наскільки помітно це було на Заході, але тут,на Сході, людям втовкмачували, що це, мовляв, вас, "донбасівців", Юля хоче обгородити колючим дротом і т.д. Хоча, наскільки я пам`ятаю, Юля казала про цілком конкретних персонажів :)
так само і з іншими цитатами: те, що стосувалось Януковича і його команди, тутешня преса подавала як спрямоване на всіх його виборців. а тутешні люди чомусь страшенно довіряють "ТРК Україні" і подібним джерелам.

MartinkaDP - 24-12-2006 у 04:12

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
Мова - так, де-не-де в селах, але це ще не вагомий аргумент в становленні патріотизму.

не зовсім так. північ Донецької області більшістю україномовна, села в решті області великою мірою теж. моєму розумінню не дуже піддається, чому Луганщина, яка межує з Донеччиною якраз з україномовного боку, регулярно показує себе не з кращого боку в цьому плані.

MartinkaDP - 24-12-2006 у 04:17

Цитата:
Оригінальне повідомлення від tysovska
Тобто річка - Сіверський Донець - є, а як місто правильно називається - ніхто не знає? Хто такі сіверці, знають усі, а назва міста, знов-таки, - проблема?

та то нічоооо ;) у нас тут традиційно кажуть (російською) не Славянск, а Славянск. і як його перекладеш шоб без жертв? :D

Горват Корнелія - 24-12-2006 у 07:54

Цитата:

Пані Горват Корнеліє, не будьте такою категоричною. Спосіб викладення думки не є стовідсотковим показником освічености дописувача. А що, якщо це - загальносприйняте спрощення (спотворення), або жаргон якийсь ...

Але ж на цьому форумі такого немає, бо певно, кожен з нас поважає себе і співрозмовників.

tysovska - 25-12-2006 у 09:47

Цитата:
Оригінальне повідомлення від MartinkaDP
північ Донецької області більшістю україномовна, села в решті області великою мірою теж. моєму розумінню не дуже піддається, чому Луганщина, яка межує з Донеччиною якраз з україномовного боку, регулярно показує себе не з кращого боку в цьому плані.

Просто в цих областях дуже великий (переважний) відсоток міського зросійщеного (а здебільшого переселеного) населення. По Донецькій області кількість міського населення, за результатами Всеукраїнського перепису, складала 4 млн. 364 тис. осіб, або 90%, сільського – 477 тис. осіб, або 10%. По Луганській області кількість міського населення, за результатами Всеукраїнського перепису, складала 2190,8 тис. осіб, або 86,0%, сільського – 355,4 тис. осіб, або 14,0%. Те ж саме стосується Дніпропетровська, Харкова, трошки менше - Миколаєва, Херсона, Одеси. Тоді як, для порівняння, в Тернопільській області кількість міського населення, за результатами Всеукраїнського перепису, становила 485,6 тис.осіб, або 42,5%, сільського - 656,8 тис.осіб, або 57,5%.

Павло Жежнич - 25-12-2006 у 11:06

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Горват Корнелія
Але ж на цьому форумі такого немає, бо певно, кожен з нас поважає себе і співрозмовників.

Те, що такого немає, це заслуга теперішніх активних учасників форуму, і заслуга організаторів, що стараються "вчасно сміття виносити" (тут величезна заслуга Андрія Пелещишина).
Я впевнений, що якщо півроку не слідкувати за порядком на нашому форумі, то він буде рухатися в напрямку до цього східного форуму, який вам не подобається.
Я веду це до того, що не залежить, де організовувати форум (чи на заході, чи на сході), а залежить хто його організовує і для якої аудиторії. Організація полягає не тільки у запуску програмного двигуна, а також у щоденному слідкуванні, керуванні і т.д.

MartinkaDP - 26-12-2006 у 01:58

Цитата:
Оригінальне повідомлення від tysovska
Просто в цих областях дуже великий (переважний) відсоток міського зросійщеного (а здебільшого переселеного) населення. По Донецькій області кількість міського населення, за результатами Всеукраїнського перепису, складала 4 млн. 364 тис. осіб, або 90%, сільського – 477 тис. осіб, або 10%. По Луганській області кількість міського населення, за результатами Всеукраїнського перепису, складала 2190,8 тис. осіб, або 86,0%, сільського – 355,4 тис. осіб, або 14,0%. Те ж саме стосується Дніпропетровська, Харкова, трошки менше - Миколаєва, Херсона, Одеси. Тоді як, для порівняння, в Тернопільській області кількість міського населення, за результатами Всеукраїнського перепису, становила 485,6 тис.осіб, або 42,5%, сільського - 656,8 тис.осіб, або 57,5%.


Загалом я й так уявляю ситуацію, принаймні в Донецькій області, бо тут живу :) але дякую за фактаж.

Федір Зленко - 1-1-2007 у 00:49

З НОВИМ РОКОМ!

Роман Голощук - 5-1-2007 у 11:12

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Федір Зленко
З НОВИМ РОКОМ!

І вам також всього найкращого у Новому 2007 Році! Хай щастить!!!

MartinkaDP - 14-1-2007 у 00:47

перепрошую за брутальний піар :saint: хочу сказати шо на Сході бувають й інші форуми...
є от такий Портал українців Донеччини