Форум Рідного Міста

Чи є зараз загроза українській мові в Україні?

Соломія Федушко - 8-5-2010 у 10:39

Думаю, для кожного не новиною буде те, що наш міністр освіти має намір запровадити вивчення росіської мови у наших школах. На мій погляд, це перший етап винищення рідної мови, як такої. Адже багато громадян розмовляють російською та й з засобів масової інформації її хоч не хоч чуєш, це ж просто поштовх до збільшення кількості російськомовних громадян. Отже, українська мова стане беззахисною...
Та й в наших школах і так програма не є легкою, а додавати ще російську мову та літературу - це додаткове непотрібне навантаження, або ж замінювати вивчення німецької на російську теж безглуздо. І автоматично постає питання - чи ці зміни не призведуть до трансформації рідної чистої мови на суржик? Невже й справді так звані"українці" настільки не поважають рідну мову?
Не буде виходом, якщо додати російську мову до переліку іноземних мов, з яких можна вибрати добровільно ту мову, яку бажає дитина вчити?

Українці не поважають свою рідну мову

Соломія Федушко - 8-5-2010 у 10:52

Сьогодні ніхто не піклується про чистоту української мови
Останні заяви і дії нового міністра освіти і науки Дмитра Табачника є, м’яко кажучи, досить дискусійними. Наприклад, нещодавнє рішення міністра про скасування державного іспиту з української мови для бакалаврів у вищих навчальних закладах, а також пропозиція скасувати норму про обов’язкове дублювання іноземних фільмів українською мовою.

Чи можна сьогодні говорити про реальні сучасні загрози для української мови в Україні? Цю тему у прес-центрі «Обозревателя» обговорювали: доктор філологічних наук, професор, представник Української асоціації викладачів російської мови та літератури Людмила Кудрявцева та член комісії людських та громадянських прав Світового конгресу українців Володимир Богайчук.

Володимир Богайчук: Перш ніж говорити про сучасні загрози для української мови, варто сказати про їхнє походження. Хочу нагадати читачам сайту, що ще 10 років тому Інститут психології імені Костюка провели дослідження, згідно якого 15% населення країни заявили, що вони не визнають державу Україна і українську мову. Тобто 10 років тому 15% жителів України визнали себе банальними окупантами.

Україна за свою історію бачила чимало окупантів, але всі вони прийшли сюди, згодом стали сусідами, а відтак і українцями, бо сьогодні вже ніхто не може визначити, де іранці, де кельти, германці, алтайці. Всі вони стали розмовляти українською мовою – це єдиний чинник, який їх об’єднав в одну націю.

Але саме нинішні окупанти, які протягом 18 років поступово освоїли усі структури держави, усвідомили помилку своїх попередників, тому зараз вони акцентують саме на знищенні української нації через мову. У українців забрали історію, замінили закони на «понятія», заборонили звичаї, але нація залишилась. Мова, по суті, - це єдина визначальна ознака нації, і тому саме її зараз намагаються ліквідувати.

Людмила Кудрявцева: Я не буду говорити про те, хто і звідки прийшов, але я хочу нагадати, що після кримських воєн Катерина приєднала до Російської імперії весь південь - Крим, Одещину, Херсонщину, Дніпропетровськ і т.д., і ще за царських часів заселявся Донбас .

Чи можна сьогодні говорити про те, що хтось окупував Україну? Я хочу звернути увагу на те, що люди, які проживають сьогодні в різних регіонах нашої країни, різні, і вони говорять на різних мовах, у нас багатонаціональна держава. І мені здається, що, якщо політики думають про світ, спокій і розвиток як суверенної держави, вони повинні бути толерантні до громадян, що населяють нашу країну і розмовляють різними мовами.

Читач «Обозревателя»: Як вплине на стан української мови в Україні правління майже українського майже міністра Табачника?

Людмила Кудрявцева: Я думаю, позитивно, тому що Дмитро Володимирович - освічена людина, з хорошою підготовкою державного службовця. А що стосується освіти, то він досконально знає цю сферу. Крім того, як представник гуманітарної сфери, як історик він буде збалансовано підходити до історичних - складних і суперечливих - питань. Наша освіта сьогодні в такій ямі! Я працюю зі студентами, приходжу на перший курс і бачу, як з кожним роком мої студенти все більш і більш неписьменні. Це велика проблема. Зміст освіти сьогодні потребує докорінних змін. Думаю, міністр з цим завданням впорається.

Володимир Богайчук: Дії Табачника посилять, поглиблять і, можливо, узаконять існуючу дискримінацію українців за мовною і етнічною ознакою. Найбільший цинізм полягає в тому, коли діткам, які ще не вміють читати, показують російськомовні мультфільми із українськими субтитрами.

Українська мова буде знищена, причому, незалежно від того, буде проголошена російська мова другою державною чи ні. Є рішення Конституційного Суду стосовно статті 10, а є реальна практика застосування мов і ставлення до державної мови.

Людмила Кудрявцева: Я вас розумію, коли ви говорите про недотримання прав українців, але як бути з тими громадянами, для яких російська, польська або інша мова є рідною? Вони не гідні, щоб їх права дотримувалися? Чи вони не платять податки, не є законослухняними громадянами України?
До речі, я теж часто думаю про мультфільми. Російські діти не можуть дивитися мультики російською мовою - телебачення повністю українське.

Я думаю, що нам все-таки треба навчитися виконувати свої закони, у тому числі щодо мови, дотримуватися Конституції, в тому числі статті 53, де записано, що держава гарантує отримання освіти представниками національних меншин на їхній рідній мові.

Я хочу сказати, що демократичне суспільство - це не тільки право вибору президента і депутатів. Це дотримання всіх інших прав і законів, Конституції і т.д. І якщо ми вважаємо своїх співгромадян співгромадянами, не дивлячись на те, що вони говорять по-російськи, такими ж повноцінними, як україномовні, ми повинні захистити їхні права теж, тому що вони мають ті самі права, що й україномовні громадяни.
Загроза українській мові в Україні існує, але вона полягає в тому, що, починаючи з 1991 року держава робила все не так. Насильницької українізації бути не повинно. Мову можна вивчити тільки тоді, коли ти хочеш її вивчити, коли ти поважаєш і любиш мову.

Ви пам'ятаєте підйом в 1991 році, коли понад 90% громадян проголосували за незалежність України. Куди він подівся? Він випарувався. Випарувався, тому що влада діяла як слон в посудній лавці.
У української мови є проблеми, і це проблеми, що лежать в нормативному плані. Ніхто не замислюється про те, що відбувається з нормами української мови. Таке було з російською мовою в 1920-х роках після революції, коли селяни, пролетарі і солдати прийшли до влади, а вся інтелігенція була видавлена з країни.

Зараз у нас така проблема з українською мовою, і причин дуже багато. Основна причина в тому, що самі лінгвісти абсолютно не звертають на це уваги. Хто сьогодні дбає про чистоту української мови? Деякі телеканали вводять лексеми з інших мов без будь-якої мотивації. Ми просто не поважаємо свою українську мову.

Володимир Богайчук: Звичайно, тут живуть і росіяни, і молдавани і т.д. Тому усі загальні слова про їхні права давно визначені так званою Рамковою конвенцією про захист національних меншин.

Будь-яка мова створюється – це окрема тема. Зараз же ми говоримо про мовні права, пов’язані з мовою, бо не буде мови, не буде мовних прав.

Читач «Обозревателя» Марк: Я українець, але я не хочу, щоб моя дитина розмовляв мовою, якої не існує в принципі. Існує суржик, суміш різних мов - російської, польської, англійської і т.д. Ось коли буде по-справжньому красива мова, якою говорив і писав Шевченко, ось тоді можна говорити про українізацію населення. І відповідно його будуть поважати і любити все.

Володимир Богайчук: Чудово! Нехай читач і його дитина розмовляють чистою українською мовою – і всі питання зняті. В українській мові є маса діалектів. Українська мова багата, і говорити про суржик не доводиться. Разом з тим, всім добре відомо, що раніше в РСФР вважалося, що найчистіша російська літературна мова – у виконанні українців. А зараз послухайте нашу російськомовну молодь – це вже не мова, а якесь вороняче каркання.

Людмила Кудрявцева:На це потрібно звернути увагу Міністерства освіти, тому що ті умови, в які поставлені наші діти, як раз і створюють такий суржик. Але які причини суржику? Після 1991 року у нас припинилися роботи в області соціолінгвістики. Люди бояться. Проблема є, але її замовчують.
Мова відображає культуру людини. Причому, це справа культури внутрішньої, культури, вихованої в сім'ї, з дитинства увібраною.

«Обозрватель»: Ми розпочинали прес-конференцію з розмови про міністра освіти і науки. Давайте завершимо її порадами, які ви можете дати освітянам для того, щоб покращити ситуацію із вивченням української і російської мови і підвищити рівень освіти в Україні.

Людмила Кудрявцева: Я думаю, що необхідно добре проаналізувати наші старі програми, підходи та методики. Мені здається, для української мови було б розумно надати знання російської та української мови. По-перше, необхідне обов'язкове вивчення російської мови як предмету у всіх типах шкіл. Друге - загальна кількість годин має бути паритетною. Більш того, я б приєднала сюди ще й іноземну мову. Необхідно переглянути зміст підручників.

Володимир Богайчук: Моє побажання всім вчителям і, зокрема, української мови. У вас є досвід спілкування з дітками. Наберіться такого самого терпіння до керівництва Міністерства освіти, і буде все добре.

Юрій Сєров - 25-5-2010 у 23:48

Регіони продовжують впроваджувати в життя свої плани.
Скоро російська може повернутися в школи і суди.
Для створення російськомовного класу досить буде 15 заяв. Тобто можна припустити, що все навчання на Сході буде повністю російською і якісь мінімальні позитивні тенденції будуть знищені. :(
Країна парадоксів - громадянин України в Донецьку чи Луганську не зможе вчитися державною мовою... :mad:
Ну і ще Табачнік збільшить кількість російської літератури мовою оригіналу. Таким чином обмежуючи дітей, навіть російськомовних, у вивченні зарубіжної, яка дуже часто стоїть вище російської.

Соломія Федушко - 26-5-2010 у 08:57

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Регіони продовжують впроваджувати в життя свої плани.
Скоро російська може повернутися в школи і суди.
Для створення російськомовного класу досить буде 15 заяв. Тобто можна припустити, що все навчання на Сході буде повністю російською і якісь мінімальні позитивні тенденції будуть знищені. :(
Країна парадоксів - громадянин України в Донецьку чи Луганську не зможе вчитися державною мовою... :mad:
Ну і ще Табачнік збільшить кількість російської літератури мовою оригіналу. Таким чином обмежуючи дітей, навіть російськомовних, у вивченні зарубіжної, яка дуже часто стоїть вище російської.

Це капець повний! :baddevil: Ми не країна парадоксів, а країна "безголових" міністрів!!!

Катерина Слобода - 26-5-2010 у 15:28

Під час хвороби будь-який організм починає вмикати захисні реакції на загрозу. А особливо якщо хвороба розвивається швидко і з великою кількістю симптомів... Всі органи починають захищатися. Гірше якщо симптомів нема...Така ж ситуація і з мовою...ІМХО, такі дії (до того ж настільки швидкі та болючі) тільки посилять спротив і ні до чого не приведуть. Включаться механізми спротиву та самозахисту...

Соломія Федушко - 26-5-2010 у 15:48

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Слобода
Під час хвороби будь-який організм починає вмикати захисні реакції на загрозу. А особливо якщо хвороба розвивається швидко і з великою кількістю симптомів... Всі органи починають захищатися. Гірше якщо симптомів нема...Така ж ситуація і з мовою...ІМХО, такі дії (до того ж настільки швидкі та болючі) тільки посилять спротив і ні до чого не приведуть. Включаться механізми спротиву та самозахисту...

Цей спротив присутній на західній частині країни, а ось в східних областях тільки зрадіють.

Соломія Федушко - 28-5-2010 у 23:46

Російська мова стала регіональною у Криму :(

Руслан Кравець - 29-5-2010 у 00:30

Взагалі-то, російська і кримсько-татарська мови є регіональними в Криму з 1998 року, коли була прийнята Конситуція АР Крим.
Текст Конституції - http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=350-14
Мовам присвячені статті 10-13.

Соломія Федушко - 29-5-2010 у 00:35

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Руслан Кравець
Взагалі-то, російська і кримсько-татарська мови є регіональними в Криму з 1998 року, коли була прийнята Конситуція АР Крим (http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=350-14 )

В мене щось таке враження, що роздувають шкандаль з мовами в мас-медія, щоб відвернути увагу громадян від чогось іншого. Чи просто ми вже звикли, що нам постійно пудрять мізки, а ця влада взялась серйозно і цілеспрямовано йде до досягнення своєї мети.

Юрій Сєров - 29-5-2010 у 11:56

Хай приймають... Тим швидше місцевий елєкторат зрозуміє, чого варте було виконання тих обіцянок для покращення якості життя.

Andreas - 29-5-2010 у 18:12

Цитата:
Соломія Федушко
В мене щось таке враження, що роздувають шкандаль з мовами в мас-медія, щоб відвернути увагу громадян від чогось іншого. Чи просто ми вже звикли, що нам постійно пудрять мізки, а ця влада взялась серйозно і цілеспрямовано йде до досягнення своєї мети.


Просто в точку! Мої Вам вітання!
Причому роздувається все то з початку 90-х років минулого сторіччя. З Заходу воплі про суцільну русифікацію, зі Сходу такі самі воплі про українізацію насильно (з міцною підтримкою російського телебачення і російських газет).
А весь цей час, поки "в хлопів чуби тріщали" у виясненні питання, яка мова краща і корисніша для здоров*я, дорослі дяді ділили нерухомість, вводили порядки, за яких "ця довідка робиться місяць!!" (натиснути кілька клавіш на компутері), розставляли нові крісла для нових начальників (сім*ї та коло знайомих ростуть, на всіх не напасешся старих) ну і так далі (ще пара десятків подібних факторів).

Щодо загрози українській.
Українська мова пережила Жовтневу революцію. Громадянську війну. НЕП. Голодомор. Другу світову війну. Сталінізм. Хрущова, Брежнєва та інших з тої гоп-компанії. Перебудову-прискорення, купони-талони-дефіцити, незалежність ну і т.д.
То що їй якійсь там задрипаний Янукович?

Соломія Федушко - 30-6-2010 у 21:14

Думки про стан мови Олега Скрипки: Олег Скрипка застерігає: українці втрачають свою мову та самоідентифікацію

Цитата:
Гадаю, спершу нам треба озвучити й визнати, що українська мова – справді зникає. Український народ – це великий народ, але зараз він втрачає свою мову та самоідентифікацію. Потрібно, щоб українці цей факт усвідомили, а не ігнорували.
А вже після озвучення ситуації можна здійснювати кроки щодо порятунку мови та культури.

Andreas - 1-7-2010 у 00:53

Якась помилка. То 15 інших мов в Україні зникають.

http://news.tochka.net/38948-v-ukraine-pod-ugrozoy-ischeznoveniya-1...

А українською як говорили так і говорять. Пишуть. Постять в Інеті.
Кайне зорген, майне лібе дамен унд геррен!

Катерина Слобода - 25-7-2010 у 20:57

Сказав мені нині дуже цікаву фразу мій друг з Києва, що тепер в нашій столиці стало популярно говорити українською...шановні форумчани з Києва, чи можете ви підтвердити або спростувати це?

Ярема П. - 26-7-2010 у 10:25

Щось особливо не відчув такого...

Андрій Пелещишин - 26-7-2010 у 10:51

Мода і незрозуміла "популярність" навряд чи забезпечить розвиток і справжнє відродження мови. Має прийти якесь більше усвідомлення необхідності переходу на українську мову.

Соломія Федушко - 26-7-2010 у 17:52

Цитата: Початково розміщене учасником Андрій Пелещишин  
Мода і незрозуміла "популярність" навряд чи забезпечить розвиток і справжнє відродження мови. Має прийти якесь більше усвідомлення необхідності переходу на українську мову.

так, я з вами згідна! "Мода" поняття мінливе і не завжди правильне, а ось розуміння глобальності цієї проблеми і відповідні рішучі дії можуть врятувати нашу мовну ситуацію.

Юрій Сєров - 19-8-2010 у 18:26

Непогана збірка усіх безпідставних закидів і відповідей стосовно необхідності вивчати та говорити українською у статті братів Капранових
"Хіба ви гірші за Януковича?" http://www.pravda.com.ua/articles/2010/08/19/5313044/

Катерина Слобода - 19-8-2010 у 19:44

Класно написали!

Андрій Пелещишин - 19-8-2010 у 20:20

Сподобалося, що відповіді коректні і навіть доброзичливі. Такі речі справді корисні.

Соломія Федушко - 1-10-2010 у 12:37

Янукович придумав, як подбати про престиж української мови
Цитата:
Президент України Віктор Янукович прийняв указ про проведення міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

З метою піднесення престижу української мови і літератури у молодого покоління, стимулювання учнівської та студентської молоді до вивчення рідної мови, підвищення рівня загальної мовної культури та в рамках підготовки до відзначення у 2014 році 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка президент постановив започаткувати проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка як щорічного загальнонаціонального заходу, спрямованого на підвищення рівня знань з української мови і літератури, рідних мов і літератур, виховання у молодого покоління любові до мов Українського народу, забезпечення їх всебічного розвитку, - повідомляє прес-служба Президента.

Починаючи з 2011 року, переможці такого конкурсу отримуватимуть 39 щорічних стипендій Президента України.

http://www.zaxid.net/newsua/2010/9/30/213036/

Соломія Федушко - 5-11-2010 у 00:04

Чому Табачник не хоче міжнародного конкурсу з української мови? (http://www.unian.net/ukr/news/news-404677.html)
Зникнення Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика з українського життя стане грандіозним скандалом, що викличе голосний резонанс не тільки в Україні, а й у світовій діаспорі...

Ірина Роздольська - 5-11-2010 у 00:31

Замнуть, як завжди...

Ігор Домін - 5-11-2010 у 21:35

державна мова, герб, гімн = обов*язкові атрибути та символи державності, без них будь-яка держава зникне. навіть сьогоднішня влада це розуміє (сподіваюсь), наврядше вони захочуть ліквідувати територію свого годування. а мовна проблема - це для хлопів нерозумних: хай друг друга мутузять через мовні (чи будь-які інші, імхо є план б,в,г і т.д.) суперечки та не заважають безхмарному життю панства. вважаю за необхідність існування та активну діяльність просвіт, студентських братств та інших національно-культурних об*єднань розумних громадян.

Соломія Федушко - 10-11-2010 у 20:30

"Проведення в Україні цьогорічного XI Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика на високому рівні стало можливим завдяки потужній фінансовій підтримці лідера «Батьківщини» Юлії ТИМОШЕНКО." - http://culture.unian.net/ukr/detail/189944

"Головним механізмом надання російській мові переваги над українською, на думку науковців, є „відмова від реґулювання мововжитку в недержавній сфері, що означає згоду держави на вільну конкуренцію мов, у якому, з огляду на кращі стартові умови, неминуче перемагатиме російська... Власники зможуть вільно обирати мови в приватних навчальних закладах, телеканалах, радіостанціях, кінотеатрах тощо. Досвід попередніх років показує, що відсутність такого регулювання призводить до панування російської мови та маргіналізації української. Головною причиною ринкової переваги російської є набагато більша, ніж для української, кількість людей, що воліють чи принаймні готові споживати продукти цією мовою, зокрема через можливість використання російськомовних продуктів на ринках кількох країн, зокрема найбільшому російському. А отже, держава повинна застосовувати певні механізми, що забезпечували б відповідне до чисельності мовців уживання української... Такі механізми «позитивної дискримінації» застосовували й застосовують багато демократичних країн, зокрема й щодо своїх офіційних мов”." - http://culture.unian.net/ukr/detail/189943

Юрій Сєров - 10-11-2010 у 20:39

Гарно Юля Тимошенко попіаралися.

Соломія Федушко - 29-1-2011 у 01:07

Від смерті української мови українці не збідніють, – гіпотеза від «Коментарі:»
"Коментарі" вважають, що через 50 років українську мову можна буде заносити до списку мертвих

Щоб констатувати смерть мови, немає необхідності чекати, коли помре її останній носій. Досить взяти до уваги здатність мови до відновлення позицій після зняття зовнішнього тиску. Аналіз даних за попередні роки показав, що для України критичною межею можна вважати 50% україномовних в регіоні - після неї процес стає практично незворотнім. Причому в українських реаліях навіть така рівновага залишається вкрай небезпечною.

Як показує дослідження, точка неповернення вже в 2012 році може пройти Запорізька область. У 2019-му до неї ризикує приєднатися Одеська, у 2021-му - Харківська області. Орієнтовно в 2042 році українська мова покине Дніпропетровщину, у 2045-му - Миколаївщину, в 2053-му - Херсонщину. І вже до 2056 розмовляти україномоних в цілому по Україні стане менше, ніж російськомовних.

При цьому варто зазначити, що процеси, подібні русифікації, розвиваються за принципом снігової кулі.

Deputati-Krimu-zlyakalisya-ukrayinskoyi-movi.jpg - 33kB

Онук Юрій - 5-2-2011 у 00:02

Цитата: Початково розміщене учасником Соломія Федушко  
Думки про стан мови Олега Скрипки: Олег Скрипка застерігає: українці втрачають свою мову та самоідентифікацію

Цитата:
Гадаю, спершу нам треба озвучити й визнати, що українська мова – справді зникає. Український народ – це великий народ, але зараз він втрачає свою мову та самоідентифікацію. Потрібно, щоб українці цей факт усвідомили, а не ігнорували.
А вже після озвучення ситуації можна здійснювати кроки щодо порятунку мови та культури.


Цікаво коли він сам бачив своє інтерв'ю, рідною мовою??? Що до виконання творів і ціле спрямування молодець, українець, та сам чомусь афішується по телебаченню шаблонним (русским)??? Чи усвідомив п.Скрипка для себе те що сказав. Щоб українці цей факт усвідомили, а не ігнорували потрібен лідер що об'єднає, а такого на жаль такого не має. Перевелися Гетьмани.

Соломія Федушко - 6-2-2011 у 12:44

Чергова спроба Табачника звузити поширення української мови
Цитата:

Концепція мовної освіти рясніє сумнівними неологізмами («профілізація мовної освіти», «на суміжжі», «культуровідповідність», «цілеспрямовуватися», «текстоцентризм»), кальками з російської («особистісна багатомовність», «виучувана мова», «заучувати», «діяльнісні уміння»)

Соломія Федушко - 31-7-2011 у 10:21

Цікава стаття Андруховича:
Навколомовне питання: про мавпування, Тютюнників, Табачників, Перевертнів і Голосраченків (http://culture.unian.net/ukr/detail/190851)

Ярема П. - 31-7-2011 у 11:25

Фігня якась, незрозуміло що Андрухович хотів тим сказати, хаотична якась стаття.

Соня Святаєва - 31-8-2011 у 07:33

зараз Україну русифікують, а потім віддадут Росії.


Соломія Федушко - 31-8-2011 у 08:15

Нещодавно перечитувала вірш Дмитра Павличка, який, на мою думку, описує дану ситуацію.

Ти зрікся мови рідної. Тобі
Твоя земля родити перестане,
Зелена гілка в лузі на вербі
Від доторку твого зів'яне!

Ти зрікся мови рідної. Ганьба
Тебе зустріне на шляху вузькому…
Впаде на тебе, наче сніг, журба -
Її не понесеш нікому!

Ти зрікся мови рідної. Нема
Тепер у тебе роду, ні народу.
Чужинця шани ждатимеш дарма -
В твій слід він кине сміх - погорду!

Ти зрікся мови рідної…

Ігор Мацевич - 31-8-2011 у 11:16

...навчайтеся, та свого не цурайтеся... - які мудрі рядки. Всьому світу б їх до уваги!

Назар Самойленко - 31-8-2011 у 14:47

Цитата: Початково розміщене учасником Соломія Федушко  

Ти зрікся мови рідної. Ганьба
Тебе зустріне на шляху вузькому…
Впаде на тебе, наче сніг, журба -
Її не понесеш нікому!
Вірш чудовий, але чомусь не бачив я жодної журби в очах людей, що дійсно пішли цим шляхом.

Слава Тимофеева - 8-9-2011 у 13:38

Насправді, загрози не буде, якщо не будуть так категорично викорінювати російську мову. Зараз поясню чому! Нещодавно Україна відсвяткувала своє 20-ти річчя, але не варто забувати, що большість населення, та й покоління народилося і виросло в Радянському Союзі, де говорили російською мовою. Ставши незалежною країною - це не означало, що всі чітко повинні знати українську мову. Пройде час, виросте нове покоління, тоді все стане на свої місця. Головне не ганьбити мову суржиком. і нікого не змушувати говорити українською, якщо він цього не хоче.

dr.Trollin - 8-9-2011 у 20:56

Цитата: Початково розміщене учасником Слава Тимофеева  
Головне не ганьбити мову суржиком. і нікого не змушувати говорити українською, якщо він цього не хоче.

(задумливо _1_) угу. ото ще щоб, Панно Славо у цій премилій тезі б ще слово Українською замінити на іншу...
(задумливо _2_) ні,- та, звісно можна й не прагнути Києву досягти Парижу...

upd: про Київ-Париж я мав на мислі:
http://dt.ua/articles/87153
МОВНЕ ЗАКОНОДАВСТВО І МОВНІ ВІДНОСИНИ У ФРАНЦІЇ: ПОГЛЯД КРІЗЬ ВІКИ-1
...
Наша мова перетворюється на „піджин“, діалект, підмову. Це початок креолізації нашої цивілізації… Потрібен закон, щоб контролювати збитки, завдавані мові відповідальними особами, байдужими до неї — для них вона тільки засіб меркантилізації

заміна *+++* термінів *---*, а в деяких випадках нав’язування *---* орфографії є не чим іншим, як «видом гарячки, яка загрожує *+++* ідентичності… Ми в ситуації оточених, і не розуміємо цього… Винні ми — тому що зрікаємося, тому що зло у нас, тому що ми «колаборанти»… Я ні на кого не нападаю за кордоном. Я просто кажу співвітчизникам, що мова — їхнє добро, родинний скарб, який не повинен бути попсованим — не сусідами, а через наше власне недбальство».
...
У квітні 1993 року, після парламентських виборів та офіційної інформації про майбутній закон, ЮНЕСКО організувало наукову конференцію, на якій *+++* дослідники не змогли виступити *+++*. Мовляв, немає синхронних перекладачів, тож якщо хочете взяти участь у виступах, то лише *---*. І цей парадокс стався тоді, коли, по-перше, семінар відбувався на території *+++*, а по-друге, *+++* є однією з робочих мов ЮНЕСКО.
...
Така гаряча атмосфера передувала завершальному етапові розгляду Тубонового законопроекту. Врешті влітку 1994 року закон було ухвалено. Член *+++* академії Жан Дютур резюмував: «Якщо існує загроза для мови народу, це означає, що є загроза і для існування держави».


замість *+++*/*---* -- підставляти можна ту мову, котра (не)довподоби.

PS. ммм... Віва ля Франція?

Ярема П. - 8-9-2011 у 21:36

Де ви бачите загрозу російській? У Львові? ХАХА! Пройдіться вулицями. Або спробуйте знайти відкритку з якимось поздоровленням українською :(:(:(:(

Павло Жежнич - 9-9-2011 у 09:17

Цитата: Початково розміщене учасником Ярема П.  
Або спробуйте знайти відкритку з якимось поздоровленням українською :(:(:(:(

Знайти можна, але треба трохи піднатужитися. А першими дійсно чомусь в око впадають переважно російськомовні відкритки.