Форум Рідного Міста

Трактування історії Україною і її сусідами

Ярема П. - 2-12-2009 у 12:30

Тема навіяна статтею http://unian.net/ukr/news/news-349893.html . В принципі, і це логічно, що кожна держава буде трактувати історію, значення окремих історичних подій в свою сторону. Росія не є винятком, так само не є Україна, і до прикладу, Польща теж. Так що в цьому я не бачу нічого аж такого екстраординарного.

сумна - 2-12-2009 у 20:05

Те, що історія в суміжних псевдо-братніх народів трактується по-різному, цілком зрозуміло; зрештою, так і повинно бути. І не треба перейматися, що там щось росіянам не сподобалося в наших підручниках.
Інша справа - те, що, мабуть, наші підручники в багатьох випадках пишуться як "наша відповідь Чемберлену" на ті ж російські підручники. А щоб відповідь була достойною, вона має бути талановитішою, ніж основне послання.

Dmy - 2-12-2009 у 22:30

Ясно, що кожен хазяйнує у своїй хаті, як вважає за потрібне. Але обурює таке:
Цитата:
Учені з Національної лабораторії зовнішньої політики, вивчивши шкільні підручники 12 країн ближнього зарубіжжя, залишилися ними незадоволені...
Лабораторія одержала гранти на дослідження від Фонду "Державний клуб" після розпорядження президента Медведєва
Власне,
1) а яке ваше собаче діло, хто що собі пише? Мало того, що у замкову щіль підглядають; так їм ще їхній президент на цей вуаєризм гроші дає. І вони ще чимсь незадоволені!
2) і чому саме країни СНД? Ви на Америку погавкайте, на Францію з Німеччиною. Стопудово, в їхніх підручниках історії теж можна знайти багато неспівпадінь із російськими.
По-моєму, типовий тещин комплекс. Оплачуваний.

А ось що, навпаки., потішило:
Цитата:
напередодні у фальсифікації історії авторів російських шкільних підручників звинуватила британська газета The Times. На думку журналістів, автори підручників намагаються випнути ті факти з російської історії, якими можна гордитися, а непривабливі події згадані лише декількома позиціями або зовсім опущені.
Тобто, на злодії й шапка горить? Так виходить?

Ярема П. - 2-12-2009 у 23:23

Ну власне. Звичайно що так! Я знайшов ту статтю з Таймс, вона ось тут: Russian textbooks attempt to rewrite history. Цікаво було почитати :P Я вперше дізнався про Ігоря Долютського (правильно написав?, цікаве прізвище:lol:), підручники якого визнані за погані після 25 років їх видання. Цікаво б було їх почитати.

Ярема П. - 2-12-2009 у 23:44

Ух ти! Знайшов книжку, де є трохи історії про цього Долютського http://books.google.com/books?id=Eq1sUIzQrzAC&pg=PA133&lpg=... . Дуууже цікаво! І інтерв’ю з ним: http://www.yabloko.ru/Publ/2003/2003_12/031217_novvr_history.html - читати всім!