Форум Рідного Міста

Пальчикові ігри

Marta Fedoriv - 22-11-2011 у 12:36

Про взаємозв'язок рухів руки та мозку було відомо ще в II тисячолітті до нашої ери в Китаї. Вважається, що ігри за участю рук та пальців сприяють гармонійному розвитку тіла, розуму, підтримують у робочом стані системи мозку. Сучасні дослідження фізіологів підтверджують існування зв'язку між розвитком дрібної моторики руки та структур мозку. В роботах В.М.Бехтерева є висновки про те, що маніпуляції рук впливають на функціонування центральної нервової системи, розвиток мовлення. Прості рухи кистей допомагають зняти загальну напругу, а також власне з рук, розслаблюють губи, що сприяє покрашенню вимови звуків, розвитку мовлення дитини.

Дослідження М.М Кольцової показали, що кожен палець руки мас своє представництво у корі великих півкуль головного мозку. Розвиток рухів пальців передує появі артикуляції складів. Таким чином мовлення перебуває в прямій залежності від розвитку дрібної моторики руки.

Народна мудрість здавна зберігає знання про необхідність рухів пальчиків дитини. В різних культурах зустрічаються народні ігри для малюків, у яких активно задіяні руки та пальці. "Пальчикові" ігри допомагають батькам не тільки розвивати мовлення та інтелектуальні здібності дитини, а приходять на допомогу у скрутні хвилини плачу або болю, щоб організувати діяльність маляти впродовж дня, відволікти, створити приємну атмосферу в домі. Пропонуючи малюку таку гру, важливо зразу створити її настрій, правильно вимовляти кожен звук, умати всі рухи і поступово їх повторювати. Дитина відтворює рухи рук, а в її гортані спочатку повторюються всі звуки, а через деякий час вже чуються відтворені склади, слова із запропонованої гри.
Світ "пальчикових" ігор дарує радість і малятам, і батькам.

***
Перший пальчик - наш дідусь,
Другий пальчик - то бабуся,
Третый пальчик - наш татусь,
А четвертий - то матуся,
А мізинчик - наш малюк.

1190020086_i9.jpg - 4kB

Тетяна Комісарчук - 23-11-2011 у 12:36

Класно))) Я обов'язково побавлюся в таку гру із своєю племінницею;)

Соломія Федушко - 23-11-2011 у 23:07

Так, пальчикові ігри дуже корисні не тільки для маленьких діток, а особливо для школяриків початкових класів. Ці ігри значно полегшують процес навчання письма :)
Влітку з маленькою сусідкою бавилась ось в таку ігру:

Цитата:
Ліхтарики
Варіант 1.
Вихідне положення. Поставити долоні перед собою, випрямивши й розсунувши пальці. Стискати й розтискати пальці на обох руках одночасно, супроводжуючи рухи відповідними фразами.
Пальчикові ігри
Ліхтарики запалилися!
(пальці випрямити)
Ліхтарики згасли!
(пальці стиснути)
Вправу виконувати декілька разів.

Варіант 2 (ускладнений).
По черзі стискати й розтискати пальці рук на рахунок " раз-два". На "раз": пальці правої руки випрямлені, пальці лівої руки зжаті. На "два": пальці лівої руки випрямлені, пальці правої руки зжаті. Виконувати вправу спочатку повільно, потім прискорити темп. Вправу можна виконувати спочатку на рахунок, а потім - супроводжуючи рухи рядками, які проговорюються ритмічно:

Хованки
Пальці в хованки всі грались
Ось так, ось так,
В кулачки всі заховались,
Ось так, ось так.

http://www.malecha.org.ua/index.php?ind=reviews&op=entry_view&a...

Софія Покінська - 24-11-2011 у 23:10

Можна спробувати ще й такий варіант гри:

Пташенята в гнiздi
Полетіла пташка-мати
Малюкам жуків шукати.
А малята не літають -
Із гніздечка виглядають.
(Bci пальці правої руки обхопити долонею. Утворити „гніздо". Коли ворушити пальцями правої руки, створюється враження, що у „гнiздi" живі пташенята).

В такий спосіб можна не лише розважити дитину, а й підняти собі настрій;)