Форум Рідного Міста

Русин, русін, лемко, українець?

Ярема П. - 15-12-2007 у 15:02

Недавно в мене була дискусія, мова йшла про те, чи русини то лемки і лемки - русини.

Моя точка зору була такою: русини і лемки - дві етнічні групи, але не то само, причому треба відрізняти, в якому контексті вжито слово русин - як позначення окремої етнічної групи, чи як позначення всього народу, що сповідує православну чи греко-католицьку віру на території Польщі.

Базувався я на тому, що моя бабця, переселена в 46 році минулого століття, по українськи не говорила (вже на Україні навчилася), була греко-католиком, причому мені розказувала, що їх поляки називали русінами, та і між собою так само себе називали. Її сестра, яка ще зараз живе, теж мені розказувала, що назва стосувалася людей, що ходили до грекокатолицької церкви. З другої сторони, я знаю, що мій прапрадід, з якого і пішов весь рід, прийшов десь з під Одеси, і поселився на тому місці в Польщі. Виглядає на то що був українцем.

Я знаю, що на форум заглядає купа народу, яких батьків чи дідів тако переселили. Попитайтеся в них, як вони себе ідентифікували, русинами, лемками, українцями чи ще якось, і якою була ця ідентифікація - по мові, вірі, етнічній приналежності і т.д., і яка між ними різниця?

Олексій Мачехін - 15-12-2007 у 20:39

Сам етнонім «українці» доволі новий, йому близько 150 років.
Що ж стосується русинів, то тут питання дуже складне, оскільки це звичайна назва і самоназва українців (щоправда, не всіх) ще до розповсюдження сучасної. Відповідно одна й та сама людина, скажімо, на Холмщині, могла бути для поляка русином, а для галицького русина - поляком. Суто побутова ситуація.

Тарас Капущак - 15-12-2007 у 21:24

Наскільки знаю, для дідів й прадідів (на початку XX століття, під Станіславом) самоназва русин була цілком нормальною. В тому, щоб називати себе українцями також питань не виникало.

А взагалі це питання мабуть не має однозначної відповіді. Чув колись, що в словаччині є ті, хто вважає себе русинами-українцями, але є й такі, що вважають себе русинами, але не українцями. Існують навіть організації русинів, котрі вважають себе окремою нацією. Але фактично єдиної думки немає. Казали, що під час перепису люди з одної родини могли вказати свою національність один - українець, другий - русин, третій - словак (бо вже вважає, що вони стали частиною держави в котрій проживають). Тобто кожен має свій погляд на це й виходило що під одним дахом живуть різні національності (це суттєво ускладнює питання оцінки кількості українців в Словаччині).

Що ж до самоназви людей на українських землях, то цікавим ще є свідчення одного з учасників визвольного руху (нажаль забув хто це сказав). Він розповідав, що в якийсь момент поляки почали називати русинами тих, хто лояльно й слухняно ставилися до польської влади. Тоді всі, хто був свідомим українцем і відстоював свою культуру і права нації перестали називати себе русинами, а наголошували, що вони українці (протиставляючи себе польській владі й порядкам).

Ярема П. - 16-12-2007 у 13:14

А можна побільше таких спогадів?

Павло Жежнич - 25-12-2007 у 13:22

У мене частково лемківське походження, і "лемко" ніколи не змішувалося з поняттями "українець-русин". Лемки, бойки, гуцули - це один ряд карпатських українців (русинів), які проживають на різних територіях Карпат. У них нема проблем з ідентифікацією, що вони тепер українці (а раніше були русинами).
А ті т.зв. "русини", які стараються себе відокремлено поставити на Закарпатті - це такі ж українці як лемки, бойки, гуцули, для яких в силу історичних обставин залишилася самоназва "русин". Не більше! Вони вважають, що в них мова "принципово інша", але з таким успіхом лемківська мова також "принципово відрізняється" від української (яку я чув від своїх діда з бабою, і яку я сприймаю як діалект української).
А взагалі я вважаю, що теперішнє питання "русинів" - це штучна політична проблема у руслі усі штучних мовних проблем, які нагнітаються окремими політичними силами в Україні, і мало стосується до вирішення проблем етнічної групи українців-русинів, які зберегли свій діалект, і продовжують ним говорити.

Ярема П. - 25-12-2007 у 17:26

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Павло Жежнич
У мене частково лемківське походження,


Я це підозрював (по прізвищу) ;)

Цитата:
А взагалі я вважаю, що теперішнє питання "русинів" - це штучна політична проблема у руслі усі штучних мовних проблем, які нагнітаються окремими політичними силами в Україні, і мало стосується до вирішення проблем етнічної групи українців-русинів, які зберегли свій діалект, і продовжують ним говорити.



До речі, саме до цієї думки приходять всі дослідники цієї проблеми, і на багатьох сторінках в інтернеті явно так і пише: проблема - політична!