Форум Рідного Міста

Українська дитяча література в інтернеті

Ярема П. - 7-7-2008 у 19:14

Колєга мій в Штатах опинився в трохи скрутному становищі. Його донці скоро 7, вік серйозний в чужій країні, оскільки мала йде в школу, і якщо пропустити момент, то українська скоро їй стане не потрібна. Так от, прохання - хто що знає: сайти української дитячої літератури в інтернеті, лінки на твори етс. Я шукав, але мало що знайшов. Підкреслюю - УКРАЇНСЬКОЇ. Російської як гною викладено, а української - мізер.

Пригадайте себе, що Ви читали в такому віці... :P

Ярема П. - 8-7-2008 у 14:51

Щось мені так починає здаватися, що тему я зачепив непросту. По перше, мій особистий пошук дав дуже скупі результати (власне після того як в мене опустилися руки, я і попросив допомоги тут на форумі). По друге, я так і не дочекався допомоги, а тільки фіксував кількість переглядів посту без будь-якої відповіді. З чого роблю висновок, що запропонувати не так вже і багато. Якщо вже така ситуація, то тут викладу мої результати пошуку.
З вартих уваги (орієнтованих на дитячого читача):

http://www.ae-lib.org.ua/_lit_child.htm - власне трохи дитячої літератури.
http://lucl.lucl.kiev.ua/start/lit_ukr.html - каталогований список літератури, можна знайти дитячу.
http://www.ukrcenter.com/library - велика бібліотека української літератури, там я знайшов, наприклад, Всеволода Нестайка (Тореадори з Васюківки - хіт моїх дитячих років). Є ще багато чого, але не вирізнено, що це для дітей.
http://chtyvo.org.ua/category-6/books/ - трохи дитячої літератури
http://www.share.net.ua/forum/index.php?showforum=23 - ось тут на форумі я знайшов найбільше посилань і виставлених електронних книжок.

Ось кілька цікавих сторінок для малечі (ігри, забавки):
http://www.levko.info/
http://www.mysl.lviv.ua/
http://www.ukrainianpower.com/gamesu.html


А на завершення, чому так є даю нижче уривок:

Цитата:

ПІДРУЧНИК для МАЛЕНЬКИХ МАНІЯКІВ
Видавництво "Таврида" у Сімферополі ощасливило дітвору збіркою українських народних казок "Пан Коцький та його друзі". Видавці вирішили по-новаторському підійти до відомих сюжетів і збагатити їх усіляким жахіттям. Ось кілька прикладів.
Казка "Як старий пес вовка вдавав": "Кінь... його тріснув в лоб - аж перекинувся той псисько, кров його обілляла всюди". Казка "Лисиця, що мала мішок хитрощів, і кіт", "Лисичка-сестричка попала псам у зуби. Кіт гукнув з дерева: "Пані лисице, розв'яжіть мішок із хитрощами!" Лисичка не відгукнулася, бо вже не було як: язик задубів, очі в неї посоловіли". Казка "Провчений журавель": "Дикий кабан натрапив на здохлого зайця і почав його ковтати. Кабан зголоднів, гаразд не пережовував, ковтав цілком. Одна кістка з заячого плічка, не перетерта зубами, попала йому в глотку: і стала впоперек"...
А ось класична "Коза-дереза". І теж з новаторськими змінами. Дід, замість тогр, щоб виганяти з дому своїх синів, тепер їх убиває. Спершу старшого: "взяв того сина і убив, та й зарив під корито". А наступного дня закатрупив і молодшого: "взяв і того сина вбив і зарив під корито". А там надійшла черга і на бабу. Ну просто маніяк якийсь.
Навіть у казці "Як півник вигнав лиску з зайчикової хатки" маємо убивство, цього разу жорстоким убивцею виступає півник: "Лиска вибігла. Він її зарубав косою і став з зайчиком жити і поживати і добра наживати".


Читати далі тут http://strongowski.livejournal.com/673540.html

Катерина Задорожна - 8-7-2008 у 15:00

http://poezia.org/ua/ukrainian_texts/children/ - поезія для дітей. Люблю віршики Вінграновського - там є Неквапи, Казка на білих лапах - можна вибирати.

Роман Голощук - 8-7-2008 у 15:06

Подобається ресурс - http://abetka.ukrlife.org/

А взагалі тема вже піднімалась на нашому форумі - "Український інформаційний продукт для дітей"
http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=1372&page=1

Павло Жежнич - 8-7-2008 у 15:17

Україномовні тексти дитячої літератури: http://www.ae-lib.org.ua/_lit_child.htm

Треба пошукати по каталогу електронних бібліотек: http://lucl.lucl.kiev.ua/start/lit_ukr.html

Ярема П. - 8-7-2008 у 15:25

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Голощук
А взагалі тема вже піднімалась на нашому форумі - "Український інформаційний продукт для дітей"
http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=1372&page=1


Тему я бачив. Цікавить художня література!