Форум Рідного Міста

Білорусь

tysovska - 21-3-2006 у 15:05

Фото з білоруського Майдану

Ярема П. - 22-3-2006 у 15:23

Цікаву статтю прочитав. Певний резон в ній є http://pravda.com.ua/news/2006/3/22/40004.htm


Цитата:

Я в жодному разі не є прихильником Лукашенка. Але парадокс чинної ситуації полягає в тому, що Олександр Лукашенко виступає своєрідним гарантом незалежності та цілісності Білорусі. Російському президенту Путіну Лукашенко потрібен, щоб можна було казати Європі: дивіться, є значно гірші за мене - працює формула "Останній диктатор Європи"!

Тому Путін і дає Лукашенкові певні економічні преференції, без яких ринковий соціалізм останнього був би значно менш ефективним. А Лукашенко грає на розбіжностях між Росією і Європою, на наявності слабкої, але реальної опозиції, на недоформованості білоруської нації.

Грає, слід сказати, вміло. А чи є у білоруської опозиції достатнє розуміння реалій своєї країни і вміння до великої політичної гри? Щодо цього є великі сумніви.

А відтак – чи не передчасною і навіть небезпечною виглядає нинішня спроба скинення Лукашенка? Чи романтична білоруська опозиція вважає, що головне - це встріти у бійку, а там буде видно?

Користувач Олесь - 23-3-2006 у 10:44

А це подібна тактика, яка використовувалася на других виборах Кучми - він виступав такою собі противагою комуністам, тому навіть Галичина голосувала за нього, як за менше зло. Проблема в тому, що більше чи менше зло - все одно зло.

Сергій Бєляєв - 23-3-2006 у 13:01

Добро-зло - це поняття етичні, а не політичні.

З наведеної цитати згідний з одним - Лукашенко надзвичайно результативно грає на протиріччях.

Роман Ромашка - 23-3-2006 у 14:20

Незнаю чи співпадіння чи ні, але зі всіх моїх знайомих з Білорусії ( в тому і співробітників) всі чомусь дуже "люблять" Лукашенка.
Як пояснював мені один з моїх приятелів (білорусів) Лукашенка поголовно підтримують нижні верстви населення.
У нах немає такої різкої розбіжності у зп як нас (скажімо в райентрі середня за може бути 400 гр. а в Києві (якщо врахувати неофіційну) то напевно 400$ і не менше). При тому що ціни на житло в тому ж Мінську не надто дешевші ніж у Києві.

А більше не треба. Одні підтримують, іншим "підкажуть" кого підтримати, трохи мертві проголосують і на тому закінчиться.

Яндрух - 23-3-2006 у 16:23

Я свого часу трохи поїздив по Білорусі. Ну, й жив там (також трохи).
Білорусь, отже, представляє собою якесь, безперечно, державне, та, попри того, якесь дивовижне утворення з минулого - "совка" - і теперішнього - т.зв. "вкрапів ринкових відносин".

Не буду тут розпатякувати про те, що ще кількоро літ тому наші повально їздили туди за дешевим взуттям, лахами тощо - їхнього, власного, і причому - високоякісного вир-ва. Ну, на спільних підприємствах такі річи вироблялися - але якось то й толерував бацька - попри ніби-то закритість - форму таких відносин з іноземцями.

Але тим не менше, отак трохи посувавшись країною, можна було зауважити... спокійне, розмірене, не таке скажене, як у нас, життя-буття білорусів. В провінції ти в буквальному розумінні відчуваєш якусь таку ностальгію за старими часами: в районних центрах, невеличких містечках (які мені так подобаються загалом) все так і просякнуто тою „радянщиною”; села - звичайні, мабуть, як і в нас (ну, може, ті рублені ізби подекуди страшнувато виглядають...); в магазинах - ще й досі той самий асортимент, що й колись, але дефіциту, як такого, немає.

Окрема розмова - про столицю - Мінськ.
Надзвичайно різниться від Києва. (Звичайно, зі Львовом не можна порівнювати.) Немає такого скаженого транспортного руху. Немає суттєвої розбіжності між самим транспортним потоком. В нас можна зобачити все: від "запорів" зі стародавніми "жигульками" і аж до дорожезних суперкарів та всяких там "майбахів". У Мінську переважає звичайний іноземний секонд-генд. Тим не менше, в доволі великій кількості.
В магазинах можна зобачити ще той такий кефір у пляшках з фольгою замість корків. Доволі смачний. Поруч із кока-колою, просто на землі - „ностальгійний” березовий сік у ще тих таких старих трилітрових бутлях із „совковою” етикеткою.

Про вулиці. Радянські в усьому: за найменуваннями, вивісками, фасадами, тими такими прапорами, пам'ятниками вождів, але... з другого боку - чисті, прибрані, освітлені. Хоч і сірі такі... Недільним Мінськом за гарної днини часто можна вздріти на спацері цілі родини, що просто вибралися в місто прогулятися (люду на вулицях не так уже й багато, бо є метро): усміхнені, життєрадісні, йдуть як не в цирк, то до кіна. В численних сучасних кінотеатрах публіка, знов ж таки, різниться від нашої: переважає сімейний континґент, з дітьми - як колись, за "старих часів": чесне слово, я не міг то собі хоч якось пояснити, чому, сидячи в к-рі в Мінську, дивився на люд, що мене оточував, якимись іншими очими, ніж те, як було вже потім, коли сидів у нашому, приміром, кінопалаці?!? Либонь, люди таки відрізняються одне від одного...

І наостанок трохи „посиплю сіль на рану” нашим автомобілістам і мотоциклістам. Дорожнє покриття по всій Білорусі – не до порівняння з нашим. Не європейске суперове, та все ж... люди, можете собі уявити, воно там просто рівне (!) – виявляється, білорусам під силу робити... НОРМАЛЬНІ ДОРОГИ! Мотоциклісти, в котрих швидкісні спортбайки, напр., можуть не перейматися, яка в них дорога під колесами стелиться...

Ідилія, створена в окремо взятій країні...

tysovska - 23-3-2006 у 17:22

Я в Білорусі ніколи не була, але мене свого часу ошелешила така інформація: у 1997 році канадці купили склотарний завод (на якому я - з дворічною перервою - працюю вже ледь не десять років) у нас - і в Білорусі. Так от, на нашому заводі вже тоді були секційні склоформувальні машини (сучасна західна технологія), а в Білорусі на заводі ще й досі возили все кіньми й працювали старі роторні машини. (До речі, Лукашенко поставив канадцям забагато умов - і той завод так і загнувся). Після того у мене до Білорусі вкрай насторожене ставлення. Ще й досі жити в 19-му сторіччі - і не прагнути нічого змінити???
У нас є знайомий у Мінську, який у перший же день Помаранчевої революції подзвонив нам і питав, чи ми на Майдані, яка обстановка і т.д. Ми йому теж подзвонили 19-го ввечері. Нікого не було. Ми зраділи: люди вийшли на площу. Потім виявилося, що він і не збирався, хоча за Лукашенка не голосував і взагалі проти нього. Ось вам і пояснення. Лозунг "Моя хата скраю" - далеко не український.

Користувач Олесь - 24-3-2006 у 11:08

Я був в Білорусі. В принципі, воно десь так як Яндрух пише, тільки в мене то ностальгії не викликало. Радше страх. Дійсно радянські часи, ніби потрапив в заповідник. Типові радянські райцентри з пам'ятником Лєнінові навпроти будови райкому партії, ресторан, райвідділ міліції. Міліція, до речі, теж в кращих радянських традиціях - "інастранний автобус в ґорадє, што вам здєсь нада, прєд'явітє дакумєнти, сдєлалі із рєспублікі прахадной двор...". На кордоні перевірки, особливо чи ніхто нічого в Білорусі не купив і не вивозить. Прикордонники, як і міліціонери, нагадують радянські часи.

А добре дорожнє покриття і усміхнені родини думаю можна побачити і в Північній Кореї.

vovka - 24-3-2006 у 11:37

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Яндрух
Дорожнє покриття по всій Білорусі – не до порівняння з нашим. Не європейске суперове, та все ж... люди, можете собі уявити, воно там просто рівне (!) – виявляється, білорусам під силу робити... НОРМАЛЬНІ ДОРОГИ! Мотоциклісти, в котрих швидкісні спортбайки, напр., можуть не перейматися, яка в них дорога під колесами стелиться...

Незнаю наскільки це правда - але у нас виявляється ремонтникам платять подвійну ставку за ремонт дороги в дощ. Нонсенс.

Hanor Narasson - 24-3-2006 у 12:43

Цитата:
Оригінальне повідомлення від vovka
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Яндрух
Дорожнє покриття по всій Білорусі – не до порівняння з нашим. Не європейске суперове, та все ж... люди, можете собі уявити, воно там просто рівне (!) – виявляється, білорусам під силу робити... НОРМАЛЬНІ ДОРОГИ! Мотоциклісти, в котрих швидкісні спортбайки, напр., можуть не перейматися, яка в них дорога під колесами стелиться...

Незнаю наскільки це правда - але у нас виявляється ремонтникам платять подвійну ставку за ремонт дороги в дощ. Нонсенс.


Можливо, я трохи старший, ніж пересічний форум'янин, хоча склероз ще не так сильно в мене спрогресував.:lol:
В Білорусі я був багато разів в 80-тих і добре пам'ятаю наскільки там, навіть в глухих закутках, дороги були кращі, ніж на Львівщині. Тобто з дорогами ситуація не змінилася ні у них, ні у нас. ІМНО, це не залежить від політичного устрою і громадських свобод.:baddevil:

Василь Яворський - 24-3-2006 у 12:49

Офтоп про дороги: дороги кращі ніж на Львівщині, практично у всіх областях самої України...

Яндрух - 24-3-2006 у 15:26

Ну, ось, трохи надали поштовху новенькій темі – про дотепер незбагненну нашу сусідку...

Але, тим не менше, пані Тисовська, таки не в 19-ому ст. живе Білорусь, аж ніяк.

На сьогоднішній день республіка має свого власного, потужного національного виробника сучасних телевізорів, холодильників, тракторів, сільськогосподарської техніки, вантажних автомобілів, міських (довгих) автобусів; за італійськими технологіями працює майже вся косметична галузь (панії та панюсі, хто користується білоруськими кремами?.:-), взуттєва (я коли в мінському ґумі вперше (десь у кінці 90-их) зобачив асортимент їхнього взуття – чесно скажу, був подивований!: до кольору (в буквальному розумінні!), до вибору), трикотажна. Відмінно працює нафтопереробна галузь, нормально функціонують теплоенергетичні об’єкти на мазуті і газі (російському).

В 90-их роках білоруси „замутили” з італійцями, виробником мотоциклетних шоломів “AGV”, спільне підприємство, результатом якого постали бюджетні версії кількох типів мотошоломів (70-100у.о.) (щоправда, італійці таки підмочили собі цим репутацію, наслідком якого було те, що лише допіру фірма відбілила свій авторитет на ринку СНД - якість вир-ва була все-таки не та...)

Раз восени на околиці містечка N на півночі країни пізнього вечора було зауважено двох міліціянтів, що патрулювали безлюдну, головну алею парку. Причому, добре освітленого...

Перефразовуючи відому назву відомого амер. фільму „Земні дівчата легко доступні” (Earth girls are easy), до певної міри її можна достосувати й до білоруських дівчат (особливо тих, що з провінції)... ;-)) Просто побутує така думка... :saint:

Роман Ромашка - 24-3-2006 у 18:57

Якщо вірити вашим словам, то маємо золоту клітку чи як?

Станкевічас Сергій - 15-9-2006 у 18:27

Парадоксальна ситуація - така як в Білорусії командна економіка в принципі не може ефективно функціонувати, але....

.... ситуація в них краща, ніж в Україні. Ну що ж, молодці.

Тарас Капущак - 15-9-2006 у 19:10

А яка в Білорусі економіка? Там більше нагадує диктаторський режим, а він не допускає ніякого безпорядку. Були недавно наші в Білорусі, набирались досвіду (в бурінні нафтових свердловин). Прийняли їх як рідних, тут так ніхто не зустрічає. Всюди чистота, порядок. Механічну майстерню з офісом переплутали - все культурно, охайно... Техніка найсучасніша, світових зразків. Нема дурного поспіху, все роблять спокійно зважено. Але за безпорядок і т.п. - жорстке покарання. Люди ж в основній масі задоволені керівництвом держави і владу підтримують, бо влада не краде, не пускає на самотік і не заважає працювати...
Вернулись шоковані....

Станкевічас Сергій - 15-9-2006 у 19:43

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Капущак
Механічну майстерню з офісом переплутали - все культурно, охайно... Техніка найсучасніша, світових зразків. Нема дурного поспіху, все роблять спокійно зважено. Але за безпорядок і т.п. - жорстке покарання. Люди ж в основній масі задоволені керівництвом держави і владу підтримують, бо влада не краде, не пускає на самотік і не заважає працювати...
Вернулись шоковані....


Я так розумію, позитивно шоковані.

Тарас Гулка - 15-9-2006 у 20:22

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Станкевічас Сергій
Парадоксальна ситуація - така як в Білорусії командна економіка в принципі не може ефективно функціонувати, але....

.... ситуація в них краща, ніж в Україні. Ну що ж, молодці.


А з чого ви взяли, що там ситуація краща? Із офіційних джерел чи неофіційних.

В мене двоюрідна сестра втікла звідтам сюди кілька років тому. З її слів в Мінську та в інших великих містах дійсно Європа, але трохи далі - у невеликих містечках, селах - біда чорна.

І ще одне. Зарплати там дійно непогані і нема такої розбіжності, як вже згадували нижче, але роботу знайти вкрай важко. Зрештою сестра втікла сюди, бо там ні вона (професійний бухгалтер) ні чоловік (бувший військовий) не змогли знайти роботи. А тут запросто.

Тарас Капущак - 16-9-2006 у 21:06

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Станкевічас Сергій
Я так розумію, позитивно шоковані.


шок був від того, що наш рівень життя і культури виробництва десь далеко-далеко позаду від їхнього...
та навіть відношення до них вразило: дуже тепло й привітно їх зустріли!

Рост - 17-9-2006 у 12:13

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Капущак
шок був від того, що наш рівень життя і культури виробництва десь далеко-далеко позаду від їхнього...

Тоді хочу запитати - на основі чого робляться такі висновки? Прошу навести конкретні факти відставання України щодо рівню життя і культури виробництва. З цифрами.
Я не хочу співати древню комуністичну легенду "А у нас найкраще", але хотілося б таки розібратися, а то виходить надто вже голослівно.
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Капущакта навіть відношення до них вразило: дуже тепло й привітно їх зустріли!

Нуу... Якось так ніби і на нашу привітність і гостинність не дуже скаржаться. Я так розумію, що здалека краще видно, а те, що під ногами помітити важче.
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Яндрух
На сьогоднішній день республіка має свого власного, потужного національного виробника сучасних телевізорів, холодильників, тракторів, сільськогосподарської техніки, вантажних автомобілів, міських (довгих) автобусів; за італійськими технологіями працює майже вся косметична галузь (панії та панюсі, хто користується білоруськими кремами?.:-), взуттєва (я коли в мінському ґумі вперше (десь у кінці 90-их) зобачив асортимент їхнього взуття – чесно скажу, був подивований!: до кольору (в буквальному розумінні!), до вибору), трикотажна. Відмінно працює нафтопереробна галузь, нормально функціонують теплоенергетичні об’єкти на мазуті і газі (російському).

В 90-их роках білоруси „замутили” з італійцями, виробником мотоциклетних шоломів “AGV”, спільне підприємство, результатом якого постали бюджетні версії кількох типів мотошоломів (70-100у.о.) (щоправда, італійці таки підмочили собі цим репутацію, наслідком якого було те, що лише допіру фірма відбілила свій авторитет на ринку СНД - якість вир-ва була все-таки не та...)

Ну якось так ніби і в Україні робляться свої телевізори, холодильники, трактори і сільськогосподарська техніка, чудові грузовики, автобуси і тролейбуси, мешти шиє майже що не кожен другий :) , одяг теж. Нафтопереробна галузь функціонує - дай дорогу, нові заводи будуються, старі переоснащуються, електроенергію ми не лише для себе, але і на експорт робимо, взяти для прикладу хоча б ту ж Бурштинську ТЕЦ.
Так що я не розумію такого телячого захвату від промисловості Білорусі. Мене більше цікавить інше - людина в Білорусі може спокійно, незалежно від своїх поглядів і переконань, почати власну справу, щоб мати можливість забезпечити свою сім`ю? Чи всі повинні працювати на сім`ю бацька і наближених, як це завжди є при комуністичних і інших режимах?

ПС. Стосовно білоруських доріг - це спадок совіцького союзу. В 80-х роках я теж багато поїздив по Білорусі, дороги були тоді дійсно європейські суперові, їхалося 140, а враження було, що 60. І якщо вони зараз уже не європейські, то просто зносилися за той час.

Городецький - 18-9-2006 у 10:53

Згоден з Ростом, вихваляти потрібно порівнюючи. І не куплятися на лубкові розписи офіційної пропаганди або містечково-патріотичні казки. І навіть оповідання подорожніх - не істина, а суто суб'єктивні враження. Потрапив сюди позаминулої зими один американець, і як від'їджав поділився зі мною враженнями: середня платня - $500, середня тепература січня +6, всі (майже) розуміють англійську, пиво в барах дешеве й смачне. Спробуйте йому заперечити!

Пане Яндрух, звісно Білорусь не в 19-му столітті живе, ніхто такого і не казав, але наведені Вами факти ні спростовують ні стверджують навіть таку тезу. Не знайшов наразі посилання на статтю, де велося про життя на рівні пізнього середньовіччя працівників заводу з виробництва комп'ютерних чіпів пам'яти в Малайзії, але так є. Чомусь не вважаю, що виробництво шоломів для народу в 8 разів малочисльнішого за наш, це теж досягнення, але цей факт говорить, хіба що, про ризикованих італійців, які плюнули на декларовану ізоляцію Бєларусі і вклали гроші.

На мій погляд, оговорення життя в Бєларусі тут, на українському сайті і українцями, не має ніякого сенсу без присутності самих бєларусів, а отже, це ще й неетично.

Andreas - 18-9-2006 у 11:49

Цитата:
Городецький
На мій погляд, оговорення життя в Бєларусі тут, на українському сайті і українцями, не має ніякого сенсу без присутності самих бєларусів, а отже, це ще й неетично.


Чого то? Ми запросто обговорюємо життя в Європах-Америках, Росію в кожному другому топіку згадуємо, а от про Білорусь не можна?
Згоден, що щось порівнювати можна лише на основі фактів.
А факти такі.
В Білорусі досі існує "чорний ринок" валюти, який давно "поховано" як в Україні так і в Росії.

Ціни на всю продукцію диктуються державою.

Ввіз в Білорусь комп'ютерів, оргтехніки, відео-аудиопристроїв навіть для особистих потреб оподатковується.

Ціни на енергоносії, що купуються в Росії, встановлені штучно (внутрішні російські ціни).

А все це свідчення "хворої" економіки.

А щодо "порядку-безпорядку", то дозволю собі нагадати, що найкращий порядок - на цвинтарі. Всі в рядочок лежать, ніхто не виступає...

Сергій Бєляєв - 18-9-2006 у 12:53

Погоджуюсь з Ростом щодо того, що обговорювати це питання треба з цифрами в руках.

З того, що мені доводилось бачити: Білорусь за показниками с/г виробництва в цілому вийшла на рівень 90-го року. Якщо час буде, спробую пошукати міжнародну статистику з різних галузей з посиланням на джерела.

Щодо інвестицій, то італійці не дуже ризикували, бо ще до них в білоруську економіку активно інвестували німці. Я би сказав, що ризику тут для іноземних інвесторів небагато. Політична система на обсяг залучених інвестицій або кредитних ресурсів принципово не впливає (СРСР залучав інвестиції та брав кредити у 60-80 роки дуже активно, причому горбачовські "продовольчо-споживчі" кредити я до уваги не беру). Практично, інвестору треба отримати гарантії лише однієї людина - О. Лукашенка. А те, що за, існуючої в Білорусі системи, принципово неможливі такі явища як, наприклад, рейдерство, так це робить інвестиційний клімат ще привабливішим.

Позитивним фактором тут є ще й спрощений митний режим з Росією та ще здається з Казахстаном, ... (не пригадую). Очевидно, що інвестиційні проекти насамперед розраховані на виробництво товарів для зовнішніх ринків (та сама Росія тощо). Отже, для певної категорії інвесторів - це плацдарм для захоплення ринків країн, що утворилися на теренах колишнього СРСР. Навіть, якщо подивитись на наш споживчий ринок, то знайдете чимало білоруських товарів. Причому ця продукція користується попитом (якби не користувалася, "човники" її не везли б, вони до потреб ринку дуже чутливі).

Щодо власного бізнесу, то з розповідей людей, які там були, працювали або мають родичів, можу сказати, що приватної роздрібної торгівлі практично не існує. Заробити на кіосках, ятках тощо не вдасться. Про виробничу сферу важко сказати, немаю інформації.

Є ще одна таємниця білоруського "економічного дива". Донедавна (може воно так і залишиться) за рівнем цін на енергоносії Білорусь було прирівнено до одного з російських регіонів (у РФ при визначенні цих цін існує поділ на групи областей залежно від плеча доставки, кліматичних умов тощо), тобто постачання здійснювалось за внутрішньоросійськими цінами. А це не лише дешевий газ, але й дешева нафта для НПЗ. Нафтопродукти ж з цих НПЗ переважно експортуються до країн ЄС, звісно ж за властивими для цих країн цінами. Справа, очевидно, значно прибутковіша за торгівлю зброєю та наркотиками :lol:.

Тарас Капущак - 18-9-2006 у 13:35

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Рост
Тоді хочу запитати - на основі чого робляться такі висновки? Прошу навести конкретні факти відставання України щодо рівню життя і культури виробництва. З цифрами.
Я не хочу співати древню комуністичну легенду "А у нас найкраще", але хотілося б таки розібратися, а то виходить надто вже голослівно.


Щоб оцінити факти, треба мабуть трохи бути в курсі тої галузі з якої будуть приклади. Бо інакше мені треба приводити цифри і наші, і їхні і давати ше купу пояснень, бо на все це можна буде запросто сказати, що то є порівняння нашої фірми з конкретним їхнім підрозділом, бо десь тут на Україні в іншій фірмі є зовсім інші умови і т.д., і т.п.
Для прикладу можу сказати, що вони працюють, на відміну від нас, на американському обладнанні, котре коштує в кілька раз дорожче і не зношують його до ручки, на грані аварії, а міняють коли це варто робити, щоб не мати лишніх проблем... Умови життя на промислі суттєво відрізняються від наших, що засвідчили ті хто побував і там і там...

А про культуру виробництва взагалі не знаю які цифри приводити: як чисельно порівняти свинюшник в наших цехах, майстернях з чистотою і порядком в білоруських, чи німецьких?


Цитата:
Оригінальне повідомлення від Рост
Нуу... Якось так ніби і на нашу привітність і гостинність не дуже скаржаться. Я так розумію, що здалека краще видно, а те, що під ногами помітити важче.


Ну привели конкретний приклад, що у нас до начальника такого ж рівня треба пару годин чекати, щоб потрапити на прийом, а там прийняли по-дружньому. Це звичайно не показник. Показником стало інше: наші приїхали переймати досвід і ніхто від них нічого не приховував, а навпаки все детально розповіли, показали на практиці, відповіли на всі питаня, тратили на них свій час і т.д. фактично за просте "дякую". Не буду стверджувати, що в нас би не найшлись люди, котрі би згодились просто так передати невідомо кому свій досвід, але, в любому випадку, це я називаю привітністю і гостинністю незалежно від того, чи є такі люди в нас.

Городецький - 18-9-2006 у 15:18

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Andreas
Цитата:
Городецький
На мій погляд, оговорення життя в Бєларусі тут, на українському сайті і українцями, не має ніякого сенсу без присутності самих бєларусів, а отже, це ще й неетично.


Чого то? Ми запросто обговорюємо життя в Європах-Америках, Росію в кожному другому топіку згадуємо, а от про Білорусь не можна...

Я певен, що якщо Ви спираєтеся на певні факти, а не на подейкування чиєсь, то й можете робити якісь висновки. Але так, загально, наші роздуми щодо Бєларусі нагадують висновки трьох сліпців про слона.

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Капущак

... Умови життя на промислі суттєво відрізняються від наших, що засвідчили ті хто побував і там і там ... А про культуру виробництва взагалі не знаю які цифри приводити: як чисельно порівняти свинюшник в наших цехах, майстернях з чистотою і порядком в білоруських, чи німецьких? ....

Ага, і температура січня там +6 (див. мій попередній пост)?
Уявлення таке, пане Капущак, начебто Ви бачили все бєларуське обладнання і всі бєларуські майстерні. Чи не так? Якщо так, то я Вас вітаю і щиро радий за Бєларусь, якщо ні - то як Ви можете робити такі висновки? :mad:

Andreas - 18-9-2006 у 15:45

Цитата:
Городецький
Я певен, що якщо Ви спираєтеся на певні факти, а не на подейкування чиєсь, то й можете робити якісь висновки. Але так, загально, наші роздуми щодо Бєларусі нагадують висновки трьох сліпців про слона.


Я спираюся на свідчення людей (а не на подейкування чиєсь), що живуть у Білорусі, або колись жили там, а тепер їздять туди в гості до родичів. Крім того свого часу багато спілкувався з білоруськими заробітчанами в Москві, маю друзів серед них.

Ну і ще один факт. В Німеччині є досить молодих людей (переважно дівчат) з б.СРСР, що вчать німецьку мову за програмою о-пер, тобто перебуваючи в німецькій сім'ї на правах старшої дитини - сидять з молодшими, виконують легку домашню роботу. Одержують ті дівчата 206 євро на місяць - кішенькові гроші (харчування і житло само собою безплатні). Так от, з всіх бувших "братніх республік" тільки Білорусь додумалася вважати ті копійки доходом і обкласти їх податком.

Тарас Капущак - 18-9-2006 у 21:15

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Городецький
Ага, і температура січня там +6 (див. мій попередній пост)?
Уявлення таке, пане Капущак, начебто Ви бачили все бєларуське обладнання і всі бєларуські майстерні. Чи не так? Якщо так, то я Вас вітаю і щиро радий за Бєларусь, якщо ні - то як Ви можете робити такі висновки? :mad:


Ну так, звичайно, а в тоді Сибіру нелюдські умови, бо там -50? Так от зовсім ні, в Сибіру умови теж бувають кращі ніж у нас. А малось наувазі, що, наприклад, у вагончику живе, як прийнято у білих людей, по 4 чоловіка, а не 8-10, що неможливо ні відпочивати, ні працювати; що нема потреби працювати технікою в аварійному стані, щоб мати з котракту хоч якийсь прибуток, який би дозволив розвиватися і компенсовувати непередбачені витрати; що виконавці робіт слухають настанови спеціаліста-інженера, а не роблять своє, бо вони, мовляв, самі вже мають великий досвід; що в їдальні на промислі можна нормально харчуватись, а не заробляти виразку...
А побачити базу їхнього управління і кілька промислів означає дістати уявлення про третю-четверту частину всієї галузі якщо не більше. Я міг би приводити більше прикладів, але набивати все це на клавіатурі не вельми цікаво, а я не дуже певен, що це має смисл. Скажу лиш, що наші люди добре знають умови роботи і на Україні, і в певних регіонах Росії і мають досить підстав робити висновки. А я передаю саме їхні враження.

А взагалі, я не зовсім зрозумів, що так схвилювало шанованого дописувача. Я не давав оцінку Білорусі як державі. Я лиш розповів про враження людей, які там побували і спілкувались з білорусами. Мені особисто далеко не все в них подобається. Найперше мені не подобається, що вони повернулись до радянського прапора замість свого історичного, що їхній президент говорить перед парламентом чужою мовою, його висловлювання про "отморозков"... Можна продовжувати. Я чув людей, котрі не можуть вільно там жити. Але, наскільки я знаю, більшість все-таки офіційну владу підтримує. І це факт. І про нього я й написав. А якщо когось цей факт злить, то це не моя вина.

Тарас Гулка - 18-9-2006 у 21:45

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Капущак
А малось наувазі, що, наприклад, у вагончику живе, як прийнято у білих людей, по 4 чоловіка, а не 8-10, що неможливо ні відпочивати, ні працювати; що нема потреби працювати технікою в аварійному стані, щоб мати з котракту хоч якийсь прибуток, який би дозволив розвиватися і компенсовувати непередбачені витрати; що виконавці робіт слухають настанови спеціаліста-інженера, а не роблять своє, бо вони, мовляв, самі вже мають великий досвід; що в їдальні на промислі можна нормально харчуватись, а не заробляти виразку...


Ну і в нас є такі підприємства. Весною я був на одному заводі, недалеко від Львова. Завод другий за об'ємом виготовлення ДСП в Україні. Тобто махіна достатньо здорова. В цехах німецьке обладнання, конвеєри керуються і контролюються сенсорними екранами, а не традиційними кнопочками і автоматами, всюди чистота і порядок. В їдальні можна поїсти за декілька грн., а якість як хороших львівських ресторанах і т.д.
Повсюди стоять телефони з ІР телефонією і будь-який інжинер при потребі може для консультацій зв'язатися із спецом із будь-якого подібного заводу світу (всього їх 48).
Зарплати на рівні Європи.

Тобто і в нас не все так погано :)

Тарас Капущак - 18-9-2006 у 22:10

Ну власне я лиш радий, що в нас таке попадається :) Але боюсь, що це радше виняток, ніж правило...

Andreas - 19-9-2006 у 08:35

Цитата:
Тарас Гулка

Зарплати на рівні Європи.



15-25 євро за годину?

tysovska - 19-9-2006 у 11:38

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Andreas
Цитата:
Тарас Гулка

Зарплати на рівні Європи.



15-25 євро за годину?

Європа буває різною. У Польші на спорідненому з нашим підприємством заводі перекладач отримує 500 євро на місяць. Наскільки європейською є така зарплата?

Andreas - 19-9-2006 у 11:48

Ну і написали б "...на рівні Польщі". А то лякаєте людей...

Городецький - 20-9-2006 у 12:21

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Капущак
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Городецький
Ага, і температура січня там +6 (див. мій попередній пост)?
Уявлення таке, пане Капущак, начебто Ви бачили все бєларуське обладнання і всі бєларуські майстерні. Чи не так? Якщо так, то я Вас вітаю і щиро радий за Бєларусь, якщо ні - то як Ви можете робити такі висновки? :mad:


Ну так, звичайно, а в тоді Сибіру нелюдські умови, бо там -50? Так от зовсім ні, в Сибіру умови теж бувають кращі ніж у нас. А малось наувазі, що, наприклад, у вагончику живе, як прийнято у білих людей, по 4 чоловіка, а не 8-10....

Оскільки Ви або таки не читали мого першого поста в цій гілці, або не розумієте алегорій, я Вам поясню простіше.

Знечів'я, завітав до Дніпра американець, потрапив до такого кола, де середній статок $500 на місяць, майже всі володіють англійською, та ще й січень того року був теплий. І повіз звідси відповідні враження. Але його враження ніяк не стосувалися середньго статку дніпропетровців, їхнього володіння мовами і кліматичних показників!!! Так само й Ви (або не Ви, а ваші колеги) на прикладі одного білоруського підприємства робите казку про рай земний. До того ж, звідси видно, що ази такої науки як "статистика" Вам зовсім невідомі.

Вам не щастило бачити нормальні підприємства в Україні? Мені щиро Вас жаль! Не знаю ще де, але можу Вас запросити завітати, скажімо, до цехів "Агросоюзу" (видко з вікон мого дому). Не можу порівняти з німецькими, не бачив, але поряд з совком - небо й земля. До речі, неміські люди, що працюють в Агросоюзі, живуть у гуртожитках по 2, і досить цивільних гуртожитках, а не, вибачте, у вагончиках ...

Сергій Бєляєв - 23-10-2006 у 09:20

Я свого часу обіцяв навести статистику по Білорусії. Думаю, остання серпнева доповідь МВФ містить достатньо повну, актуальну та значною мірою об'єктивну інформацію:

IMF Executive Board Concludes 2006 Article IV Consultation with the Republic of Belarus
Public Information Notice (PIN) No. 06/101
August 25, 2006
http://www.imf.org/external/np/sec/pn/2006/pn06101.htm

Доклад персонала МВФ по консультациям 2006 года
в соответствии со Статьей IV
http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2006/cr06314.pdf
http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2006/rus/cr06314r.pdf (варіант російською)

Отдельные вопросы
http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2006/cr06315.pdf
http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2006/rus/cr06315r.pdf (варіант російською)

Статистическое приложение
http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2006/cr06316.pdf
http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2006/rus/cr06316r.pdf (варіант російською)

Ще додаю посилання на виступ О. Лукашенка щодо білорусько-російських взаємовідносин:
http://www.glazev.ru/press/1966/

Іван Лихобор - 24-10-2006 у 12:21

Ось на from-ua.com є цікава стаття.

Олексій Мачехін - 24-10-2006 у 13:35

По Україні де взяти таку статистику?

Сергій Бєляєв - 24-10-2006 у 17:21

На тому ж сайті. Вони такі доповіді готують по всіх країнах, з якими співпрацюють.
Посилання на перелік документів щодо України:
http://www.imf.org/external/country/UKR/index.htm

Іван Лихобор - 24-10-2006 у 18:30

А ось цікава стаття в ж. "Ї" про Україну.

Станкевічас Сергій - 17-11-2006 у 17:15

Україна посідає 12 місце у світі за кількістю користувачів інтернету, число яких склало 4,5 мільйонів осіб на початок 2006 року
Такі дані приведені в розповсюдженій "Доповіді про інформаційну економіку", складеній Конференцією ООН з торгівлі і розвитку, повідомляє ІТАР-ТАРС.
У Росії число користувачів "всесвітньої павутини" на кінець 2005 року складало 21,8 млн. осіб, збільшившись за рік на 17,8%. За цим показником Росія знаходиться на 11-му місці у світі. Слідом за нею йдуть Україна (4,5 млн.) і Білорусія (3,39 млн.).

По інтернету на душу населення білоруси нас залишили далекоооо по задуууу....

Тарас Капущак - 18-11-2006 у 17:03

Чув колись по радіо, що як оцінювати за такими показниками як на душу населення, якість з'єднання (тобто швидкість і т.д.), і т.п., то Україна в інтернетизації відстає від ряду африканських країн. Тобто в опануванні інформаційного простору ми десь далеко позаду. От вам і сучасний рівень знань, високі технології......

Сергій Бєляєв - 19-11-2006 у 15:02

Якщо вже тема Білорусі знов реанімувалася, то наведу цікаву інформацію, що почув в одній з вечірніх програм телеканалу НТВ, здається ефір був 17 листопада.

Йшлося про загибель колишнього 1-го секретаря ЦК КП Білорусії Машерова. Зокрема пролунало таке: до КДБ СРСР з усіх куточків країни надходила інформація про прояви корупції, у багатьох республіках рослідувалися справи про масштабне хабарництво тощо. Не було сигналів тільки з Білорусії. У них цієї проблеми не існувало.

Станкевічас Сергій - 1-8-2008 у 13:04

На днях показували по 5-тому каналу авторську передачу Ігора Слісаренка про Білорусію.
Якщо вірити Слісаренку, рівень життя в нашій сусідній державі СУТТЄВО і в кращий бік відрізняється від українського.
Також в передачі йшлося про безкоштовне житло, дешеві товари, працюючі заводи і т.п.

Цікаво, скільки тут правди?

Юрій Сєров - 1-8-2008 у 19:29

Чув дуже позитивні відгуки від знайомих, які там були, мають родичів.
Свого часу Лукашенко не дав "приватизувати" усю промисловість, так як це зробили у нас і досі роблять. Тепер то все працює на державу.
Тому думаю, що правди в тому багато.

сумна - 1-8-2008 у 23:34

А ось тут цілком протилежна думка:

http://allminsk.biz/content/view/1912/116/

Це посилання я взяла з перекладацького сайту, де жваво дебатувалася тема, в якій країні перекладачам живеться краще.
Розумію, що це думка не "трудового народу", а, так би мовити, буржуа. Але тим не менше...
Наприклад, вартість інтернету надзвичайно висока.
Цитата: "По оценкам американского исследовательского центра Information Technology And Innovation Foundation, стоимость «безлимитки» на скорости 1 Мбит/с составляет в Беларуси в среднем 985 долл. в месяц. Монополист оправдывает баснословные цены на Интернет убыточностью социальных услуг: сельской телефонией и низкой — примерно 1 долл. в месяц — абонентской платой за пользование телефоном."
Взято звідси:
http://pda.cio-world.ru/?action=article&id=355741

Юрій Сєров - 2-8-2008 у 00:38

Не думаю, що мої знайомі оцінювали рівень життя по ціні інтернету :lol:
Наскільки я розумію, Лукашенко будує щось на зразок Китаю, де він заміняє собою всю партію.
Власне "трудовий народ" його любить.

сумна - 2-8-2008 у 18:45

Не сперечаюся. :-) Та все ж за дешеву ковбасу доводиться дорого платити. Не хочеться скочуватися у політику, але вона все одно наздоганяє.

Андрій Пелещишин - 4-1-2012 у 18:13

http://life.pravda.com.ua/society/2012/01/4/92216/
У Білорусі фактично забороняють інтернет, якщо журналісти нічого не наплутали
Цитата:
З набуттям чинності "Змін до кодексу про адміністративні і процесуальні порушення" 6 січня цього року, громадяни не зможуть відвідувати іноземні сайти, сервери яких розташовані за межами національних кордонів. За порушення закону передбачено штрафи до 96 євро.

Новий закон торкнеться не лише приватних осіб, відзначається в матеріалі. Підприємствам, що діють на території Білорусі, можна буде користуватися тільки національними доменами, всі транзакції будуть проводитися через місцеві інтернет-ресурси, а інформація про них буде доступна як податковим органам, так і службам безпеки.

Згідно з новим законом держава також отримає тотальний контроль за мережами Wi-Fi. Тепер власники місцевих кафе та інших закладів будуть нести безпосередню відповідальність за дії клієнтів.

Andreas - 4-1-2012 у 19:00

Ну, то сильно сказано. По перше, приватного доступу в інет то, ніби, не торкнеться


Цитата:

Субъектам хозяйствования, осуществляющим деятельность по реализации товаров, выполнению работ, оказанию услуг на территории Республики Беларусь с использованием информационных сетей, систем и ресурсов, имеющих подключение к сети Интернет, следует обратить внимание: если эти сети, системы или ресурсы не размещены на территории Беларуси и (или) не зарегистрированы в установленном порядке, к субъектам может быть применено административное взыскание в виде штрафа от 10 до 30 базовых величин.
Административное взыскание в виде штрафа (в размере от 5 до 15 базовых величин) может налагаться на должностных лиц пунктов коллективного пользования интернет-услугами (компьютерные клубы, интернет-кафе, домашние сети и иные места, в которых обеспечивается коллективный доступ пользователей интернет-услуг к сети Интернет) при нарушении законодательных актов об идентификации абонентских устройств и пользователей, по учету и хранению сведений о них, а также об оказанных интернет-услугах.


По друге, я просто не уявляю собі, як то технічно можна зробити, яка кількість наглядачів для того знадобиться, скільки і якого комп*ютерного устаткування треба буде закупити (за кордоном, звісно, а чи продадуть - ще питання) для спостереження... Ну і так далі.
Вже простіше просто обрубати Інет, як у Півн. Кореї - нема, і всьо.

Andreas - 4-1-2012 у 19:03

А, джерело забув. Ось, з перших рук...
http://pravo.by/main.aspx?guid=71393