Форум Рідного Міста

Бережіть свій зір!

Максим Жаровський - 19-6-2008 у 21:45

Думаю всі знають, що неперервна робота за монітором спричиняє погіршення зору. Такожбагато з Вас знають, що важливо вибрати правильний монітор. Якщо це LCD, то потрібно використовувати DVI підключення, не піднімати дуже сильно яскравість, і раз на годину - півтора відволікатися від "вдивляння" в монітор на декілька хвилин. Але крім цих простих порад є ще кілька вправ, які допоможуть Вам призупинити погіршення зору через постійну роботу з комп'ютером.

Що треба робити:

Виконувати сидячи або стоячи, з максимальною амплітудою очей.

Вправа 1.
Закрити очі, сильно напружити очні м'язи, на рахунок 1-4, потім розкрити очі, розслабити м'язи очей, подивитися в далину через вікно на рахунок 1-6. Повторити 4-5 разів.

Вправа 2.
Не повертаючи голови, подивитися направо і зафіксувати погляд на рахунок 1-4, потім подивитися в далину прямо на рахунок 1-6. Аналогічним чином проводяться вправи, але з фіксацією погляду вліво, вгору і вниз. Повторити 2 рази.

Вправа 3.
Голову тримати прямо. Моргнути, не напружуючи очні м'язи, на рахунок 10-15

Вправа 4.
Перенести погляд швидко по діагоналі: направо вгору - наліво вниз, потім прямо в далину на рахунок 1-6, потім наліво вгору - направо вниз і подивитися в далину на рахунок 1-6.

Вправа 5.
Закрити очі, не напружуючи очні м'язи на рахунок 1-4, широко розкрити очі і подивитися в далину на рахунок 1-6. Повторити 2-3 рази.

Вправа 6.
Не повертаючи голови (голова прямо), робити поволі кругові рухи очима вгору-управо-вниз-вліво і у зворотний бік: вгору-вліво-вниз-управо. Потім подивитися в далинуна рахунок 1-6.

Вправа 7.
При нерухомій голові перевести погляд з фіксацією його на рахунок 1-4 вгору, на рахунок 1-6 прямо, після чого аналогічним чином вниз-прямо, управо-прямо, вліво-прямо. Виконати рух по діагоналі в одну і іншу сторони з перекладом очей прямо на рахунок 1-6.

джерела:
http://ua.n-admin.com
http://www.ua-admin.com

Надія Баловсяк - 19-6-2008 у 21:55

купіть мою книжечку :)
там набагато більше вправ
і не лише для очей

http://www.piter.com/book.phtml?978538800156

Андрій Пелещишин - 19-6-2008 у 22:01

Багато раз переконувався, що на жаль, проблема не в знанні цікавих вправ, а в бажанні їх виконувати. :(

Юрій Сєров - 20-6-2008 у 00:26

Вправи, можливо й корисні, але Андрій правий - важливіше налаштувати себе виконувати ці вправи. Можливо, цілим офісом це робити, тоді легше буде себе заставити.
Хто має які думки відносно "комп'ютерних" лінз до окулярів?

Олександр Тирон - 21-4-2009 у 14:34

Якщо я погано бачу предмети, розташовані далеко, то напруга очей зблизька позитивно відобразиться на покращенні зору. В такому разі тренуються ослаблені мязи. Як вам моя теорія, частково запозичена у Бейтса?

Соломія Федушко - 8-11-2009 у 15:44

Мій офтальмолог радить мені робити вправи трішки простіші:

1. Дивлячись у вікно, сфокусувати свій погляд на предмет, який вдалечині. Порахувавши до 8, потім сфокусувати погляд на предмет, який знаходиться близько. І так повторити декілька раз.

2. Закрити очі і уявляти чорну точку.

Нічого складного немає, але лінь в 70% перемагає :(
І головне їсти багато моркви і чорниць :)