Форум Рідного Міста

Методи самостійного вивчення іноземної мови

сумна - 3-9-2008 у 07:52

Зіштовхнулася з необхідністю підтягти англійську мову до рівня більш-менш вільного читання і розуміння. Оскільки колись таки її вчила (але так і не вивчила), та й потреби у розмовній мові нема, вирішила на курси не йти і спробувати зробити це самостійно.
Обрала метод Іллі Франка, тобто метод «повзання по тексту»: маю англійський оригінал тексту, його переклад і словник Лінгво 12. Повзу англійським текстом, незнайомі слова записую, після опрацювання речення звіряюся з перекладом, потім завчаю нові слова. Процес досить цікавий, як розгадування шаради. :-) Безумовно, англійський текст і переклад мають бути гарного рівня. Ще один момент – при цьому дуже добре запам’ятовується зміст прочитаного. Ще жодну книжку я не пам’ятала так детально! :-) І взагалі роману, на який я «замахнулася», при таких темпах прочитання вистачить на добрячих кілька років. :-)
Розумію, що цей метод мабуть далеко не єдиний і не найкращий, а може навіть смішний. :-) Чи стикалися ви з проблемою самостійного вивчення іноземної мови? Порадьте, будь ласка, щось зі свого досвіду.

Катерина Задорожна - 3-9-2008 у 10:46

Так само кілька років тому наштовхнулася на цей метод Іллі Франка. Спочатку було цікаво, а потім набридло :rolleyes: . Запам"ятовувалося в цілому усе дуже гарно, але недовгостроково - тобто, поки читаю, то пам"ятаю (бо слова повторюються), а на місяць закинула - далі усе майже заново треба починати.
В плані самостійного вивчення мови набагато більше мені подобається радіокурс Німецької хвилі (там, правда, німецька мова). Крім того, ще є спеціально розроблені підручники... тобто в рамках якоїсь однієї історії/оповідання і т.п. вивчається граматика, лексика, різні синтаксичні конструкції (від простішого до складнішого).

Ірина Роздольська - 3-9-2008 у 11:02

Мова ніколи не буде пам'ятатися, якщо вона лежить мертвим грузом десь у закутках людського мозку. Тим більше, що друга мова (тобто яку вивчають як іноземну), має тенденцію до непомітного і несвідомого зникання з того закутка, де ви її поклали, якщо ви навідуєтеся туди доволі рідко. Самостійно мову можна вчити при умові що маєш можливість нею активно спілкуватися. Якщо ж такої можливості нема, то добрим є старий, класичний перевірений метод: трохи словника, трохи граматики, трохи слухання, читання, розмови і все це під опікунством інструктора з мови. В його завдання входить рівномірно, послідовно, у логічному порядку і в здорових порціях викладати матеріал з урахуванням рівня та швидкості реакцій курсанта.

Роман Голощук - 3-9-2008 у 15:06

Я вчив колись англійську мову за допомогою самовчителя Петрова.

Андрій Пелещишин - 3-9-2008 у 15:27

Це суперкнижка! Мені вона свого часу дуже допомогла.

romano - 3-9-2008 у 16:25

Дуже славилась книжка "Essential English for Foreign Students.[C. E. Eckersley]"
Можна пошукати в бібліотеках, видавалась давно. Хоча, можливо, є і нові видання.

Aндpiй - 4-9-2008 у 09:45

Теж маю нагальну потребу в глибшому вивченні (вже не перший десяток років). Тепер поскачував з інтернету різні аудіокурси Драгункіна та ін. , якісь програми, але бракує часу (в т.ч. бажання). Був би радий взаємодопомозі для поетапного осилення того страхіття.

сумна - 4-9-2008 у 15:50

Дякую всім за змістовні відповіді. :-)

З підручниками якось мені не щастить. Скачала т.зв. "Кембріджський підручник для самостійного засвоєння мови" і "Практичну граматику англійської мови" Л.Кутузова, але файли якісь зовсім покоцані, набридло з ними морочитися.

Спробую пошукати ті підручники, які ви радите.

Щодо вивчення мови під керівництвом інструктора - звісно, це був би ідеальний варіант. Але життя далеке від ідеалу. :-)


Рост - 4-9-2008 у 16:02

Пропоную поставити програму Skype, в профілі вказати бажання вдосконалювати англійську мову, і поки вас різні чоловіки будуть розкручувати на любофф, кожен чогось трохи і навчить :) Про любофф серйозно, в інеті багато стурбованих цим питанням :) Потім з писаного спілкування можна поступово перейти на живе, потрібні будуть мікрофон з навушниками. Тільки без знання граматики поспілкуватись вдасться хіба з різними турками, вони її теж не знають :) А от з англійцями-американцями буде зле. Тому паралельно словниковому запасу треба вивчати граматику. Тому що з турками спілкування буде лише про одне :)

сумна - 4-9-2008 у 16:19

Нє, варіант з любоффами відпадає... :-)))

Hanor Narasson - 4-9-2008 у 18:50

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Рост
. Тому що з турками спілкування буде лише про одне :)


Про граматику?:o

Якщо серйозно, то щоб іноземна "прорізалась" - необхідна стресова ситуація: треба порозумітися, а перекладача немає. Якщо в "закуток" було покладено достатньо, "проріжеться" Мій колєга (який вже давно англомовний бостончанин) свого часу здавав "кандмінімум". Запитання було щось про "історично-технічний прогрес". От він і "видав" всю Цивілопедію by Sid Mayer ;), починаючи від "Pottery" i "Masonry". :lol:

Tempika - 5-9-2008 у 17:50

англомовний чат - це сила :-)

з граматикою мені в свій час допомогла груба жовта книга вся з картинок, забула автора.

Юрій Сєров - 5-9-2008 у 19:18

Якщо рівень знань початковий, то радять ліпити стікери з англійськими назвами на предмети, напр. door на двері і т.д., слова будуть запам'ятовуватися автоматично.
А ще можна йти по вулиці і про себе називати об'єкти, які бачиш. Якщо не знаєш - обов'язково дома зазирнути в словник.

Оксана Тимовчак - 9-9-2008 у 19:11

Дозволю і собі кілька невеличких порад, оскільки я філолог і постійно стикаюся з подібними запитаннями.
Якщо орієнтуватися на добре старе, то підручник Екерслі справді непоганий: позитивними сторонами для початківців є те, що в ньому, по-перше, подаються спочатку "ази" англійської, а тоді йде поступовий перехід до складнішого матеріалу (і це все в одній книжці, тоді як іноземні підручники, зазвичай, поділені за рівнями), а по-друге, пояснення і завдання сформульовані російською, а не англійською. До того ж, цей підручник перевидали в Москві в 2002 році, тобто є нове видання в якому є (аж!) 704 сторінки, тобто широке поле для діяльності! І ще один плюс: до цього підручника є і аудіоматеріали!
З повністю англомовних підручників можу порадити Essential English: A Grammar and Vocabulary Workbook for Intermediate Students by Peter Watkins. Цей підручник фокусується на граматиці і лексичному запасі і розрахований вже не на початківців, а на людей з початковим рівнем. В ньому, щоправда, немає аудіоматеріалів.
А на загал можу сказати, що підручник треба вибирати виключно під свої потреби, оскільки є багато підручників спеціалізованих: для читання, письмових навиків, аудіювання тощо.
Що стосується двох підручників, які я описувала вище, то я їх маю в електронному вигляді і можу ними поділитися, якщо Ви ще не знайшли :)

Юрій Сєров - 9-9-2008 у 19:28

Ще можу додати пораду - дивитися фільми (благо Голлівуд продукує їх немало). Дивитися можна з субтитрами, мені особисто це допомагає освоювати сприйняття живої мови на слух.

Ярема П. - 9-9-2008 у 19:28

Їх є багато в інтернеті. Можу рекомендувати оцей сайт http://www.englishtips.org/ - маса матеріалу, порад і т.д.