Форум Рідного Міста

Wi-fi навколо нас

Андрій Пелещишин - 10-9-2008 у 08:11

Учора вийшов у двір погуляти з малим. Мав у кишені кпк з вай-фай адаптером.
Випадково включив. Виявляється на лавочці у звичайному дворі спального району впевнено ловлятся 2 мережі. Поки ішов до дому, пристрій ще кілька раз щось пікав - ловив напевно ще якусь мережу.

Приєднуватися не пробував - нащо мені то?

Але принагідно нагадую - маєте wifi-спот, не забувайте його закривати паролем! І міняти стандартні паролі адміністратора спота.

popTAB - 10-9-2008 у 08:53

Я б сказав не так: будьте людиною, залишіть його відкритим. Сьогодні Ви допустили пілігрима покористуватися 10хв своїм анлімом, завтра Вас пустять покористуватися там, де вам реально буде потрібний інет. Так живе Європа!

Mykola Senko - 10-9-2008 у 21:26

В Кракові на площі Ринок біля 10 різних мереж. Половина з них безкоштовні. Купа студентів сидять з ноутбуками на лавочках в неті, спілкуються по скайпу. У Львові безкоштовний Вай Фай - рідкість. Погано!

Андрій Пелещишин - 12-9-2008 у 11:26

Я не зовсім поділяю думку, висловлену вище.
Звичайно, я "за" безкоштовний інтернет у публічних місцях, парках та скверах.
Я про інше.
1. Навіть для безкоштовного інтернету вай-фай споти повинні бути захищені від доступу до конфігурації (тим більше, що стандартні паролі є чи не однакові для більшості моделей).
2. Якщо вай-фай домашній (а в мене наприклад так у квартирі), я не бачу сенсу підтримувати "пілігримів", бо користати буде не мандрівник, а сусіди, які просто виїдять мій канал.

Tempika - 12-9-2008 у 20:45

а у мене не анлім, чого це я повинна ділитися?... закрила паролем і фільтром по мак-адресі.

ех... для наших сусідів ця тема дивна є :(

dr.Trollin - 21-9-2008 у 10:28

і я так хочу, щоб у нас було... :(:(:(

PS. дужже перепрошую за Велику Жабу... і за зіпсутий багатьом настрій...
PPS. переклад -- автоматично-базований -- глюкавий


http://nt.interia.pl/internet/wiadomosci/news/darmowy-internet-w-calym-kraju,1172487 Середа, 3 вересня (14:02)

Вже нетривало безкоштовний доступ до мережі добудуть мешканці Варшави, Гданьську і Катовіце - пише "Газета". Чи Польща буде іти в слід США і відкриє доступ всім безкоштовний доступ до мережі безпрзеводовей?

Як доти, з безкоштовного Ві-фі можна користуватися в 1,7 тис. місць у всій Польщі. Проте в проміжку найближчих декількох років мається це перемінити. Годі буде переламати небажання службовців. І, як пише "Газета", можливо.

Томас Андрисзцзик, виразник влади Варшави, в розвідці для газети запевняє, що в столиці безкоштовний інтернет з'явиться в 2010 році. Вже зараз місто вводитиме Ві-фі в окремих своїх районах. За прикладом столиці були чиїсь також інші міста, в т.ч. Гданьськ і Катовіце.

Тепер бездротовий доступний інтернет є головним чином в більших містах, але тільки в обраних місцях. Так, будучи на Головному Ринку в Кракові ми з'єднаємося там з Ві-фі, але вже в подальших районах не буде це можливе. У Ряшеві натомість удалося виставити передавачі на понад половині площ міста.
(RE: виставили безоплатну мережу (http://www.resman.pl) школам, а у "робочий" час -частково, і у "вільний" - усім, хто "дотягнеться" -- тобто десь окіл у 300м. є покритий мережею...
ПРАВДА -- доступ ДУУУУУУЖЕ хилий.
і позактивано теж дужжже багато...
ну але!!
правда плани організаторів http://www.resman.pl/index.php/pl/o_projekcie/
покрити "нормально" усе місто не зреалізовалися.
саме тому, що і у "Празі і Барселоні" -див.далі.
)
То великий плюс і дозволяє вірити, що думка з під'єднанням до ВіФі мережі підхопить більшість міст.

Кошти роботи не є великою проблемою. Побудова інтернетівської мережі в великій агломерації це витрати рівня трьох, чотирьох мільйонів злотих - інформує "Газета". Полегшенням може бути факт, що частина цих грошей можна отримувати з союзних фондів (RE:_Ряшів отримав dofinansowania z funduszy Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego w wysokości 75% kosztów inwestycji ). Що отже стоїть на перешкоді ВіФі мережі?

Головним чином небажання службовців. Проблемою припиняють бути гроші.
-1- Службовці не хочуть частих контролю ВіФі. (RE: зокрема "Kongres USA kontra darmowy internet" http://nt.interia.pl/internet/wiadomosci/news/kongres-kontra-darmow... )
-2- Безкоштовний інтернет складає конкуренцію для постачальників платного. А установи міст не можуть порушувати їх прав. (RE: зокрема Neostrada contra ResMan
)

Із цього приводу не удалося побудувати передавачів в Празі і Барселоні, які хотіли ввести Ві-фі на великий масштаб. Є проте вихід з цієї ситуації. Безкоштовний інтернет повинен був би мати менший пропуск і обмежену сферу. Що за тим іде, споживачі не моглиби стягувати фільмів чи музики а також переглядати деяких вітрин.



Онук Юрій - 21-9-2008 у 20:08

Так нарешті у нас є диво але не таке воно вже і не контрольоване! Мережа є наприклад у мене просто в квартирі я маю декілька мереж та всі вони пропонують тестові декілька годин а далі реєстрація або ж код поповнення! Та хоч не за дарма однаково зручно, мобільність! А домашнім каналом поділюся за любки так як можу сам виділити його ширину і не будуть там сусіди сидіти! Якщо не ділитися то і не будемо мати того що прагнемо! Пора змінюватися! Уарнет працює від вулиці Наливайка до вулиці Підвальної з гарним покриттям! Так як живу в центрі то мобільність рятує і це не зміг не оцінити!

Юрій Сєров - 22-9-2008 у 10:01

Цитата:
Уарнет працює від вулиці Наливайка до вулиці Підвальної з гарним покриттям!

В сенсі ВайФай? А як платити?

Dmy - 22-9-2008 у 14:22

Офтопчик
Цитата:
Оригінальне повідомлення від dr.Trollin
переклад -- автоматично-базований -- глюкавий
А що це значить? (мені б таки автоматично-базований "глюкавий")