Форум Рідного Міста

Цікаве інтерв'ю російського священника

Андрій Пелещишин - 13-8-2008 у 20:59

Надибав на справді цікаву онлайн-конференцію одного "альтернативного" російського священника.

Цитата:
На вопросы читателей "Ленты.Ру" о церковной жизни ответил игумен Григорий (Вадим Лурье), настоятель храма Святой Елисаветы в Санкт-Петербурге, принадлежащего к Российской православной автономной церкви, главный редактор международного журнала патрологии, критической агиографии и церковной истории Scrinium.


Текст довгий, але мене захопило, прочитав усе одним махом. Раджу прочитати
http://lenta.ru/conf/church/

Dmy - 13-8-2008 у 22:38

Тільки я так не второпав, чому на прес-конференції російського священика, хай альтернативного, 2/3 питань стосувалось України й українського питання? Він, начебто на нас не спеціалізується:rolleyes:

Ярема П. - 13-8-2008 у 23:00

Ну власне, я щось тоже читав і не міг відвертітися від враження, що задавали явно заангажована в українських справах люди, або явно замовне інтерв’ю. Хоч то, по ідеї, майже одне і те ж...
Що тебе там хапнуло, Андрію?

Андрій Пелещишин - 14-8-2008 у 07:39

Наявність альтернативної до офіційної думки і ясність її викладу.
А також те, що Україна починає відігравати для деяких російських людей роль певного маяка.
Підбірка питань цікава тим, що її задавав не "хтось", а всі бажаючі через інтернет. Видно дуже вже росіян наші справи непокоять.

dr.Trollin - 15-8-2008 у 15:35

дуже непогано.
особливо щодо "рейдерської атаки" Москви на Київ (через султанат)

Dmy - 15-8-2008 у 17:48

Про рейдерську атаку не пригадую, а от те, що православ'я є окремою ВІРОЮ (не те що навіть релігією) позабавило. Забавні ці хлопці - РПЦ'овці.

Андрій Пелещишин - 15-8-2008 у 18:23

Про "рейдерські" методи становлення РПЦ - там на самому початку, і ще по тексту.
А щодо віри - згоден. Мене здивувало, що шлюб з католиком те саме що з мусульманином - тобто "відстань" від них православ'я якби однакова чи що.


PS Я ж не казав, що я поділяю погляди отця Григорія, просто відвертий стиль та зміст відповідей справді цікаві як для російського священника.

Іван Дівеєв - 15-8-2008 у 20:56

Екуменізм - це гріх? мда... А ще потішила думка про то що нова помісна УПЦ, як і всі решта православних церков разом з Константинополем, мають бути під покровом російської церкви. Видно ця сверблячка бути вищим від інших досить сильна навіть в мислячих священиків Росії. А його аргументи щодо недопустимості декомунізації Росії це підтверджують.

Сподобалась ця думка: "противоречия существуют не только между Ветхим и Новым Заветом, но и внутри каждого из этих Заветов. Это для того, чтобы мы не могли останавливаться на букве Писания, а всегда были вынуждены понимать его Дух."

Думка про природність існування багатьох церков як наслідок "свободи помилятись" також цікава. Але зверхнє називання всіх навколо неканонічними і іновірцями відштовхує.

Лєна Дадукевич - 24-9-2008 у 05:44

"к Российской православной автономной церкви..."
а що це за церква?

Ігор Мацевич - 5-9-2011 у 22:47

А ще випадково зустрів і таке Православ"я:

"...Поэтому, несколько слов о Нашей Традиции. Давным-давно, задолго до Христа, наши предки верили в Единого Бога Вседержителя, или Верховного Бога, которого так и называли Богом в северной части Древней Руси и Родом - в центральной части. Дикими и невежественными славяне никогда не были. Они строили свои Храмы и молились своему Богу, а не бегали вокруг костров, поклоняясь деревьям, как об этом повествует христианская «история». Космические силы в христианстве представлены, например, в виде «чинов», т.е. Херувимов и Серафимов. А в Нашей Традиции - Сварогом, Перуном, Велесом, Макошью и др. Вековые гонения закалили Нашу Традицию и сделали её Сакральной. Открытием одной из наших тайн является факт нашего Православия. Подразделяя мир на Явь, как явленную нам реальность, Навь, как потустороннее, и Правь, как Божественный мир наших Предков и их Заповедей, мы её, т.е. Правь славим. Потому мы и есть - Православные. Бог у нас один и един. И вера у нас наша, Родная..."