Форум Рідного Міста

Часова різниця між православним та католицьким Великоднем

Юрій Сєров - 17-3-2008 у 00:30

Зазвачай різниця між "нашими" і "польськими" церковними святами 13 днів, що пояснюється різницею між григоріанським та юліанським календарями. А Великдень завжди "скаче". Часом збігається, а часом, різниця більше місяця (як цього року). Ця неділя була у католиків Вербна.
Наскільки я знаю час святкування визначається за фазами місяця. Можливо, було б зручно мати фіксовану (спільну з католиками) дату? Чи це Богохульство?

Ярема П. - 17-3-2008 у 01:22

Та яке богохульство... Так само можемо і по китайському календарі Паску відмічати. Проблема вся у визначенні знаменних дат, і в залежності від календаря вони по різному пррипадають, звідти і різниця. Дискусії про те, який календар кращий, точаться вже давно, напевно ще з часу їх створення. Чув, що були спроби узгодити церковні календарі, але із-за розбіжностей в поглядах представників обох конфесій згоди до сих пір нема.

rost - 17-3-2008 у 23:43

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
Дискусії про те, який календар кращий, точаться вже давно, напевно ще з часу їх створення.

Та ясно, що гриоріанський точніший. А що значить "кращий" стосовно календаря? На скільки я знаю, юліанський календар офіційно використовується тільки деякими церквами на території бувшого CCCP. За межами бувшого CCCP то хіба в сербській православній церкві. Принаймі констанстинопільська патріархія, грецька, болгарська і румунська православні церкви перейшли на нормальний(григоріансьий) календар ще в першій половині минулого сторіччя. Тому imho не корректно говорити про "православну" паску. Tепер, це скоріше "пост-комуністична" паска.

Павло Жежнич - 18-3-2008 у 10:10

Питання переходу/непереходу на григоріанський календар обговорювалося тут:
http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=172