Форум Рідного Міста

Енергонезалежний будинок

Ярема П. - 8-4-2009 у 23:33

Власне, скільки коштувало? Сонячні батареї ще не є дешеві, акумулятори не є такі ємнісними.

Рост - 9-4-2009 у 10:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
Власне, скільки коштувало? Сонячні батареї ще не є дешеві, акумулятори не є такі ємнісними.


Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ігор Паславський
... господиня помешкання – ... директор видавництва “ЕКОінформ” ...


Пані директору можливо і не дуже дорого, як реклама :)
Але питання дійсно цікаве, оскільки маю будиночок в селі, при який уже тут писав, і питання опалення якого все ще не розв'язав так, як би мені хотілося. На разі усі автономні системи виходять або надто дорогими, або надто мінінгітними в обслуговуванні.

Serg Selev - 11-4-2009 у 22:58

Я працював у редакції ЕКОінформу, реалізовувати проект розпочали ще у 2004 році.

Ярема П. - 11-4-2009 у 23:45

Проект такого будинку? Тоді щось можете сказати скільки оті незалежні енергосистеми обійшлися і які компоненти до них входять?

Рост - 16-4-2009 у 21:08

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ігор Паславський
Які системи вже розглянуто і відкинуто? Піролізний котел також не підходить?

Якщо би були бойлеряни крім твердопаливних ще й на газ...
Поки що найбільше до вподоби газові каміни. Хоча і вони не є для мене єдиним цілісним рішенням.

Тарас Сокальський - 17-4-2009 у 08:52

Цитата:
бойлеряни крім твердопаливних ще й на газ
Та клади конвектори і не заморочуйся:D В чавунному конвекторі тяга не гірша, ніж в "бойлеряні"

Рост - 17-4-2009 у 15:02

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Сокальський
Цитата:
бойлеряни крім твердопаливних ще й на газ
Та клади конвектори і не заморочуйся:D В чавунному конвекторі тяга не гірша, ніж в "бойлеряні"

Тут є ще питання антитерористичне. В сенсі - захист від крадіжок. Газовий камін (фактично, це теж конвектор) вмурований, не так легко його видерти, а конвектор від труб відкрутив - і все.
Просто як би я жив там постійно... Але на разі буде хіба наїздами.

Тарас Сокальський - 13-5-2009 у 08:31

Завари болти і постав GSM-сигналізацію. Поки "гості" мучитимуться з відкручуванням болтів, ти встигнеш зібрати бригаду, під'їхати на місце і повідкручувати їм щось інше:baddevil:

Сергій Дубик - 13-5-2009 у 20:30

вийшла по темі книга Юрія Дудикевича «Принципи побудови енергонезалежного будинку в Україні»
(http://www.zik.com.ua/ua/news/2009/03/04/171881)
цікаво де її можна придбати..?

P.S. Колись зачитувався книгою «Экодом в Сибири» (http://www.seu.ru/programs/ecodom/book/index.htm). Добре, що у нас з'являється щось по цій важливій темі....

Andreas - 16-5-2009 у 01:23

Цитата:
Ігор Паславський

У Львові є квартира, господарі якої «приборкали» енергію сонця і стали практично незалежними від комунальних служб.



Вмер зі сміху...

Найкраща і найпотужніша сонячна батарея дає 400-500 Ватт потужності. В сонячний день.
Батарей дві.
Як вони "незалежно від комунальних служб" праску включають? Як їжу готують?
Про опалення я мовчу взагалі...

Andreas - 24-6-2009 у 19:54

Ну тоді, Ігоре, то звичайнісінька брехня. Економія - так би й написали - "приборкали енергію Сонця і зекономили 5-10-15% (чи скільки там?) електро- чи теплової енергії". А то "практично незалежні"...
Опалення двокімнатної квартири - це 10 кіловат. Паршивенька газова колонка (гаряче водопостачання) - 18 кіловат. Електробойлер, що нагріває 100 літрів води ЗА ВІСІМ ГОДИН - 1,25кВт. Про освітлення та силове електронавантаження я мовчу взагалі - де, цікаво, вони вночі сонце беруть, щоб освітлення включати, приміром, телевізор, компутер і т.д.?
Сміх, та й годі.

Tempika - 24-6-2009 у 23:33

Андреас, є така штука як акумулятор :-)

Рост - 24-6-2009 у 23:56

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Tempika
Андреас, є така штука як акумулятор :-)

Який потрібно заряджати :)

Tempika - 25-6-2009 у 16:32

..ну там в статті написано все, як воно зараджається, як зберігається тепло і теде.

Andreas - 25-6-2009 у 22:29

Цитата:
Tempika
Андреас, є така штука як акумулятор :-)


А, ну звісно, я й забув. Та то не дивно, у лісі шварцвальдскому живу...;)
Тількі от як бути з тим, що і сонячні батареї і акумулятор дають постійний струм, а для побутових потреб потрібен змінний? А як бути з тим, що навіть танковий акумулятор дає 36 вольт, а нам потрібно 220? Як каже шкільний підручник фізики, трансформатор на постійному струмі не працює... А січення дротів? Щоб передати ту саму потужність при нижчій напрузі треба у стільки разів збільшити січення, у скільки разів меньша напруга...
Ще сто аргументів безглуздя ідеї привести?

Андрій Пелещишин - 25-6-2009 у 22:32

А ще вони дорогі, їх ще десь потрібно ставити, і що, можливо, найприкріше - утилізувати.

Serg Selev - 25-6-2009 у 23:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Andreas
Цитата:
Tempika
Андреас, є така штука як акумулятор :-)


А, ну звісно, я й забув. Та то не дивно, у лісі шварцвальдскому живу...;)
Тількі от як бути з тим, що і сонячні батареї і акумулятор дають постійний струм, а для побутових потреб потрібен змінний? А як бути з тим, що навіть танковий акумулятор дає 36 вольт, а нам потрібно 220?


А про інвертори ви чули? Є навіть побутові інвертори, можна із 12 В робити 220 В. Існують інвертори 12В потужністю 2000 ВА.

Serg Selev - 25-6-2009 у 23:17

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
Проект такого будинку? Тоді щось можете сказати скільки оті незалежні енергосистеми обійшлися і які компоненти до них входять?


Я там з 2005 року не працюю, але точно знаю, що ціна обладнання - десятки тисяч доларів. Троих вивчивши начальство можу сказати, що проект робиться на чистому ентузіазмі, з метою довести що цілком реально жити за рахунок енергії сонця, вітру, ...

ps. Якось випадково побачив рахунок на ремонт даху - сума порядка 60000 грн. При цьому у фірми не було грошей замінити старі блимаючі CRT-монітори.

Тарас Гулка - 26-6-2009 у 09:00

Трохи займаюсь системами "розумний дім", тому в темі.
Загалом Andreas правий. На сьогодні сонячні батареї, особливо в нас, - це лише дорога забавка. Вони дають замало енергії. І стосовно акумуляторів все вірно. А про інвертори, тут вже Serg має рацію. Перетворити 12 постійного в 220 змінного це не проблема.

Хоча, враховуючи, що зараз все більшої популярності набувають світлодіодні лами (споживання 1-1,5 Вт), то в майбутньому для освітлення цілком реально використовувати сонце.

Мені не зрозуміле інше. Чому в нас вітряки не розвиваються. Безумовно що їх в місті не поставиш, але за містом вони достатньо ефективні.

Минулого року, навесні, був на виставці в Київі, то вітряк укр. виробництва, в повному комплекті (з акумуляторами) на 6 кВт коштував в районі 15 тис. грн.
Колега хотів собі ставити, то рахував, що гарний вітряк російського виробництва (в них кращий ККД) на 10кВт, з комплектом акумуляторів, інверторів та всього іншого потягне на 6 тис. вічнозелених.

як на мене, не так страшно по грошах. А віддача досить велика

Юрій Сєров - 26-6-2009 у 09:32

Чому це не поставиш вітряка у місті?
Бачив за кордоном, ставлять на дах висоток. Там і вітру більше і енергія зразу йде на будинок.
Основне, щоб достатньо вітру було.

Tempika - 26-6-2009 у 13:36

Андреас, ражду таки прочитати статтю - там все чітко описано, як і що.. у мене у знайомих в Німеччині так опалюється цілий будинок, - і жодних проблем.

Рост - 26-6-2009 у 22:01

Таню, просто рахуємо.
Беремо номінальних 10 кВт, які потрібні для опалення середньої за розміром квартири.
Давайте відкинемо різні перетворення з 12 в 220, тому що це втрата енергії, не менше 10-20% розсіється при самому перетворенні. Тобто понизиться ККД, а для чого ми накопичуємо енергію, щоб просто її розтринькувати?
Отже, 12В, 10 кВт. Струм, який споживатимуть нагрівальні елементи = 833А, ну нехай 800 ампер. Щоб, отже, опалювати квартиру протягом години, потрібен акумулятор ємністю 800 А*год. В мене в автомобілі стоїть акумулятор ємністю 72 А*год, його вартість порядка 100 уо (це акумулятор середнього рівня, є дешевші, але це вже барахло, є і куди дорожчі). Таких батарейок треба згрубша 12 шт, отже 1200 уо, щоб опалювати квартиру протягом однієї години. Щоб опалювати квартиру протягом осінньої чи зимової ночі потрібно - скільки зимова ніч триває, коли сонячні батареї не працюють? Годин 12-15? Тобто тисяч 15 доларів тільки на акб, при чому я рахував дешеві кислотні акумулятори, а вони мають шкідливі випари, в квартирі їх не потримаєш, потрібне або спец-приміщення з хорошою вентиляцією, або в рази, а може й на порядок дорожчі літій-іонні акумулятори.
А далі потрібно сонячних батарей на 20 кВт потужності, перші десять - щоб протягом дня заряджати акумулятори на ніч, другі - щоб вдень опалювати приміщення.
Ще один момент. Не знаю на предмет сонячних батарей, але акумулятори при такому інтенсивному використанні прослужать рік-два-три максимум. І їх треба міняти. Тобто, це не та система, коли зробив, ну і користуєшся десятиліття.
Звичайно, що ці розрахунки дуже приблизні, але порядок сум вони дають.
Так чта...
На разі єдиним виходом є або вітряк (який не дасть повної незалежності від електромережі, та й знову ж акумулятори), або теплова помпа, якщо мова йде про особняк, і не в межах міста, бо боюсь в місті її поставити вам не дозволять. Але ці варіанти теж зовсім не дешеве задоволення.
Тому я би розглядав усі ці штуки як альтернативні джерела на випадок форс-мажору, чи як додаткові - для нічного освітлення території, наприклад. Бо все рівно централізоване виробництво електроенергії на великих електростанціях робить її безальтернативно дешевшою.

Tempika - 27-6-2009 у 10:34

..у мене вдома батареї гріли години три від сили в день, і було тепло :-) тут головне в зберіганні тепла, теплоізоляції, батареях, які не будуть довго холонути і теде.. проста арифметика на рівні шостого класу фізики не працює.

Рост - 27-6-2009 у 11:16

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Tempika
..у мене вдома батареї гріли години три від сили в день, і було тепло :-) тут головне в зберіганні тепла, теплоізоляції, батареях, які не будуть довго холонути і теде.. проста арифметика на рівні шостого класу фізики не працює.

Батареї, які довго не остигають, так само довго нагріваються. Закон збереження енергії працює, як годинник :) Теплоємність будинку, теплова інерційність - це просто питання комфорту. Стіни чи інші елементи втягують тепло, а потім поступово його віддають, не даючи температурі різко мінятися при припиненні опалювання. На відміну від якого-небудь будинку з сендвіч-панелей, де поки палиш тепло, як тільки припинив, за півгодини уже зусьмань.
Звісно що зовнішня теплоізоляція є частиною системи опалення, але навіть тут є різні варіанти. Наприклад, одна моя квартира має три зовнішні стіни, на вулицю, четверта на половину примикає до іншої квартири, на другу половину до неопалюваної великої сходової клітки. Стелі теж не такі низькі, як в новобудовах, зрозуміло. Втрати енергії в такій квартирі завжди будуть більшими за втрати в тій, де є лише одна зовнішня стіна. Навіть не дивлячись, що будинок австрійський і ширина стін відповідна.
Те, що я описав раніше - лише усереднений попередній виклад. В якихось випадках потрібно буде лише 5 кВт, а в якихось і 20 може бути замало. Але все рівно вартість такої установки буде сягати десятків тисяч доларів тільки на монтаж.
На даний момент, якщо я плачу за одну квартиру в середньому нехай 200-300 уо на рік за опалення, то окупність подібної установки в мене не настане ніколи.
А от живучи в віддалених районах, в місцях, де можливі перебої в енергопостачанні такі джерела енергії є хорошою альтернативою, тут не сперечаюся. Хоча на разі і не дешевою.

Тарас Сокальський - 29-6-2009 у 10:27

Цитата:
Тількі от як бути з тим, що і сонячні батареї і акумулятор дають постійний струм, а для побутових потреб потрібен змінний? А як бути з тим, що навіть танковий акумулятор дає 36 вольт, а нам потрібно 220? Як каже шкільний підручник фізики, трансформатор на постійному струмі не працює... А січення дротів? Щоб передати ту саму потужність при нижчій напрузі треба у стільки разів збільшити січення, у скільки разів меньша напруга...
Ще сто аргументів безглуздя ідеї привести?
Я вірю, що пан Андреас може навести ще сто аргументів на користь своєї некомпетентності в електротехнічних питаннях, але не вважаю за доцільне стібатися зі сказаного у властивій Андреасу манері -- все ж таки атмосфера ФоРуМу схиляє до більш конструктивних дискусій:lol:
Цитата:
в місцях, де можливі перебої в енергопостачанні
доцільніше використовувати бензогенератор або УПС з відповідною ємністю акумуляторів -- залежно від тривалості перебоїв, потреби в енергії і суми, яку за це готові викласти. А цілковито автономна сонячна/вітрова система доцільна там, де заради кількох лампочок і ноутбука доведеться тягнути кілька кілометрів лінії. І це за умови постійного чи досить тривалого користування, інакше знову ж -- "дирчик"+акумулятор. Або просто акумулятор, якщо на вихідні на дачу приїхав.
Ну а Ростові фантазії з електроопаленням, звичайно ж, нонсенс, що він і сам розуміє. Навіщо створювати ланцюжок сонячна енергія --> електрична --> хімічна (акумулятор) --> знову електрична --> теплова із втратами при кожному перетворенні, коли можна прямо від сонця брати тепло і його ж акумулювати в камінні чи бочці з водою. Інша річ, що зимою, коли, власне, потрібне опалення, сонячної енергії мало, тому її треба або збирати з більшої площі (і змітати сніг з колекторів чи дзеркал-концентраторів), або організовувати сезонну теплоакумуляцію (а теплоізольована бочка на 500-1000 кубиків обійдеться десь так само, як і будиночок, який вона обігріє). Так що проблема не є нерозв'язною, але дров нарубати вийде простіше і дешевше:lol:
Тому про систему, яку згадували на початку, було б цікаво почитати якусь ґрунтовну статтю з цифірками енергетичного і фінансового характеру, але не цю поверхневу рекламку.

Рост - 29-6-2009 у 20:44

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Сокальський
Ну а Ростові фантазії з електроопаленням, звичайно ж, нонсенс, що він і сам розуміє.

Тарасе, ну що за... Давай читати всю тему, а не вибіркові дописи! Я відповідав на конкретний пост Тані про сонячні батареї і акумулятори. І моя відповідь саме і була такою, щоб довести недоцільність такої реалізації. Га?

Тарас Сокальський - 30-6-2009 у 08:27

Ну це вийшла гра в зіпсутий телефон, в статті все ж таки пишеться про тепловий акумулятор для опалення:
Цитата:
У моїй конструкції найцікавішими є навіть не самі сонячні батареї, а акумулятор тепла, розміщений у підвалі будинку. Вода в трубках, що є у конструкції даху, нагрівається, надходить в акумулятор і нагріває теплоємкі матеріали в ньому. Тепло накопичується впродовж літа, а взимку його можна використовувати. Це не такий акумулятор, що сьогодні його зарядили, а завтра використали. Якщо взимку є сонячні дні, акумулятор підзаряджається.
Тільки без конкретних цифірок і конструктивних параметрів це все пустопорожня балаканина.
Але головною фішкою проекту є:
Цитата:
...навіть камін, який можна розпалити дровами у разі затяжної хмарної погоди та морозних днів.

____________________________:lol::lol::lol:
___________________________:D:D:D:D:D
________________________:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Тарас Сокальський - 30-6-2009 у 08:45

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
Минулого року, навесні, був на виставці в Київі, то вітряк укр. виробництва, в повному комплекті (з акумуляторами) на 6 кВт коштував в районі 15 тис. грн.
Колега хотів собі ставити, то рахував, що гарний вітряк російського виробництва (в них кращий ККД) на 10кВт, з комплектом акумуляторів, інверторів та всього іншого потягне на 6 тис. вічнозелених.

як на мене, не так страшно по грошах. А віддача досить велика
Тільки є маленьке питання -- при якій швидкості вітру настає та "досить велика віддача"? І що з тої віддачі залишиться при встановленні вітряка в місцевості, де вітер досить слабкий? Залежність потужності від швидкості вітру КУБІЧНА. І про реальну віддачу можна говорити при швидкостях починаючи від 5м/с.

Тарас Гулка - 30-6-2009 у 20:48

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Сокальський
І що з тої віддачі залишиться при встановленні вітряка в місцевості, де вітер досить слабкий?


Стоп. А хто каже встановлювати вітряки де вітру немає чи він заслабкий.


Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Сокальський
Залежність потужності від швидкості вітру КУБІЧНА. І про реальну віддачу можна говорити при швидкостях починаючи від 5м/с.


Я з вами абсолютно згідний. Але в чому проблема. Середньорічна швидкість вітру, скажімо, в Золочівському районі на висоті 10м. 4,5-5м/с, в гірських районах Львівської обл. 5,5-6 м./с.
Окрім того, в Європі зараз встановлюють вітряки, в місцевостях де середньорічна швидкість вітру НЕ перевищує 4-5 м/с.

Десь рік тому мені на очі попав один документ (на жаль не пам'ятаю ні джерела ні точної назви).
Приблизна назва документу "Перспективний план розвитку вітрових електростанцій у Львів. обл." Всього вже не пригадую, але запам'ятав цифри. Щоб збудувати вітрову електростанцію у нашому регіоні на 400мВт потрібно орієнтовно 200 млн. євро. Термін окупності 8-12 років.

Загалом експерти кажуть, що 70-80% території України придатні для використання ВЕС.

І під кінець один лінк http://gazeta.ua/index.php?id=137524&eid=243

Тарас Сокальський - 1-7-2009 у 11:12

Цитата:
в Європі зараз встановлюють вітряки, в місцевостях де середньорічна швидкість вітру НЕ перевищує 4-5 м/с.
скоріше за все їх власники отримують дотацію у вигляді "зеленого тарифу".
В цілому, треба відокремити "малу" і "велику" вітроенергетику. Перша -- це засіб забезпечити невеликою кількістю енергії віддалені об'єкти. Або просто потішити власників. Гроші тут рахуються не від ринкової ціни на енергію, а від доцільності такого способу енергозабезпечення даного об'єкту в порівнянні з іншими.
Друга -- це робота на загальну енергосистему, з врахуванням її енергобалансу. Тут маленькі "прибудинкові" вітрячки на кілька кіловатиків абсолютно неконкурентоздатні, говорити про самоокупність можна починаючи з потужностей в кількасот кіловат. Ну і нерівномірний і малопрогнозований характер генерованої потужності ускладнює значне використання "великої" вітроенергетики. Обов'язково потрібні резервні "традиційні" потужності, здатні перекрити несподіваний спад вітрових, тобто вітрогенерація повинна працювати в єдиному комплексі з ГЕС, ГАЕС, і, як це неекологічно, ТЕС. Тобто матимемо деяку економію палива, але не цілковиту незалежність від традиційних джерел. Можливо, дещо кращою буде картина при створенні глобальної енергосистеми (усереднення більшої кількості статистично незалежних випадкових величин дає меншу дисперсію), але це поки що з розряду хвантазій, як і високоефективна акумуляція великих кількостей енергії.

Тарас Сокальський - 1-7-2009 у 11:21

пс. А до тернопільського умільця можна якось і в гості заглянути :)

Тарас Сокальський - 28-8-2009 у 09:03

Ну в літній період тепла вистачає, до 42 градусів вода може і в балії нагрітися:lol: Цікавіше було б зимою сонячною енергією скористатися -- концентратор якийсь зварґанити плюс теплоакумулятор, щоб пару похмурих днів протриматись. Найгірша проблема -- сніг+обмерзання. До речі, з чого б дзеркала для концентратора зробити?
пс. А в Ярослава Бендаса я побував. Нічого особливого не довідався, крім оголошеної в статті кубатури спалюваного газу. Генератор в нього отримує збудження від мережі, тому про цілковиту енергонезалежність нема мови.:P

Андрій Пелещишин - 2-5-2015 у 21:33

http://ua.korrespondent.net/tech/science/3510477-elon-mask-predstav...
Цитата:


Глава компанії Tesla Motors Елон Маск представив акумуляторну систему Tesla Energy, передає Reuters. Презентація продукту відбулася в Лос-Анджелесі.

За словами Маска, проект повинен суттєво змінити процес світового споживання енергії та енергетичну інфраструктуру.

Акумуляторна система може використовуватися як в будинках, так і на підприємствах.

Продукція отримала назву Powerwall. Це літієво-іонна батарея, яка заряджається від сонячних батарей або від домашньої мережі. Система також зможе забезпечити резервне енергопостачання, якщо в будинку сталося відключення електроенергії.

Як вважають у компанії, така система може стати частиною способу життя, який передбачає відмову від використання викопного палива. Це дозволить людям встановлювати сонячні батареї на дахах і забезпечувати цією енергією будинки і заряджати акумулятори електромобілів.

Найменша модель Powerwall, яку представив Маск, являє собою контейнер шириною трохи більше 15 см: його можна повісити в гаражі або на зовнішній стіні будинку.

Ціна Powerwall складе $ 3,5 тис. За систему потужністю 10 кВт / год і $ 3 тис. - 7 кВт / год. Передзамовлення на сайті можна зробити вже зараз, а доставка почнеться влітку.


Тобто, можна суттєво збільшити частку електрики, що отримується від сонця, у загальній. Або, інший (реалістичніший) варіант - користатися лише дешевою нічною електрикою (якщо це передбачено тарифом).

Тарас Сокальський - 5-5-2015 у 08:20

Цитата:
Ціна Powerwall складе $ 3,5 тис. За систему потужністю 10 кВт / год і $ 3 тис. - 7 кВт / год.
Щоб точно порахувати збитки від експлуатації, треба ще знати ресурс акумуляторів і ціну їх заміни.

Тарас Сокальський - 5-5-2015 у 08:27

До теми вибору акумуляторів з оптимальним співвідношенням ціна/енерговіддача:
http://avramenko-konst.livejournal.com/5629662.html

А ще цікаво було б погратися з високоефективними інерційними накопичувачами:
http://www.membrana.ru/particle/3111