Форум Рідного Міста

До читачів “Української правди” та “Інформаційного бюлетеня”

Тарас Сорока - 16-9-2010 у 17:55

До читачів “Української правди” та “Інформаційного бюлетеня”

16 вересня 2010 р. на “УП” вийшла стаття В. Гонського “Час борців, час героїв. Час воїнів”.

На 90% ця стаття є передруком із книги “Чорні запорожці. Спогади командира 1-го кінного полку Чорних запорожців Армії УНР”, редактором-упорядником якої є я, Роман Коваль, а видано книгу коштом Фонду “Чорні запорожці”. На жаль, В. Гонський жодним словом не згадав про вихід цієї книги і що саме з неї він взяв ці матеріали.

Ще коли книга була в макеті, В. Гонський попросив мене, щоб я дав йому на прочитання макет, бо він писатиме про неї рецензію. Коли книга вийшла друком, попросив, щоб я передав йому декілька розділів з неї в електронному вигляді, зокрема і розділ “Кінний бій під Сидоровим”, бо він “уже пише рецензію” і йому не хочеться набирати текст цих розділів.

В. Гонський обманув мене, використав мою працю, щоб показати себе знавцем теми, з якою тільки починає знайомитися.

Плагіаторством займаються й інші люди, серед яких назву поки одне прізвище – Анатолій Чернов, член Спілки екскурсоводів Полтавщини. В ч. 22 (865) “Інформаційного бюлетеня, 3 червня 2010 р. він написав статтю “Є боротьба за долю України, все решта – то велике мискоборство”, в основу якої поклав мою передмову до 11-го видання спогадів Юрія Горліс-Горського “Холодний Яр”, скоротивши її. Вкрав не тільки факти, але й мої авторські вислови. Звичайно, і цей “дослідник” не зазначив, звідки він списав цю статтю.

Взагалі, ця проблема плагіаторства існує вже давно, прізвищ недобросовісних авторів багато, але я ще ніколи публічно не говорив про цю проблему.

На вибачення не розраховую, плагіатори на таке нездатні.

З повагою
Роман КОВАЛЬ, письменник,
президент Історичного клубу “Холодний Яр“

03049, м. Київ,
вул. Курська, буд. 20, п. 14
Е-маil: Koval_r@ukr.net
kovalroman1@gmail.com
тел.: +38 044 242-47-38

Андрій Пелещишин - 16-9-2010 у 18:38

А Роман Коваль не буде мати нічого проти, що текст написаний ним, з'являється на іншому сайті, притому опублікований не ним?

Я того не розумію. Навіщо тут публікувати такі листи (та ще й в розділі про політику!). Ну нехай би ще сам автор, а то не він, а пан Тарас Сорока. Картина наступна: текст написаний Романом Ковалем для читачів Української правди з'являється від дописувача Тараса Сороки для читачів Форуму рідного міста.
На сайті Української правди є можливість коментувати статті. Можна там у коментарях розміщати подібні дописи.
Цю тему закриваю, наступні подібні дописи видалятиму.

Ну і окремо до Тараса Сороки наступне прохання - усе таки не тільки копіпасти розміщувати, а й якісь власні думки. Вважайте, що це попередження.