Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
 Сторінки:  1  2  3
Автор: Тема: враження від Києва
marco
Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 3-2-2003
Місто: Львів, центр
Нема на форумі

Настрій: стабільний

[*] написано 7-5-2004 у 09:54

Частково з цим погоджуюсь...
Але людська прихологія є така, що модним може бути лише щось, чим вирізняється лише невелика кількість осіб. З таких міркувань в Києві модною може бути лише українська бо нею користується меншість, але аж ніяк не може бути російська - бо нею користується переважна більшість. У Львові ситуація аналогічна до навпаки.

Якщо проводити аналогію з модою на одяг чи фризури, то модним рожеве волосся чи пірсинг чи задерті догори капці є лише доти, доки в твому оточенні "носіїв" цієї моди - меншість. Як тільки їх стає забагато - мода відразу міняється.

Хоча аналогія про моду на одяг і моду на мову має якісь спільні риси, вона є досить не коректна, бо це різні речі. На щастя :-)

Щодо львівських комп. клубів, то "тусня" підбирається часто також за мовним принципом. Але недавно мені треба було зробити ксерокс в одному з таких клубів з російськомовною обслугою, то "мальчік" спілкувався зі мною виключно англійською :-) Не тому що не хотів (не вмів) перейти на українську, а так "по пріколу", бо мав добрий настрій і тому що це також модно! ;-)

Компанія "ВебМайстерня" - професійна розробка веб-сайтів та впровадження TYPO3 CMS.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Рост
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 3-4-2003
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: є

[*] написано 7-5-2004 у 10:10

Надіюся таки, що ця моде прийде і щось ся зрушить. Дуже б хотілося.
Як я заздрю грузинам! В хорошуму розумінні слова "заздрю" :)
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Олександр Шевченко
Дійсний член

Зареєстрований: 5-4-2004
Місто: Київ
Нема на форумі

Настрій: 50/50

[*] написано 7-5-2004 у 11:00

Як багато людей з Кловської... І я там сиджу, якраз навпроти "Киянки" :) ...

Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Volodymyr
Академік

Зареєстрований: 3-9-2003
Місто: гостомель
Нема на форумі

Настрій: в очікуванні...

[*] написано 7-5-2004 у 12:00

Анют! Ти глянь скільки рідмістівців на Печерську ;)

він побачив сьогодні у себе в оці
вчорашню сльозу...
Asmera
Академік

Зареєстрований: 29-11-2003
Нема на форумі

Настрій: сяючий

[*] написано 7-5-2004 у 12:04

ЛЮДИ!!!!Давайте здибуватися, чи що?
А то львів'яни весь час тусуються, а ми чим гірші?

Слова відлітають, написане залишається
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2003
Нема на форумі

Настрій: теплий

[*] написано 7-5-2004 у 12:10

Хто сказав що львівяни постійно тусуються? :)
Як показує практика Назар бачить Одарку чи не рідше за мене :)
Asmera
Академік

Нема на форумі

[*] написано 7-5-2004 у 12:13

ги, то така відмовка щоб не зустрічатися?

Рост
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 3-4-2003
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: є

[*] написано 7-5-2004 у 12:20

Та тусуються трохи. Особливо адміністративно-модераторським складом :)
Та і міжрегіональні зустрічі уже не раз мали місце.
А Олесь просто лінивий при організації зустрічі. Але вже як зустріч відбулася, то пів Києва пішки пройдеться ;)
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 7-5-2004 у 12:32

За пів Києва, Росте, ми б здехли з тобою.
Кінчаймо офтопити :)
Grabchuk
Академік

Зареєстрований: 30-9-2003
Місто: 130 км на південь від Львова
Нема на форумі

Настрій: Чемний

[*] написано 7-5-2004 у 16:09

Враження від Києва - дуже багато красивих дівчат. Це у них що, після Чорнобиля такі довгі ноги повиростали?

Нас багато, але посад нам малувато:)
Олександр Шевченко
Дійсний член

Зареєстрований: 5-4-2004
Нема на форумі

Настрій: 50/50

[*] написано 7-5-2004 у 18:55

2 Grabchuk:
та ні, й до цього такі були :)

2 Asmera: можна й здибуватися, особисто я не проти :) Та тільки на Печерську я тільки по буднях сиджу, бо там працюю, а взагалі я з Богом забутого краю - Теремків-2 :D
Непогано було б зібратися всім бажаючим та влаштувати поляну десь на природі.....

Юрій Марків
Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 10-12-2003
Місто: Lviv
Нема на форумі

Настрій: :-)

[*] написано 9-5-2004 у 13:51

Цитата:
Першим відправив користувач marco

- церкви. Так сталося що в більшість храмів ми попали в час вечірньої Служби Божої. Вразила кількість вірних (не туристів) на відправі. Це було не більше 10-ка осіб! Дивно мені це... і то в найбільших київських храмах!

В греко-католицькій церкві св.Василія (біля Львівської площі) на службах (особливо на ранковій, та і на полудневій молодіжній теж) нема де яблуку впасти.
Юрій Марків
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 9-5-2004 у 14:29

2Dмитрик
Цитата:

А тут таки на роботі доводиться переходити на російську...
Чомусь то вище мого розуміння

2ярка-дзвінка

2NetGuy
Цитата:
Як можна поважати людей, які не поважають себе самі? Адже переходять вони на російську не із ввічливості, а від неповноцінності!

2all

На своїй попередній роботі (у Львові) я зіткнувся зі старими комуністами, яким після кількох провокацій в перший же місяць роботи я вихлюпнув мало не все, що думаю про мос... (вибачте, росіян), "асвабаждєніє" Львова, комуністичний режим, винищення українців - і був вже готовий до звільнення... Пощастило, що шеф - іноземець і не ставав на жоден бік, та заборонив подібні розмови на роботі. А за пів року взагалі сталося диво - всю стару комуністичну верхівку на роботі звільнили :) і ще цілий рік я працював там цілком спокійно.

Та після цього я задумався, ми ж працювали зі сходом України, з Росією - а я дупля не різав зв'язати два слова російською.

Причому я знаю досконало польську, дам раду порозумітися зі словаком і володію зі словником чеською - а тут під боком ходять росіяни, а я російську (усну) ще не засвоїв. Цей пост перегукується з однією гілкою, не пам'ятаю назви, там йшлося про доцільність володіння російською. Я вважаю, що це доцільно, бо російська хоч-не-хоч в нас є у вжитку і позбавляти себе цього знання є самообмеженням _імго_. Тому ще у Львові останнім часом я практикувався в спілкуванні російською при кожній нагоді і кидайте в мене тухлими яйками скільки завгодно.

В Києві ж на роботі мені пощастило - президент Банку депутат і вчить українську, так що на співбесіді ламати язика не довелося. Мій безпосередній начальник відділу також доволі хорошою українською сказав "Ти тут один зі Львова, говори собі як вмієш, а якщо якийсь тиск в колективі - звертайся". Колектив _переважно_ дуже хороший, в більшості - однолітки.

Та є і препогані винятки. Скажімо, один зі старших працівників сказав мені в перші дні "С дєтства нє любіл мову в школє" і коли до нього звертався українською, то тричі перепитував і аж коли перейшов на російську, то сказав "Ну вот і маладєц, а то как рєбьонок малий са сваєй мовай". А звертатися до цієї, вибачте за слово, "людини" треба часто. "Стукати" чи то пак жалітися на нього своєму начальнику, звісно, не збираюся, так само як і звільнятися з роботи :)

Також абсолютно всі внутрішні документи в нас російськомовні і тут дуже пригодилося моє, не побоюся цього слова, бездоганне знання письмової російської.

Також в телефонній розмові нам сказано "по дефолту" відповідати російською, а вже при потребі переходити на українську :(

Так що ось такі справи. Знову ж таки, змінювати місце роботи через це не збираюся.
Наталка
Почесний Академік

Зареєстрований: 22-4-2003
Нема на форумі

Настрій: різнобарвний

[*] написано 9-5-2004 у 19:55

Все так, але (імхо) коли я чую "ну вот і маладєц, а то как ребьйонок", я почуваюся дебілом - не більше, і не менше.
Як згадаю, скільки сліз я на роботі через це пролила - добре, що все це позаду. (Поки що, принаймні).
Немає в Києві людей (окрім, можливо, прибулих росіян), котрі не розуміють української, щоб там не казали. А любив - не любив... У мене на роботі дядько був, не високих чинів, як його тільки не намагалися зламати, щоби перейшов на російську - згадати страшно. А він - ніц! Досконало володів українською, і діловою, і термінологією, і всю документацію, яка виходила від нього, складав виключно рідною мовою. Російською говорив тільки з росіянами. Це я від нього набралася... :)
Я не в осуд, і ні до чого не закликаю, просто настрій і так... а ще читаєш про бидло, за перепрошенням, яке "в школє мову нє любіло", і взагалі - повіситись хочеться.
Як же набридло це імперське ярмо! :mad:
Asmera
Академік

Нема на форумі

[*] написано 9-5-2004 у 22:38

Моїми молитвами (читай старанням і т.д.) мій відділ майже повністю перейшов на українську *горда посмішка* Тількт шефові складнувато, але ми і його переробимо! Він старається - ми ж між собою украхнською спілкуємося ;)
Отак! Все власним прикладом!

Юрій Марків
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 10-5-2004 у 16:31

А в мене ще далеко не так :((( Лише двоє-троє розмовляють зі мною українською, і то не завжди.
Юрій Марків
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 10-5-2004 у 17:35

Я тут на Петрівці шукав одну книжку - "Банковское дело", видану Центральним Банком Росії. Українські книжки на порядок слабші, це факт. Так цю книжку не знайшов, бо вона видана вже давніше. Не підкажете, де можна ще пошукати? Я пройшов кожну будку з цією тематикою і ще кілька зі старими книжками...
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 11-5-2004 у 07:37

"Скажімо, один зі старших працівників сказав мені в перші дні "С дєтства нє любіл мову в школє" і коли до нього звертався українською, то тричі перепитував і аж коли перейшов на російську, то сказав "Ну вот і маладєц, а то как рєбьонок малий са сваєй мовай". А звертатися до цієї, вибачте за слово, "людини" треба часто. "Стукати" чи то пак жалітися на нього своєму начальнику, звісно, не збираюся, так само як і звільнятися з роботи"

А перейти на спілкування службовими записками? Повір, так він краще розумітиме, бо то є документ і "незрозуміти" його - собі дорожче.
llb
Новак
*

Зареєстрований: 3-10-2003
Нема на форумі

Настрій: примхливий

[*] написано 12-5-2004 у 15:29

А мені Київ подобається
і, на відміну, від Львова - молодь там розмовляє гарною українською мовою.
Приїжджали знайомі із східної України - не повірили що у нас так багато говорять російською молоді люди.

А Київ треба бачити у травні - це дійсно красиво !!
marco
Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 3-2-2003
Місто: Львів, центр
Нема на форумі

Настрій: стабільний

[*] написано 12-5-2004 у 16:21

Щось я не зрозумів попередній пост :-(
В Києві на відміну від Львова молодь розмовляє гарною українською? А у Львові поганою? Чи переважно російською?

З східної України - не повірили що так багато розмовляють російською? Це їм дивно? Це що плюс??? Цим варто захоплюватися?

Мені виглядає що це вірно цілком до навпаки. Тобто якщо слова "українською" і "російською" поміняти місцями у 2 і 3-му рядках :-)

Компанія "ВебМайстерня" - професійна розробка веб-сайтів та впровадження TYPO3 CMS.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача Цей користувач має MSN Messenger
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 12-5-2004 у 16:46

Думаю (мені лише так здається), що тут слід читати:

"на відміну, від Львова - молодь" якщо розмовляє українською, то "там розмовляє гарною українською мовою"

від себе - може й так.

"Приїжджали знайомі із східної України - не повірили що у нас", у Львові, " так багато говорять російською молоді люди".

Тут я цілком погоджуюсь.

Якщо неправильно сприйняв - то вибачайте :)
Юрій Марків
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 15-5-2004 у 18:16

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
А перейти на спілкування службовими записками? Повір, так він краще розумітиме, бо то є документ і "незрозуміти" його - собі дорожче.

Власне в мене вже є досвід спілкування службовими записками на цій роботі, хоч пройшло так мало часу з моменту влаштування на роботу. І не скажу що це було приємно - в результаті отримав "по голові" мій безпосередній начальник за непорядок в колективі. Розказувати детально наразі не готовий, бо все "в процесі", та передбачаю, що і з цим типом вийшло би так само. А що зробиш - під ноги себе дозволяти кидати ой як небажано, бо створивши прецендент, далі все повторюватиметься. ;)
Юрій Марків
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 15-5-2004 у 18:57

Про мову - в Києві імго набагато більше антиукраїнських шовіністів, ніж у Львові, причому київські значно впевненіші в собі. Та все ж це справді винятки. До української оточуючі ставляться звичайно як до екзотики (переважно) і зазвичай в громадському транспорті обертаються, якщо розмовляєш з кимось українською Ну так їм і треба :)
Юрій Марків
Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 27-6-2004 у 13:05

Серед молоді доволі часто чую слово "жирний", воно вживається у значенні "хороший", "офігенний" і т.п. :-) Приклади: "жирний фільм", "жирне пиво", "жирна новина" ;))) Мабуть це через нестачу жиру в організмі... :-О :))) Буду у Львові наступного разу - обов'язково захоплю до Києва дві-три банки смальцю в подарунок киянам... :)))
Лучишин Роман
Заблокований

Зареєстрований: 14-6-2004
Місто: Львів(Жидачів)
Нема на форумі

Настрій: просто чудовий

[*] написано 28-6-2004 у 12:18

Минулого року часто бував на сході: Дніпропетровськ, Запоріжжя, Харків, Євпаторія. А в столиці раз на місяць буваю. І прийшов до одного висновку вони не вмію, але хочуть, а у Львові навпаки.
Мається на увазі про відношення молодих людей до Української мови. Про "освободителєй" згадувати не хочу, це гнилий номер. Навіть у Євпаторії коли я говорив українською мені інколи відповідали Українською. Як казав мені мій колишній шеф, "спобував би ти сказати так в 1993-му році..."

Windows - криво зрозумілий UNIX
 Сторінки:  1  2  3

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 2506
Реклама: