Форум Рідного Міста

Жду запитань

Михайло Iгоревич - 6-7-2006 у 09:42

Здравствуйте. Перепрошую за мою українську мову, можу іноді помилятися, бо мовної правтики у нас у Харкові не дуже много. Чому я тут? Я хочу дати вам можливість ввічливо та спокійно поспілкуватись з тим, кто у 2004 році голосував за Януковича. Я жива людина, не агітатор зі штабу, просто хочу домовитись з вами, доказати що мі не усі бандити, що люди, маючі вищу освіту, працюючі у різних галузях, від авіації до містетства теж можуть бути гарними громадянами, розмовляючи не на державної мові та голосуя не за Ющенко. ;)

Пару слов про себе. 28 років. Программіст. Харків'янин у п'ятому поколінні . Обізнаний на історії Харкова.

Василь Яворський - 6-7-2006 у 09:46

І Вам день добрий! А з чого Ви взяли, що всіх, хто голосував за проффесора ми вважаємо бандитами і т.д. ? :lol:

Demyan - 6-7-2006 у 10:09

Думаю це все навязують нам, ми нікого не обзиваємо бандитами і нас ніхто бандерівцями.

Михайло Iгоревич - 6-7-2006 у 10:33

ну про бандитiв, я часто зустрічав таку думку на багатьох форумах :) Думку про бандерівців теж. нажаль. Цього мало. Ось тут є така дуже образлива думка про харків'ян та Харків http://www.ji.lviv.ua/n23texts/kryvenko.htm
це думка львов'янки, та гадаю не усі ви такі. Інтересно, хто з присутніх розділяє її думку?

Також думаю цікаво буде посперечатись про мову. Багато українців помилково вважають, что Харків "замоскаленний" комуняками. Проте можу довести, що у Харкові на російскої розмовлялі ще задовго до революції ;)
Взагалі мені дуже б хотілося помиритися та навести "мостки порозуміння" між ВУ та ЗУ. Я люблю Україну, але вона, нажаль, не дуже любить мене :):)

Яндрух - 6-7-2006 у 10:55

Привіт, харків'яни!
Ну, от маєте першого "західняка" (україномовного українця, що, як і багатьох таких, вільно розуміє і говорить російською), хто голосував тут, на Галичині, саме за Януковича і відкрито про це сповістив усьому світові. І лишився при тім живий.
Але шось не зрозуміло...
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Михайла Iгоревича
Жду запитань. [...] Я хочу дати вам можливість ввічливо та спокійно поспілкуватись з тим, кто у 2004 році голосував за Януковича. [...] просто хочу домовитись з вами, доказати що мі не усі бандити, що люди, маючі вищу освіту, працюючі у різних галузях, від авіації до містетства теж можуть бути гарними громадянами, розмовляючи не на державної мові та голосуя не за Ющенко.

Таке вражіння постало, що Ви, мабуть, думаєте, що ми - я маю на увазі тих, насамперед, хто голосував за Ющенка - тільки чекаємо, щоб накинутись на інакодумців. Але ж ми... такі самі, як і ви! Хто має вищу освіту, хто - ні; працюємо в різних галузях: від простого роботяги до мистця та інтелектуала, і ми теж себе вважаємо громадянами України - навіть ті, хто на дух не переносить "тих запроданців з-за Збруча". ;)

Ми справді трохи різні, різні в нас менталітети (надто довго просто ми були розділені одне від одного) - але всіх нас об'єднує наша спільна держава, громадянами якої ми є.
Надалі нам разом жити в нашому спільному домі.

p.s. Вас як правильно називати: "Ігоревич чи "ігорЕвич"? :sing:

Василь Яворський - 6-7-2006 у 11:31

Особисто для мене є честю коли мене називають бандерівцем :). "Бандерівець" (коли вживається з метою образи) - штамп втовкмачений комунпропагандою і не більше. Щодо бандитів, то гадаю, таки частіше цей штамп вживають по відношенню не до пересічних харківян/донетчан/луганчан, а до конкретних осіб...
Щодо Харкова: бував доволі часто, по роботі. Не скажу, що в захваті від цього міста. Хоча не можу сказати, що не зустрічав там прекрасних людей, з деким втратив звязок і про це дуже шкодую. Але... Загальне враження про харківян і настрої у місті у мене особисто склалися такі: більшості глибоко начхати на якій мові ти розмовляєш, за кого голосуєш, кого підтримуєш, харківяни в переважній більшості космополіти але легко стають під знамена тих, хто їм ближчий географічно, навіть, якщо загалом його погляди поділяються слабо. Ще одна менш чисельна але все одно значна кількість харківян - українофоби. Їм вороже все, що має корінь "укр", мова, релігія, звичаї і т.д. Як правило вони здатні на прояв не просто зневаги почувши на вулицях звернення українською, а відвертої агресії (власний досвід, причому не одноразовий). Найприкріше, що до цих людей дуже швидко примикає ота космополітична більшість. Ну і нарешті мізер харківян котрі люблять українську (часто взагалі не вміючи українською розмовляти), котрі вважають українство визначальним у своїй свідомості. Але на їх сторону рідко примикають космополітичні співвітчизники, оскільки українофобів є значно більше за українофілів. Повторюю - це виключно мої враженя котрі сформувалися після близько 20 поїздок до Харкова. Буду дуже радий, якщо мене переконають в протележному.
Про мову навіть сперечатися особливо не хочеться. Оскільки мова приватного спілкування - справа людей котрі спілкуються, а не сторонніх спостерігачів. Щодо мови державної (навіть на регіональному рівні) то тут вже перепрошую, але навіть місця для суперечок нема - держава в нас УНІТАРНА, і назва їй УКРАЇНА, а значить і мова може бути виключно ОДНА державна і знову ж таки УКРАЇНСЬКА. І тут не справа у подобається/не подобається, тут справа у простій логіці і здоровому глузді. Не буду стверджувати, саме КОМУНІСТИ "замоскалили" Харків, перед ними було ще багато-багато років панування тієї ж нації на тій землі, тому російська і була в Харкові до комуністів. Але ж і у Львові мова українська була не весь час... історія у нашої нації не надто весела...
А миритися :) справа добра, особливо, якщо ніхто і не сварився :). Харків - така сама Україна, як Львів, Тернопіль, чи Станіслав. Я більш ніж впевнений, що висловлюю загальну думку. Але не забувайте, що в сім"ї завжди є виродок, є люди банально із не зовсім здоровою психікою, котрі таки поділяють Україну на західняків і східняків, вважаючи їх двома ворожими таборами. Я не кажу, що ми є однакові, бо ми є далеко не однакові, але я особисто не бачу приводів до взаємних образ.

Тепер вже конкретні запитання, нарзі по одній темі, а далі вже побачимо:
1. Чому на сході України (зокрема в Харкові) є супротив до визнання УПА воюючою стороною в ході ІІ світової війни?
2. Чому на сході України відчувається яра ненависть до УПА, де УПА НІКОЛИ не було, де УПА не проводило ЖОДНОЇ військової операції?

Михайло Iгоревич - 6-7-2006 у 11:34

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Яндрух
Привіт, харків'яни!
...
Таке вражіння постало, що Ви, мабуть, думаєте, що ми - я маю на увазі тих, насамперед, хто голосував за Ющенка - тільки чекаємо, щоб накинутись на інакодумців.

ну, харківя'ни і досі ломають списи о ці питання... проїхали :):)

Цитата:

Ми справді трохи різні, різні в нас менталітети (надто довго просто ми були розділені одне від одного) - але всіх нас об'єднує наша спільна держава, громадянами якої ми є.
Надалі нам разом жити в нашому спільному домі.

Так. Держава об'єднує, але деякі кроки влади, мабуть роз'єднують... Що, наприклад ви думаєте про надання росіїской мові статусу другої державної ? Зараз у нас тут робиться дуже незрозуміла річ :):)
У нас зробили регіональну мову, але майже усі МІСЦЕВІ новини за останні півроку зробили українською. Ситуація дуже кумедна, якщо не булаб такою образливою - є російськомовне місто, а новини їдуть російською. Я немаю нічого проти якщо центральні канали будут на державной, їх дивляться в усій країні - згоден. Але навіщо робити таке непотребство, яке робиться у нас, я, російськомовний громадянин йду давати в газету об'яву, наприклад "продам велосипед", та ПОВИНЕН давати її українською, хоча читати її буде саме російськомовний покупець? Ну, мій приклад, на обох мовах пишеться однаково, але ж є інші приклади. Я не к тому, що мені важко, я не відчуваю різниці. Але такі дії народжують протидію, та неповагу до держави та нелюбов до усього українського. Насильницький переклад 70% фільмів на українську мову, реклама, книжки... Образливо те, що Україна замість того щоб ДОТУВАТИ віпуск україномовних книжок, забороняють ввозити росіїські... це сумно... я б дуже хотів щоб були наші фільми, наші книжки... Українські. На українськой мові, але окрім клоуна Поплавського мало хто є... Ось за Руслану я вболівав... Но таких мало. Пом'ятаєте, что у СРСР українських книжок друкувалося у десятки разів більше ніж у роки незалежності? Сумно... сумно що государство не поважає російськомовних громадян. Прошу пробачення за сумбурну розповідь.



Цитата:

p.s. Вас як правильно називати: "Ігоревич чи "ігорЕвич"? :sing:


Ігоревич но через Е . Так написано у паспорті. :)

Андрій Пелещишин - 6-7-2006 у 11:36

Цитата:
Особисто для мене є честю коли мене називають бандерівцем

Категорично згоден на 100% ! Таке справді треба заслужити, і на жаль, мало хто мав би право так величатися.
Щодо пари "Харків-Львів" тут (на форумі) є такий Руслан Кравець, я думаю, йому буде що сказати з цього приводу. :)

tysovska - 6-7-2006 у 12:32

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Василь Яворський
Особисто для мене є честю коли мене називають бандерівцем

У Галини Гордасевич є чудова книжка - "Степан Бандера: людина і міф". Написана спеціально для східноукраїнського читача, там багато такої інформації, яку західноукраїнський читач і так знає, там багато міфів розвіюється. Раджу почитати, у першу чергу, харків'янам, та й усім решта не завадить :) Так от, у тій книжці я вперше вичитала інформацію, яку, в принципі, і до того вже десь чула, але у Галини Гордасевич вона дуже гарно сформульована: починаючи з Хмельницького, всі українці, які мали нахабство не погоджуватися з "провідною і керівною" роллю чужинської влади і повставали проти неї, одразу отримували який-небудь "образливий" ярлик (знову ж таки, як слушно зауважив пан Андрій, чи можна ще такий ярлик вважати образливим). Спершу вільнолюбні українці-самостійники були "хмелями", потім "виговцями", потім "петлюрівцями", тоді "бандерівцями". Підозрюю, що років через 10, попри сьогоднішні негаразди, нас називатимуть "ющенківцями".

Яндрух - 6-7-2006 у 13:26

Цитата:
...Але не забувайте, що в сім"ї завжди є виродок, є люди банально із не зовсім здоровою психікою, котрі таки поділяють Україну на західняків і східняків, вважаючи їх двома ворожими таборами. Я не кажу, що ми є однакові, бо ми є далеко не однакові, але я особисто не бачу приводів до взаємних образ...

Немає нічого гіршого, коли насилу хочуть нав'язувати людям якусь однаковість, стерильність...
На "Свободі слова" раз був присутній Жиріновський, тож на запевняння під час гострих суперечок наших високопосадовцій, що, мовляв, в Україні немає ні американських баз, ні тюрем ЦРУ також немає, Вольфович парирував, що, мовляв, у вас що - стерильна держава? У світі немає таких держав. Так твердив "син юриста"...

Цілком нормальна річ, коли є незлагода в домі. (Будемо це вважати державою.) Коли чоловік з жінкою живуть як кіт з собакою. Абсолютно нормально. Не нормально при тім є зразу розходитися - бо, мовляв, ми вже не розуміємо одне одного (Як і в політиці деякі "гарячі голови" з обидвох сторін пропонують.). Як-бо записано: те що злучив, нехай людина не розлучає. На такій позиції і стоїть Церква (чому апелюю до неї? Бо ми все-таки беремо церковний шлюб, чи не так?)
Раз один чолов'яга мав розмову з одним святійшим. І признався 'му, що вже давно одружений вдруге, і не шкодує за своїм вчинком - добре тепер йому зі своєю новою дружиною. На що духовний наставник йому відповів: все одно обоє попадете до пекла.

Висновок один. В наших негараздах (домашніх, державних), нерозуміннях одне одного стараймося все-таки шукати того порозуміння. Радіти за найменший успіх, який призводить на налагодження стосунків.
От усі ми уповаємо: дай нам сили, дай сили витримати то всьо. А Павлові свого часу було сказано: у своєму безсиллі шукай моєї благодаті.

Так що потрібно якось жити і з бандерівцями, і з космополітами, і з українофобами...

p.s. Знаєте, як на одному українському, та проте в своїй більшості російськомовному форумі, наші громадяни (російськомовні!) називають "старших братів", тобто громадян Росії? А не інакше, як "москалі". Симптоматично, як на мене.
http://www.moto.kiev.ua/forum/?fname=general&trid=general/11521...

Василь Яворський - 6-7-2006 у 13:53

офтоп на підтвердження слів Яндруха:
всіма поважний форум "Української правди", куди заходять не тільки прості смертні, висловлюється про ту націю виключно: "и", "москалі", "раша"... "русские" вживається виключно тими хто там проживає і зачисляє себе до цієї нації...

Олександр Чорнобиль - 6-7-2006 у 14:23

О! Чоловік чекає запитань, а народ собі в філософію подався. Я задам запитання, яке мене справді цікавить, бо те про що питаю, було для мене чи не головним аргументом вибору.

Як ви, пане Михайле, ставитесь до того, що судимість ("гашена", "негашена" - це фіолетово), є перепоною для служби в міліції та СБУ (у них там з цим ще суворіше - навіть неблизькі родичі не можуть мати судимості), але не для кандидування в Президенти. Знаєте, яка в правоохоронних органах логіка? Якщо довелось перетинатись з цим специфічним середовищем, то воно вас з своїх лап не випустить. Ніколи.

Михайло Iгоревич - 6-7-2006 у 14:29

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Василь Яворський
Особисто для мене є честю коли мене називають бандерівцем :). "Бандерівець" - штамп втовкмачений комунпропагандою і не більше.

я не згоден з тим штампом, але і не тількі пропагандою. Приклад. Моя мати - росіянка. Піонерка, чесна, порядна людина, вірила у братні народи, та усе інше. Бабушка була вчителькою - дуже хорошою. Комунистив не любила, тому що дворянка. Дід - казак - тоже працював честно та сумлінно. Та ось потрапила мати у Карпати та познайомилася з хлопцем. На запитання "А почему в ваших магазинах так много товаров на полках и вообще все так багато" він відповів "а нехай спробують не завести - в нас у городі і досі кулемет захован"... Я не пробую когось звинуватити - мета не така. Але то, что ЗУ жила багаче у союзі та увесь час ментально не бума такою - це у чесніх громадян визивало образу. Також у 91-93 роках іноді траплялись випадки, коли до ні у чому не повинних російськомовних у тому ж Львові ставлення було дуже погане, навідь били. При тому самому, російськомовні от НКВД страждали ніяк не менше, а може і більше... (мій другий прадід дуже много зробив для України, та був страчений :( ) Знову повторюся я нікого не звинувачію - був у прошлому році у Львові - ставлення дуже гарне. Я просто пояснюю корені протистояння.


Цитата:

Загальне враження про харківян і настрої у місті у мене особисто склалися такі: більшості глибоко начхати на якій мові ти розмовляєш, за кого голосуєш, кого підтримуєш, харківяни в переважній більшості космополіти але легко стають під знамена тих, хто їм ближчий географічно, навіть, якщо загалом його погляди поділяються слабо. Ще одна менш чисельна але все одно значна кількість харківян - українофоби. Їм вороже все, що має корінь "укр", мова, релігія, звичаї і т.д. Як правило вони здатні на прояв не просто зневаги почувши на вулицях звернення українською, а відвертої агресії (власний досвід, причому не одноразовий). Найприкріше, що до цих людей дуже швидко примикає ота космополітична більшість.

так і є. треба щось робити, щоб така ситуація перестала складуватись. Корені українофобії - це насильницька українізація. Людина платить налоги та бажає щоб дитина вчилася на мові, на якої розмовлял ще прадід ... що поганого? Ви відмовляєте мені у цому праві?

Цитата:

Про мову навіть сперечатися особливо не хочеться. Оскільки мова приватного спілкування - справа людей котрі спілкуються, а не сторонніх спостерігачів. Щодо мови державної (навіть на регіональному рівні) то тут вже перепрошую, але навіть місця для суперечок нема - держава в нас УНІТАРНА, і назва їй УКРАЇНА, а значить і мова може бути виключно ОДНА державна і знову ж таки УКРАЇНСЬКА.

Ну, наприклад на мою думку це помилка. Не може існувати державау якої не поважаються майже половина громадян. Багато стран є неодномовними. Усі вони процвітають ;)


Цитата:

І тут не справа у подобається/не подобається, тут справа у простій логіці і здоровому глузді.

ві відмовляєте усім, кто хоче другу державну у глузді та логиці ? Дуже самовпевненно привласнювати ці якості віключно собі ;)


Цитата:

Але не забувайте, що в сім"ї завжди є виродок, є люди банально із не зовсім здоровою психікою, котрі таки поділяють Україну на західняків і східняків, вважаючи їх двома ворожими таборами.

чому ж ворожими? скоріш конкуруючіми ;) більшість промисловости сходу замкнено на Росію, політичні суперечки між странами больно б'ють по саме нам. Мі ввіжаемо що ви варті того, щоб вчити дітей на рідной мові - ві нам у цому відмовляєте... Дуже багато питань потребують рішення. Для цого я і тут. Саме львівській депутат Олег Тягнибок промовляв про "жидів та москалів", та саме на ваших сайтах наші церкви назвають лайном - мі собі такого не дозволяємо...

Цитата:

1. Чому на сході України (зокрема в Харкові) є супротив до визнання УПА воюючою стороною в ході ІІ світової війни?
2. Чому на сході України відчувається яра ненависть до УПА, де УПА НІКОЛИ не було, де УПА не проводило ЖОДНОЇ військової операції?

тому що вони воювали не тількі проти НКВД. Вони також воювали проти вчитілів та робітників, присилаємих з востока ще 10 років після 45... тому що вони стріляли у спину тим, хто зараз живе на восточной Україні, та визволяв усіх (і схід і захід і Європу) від фашистів. Нприклад французи та інші такого не робили. Вони також не воювали на стороні фашистів. А СС Галичина - воювала - на стороні тих, кто напал на нашу страну - СРСР. УПА, наразі, забрала до себе остатки СС Галечина до себе. Я вівчав історію УПА по матеріалам їхнього сайту, а не по Історії КПРС :)

Михайло Iгоревич - 6-7-2006 у 14:47

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олександр Чорнобиль
О! Чоловік чекає запитань, а народ собі в філософію подався. Я задам запитання, яке мене справді цікавить, бо те про що питаю, було для мене чи не головним аргументом вибору.

Як ви, пане Михайле, ставитесь до того, що судимість ("гашена", "негашена" - це фіолетово), є перепоною для служби в міліції та СБУ (у них там з цим ще суворіше - навіть неблизькі родичі не можуть мати судимості), але не для кандидування в Президенти. Знаєте, яка в правоохоронних органах логіка? Якщо довелось перетинатись з цим специфічним середовищем, то воно вас з своїх лап не випустить. Ніколи.


Судимість це дуже погано. Дуже важко голосувати за таку людину. Але за другого кандидата я не міг теж. Чому? Кучма - хитрий лис. Він обіцяв, а до НАТО не йшов. Я впевнений, что НАТО це ворожій усім нам блок. В мене багато родичів у Росії. Я не хочу щоб заокеанські "беспредельщики" націлювали на мого брата ракети. Це перше. Друге. Як на мене, то корумповані професіонали (нехай і з ФФ) це краще ніж корумповані невдахи. Про корупцію я знаю не з телебачення - маю знайомих, які носили Ющенко хабарів. Також за те, що сидячи в одному кабінеті вони робили разом - Лазаренко сидить у США, а Юлька ходить по Раді. Янукович не краще, але він стількі криз не чинив, стількі не брехав. Що тілікі не лилось з екрана - "русские танки в Белгороде!" "Русский спецназ в Киеве!". Також сумнозвісний Тягнибок(жиди та москалі) був у НУ. Не можу я голосувати за людей, які б, будь їх воля, знишили б мене як москаля (в мене мати з Росії, та я російськомовний) а багатьох моїх друзів за то що вони "жиди". Звісно, не ті щас часи, але і зараз робиться неподобство. У нас - у Харкові Ющенко поставив свого племінника (набріаліненого хлопчика-мажора) заступником голові облради. Тому 24 роки. Це була "пощечина всему городу". Ось так. А Янукович з судимостями? Так краще судимість 30-ти річної давнини, ніж кризи як у 93-95 роках...

Тарас Ільчишин - 6-7-2006 у 15:34

Цитата:

тому що вони воювали не тількі проти НКВД. Вони також воювали проти вчитілів та робітників, присилаємих з востока ще 10 років після 45... тому що вони стріляли у спину тим, хто зараз живе на восточной Україні, та визволяв усіх (і схід і захід і Європу) від фашистів. Нприклад французи та інші такого не робили. Вони також не воювали на стороні фашистів. А СС Галичина - воювала - на стороні тих, кто напал на нашу страну - СРСР. УПА, наразі, забрала до себе остатки СС Галечина до себе. Я вівчав історію УПА по матеріалам їхнього сайту, а не по Історії КПРС


До вашого відома бандеривці воювали за свободу такої держави, як ЗУНР. І за неї вони воювали зі всіма, як із фашистами так із росіянами, які в 39 році вирішили з тими самими фашистами поділити ЗУНР і Польшу. Ви вважаєте, що це не загарбницькі дії? А насильницька популяризація більшовицьких звичаїв? А вивезення людей в СИБІР просто так? Моя мама на родилась в Красноярському краї, бо ті самі любимі росіяни вирішили відправити мого діда туди. А така річ, що в мого другого діда були забрали квартиру в центрі, бо приїхав вояка з Москви, який нібито захищав нас від фашизму і вподобав її собі. Це хіба не фашизм?

Ви напевно напівпримруженими очима читали історію УПА, тому кажете такі бздюри.


ВІдносно кризи 93-95 рр -- тоді Ющенка при владі не було!!!! Він вивів Україну з кризи після дефолту, а не Янукович.

Цитата:

Корені українофобії - це насильницька українізація.


Ви самі сказали звідки ноги, а я пояснив вище, чому на Галичині таке ставлення до популяризації російської мови. Поляки чи угорці вони ніколи не утисняли традиції, які були закладені протягом віків, а тут прийшла КРАСНАЯ АРМІЯ і вирішила зробити всіх більшовиками.


Цитата:

Людина платить налоги та бажає щоб дитина вчилася на мові, на якої розмовлял ще прадід ... що поганого? Ви відмовляєте мені у цому праві?


Яка різниця, ви живете в Укрїні і повинні поважати її конституцію, в якій написано, що в нас є одна мова -- УКРАЇНСЬКА. В мене так само не повністю українські коріння, особливо в бабці, але це не означає, що я маю вболівати більше за іншу державу.

tysovska - 6-7-2006 у 15:43

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Михайло Iгоревич
та саме на ваших сайтах наші церкви назвають лайном - мі собі такого не дозволяємо...

Не знаю, хто і що собі дозволяє "на сайтах" - а от Сободан (і вся УПЦ МП) дозволяє собі офіційно називати УПЦ КП, УАПЦ, УГКЦ "розкольниками" і "єретиками" і відмовляється бодай визнати за ними право на існування. УПЦ МП дозволяє собі офіційно засуджувати розкол православ'я в Україні (заява 24.09.1997). УПЦ МП дозволяє собі влаштувати ідіотський мітинг протесту на чолі з навіженою Вітренчихою, коли Гузар переїжджав до Києва (21.08.2005). Речник Сободана Василь Анісімов дозволяє собі заявити: "Агресивна політика уніатів - це підрив всіх домовленостей між церквами. Кардинал не повинен поводитися як бандит. У нас уже було достатньо проблем з Філаретом, який проголосив себе патріархом самостійно, тепер ось Любомир Гузар хоче проголосити себе Верховним архієпископом Києво-Галицьким". Чи вже всі забули про побиття у Маріуполі Філарета "невідомими", озброєними металевими прутами, у квітні 1999 року?

Михайло Iгоревич - 6-7-2006 у 16:09

Цитата:
Оригінальне повідомлення від tysovska
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Михайло Iгоревич
та саме на ваших сайтах наші церкви назвають лайном - мі собі такого не дозволяємо...

Не знаю, хто і що собі дозволяє "на сайтах"...

у одному з попередных постів вже показував: http://www.ji.lviv.ua/n23texts/kryvenko.htm
Коментарів не дочекался.

Цитата:

- а от Сободан (і вся УПЦ МП) дозволяє собі офіційно називати УПЦ КП, УАПЦ, УГКЦ "розкольниками" і "єретиками" і відмовляється бодай визнати за ними право на існування. УПЦ МП дозволяє собі офіційно засуджувати розкол православ'я в Україні (заява 24.09.1997). УПЦ МП дозволяє собі влаштувати ідіотський мітинг протесту на чолі з навіженою Вітренчихою, коли Гузар переїжджав до Києва (21.08.2005). Речник Сободана Василь Анісімов дозволяє собі заявити: "Агресивна політика уніатів - це підрив всіх домовленостей між церквами. Кардинал не повинен поводитися як бандит. У нас уже було достатньо проблем з Філаретом, який проголосив себе патріархом самостійно, тепер ось Любомир Гузар хоче проголосити себе Верховним архієпископом Києво-Галицьким". Чи вже всі забули про побиття у Маріуполі Філарета "невідомими", озброєними металевими прутами, у квітні 1999 року?

насколько я знаю, Філарет сам провозглосил себе патріархом. Зараз ви також можете зробити те саме. Різниця тількі у тому, що вас ніхто і слухати не стане, а його підтримав політзаказ. Церкви не роблять просто так. Існують церковні собори з Нікейського, де служителі церкві домовляються. Так і Московський патріархат був колись основан. Константінополь погодився. А сказати - так - друзі - я тепер ваш новий патріарх - віддайте ка мені десяток церков - це беззаконня. Так не робиться. Інакше до сект докатимся, якщо кожен свою церкву заснує. На мою думку Філарету - ганьба!

Андрій Пелещишин - 6-7-2006 у 17:40

Цитата:
А СС Галичина - воювала - на стороні тих, кто напал на нашу страну - СРСР. УПА, наразі, забрала до себе остатки СС Галечина до себе. Я вівчав історію УПА по матеріалам їхнього сайту, а не по Історії КПРС :)

У нас таки дуже сильно відрізняється аксіоматика. І це сумно :(

Я наприклад, 16 років тому (у 1990 році) приймав активну участь у спорудженні пам'ятника СС Галичині у селі Ясенів Бродівського району, і робив це свідомо і з переконанням.
Для мене нема аксіоми "Німеччина - зле, СРСР - добре". Для моїх батьків, які застали воєнні часи уже в свідомому віці СРСР не значив нічого (окрім поганого, що писали європейські газети, зокрема про голод і репресії), Німеччина же ж була їхнім визволителем (вони проживали на землях, які в 39-му перейшли до Німців) від польського гніту та надією на повернення австрійських порядків.
День приходу німецьких військ в село був радісним, вони дарили людям подарунки, давали медикаменти, підтримували порядок, забезпечили освіту для дітвори. ЦЕ СПРАВДІ БУЛО СВЯТО!
День приходу радянських військ став днем біди, з якого почалися багатолітні проблеми та біди, які в принципі і звели батьків в могилу. Вони були переселені, потім маму в 16 років репресували та посадили в вязницю (за участь у шкільній театральній постановці Карпенка-Карого), у вязниці вона втратила непоправно втратила здоровя (хоча до того була чемпіоном району з бігу та лижні), хвороба переслідувала її усе життя. І все життя її переслідувало звинувачення в націоналізмі (це лише за театр!), що сильно зупинило карєрний і творчий ріст батьків.

Тобто я на сьогодні твердо переконаний, що нам було би краще якби виграла Німеччина (варіант перемоги УПА на жаль, я не вважаю що був імовірний), і 9-те травня для мене - це день поразки.

Це все я до того, що мій (моєї родини) життєвий досвід свідчить що аксіоматика, яку нам пробували зашити в свідомість (всякі там 8-мі, 9-ті, 23-ті та інші "святкові" числа, фрази про фашистів і тп і тд) є абсолютно чужою для мене.
Нам потрібно якось сходитися до певної точки зору, нам жити в одній країні. Але нам потрібно пробувати чути і розуміти один одного. Я населення СУ розумію, але я хочу, щоби і мене чули і розуміли, і не викатували очі, коли я говорю речі навзірець тих, що були написані мною вище.

Андрій Пелещишин - 6-7-2006 у 17:52

Ще додам, що історичні протистояння і пара "Ющ-Ян" далеко не тотожні речі. Принаймні для мене
Так мій старший брат, погляд якого на життя близький до мого (все-таки в одній сімї росли), був представником Януковича в ТВК. І хоча я в той час був активним прихильником Ющенка (що можна навіть по тодішніх повідомленнях на Форумі побачити), на наші стосунки це не впливало, і світогляд у нас був єдиний.

Юрій Сєров - 6-7-2006 у 18:10

Був одина раз в Харкові, теж не можу сказати, що в захваті.
І справа не в мові, культурі чи політпоглядах, просто було відчуття совковості чи що...
Почався візит з обшуку мене і мого друга, якимись міліціонерами (так вони представилися) одягненими як щось середнє між вокзальні рекетирами і бомжами.

Цитата:
А сказати - так - друзі - я тепер ваш новий патріарх - віддайте ка мені десяток церков - це беззаконня.

Ніхто лайном не називає, просто уважніше перечитайте той абзац. Зрештою йдеться про емоції авторки. Це її справа.
Інша річ, коли офіційні особи, такі як Алєксєй і його підопічні починають робити всякі заяви. Ще як приклад наведу його тур по Білорусії, в той час як в Україну приїжджав Папа. Московський патріархат поводить себе надміру агресивно. І це не сприяє встановленню миру між конфесіями.

Цитата:
А сказати - так - друзі - я тепер ваш новий патріарх - віддайте ка мені десяток церков - це беззаконня.

А відправити мого прадіда в тюрму, перед тим поставивши перед вибором "або московський патріархат або тюрма" це нормально, законно і відповідає усім нормам європейського права? :rolleyes:

Цитата:
Мі ввіжаемо що ви варті того, щоб вчити дітей на рідной мові - ві нам у цому відмовляєте...

Щоб вести дискусію в цьому напрямку, скажіть нам будь-ласка, скільки є в Хакрові українських шкіл, скільки російських. Це так, щоб ми справді переконалися, що російську мову душать. Динаміку зміни цих показників. Бо без такої статистики важко дискутувати.
А ще виникло питання: Чому в Харкові, в державних та національних вузах навчання проводиться іноземною мовою? І ознакою утисків якої мови це є?
Зрештою, якщо немає жодної рідномовної школи, можна діяти за пркикладом українських діаспор в різних країнах - відкривати приватні школи.

Тарас Гулка - 6-7-2006 у 21:12

Я теж Бандерівець. І в якщо в когось вивозили батьків, дідів за віру, за переконання, за супротив, то до мого прадіда (жив в селі на окраїні) одного дня прийшли люди в цивільному, наставили карабін і сказали давай їсти. Дав. Наступного дня ТІ САМІ люди прийшли у формі НКВД і відправили його в Сибір на 15 років. Майно конфіскували, а що не могли вивезти – сплалили.
Наступного дня вся родина, яку не вивезли, взяла зброю і пішла в ліс воювати. А тепер ви кажете, що УПА стріляло в спини «визволителям». Так німці тепер визнали свою вину, вибачились, виплачують компенсацію своїм вязням, а «визволителі» і далі розказують які погані були наші діди.

Абсолютно згідний з Андрієм, що ми зі Сходом відрізняємось тлумаченням і розумінням історії.
СУ знає історію із радянських книг та фільмів про доблесних радянських солдатів та про щасливе життя у СРСР.
Ми ж, крім книг, маємо реалії родинного життя. І мені якось більше віриться тому, що розказував мій покійний дід.

Тарас Гулка - 6-7-2006 у 21:21

Я ніколи не був в Харкові, проте інколи буваю в Київі. І мені видалось, що за останні 2-3 роки Київ став суттєво україномовнішим. Недавно був на великій фірмі – то народ дуже зрадів що я зі Львова і є нагода поспілкуватися українською. Вони всі дружно на роботі вчать українську мову і поступово переводять всю документацію на українську. При чому роблять це не з примусу, а просто зібралися і вирішили, що так буде правильно.

Так от виявляється Київ може вивчити українську, а Схід - ні. Я відстою думку, що державна мова повина бути тільки українська. Дома спілкуйтесь якою хочете (в мене, наприклад, кума дома спілкується то українською, то російською, то польською, то англійською – щоб діти вивчали :) ), але жодних регіональних мов

Михайло Iгоревич - 7-7-2006 у 08:39

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Був одина раз в Харкові, теж не можу сказати, що в захваті.
І справа не в мові, культурі чи політпоглядах, просто було відчуття совковості чи що...

в мене було саме таке відчуття стосовно Львова. Вокзал дуже старий, багато людей с мішками ... коли вийшов з вокзалу - теж саме. У нас краще - світло, фонтани, монітори... ;)

Цитата:
Цитата:
А сказати - так - друзі - я тепер ваш новий патріарх - віддайте ка мені десяток церков - це беззаконня.

Ніхто лайном не називає, просто уважніше перечитайте той абзац. Зрештою йдеться про емоції авторки. Це її справа.

доки львов'яни мають такі емоціі приїджаючи ло нас... ну, ві розумієте...

Цитата:
Цитата:
А сказати - так - друзі - я тепер ваш новий патріарх - віддайте ка мені десяток церков - це беззаконня.

А відправити мого прадіда в тюрму, перед тим поставивши перед вибором "або московський патріархат або тюрма" це нормально, законно і відповідає усім нормам європейського права? :rolleyes:

коли і як це трапилось?

Цитата:
Цитата:
Мі ввіжаемо що ви варті того, щоб вчити дітей на рідной мові - ві нам у цому відмовляєте...

Щоб вести дискусію в цьому напрямку, скажіть нам будь-ласка, скільки є в Хакрові українських шкіл, скільки російських. Це так, щоб ми справді переконалися, що російську мову душать.

"Харькове 180 школ, из них 82 школы двуязычные, 51 школа украиноязычная и 47 русскоязычных." при тому, що 95 відсотків мешканців спілкуються російською... це нормально?

Цитата:

А ще виникло питання: Чому в Харкові, в державних та національних вузах навчання проводиться іноземною мовою? І ознакою утисків якої мови це є?

я скажу вам чому. Тому що діти не можуть за себе постояти, а батіки займаються роботою та ім байдуже. А от студенти - інша річ. Коли нам сказали що бутуть вести якись предмет на українськом усі сказали - "НІ" ми не хочемо. Навіщо? Ви взагалі розумієте у чому справа? Вікладач буде плутатись, повільно переводити с російської, якою він думає на українську, а студенти будуть повільно переводити на російську... о яком розумінні самого предмета буде вастися розмова? Ви хочете нас у кам'яний вік загнати? це ж на 70% погіршить якість навчання... ні, ну я розумію, комусь зе дуже вигідно, получати таку значну конкурентну перевагу... але для країни - це дуже плохо...

Цитата:

Зрештою, якщо немає жодної рідномовної школи, можна діяти за пркикладом українських діаспор в різних країнах - відкривати приватні школи.

класс. дуже гарно... 95% харків'ян будуть сплачувати податки на українські школи, а самі ще платити щоб вівчати дітей у приватних, та ще везти дітей кудась до біса на гору, тому що у раїоні немає російськомовних шкіл?

tysovska - 7-7-2006 у 08:41

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
Так от виявляється Київ може вивчити українську, а Схід - ні.

Я в Києві народилась і виросла, і можу упевнено засвідчити, що "вивчати" мову Києву не потрібно - треба просто згадати, звідки росте у киян коріння. Тому що 99% киян чудово розуміють українську мову, просто забули, що нею можна ще й спілкуватися.

Михайло Iгоревич - 7-7-2006 у 08:49

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
Я теж Бандерівець. І в якщо в когось вивозили батьків, дідів за віру, за переконання, за супротив, то до мого прадіда (жив в селі на окраїні) одного дня прийшли люди в цивільному, наставили карабін і сказали давай їсти. Дав. Наступного дня ТІ САМІ люди прийшли у формі НКВД і відправили його в Сибір на 15 років. Майно конфіскували, а що не могли вивезти – сплалили.
Наступного дня вся родина, яку не вивезли, взяла зброю і пішла в ліс воювати. А тепер ви кажете, що УПА стріляло в спини «визволителям». Так німці тепер визнали свою вину, вибачились, виплачують компенсацію своїм вязням, а «визволителі» і далі розказують які погані були наші діди.


Я тому сюди і пишу, тому що люди просто не розуміють... навіть ті, хто вміють користуватися інтернетом :)
НКВД це погані люди. В мене прадіда вбили - це не 15 років - це назавжди!!! бабушка пів життя переховувалась... а другий дід пройшов усю війну проти фашистських загарбників, а не проти УПА... так ось моїх дідів стреляли усі, і НКВД і УПА. Я не знаю хто працював в НКВД, якщо б провели процесс як Нюрнберг я був би задоволений... Але зараз парадами ходяд ті, хто боровся з фашистами, а ні НКВД. Для мене, що УПА що НКВД - єдино... Але одні ходяд по заходу парадами, а інщі переховуються десь та не провокують мене... Навіщо ці провокації?

Цитата:
СУ знає історію із радянських книг та фільмів про доблесних радянських солдатів та про щасливе життя у СРСР. Ми ж, крім книг, маємо реалії родинного життя. І мені якось більше віриться тому, що розказував мій покійний дід.

а мені ніхто нічого не розповідав? тобто ви такий розумний, а я ідиот книжками зомбований? Бабусі та дідуся в мене немає, я ж зомбі... :(

Тарас Гулка - 7-7-2006 у 08:56

Ви згадуєте, що 95% населення Харкова є російськомовними.

Прокоментуйте тоді статистику Харківської області. Згідно із переписом населення 2001 року українську мову вважали рідною 53,8% населення області. Російську мову визначили як рідну 44,3% населення.

Джерело: http://www.ukrcensus.gov.ua/regions/reg_khar/

Михайло Iгоревич - 7-7-2006 у 09:02

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
.... але жодних регіональних мов

це і є примус. яке ви право маєте примушувати НАС жити так, як ви вважаєте правільним? У Швейцарії чотири мови та ніхто нікого не примушує. Нажаль у нас не Європа та когось хлібом не годуй, дай помститися за 50 річні образи, нехай і на такий спосіб... Не я окупувал ЗУ та не моя родина, а страждаю я ...

Михайло Iгоревич - 7-7-2006 у 09:08

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
Ви згадуєте, що 95% населення Харкова є російськомовними.

Прокоментуйте тоді статистику Харківської області. Згідно із переписом населення 2001 року українську мову вважали рідною 53,8% населення області. Російську мову визначили як рідну 44,3% населення.

Джерело: http://www.ukrcensus.gov.ua/regions/reg_khar/


це дуже просто... Харків і села це різні речі... у селах - переважно українська. окрім того є патріоти - украінофіли, які взагалі не розуміючи українську(їх батькі теж не розуміли) вважають її рідною із патріотичних відчуттів. Також є політзаказ на опитування... я з таким особисто знайом.

Тарас Гулка - 7-7-2006 у 09:31

Ага, в селах таки говорять українською. Але хіба із сіл не поступають у вузи? І там змушені слухати російську. А хіба села мають менші права ніж місто.

Чи не вважаєте ви що 53% населення (нехай в сільській місцевості) в УКРАЇНСЬКІЙ державі з державною українською мовою зазнають більших утисків ніж 44% російськомовних громадян в тій же УКРАЇНСЬКІЙ державі з державною українською мовою, через те, що навчання ведеться російською, що чиновники говорять російською і т.д. ?

Стосовно тих, хто, як ви кажете, не розуміє українську, але визнав її державною із патріотичних міркувань. Це вже добре. Нехай поки так. Але якби були умови то вони таки би заговорили українською із тих же патріотичних міркувань.

Тарас Гулка - 7-7-2006 у 09:43

Доречі, міського населення в Харківській області 79%

http://www.ukrcensus.gov.ua/results/general/urban-rural/kharkiv/

Сумнівно, що 21% сільського населення робить таку статиску по українській мові.

Василь Яворський - 7-7-2006 у 10:03

Не хочу повторювати думку, щро вже прозвучала, але таки доведеться:
На сході і у нас по-різному сприймають історію України. Власне не по-різному описують факти, а по-різному їх трактують. Якщо для харківянина 1939 рік - рік визволення західної України, то для нас це загарбання України. Якщо факт перемоги червоної армії на території України для харківянина - однозначно позитив, перемога, звільнення, то для нас це виключно заміна одного окупанта іншим. Для мене навіть є досить сумнівним, що фашизм був гіршим за комунізм. Для харківчанине факт зустрічі німецьких військ квітами і радістю - ганьба, ганебний вчинок і т.д., а для мене він цілком логічний. Якщо на те пішло, то в очах пересічного західного українця тих років саме німецька армія виступала у ролі визволителя, червону так ніхто ніколи не сприймав - вона була окупантом в 1939 і вона була окупантом 1944. Тільки в 1939 вона окуповувала відносно незалежну Україну, а в 1944 змінівала іншого окупанта.
Я нічого Вас Михайле Ігоровичу не питав про СС-Галичину, оскільки знаю, що навіть буквосполучення СС для людини, котра мислить комунонапрямлено, викликає різку агресію. Зрештою східні українці служили в червоній армії та НКВД, особисто для мене це рівнозначно служінню в СС-Галичина, але зауважте, у вермахті українці не служили ;). Я питав виключно про УПА, про єдину на той час виключно українську армію, котра не виступала на стороні жодного окупанта. Якщо Ви вивчали історію УПА не з совітських джерел, то мабіть зауважили, що УПА утворене у 1942 році з метою боротьби із фашизмом як боєвий підрозділ крайового ОУН, більше відоме під назвою ОУН(б). Ви кажете, що вороже ставлення до УПА зформувалося через те, що окрім військ НКВД УПА знищувало і вчителів, інженерів присланих із сходу? По-перше, після повторної окупації України совітами на західній Україні діяло безліч дискредзагонів НКВД, котрі чинили у селах безлад від імені УПА, оскільки на власному досвіді пересвідчилися, що таке партизанські загони. А партизани можуть нормально існувати виключно за умови повної підтримки місцевого населення, от її і підривали. По-друге, якщо ви не вкурсі що таке село, то я Вам скажу - це таке поселення де всі на виду. З боївкою УПА в селі тісно працювали одна-дві людини, але як правило, про це знало більше людей. На захід зі сходу висилали не просто вчителів, бо рівень освіти серед населення в той час тут був значно вищий, і вистачало вчителів своїх, а тим паче інженерів, сюди висилали на роботу агентів НКВД, котрі могли поселитися серед звичайних людей і передавати інформацію... Як на мене життя хлопців з боївки значно цінніше, ніж життя такого агента, навіть якщо той агент носить спідничку і має гарнюнє личко. Не забувайте, до 1954 року тут діяло не "бандформування", як Вас привчили, а регулярна армія УПА, і тут йшла війна, а не різанина, при чому війна у повному змісті того слова, з використанням танків і артилерії з боку совітів (просто в УПА цього не було).
Тепер про мову: так я вважаю, що єдиним логічним і здоровим є одномовність. Те що половина населення володіє обома - не показник. В Китаї чи Індії також половина населення володіє англійською - там немає другої державної мови. Ви кажете "насильницька українізація", Вам хіба забороняють спілкуватися з друзями російською, чи у Харкові закривають російські школи... Може поділитися секретною інформацією скільки в Харкові українських шкіл? Можу Вам сказати скільки їх було за союзу: аж раптом жодної... Можу Вам сказати скільки українських шкіл було в Харкові у 2000 році, чи не треба, самі знаєте? Сходіть в кінотеатр, сходіть в книжкові магазини, подивіться навколо - де та насильницька українізація? По телебаченню? Це на 15 році незалежності нарешті почали вимагати дотримання державної мови - і це вже насилля? Ви говорити про багатомовність Швейцарії, Канади... А може Ви також згадаєте, що ці держави мають дещо інше походження. На території Швейцарії є чотири корінних нації, зауважте чотири КОРІННИХ, а не тих, що загарбали собі території в ході історії, тому і мови там чотири, вони всі на своїй власній землі. Канада - держава яку створили англійські і француські поселенці, тому там дві мови... Аналогія між цими держами Вам зрозуміла? В них державною мовою є мови націй, котрі з рівними правами можуть претендувати на визнання їх корінними жителями держави. До чого тут двомовність в Україні, де є виключно один корінний народ іменем якого називається країна? Чому народ, котрий має свою мову користується мовою чужинською? Звичка? А не соромно? Як ви гадаєте, якщо Китай загарбає Росію, а через певний відрізок історії Росія знов стане незалежною, росіяни будуть боротися за другу державну китайську? Ніхто і ніколи не заборонить вживати в побуті вам вашої рідної мови на побутовому рівні, навчати Ваших дітей у російських школах, але Ви повинні зрозуміти, що держава в першу чергу повинна розвивати власну мову. Бо їй потрібні чиновники, котрі вільно володіють державною мовою. Ви не вважаєте диким, що в українця рідна мова російська? Ви бачили, чи чули коли небуть, що в етнічного француза, що живе у франції рідна мова німецька? Ви бачили коли небуть пса, котрий мявкав? В моєї бабці на селі багато курей облюбували для проживання стайню, але щось ніхто мичати по коровячому не хоче, та й корову квохтати не навчиш ;) Є поняття рідної мови, мова це те, що визначає приналежність до нації. Якщо нація має свою країну, то там є одномовність. А за логікою сьогоднішніх прихильників двомовності, що робити в США? Вводити всемовність?

Користувач Олесь - 7-7-2006 у 10:06

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Михайло Iгоревич
Цитата:
Цитата:
А сказати - так - друзі - я тепер ваш новий патріарх - віддайте ка мені десяток церков - це беззаконня.

А відправити мого прадіда в тюрму, перед тим поставивши перед вибором "або московський патріархат або тюрма" це нормально, законно і відповідає усім нормам європейського права? :rolleyes:

коли і як це трапилось?


Це траплялося масово і це почалося 60 років тому з приходом так званих "визволителів" в Галичину, українське населення якої на той час було на 100 % католицького віровизнання східного обряду. Священиків змусили підписати об'єднання з православною церквою і розрив з Ватиканом. Тих, хто відмовився прийняти участь в цьому псевдособорі, вбили або заслали. Частина священиків, побоюючись за своїх близьких, пристала на умови росіян, проте продовжували правити католицькі літургії. Якщо хтось на такого священика доносив - на нього чекало те саме, що і на інших "ворогів народу". Цей терор щодо нас тривав до кінця 1980-х років... Детальніше можна прочитати наприклад тут.

tysovska - 7-7-2006 у 10:47

Повністю підписуюся під тим, що сказав пан Василь Яворський.
А ще хочу сказати, що якщо пан Михайло Iгоревич хоче хоч щось правдиве дізнатися про УПА, то нехай неупереджено прочитає книжку Марічки Савчин "Тисяча доріг" (в-во "Смолоскип", 2003). Це найкраще з того, що я читала про УПА. Це справжній літопис людських доль, почуттів, світоглядів. Тоді, може, він зрозуміє, чому ми, українофіли, сприймаємо русофілів як окупантів - і цього вже ніколи не змінити. (Хочу ще раз обмовитися, хоча старожили на форумі це знають, що моя мама етнічна росіянка, яка свідомо зробила проукраїнський вибір).

Користувач Олесь - 7-7-2006 у 11:14

Хочу ще додати, що на Сході УПА сприймають як таке собі абстрактне формування, яке вело бойові дії. Задумайтеся над тим, що написав вище Василь Яворський - партизанський рух неможливий без підтримки місцевого населення. Всі ми, галичани, маємо в родинах людей, які так чи інакше сприяли визвольній боротьбі УПА - чи були безпосередньо вояками, чи зв'язковими. Тому УПА - це не якесь там формування, яке невідомо звідки тут взялося, це було регулярне галицьке військо оборонного характеру, щось на зразок армії Швейцарії, де кожен чоловік є військовозобов'язаним.

І не вояки УПА стріляли в спину Червоній Армії - прецінь фронт пройшов і пішов далі на захід, а в Галичині і решті "визволених" земель залишилися енкаведисти. В спину солдатам-червоноармійцям стріляли якраз енкаведисти із заградотрядів.

Користувач Олесь - 7-7-2006 у 11:45

Можете ще прочитати роман "Єрусалим на горах", в якому описані події в Галичині з моменту приходу "визволителів":

http://www.ukrcenter.com/library/read.asp?id=5499&read=true

Роман Голощук - 7-7-2006 у 12:11

Маю ще одне запитання до Михайла Iгоревича.
А як Ви ставитися до новообраного мера Харкова - Добкіна і його радника п.Шурми? Вони вже багато зробили доброго для харків'ян?

Михайло Iгоревич - 7-7-2006 у 16:27

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Голощук
Маю ще одне запитання до Михайла Iгоревича.
А як Ви ставитися до новообраного мера Харкова - Добкіна і його радника п.Шурми? Вони вже багато зробили доброго для харків'ян?

Почну з вашого питання - усі питання дуже цікаві - на інші буду відповідати мабуть годину. Стосовно Добкіна. Я не знаю нікого, хто за нього голосував. Конкурент - Шумілкін - дуже порядна людина - усі кого я знаю голосували саме за нього. Да. Це парадокс. Навіть усі біло-блакитні голосовали проти. Але я обертаюся у непролетарськіх кругах... мабуть вони голосовали ЗА. Але зараз, коли його обрали, я гадав що буде погано, але зараз дуже непогано. Ремонтуються дорогі, яку не ромонтувалися по 20 років... поки чекаємо... може і не такий він поганий...

Михайло Iгоревич - 7-7-2006 у 17:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Василь Яворський
Не хочу повторювати думку, щро вже прозвучала, але таки доведеться:
На сході і у нас по-різному сприймають історію України. Власне не по-різному описують факти, а по-різному їх трактують. Якщо для харківянина 1939 рік - рік визволення західної України, то для нас це загарбання України.

ні, ви помиляєтесь. особисто я не бачу нічого хорошого у преступному пакти М/Р. Мені дуже кепсько коли думаю про НКВД, які вбивали і казахів і українців і руських. Ви наводіте приклад що були отряди провокаторів- НКВД ? А як би вони провокували, як би були несхожі на УПА ? Вони і розмовляли українською! Не москалі це були, а українці, багато яких також було у НКВД. Або ві вважаєте що їх дія була б ефективною, якби вони мови не знали?
І ще. Ось ви говорите про зарарбання у 39 році. Згоден - нічого було там робити СРСР.

Цитата:

Якщо факт перемоги червоної армії на території України для харківянина - однозначно позитив, перемога, звільнення, то для нас це виключно заміна одного окупанта іншим.

Для кого НАС ? Ви, будьласка, не плутайте Україну і Галіццю. Що робили фашисти з етнічними українцями україномовними(і с росіянамі звісно теж) - спалювали живцем цілі села... Навіть НКВД такого не робило. Перемогу у Другій Світовій святкує увесь світ, зе не довод? Да, у вас приїшли люди яких ві визволітелями назвати не можете. Але я у цьому не винен, але дехто бачить у мене(напівроського та російськомовного) ворога.

Цитата:

в 1939 вона окуповувала відносно незалежну Україну

мабуть я дещо не знаю. Як це відносто незалежну? 99% було католицьким, хоча ще з часів Київа у нас було православіе. Ви кажете що у складі Польщі вам було дуже гарно? Але я так не думаю, та жорстокість у часи війни до поляків демонструє що не так уж гарно і було... Щось на міф о золотом віці схоже...

Цитата:

Я нічого Вас Михайле Ігоровичу не питав про СС-Галичину, оскільки знаю, що навіть буквосполучення СС для людини, котра мислить комунонапрямлено, викликає різку агресію.


ну, я вже говорив що робили фашисти тут. А слова СС визивають у старих бабусь страх навіть зараз. А про "комунонапрямлено"... ви не праві. Ці ж бабулі і словосполучення "НКВД" та "чорний ворон" сприїмають так саме. Ми між молотом і наковальней. Нажаль зараз наковальня - ви, які также страждали від молота.

Цитата:

Зрештою східні українці служили в червоній армії та НКВД, особисто для мене це рівнозначно служінню в СС-Галичина, але зауважте, у вермахті українці не служили ;).

щось я незрозумів натяк. перефразуйте будьласка.

Цитата:

Цитата:

Тепер про мову: так я вважаю, що єдиним логічним і здоровим є одномовність. Те що половина населення володіє обома - не показник. В Китаї чи Індії також половина населення володіє англійською - там немає другої державної мови.

ви помиляєтесь :)
"Государственные языки Индии – английский и хинди. 14 официальных языков в штатах."
Почитайте. Є також Бельгія...

Цитата:

Ви кажете "насильницька українізація", Вам хіба забороняють спілкуватися з друзями російською, чи у Харкові закривають російські школи... Може поділитися секретною інформацією скільки в Харкові українських шкіл? Можу Вам сказати скільки їх було за союзу: аж раптом жодної... Можу Вам сказати скільки українських шкіл було в Харкові у 2000 році, чи не треба, самі знаєте? Сходіть в кінотеатр, сходіть в книжкові магазини, подивіться навколо - де та насильницька українізація? По телебаченню? Це на 15 році незалежності нарешті почали вимагати дотримання державної мови - і це вже насилля?

Так. ЗАкрили 51 російськомовну школу. Мало ? Зробили з них україномовні. А ходять туди російськомовні учні і російськомовні вчителі. Знаете що вони проміж себе говорять про українізацію? ;)

Цитата:

Ви говорити про багатомовність Швейцарії, Канади... А може Ви також згадаєте, що ці держави мають дещо інше походження. На території Швейцарії є чотири корінних нації, зауважте чотири КОРІННИХ, а не тих, що загарбали собі території в ході історії, тому і мови там чотири, вони всі на своїй власній землі.

Ви гадаєте Харків, Днепропетровськ (Екатеринослав ;) ), Херсон - це українськи міста, які були загарбанні? Мені жаль, що ві так погано знаєте історію. На сході - руські заселяли безлюдне "Дике Поле" разом з українцями, пліч о пліч, разом та дружно. І ніколи не воювали. Так що права в нас рівні. Як руські не мають морального права на Галечину, так і ви не маєте на Крим, Луганськ, Донецьк.
Давайте мислити конструктивно, може ви забудете старі образи та визнаєте за нами наші права?

Цитата:

Ви не вважаєте диким, що в українця рідна мова російська?

звісно ні. У австрійця рідна мова німецька, та що з того? Подумайте - це величезна перевага. Якщо забути образи - чисто з економічногї точки зору - це перевага - мі можемо розмовляти і нас зрозуміють у Прибалтиці, у Узбекістані, Казахстані, Грузії навіть в Угорщині...

Цитата:

А за логікою сьогоднішніх прихильників двомовності, що робити в США? Вводити всемовність?

якщо там буде хоча б 30% іспаномовних - треба буде так і зробити, тому що НЕ ГРОМАДЯНИ ДЛЯ ДЕРЖАВИ, А ДЕРЖАВА ДЛЯ ГРОМАДЯН.

Михайло Iгоревич - 7-7-2006 у 17:12

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
Доречі, міського населення в Харківській області 79%

http://www.ukrcensus.gov.ua/results/general/urban-rural/kharkiv/

Сумнівно, що 21% сільського населення робить таку статиску по українській мові.


нажаль статистика там незрозуміла та заплутана. міського населення - це не тількі Харків. Це ще багато десятків місць відносно невеликих...

Михайло Iгоревич - 7-7-2006 у 17:16

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
Ага, в селах таки говорять українською. Але хіба із сіл не поступають у вузи? І там змушені слухати російську. А хіба села мають менші права ніж місто.


дуже мало поступають. це сумно та відображає гіркий стан сільської освіти.

Цитата:

Чи не вважаєте ви що 53% населення (нехай в сільській місцевості) в УКРАЇНСЬКІЙ державі з державною українською мовою зазнають більших утисків ніж 44% російськомовних громадян в тій же УКРАЇНСЬКІЙ державі з державною українською мовою, через те, що навчання ведеться російською, що чиновники говорять російською і т.д. ?

чиновники ЗАБОВ"ЯЗАНІ розмовляти українською. Це було підставою для багатьох спекуляцій у нас у 91-95 роках, коли знімали умних та росіїськомовних та ставили на їх місця ідиотів. Але це політичні спекуляціі я нікого у цьому не звинувачую - це був тількі повод зняти, а не причина.

Василь Яворський - 7-7-2006 у 18:01

Буду без цитат відповідати Михайлові Ігоровичеві і по порядку, бо питань там багато:
1. Практика дискредзагонів НКВД є доволі відома: набиралися люди з середукраїномовних, або добре натяганих російськомовних. Зрештою багато їм говорити не потрібно було, бо вони працювали так званими набігами - заходили в село, грабували, вбивали і зникали. Форма, зброя і вся решта атрибутика - не проблема цього у розпоряджені НКВД було більш ніж достатньо. Крім того існувала доволі потужна машина вербовки. Завжди є люди далекі від політики і яких можна завербувати. Доречі герой радянського союзу, преславутий вбивця Степана Бандери саме з завербованих.
2. Я в жодному випадку не казав, що перемога над фашизмом є злом. Це однозначно перемога над злом. І галичани свядкують її на рівні із всім світом. Просто для нас ця перемога загалом нічого не змінила. Просто один окупант змінився іншим. І не тільки для Галичини, а й для решти України аналогічно.
3. Ми страждали не тільки від молота але й від наковальні так само. СС-Галичина не зовсім те формування яке в німців носило назву СС. Детальніше є навіть на цьому форумі, гадаю старі форумчани ще памятають доволі цікаву тему про СС-Галичина і адміністрація дасть на цю тему посилання, бо я щось не можу віднайти. Там є більшдетально розписано для чого і як діяв підрозділ СС-Галичина, котрий так чи інакше до УПА ніякого відношення не має.
4. Розшифровую: вермахт - регілярна німецька армія в якій українці не служили, чого не можна сказати про регулярну армію СССР, котра є для України так само окупаційною. Не грає ролі коли пройшла та окупація в 1939 чи в 1922, вона була таки окупацією.
5. Погоджуюсь з Індією я дійсно помилився. Що ж до Бельгії, то приклад трохи кволий, оскільки нації "бельгієць" не існує. Більше того якщо ви памятаєте навіть шкільний курс історії, то памятаєте, що більшість держав Європи це колишні князівства і графства, котрі були просто в стані вистояти перед королівствами.
6. Питаєте чи мало закрили російськомовних шкіл? Відповідаю - мало! Так воно звучить жорстоко і зараз навіть дуже не демократично, але як я казав, за розвиток мови нацменшини потрібно братися на рівні громади і силами громади, а не держави. Державі потрібні працівники що володіють державною мовою. Ніхто не заваджає на рівні громади запровадити при школі уроки російської мови. На здоров"я, вчіть дітей їх рідній мові. Але це справа бажання, а обов"язок - вивчати мову державну. Мене ніхто ніколи не питав хочу я чи ні вивчати російську в українській школі, мене просто вчили і все. Повірте через 2-3 покоління протистояння з цього приводу зникне.
7. Звичайно, що більшість великих міст на сході і півдні України побудовано за часів російської і совітської імперії, але це ще не значить, що вони російські. Зрештою Пітєрбург будували силами українців, згідно Вашої логіки це місто тоді мало б бути українським?
8. Австрієць не нація, по нації в цій країні проживають в основному німці і чехи, а австрієць - це німецька народність. Українець же - нація, а не російська народність.
9. Нам би зі своїми проблемами розібратися а не лізти в штати... Рідна англійська мова лише для населення приблизно у 20-25% а аж ніяк не 30. І то це питання спорне, оскільки самі штати не досліджують націлнальності своїх громадян.

Як я вже казав, питання мови є дуже і дуже слизьке. Так воно болюче. Але воно болюче зараз, у цей момент. Бо в нас не було нормального переходу від совка до незалежності. Прибалтика цим перехворіла ще в 90-х. Чим жорсткіша мовна політика держави, тим швидше і якісніше загоюється ця рана. У тій же Естонії Вас не приймуть на роботу без знання естонської, але держава навіть дотує великі громади росіян на організацію їхніх культурних осередків, в тому числі і шкіл. Зараз там себе утиснутими вважають тільки ті, хто жив там за совка багато років, а молоде покоління російськомовних здебільшого навіть уваги на це не звертає і вважає це абсолютно нормальним, при тому прекрасно володіючи обома мовами. Таке ж буде і у нас з Вами, в нашій з Вами державі. Ви зможете вільно спілкуватися приватно зі мною російською, і я буду тільки радий спілкуватися з розумною людиною, звичайно ж я буду звертатися до Вас українською. Але як тільки ми перейдемол на офіційний рівень спілкування ми будемо ОБОЄ ЗМУШЕНІ спілкуватися державною. Це нормально, можливо нам обом цього докінця не зрозуміти, але наші діти і внуки це вже сприйматимуть нормально. Бо ми з Вами росли за іншої держави і в іншому оточенні. Просто не варто зараз зациклюватися на питанні мови. Так воно виглядає як утискання, але насправді воно не що інше, як державне піклування про власне майбутнє, бо дожилися вже, що мер столиці країни не може двох слів державною мовою до купи звязати.

Юрій Сєров - 7-7-2006 у 18:23

Цитата:
"Ви відмовляєте мені у цому праві? "

"от студенти - інша річ. Коли нам сказали що бутуть вести якись предмет на українськом усі сказали - "НІ" ми не хочемо. Навіщо? Ви взагалі розумієте у чому справа? Вікладач буде плутатись, повільно переводити с російської, якою він думає на українську, а студенти будуть повільно переводити на російську... о яком розумінні самого предмета буде вастися розмова? Ви хочете нас у кам'яний вік загнати? це ж на 70% погіршить якість навчання... ні, ну я розумію, комусь зе дуже вигідно, получати таку значну конкурентну перевагу... але для країни - це дуже плохо...


Думаю конструктивної дискусії не вийде. Ви не вважаєте за нормальне вчити, знати і користуватися державною мову, а вважаєте кам'яним віком. Дуже конструктивна позиція... А іншими словами Дикість! Такого немає в жодній країні світу, крім України... :(
Запитання: Чому Ви не боретеся за права українців в Росії? (там взагалі ) Вам не дуже далеко, могли б гайнути якогось вихідного дня, помітингувати, прихопивши Добкіна ;), а як повезе то ще й Наташу? :)

Ви постійно вживаєте займенник "Ви" ("Ви нам не даєте вивчати мову", "Ви хочете нас у кам'яний вік загнати", "яке ви право маєте примушувати НАС жити так, як ви вважаєте правільним?"). Хто ми?
Як я можу не дати Вам вивчати рідну для вас мову? Вивчайте на здоров'я, дома, в школах, і т.д.
Але чому я, в Україні, де українська є єдиною державною (так є і має бути!) не завжди можу її вивчати, дивитися кіно і т.д.??? Оце і є кам'яний вік. Чому в Харківському ВУЗі українець має навчатися російською? Це не абсурд? Там вчаться студенти не тільки з Харкова чи східної України, а й з інших територій.
Запитання: (якщо підсумувати все сказане Вами) Ви вважаєте, що це Ми маємо вивчити російську, а не Ви українську, щоб розуміти одне одного?
Хоча, як на мене, назва країни визначає хто має вчити яку мову. Ми вважаємо, що в Україні мова має бути українська, Ви так не вважаєте. Дискусія зайшла в тупик, і мабуть не вийде з нього, доки люди не змінять погляди. Підозрюю, якби не деякі політичні сили, які постійно проходять в парламент, використовуючи ваші емоції, то це б перестало бути проблемою. Чи Ви не відчуваєте в собі сили вивчити українську мову?

Прадід-священник пішов у тюрму, потім на заслання по війні. До речі, московський патріархат, який Ви так відстоююте, тісно співпрацював з НКВД, протягом усього часу.

Мені було б дуже цікаво подивитися на Вашу реакцію, якби Ви не змогли у Львові купити квиток на потяг, бо касир говорить польською :), або в Ужгороді угорською. Ви почали б боротися за регіональні польські, угорські і ін?

Hanor Narasson - 8-7-2006 у 18:28

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Василь Яворський
І Вам день добрий! А з чого Ви взяли, що всіх, хто голосував за проффесора ми вважаємо бандитами і т.д. ? :lol:


Тут правильніше зворотнє: бандити голосували за проффессора (в Галичині також). Крім того за нього голосувало велике число не бандитів.:baddevil:

Михайло Iгоревич - 10-7-2006 у 09:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Василь Яворський Просто один окупант змінився іншим. І не тільки для Галичини, а й для решти України аналогічно.

тобто для Харкова, який був столицею Радянської України та колискою революції , який САМ робив революцію - ви вважаете він був оккупований? ;);)

Цитата:

5. Погоджуюсь з Індією я дійсно помилився. Що ж до Бельгії, то приклад трохи кволий, оскільки нації "бельгієць" не існує. Більше того якщо ви памятаєте навіть шкільний курс історії, то памятаєте, що більшість держав Європи це колишні князівства і графства, котрі були просто в стані вистояти перед королівствами.

так мабуть зробимо як Індія - поглянте який у неї економічне зростання? ;)

Цитата:

6. Питаєте чи мало закрили російськомовних шкіл? Відповідаю - мало! Так воно звучить жорстоко і зараз навіть дуже не демократично,

ви начинаєте рух до Європи недемократичними кроками? Запом'ятайте - мета - НІКОЛИ не виправдовує средства. "Насилие пораждает насилие" - нажаль я бачу це зараз. Якщо ви і надалі будете здійснювати тиск, ми (Україна) можемо залишитися без Крима та, наприклад, Донецька. Ви бажаєте негараздів у країні заради мови, яка від вас за 1000 кілометрів, та не турбує аж ніяк?

Цитата:

Ніхто не заваджає на рівні громади запровадити при школі уроки російської мови. На здоров"я, вчіть дітей їх рідній мові. Але це справа бажання, а обов"язок - вивчати мову державну.

але программа не передбачає часів. Восьмим уроком?

Цитата:

Мене ніхто ніколи не питав хочу я чи ні вивчати російську в українській школі, мене просто вчили і все. Повірте через 2-3 покоління протистояння з цього приводу зникне.

так можно говорити будь о чому. Можно Канадців на одну мову перевести, на увесь світ за 3 покоління на англійську перейде.

Цитата:

7. Звичайно, що більшість великих міст на сході і півдні України побудовано за часів російської і совітської імперії, але це ще не значить, що вони російські. Зрештою Пітєрбург будували силами українців, згідно Вашої логіки це місто тоді мало б бути українським?

а як ви визначаєте чиє це місто? Ким побудовано - не подобається, хто живе - не подобається, яка мова - не подобається... а якби Хрущев Москву подарив - ви теж би говорили що це "ісконно українськи землі" ?

Цитата:

8. Австрієць не нація, по нації в цій країні проживають в основному німці і чехи, а австрієць - це німецька народність. Українець же - нація, а не російська народність.

Яка різниця? Назовіть росіян - українською народністю... ще 500 років тому ми були однією народністю...

Цитата:

Як я вже казав, питання мови є дуже і дуже слизьке. Так воно болюче. Але воно болюче зараз, у цей момент.

так навіщо? В нас мало проблем, вішати ще одну - мовну?

Цитата:

Бо в нас не було нормального переходу від совка до незалежності. Прибалтика цим перехворіла ще в 90-х. Чим жорсткіша мовна політика держави, тим швидше і якісніше загоюється ця рана. У тій же Естонії Вас не приймуть на роботу без знання естонської, але держава навіть дотує великі громади росіян на організацію їхніх культурних осередків, в тому числі і шкіл. Зараз там себе утиснутими вважають тільки ті, хто жив там за совка багато років, а молоде покоління російськомовних здебільшого навіть уваги на це не звертає і вважає це абсолютно нормальним, при тому прекрасно володіючи обома мовами. Таке ж буде і у нас з Вами, в нашій з Вами державі.

ось чому і є непорозуміння. ви вважаєте нормальним що "утиснутими вважають тільки ті, хто жив там за совка багато років". Моя мати - одна з найкращих юристів Харкова відсудила для України (для завода Протон, для інститута ХПІ) огромні грощі. Мілліони. Багато з присутніх можуть сказати що зробили для країни більше? Але якщо її утискають - вам классно. :(

Цитата:

Ви зможете вільно спілкуватися приватно зі мною російською, і я буду тільки радий спілкуватися з розумною людиною, звичайно ж я буду звертатися до Вас українською. Але як тільки ми перейдемол на офіційний рівень спілкування ми будемо ОБОЄ ЗМУШЕНІ спілкуватися державною.

ви Хартію читали? Держава ЗАБОВ'ЯЗАНА спілкуватися з населенням мовою, яка тому понятна. Наприклад якщо якась татарська меншина з гір Криму не розуміє ні рос. ні укр. мови, суд забов'язан найти перекладача. ЗАБОВ'ЯЗАН знати тількі держпрацівник - і ВСЕ. Більш ніхто. Іншім - просто варто знати! ;)

Цитата:

Просто не варто зараз зациклюватися на питанні мови. Так воно виглядає як утискання, але насправді воно не що інше, як державне піклування про власне майбутнє, бо дожилися вже, що мер столиці країни не може двох слів державною мовою до купи звязати.

ну і навіщо вибирали тикого мера? ;) залишили б Омельченка...
Це питання виглядає як утискання - а тут є утисканням. Неможна строїти демократію недемократичними методами. Сьогодні вони утискають десятки міліонів на сході - завтра будуть утискати УСІ 50 мілліонів :( Якщо вас не утискають зараз - не радіїте. Звичка утискати у влади буде тількі зростати :(

Михайло Iгоревич - 10-7-2006 у 09:36

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Цитата:
"Ви відмовляєте мені у цому праві? "

"от студенти - інша річ. Коли нам сказали що бутуть вести якись предмет на українськом усі сказали - "НІ" ми не хочемо. Навіщо? Ви взагалі розумієте у чому справа? Вікладач буде плутатись, повільно переводити с російської, якою він думає на українську, а студенти будуть повільно переводити на російську... о яком розумінні самого предмета буде вастися розмова? Ви хочете нас у кам'яний вік загнати? це ж на 70% погіршить якість навчання... ні, ну я розумію, комусь зе дуже вигідно, получати таку значну конкурентну перевагу... але для країни - це дуже плохо...


Думаю конструктивної дискусії не вийде. Ви не вважаєте за нормальне вчити, знати і користуватися державною мову, а вважаєте кам'яним віком.


ви не розумієте? Зовсім? Жаль. Для тих кто хоче зрозуміти - повторюю. Я зараз спілкуюсь тут на української - звинувачувати мене що я вважаю "нормальним не знати" - безглуздо. ЗНАТИ ТРЕБА. ВЧИТИ - ТРЕБА. Але спілкуватися надо тою, якою людина хоче. Я вважаю кам'яним віком тих, кто хоче стояти с палицею над кожним та досліждувати на якої мові віна розмовляє.

Цитата:

Ви постійно вживаєте займенник "Ви" ("Ви нам не даєте вивчати мову", "Ви хочете нас у кам'яний вік загнати", "яке ви право маєте примушувати НАС жити так, як ви вважаєте правільним?"). Хто ми?

ті, хто вважає що; "не користуватися державною мовою - ненормально"

Цитата:

Як я можу не дати Вам вивчати рідну для вас мову?

запросто. голосуєте за фашистов тягнибоков, які висовують гасла "вбивати жидів і москалів" (ягнибок саме львівський депутат - як сморю на цього франкенштейна - думаю що й Янук не такий страшний :) ) потім тягнибокі входять у блоки НУ, потім з Київа спускають программи у яких немає часу на уроки російської мови...

Цитата:

Але чому я, в Україні, де українська є єдиною державною (так є і має бути!) не завжди можу її вивчати, дивитися кіно і т.д.???


ВИ ЖАРТУЄТЕ????? :o:o:o ДЕ ВИ НЕ МОЖЕТЕ ЇЇ ВИВЧАТИ????

Цитата:

Оце і є кам'яний вік. Чому в Харківському ВУЗі українець має навчатися російською? Це не абсурд?

жодного україномовного українця у моєї групі не було. Тількі в Україні можно прийхати у школу за 1500 километрів - у школу де усі користуються російською добровільно і почати примушувати і вчетелів і учнів вести та слухати уроки на іншой мові, тому що якись бовдур за 700 километрів так вирішив (при тому що у обов'язок цього бовдура належало покращувати якість освіти, а він її цим тількі погіршив)

Цитата:

Там вчаться студенти не тільки з Харкова чи східної України, а й з інших територій.


ага. звісно. у групі було десь третина з Криму... мову вгадаєте? ;)

Цитата:

Запитання: (якщо підсумувати все сказане Вами) Ви вважаєте, що це Ми маємо вивчити російську, а не Ви українську, щоб розуміти одне одного?

Щоб розуміти вам би почати думати не завадило б ;) Пости мої почитати. Вони на якої взагалі мові? ;) Не хочете вчити російську - не вчить - ми знаємо українську... Але між собою у своєму місці, де поховані наші предки (ще моя прабабушка) ми хочемо та будемо спілкуватися тією мовою, якою спілкуємося вже намного більше 100 років.

Цитата:

Хоча, як на мене, назва країни визначає хто має вчити яку мову.

ага. вважайте. нехай амеріканці вчать амеріканську, бельгійці - бельгійську, канадці - канадську... :lol:

Цитата:

Ми вважаємо, що в Україні мова має бути українська, Ви так не вважаєте. Дискусія зайшла в тупик, і мабуть не вийде з нього, доки люди не змінять погляди.Підозрюю, якби не деякі політичні сили, які постійно проходять в парламент, використовуючи ваші емоції, то це б перестало бути проблемою. Чи Ви не відчуваєте в собі сили вивчити українську мову?

а політичні сили не відображають бажання своїх виборців? А про сили і вивчити - на якої я зараз з вами спілкуюся? Досить. Доки люди пишуть такі дурниці про "назва країни визначає мову", та голосують за фашистів тягнибоків - порозуміння я не бачу... нажаль...

Цитата:

Прадід-священник пішов у тюрму, потім на заслання по війні. До речі, московський патріархат, який Ви так відстоююте, тісно співпрацював з НКВД, протягом усього часу.

знову дурниці. цілі табори набивали з батющек та церкви нищили атеїсти з НКВД...

Цитата:

Мені було б дуже цікаво подивитися на Вашу реакцію, якби Ви не змогли у Львові купити квиток на потяг, бо касир говорить польською :), або в Ужгороді угорською. Ви почали б боротися за регіональні польські, угорські і ін?

де ви бачили касира у Харкові, який не знає українську?

Михайло Iгоревич - 10-7-2006 у 09:39

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Hanor Narasson
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Василь Яворський
І Вам день добрий! А з чого Ви взяли, що всіх, хто голосував за проффесора ми вважаємо бандитами і т.д. ? :lol:


Тут правильніше зворотнє: бандити голосували за проффессора (в Галичині також). Крім того за нього голосувало велике число не бандитів.:baddevil:


з точки зору формальної логики - так - згоден. Деякі бандити голосували за Янука. Але, коли дивлюся список Луценка - бачу що не менше за Ющенка, та Тюльку... :lol: А за Ющенка також голосували фашисти тягнибокі. Як і за Янука... уроди є всюди, та за кого вони голосують - відомо тількі їм самим. :lol:

Тарас Ільчишин - 10-7-2006 у 11:53

Цитата:

запросто. голосуєте за фашистов тягнибоков, які висовують гасла "вбивати жидів і москалів" (ягнибок саме львівський депутат - як сморю на цього франкенштейна - думаю що й Янук не такий страшний ) потім тягнибокі входять у блоки НУ, потім з Київа спускають программи у яких немає часу на уроки російської мови...


Я за нього і голосував, правда не до верховної, бо знав, що він не пройде, а до Львівської!


Цитата:

Але чому я, в Україні, де українська є єдиною державною (так є і має бути!) не завжди можу її вивчати, дивитися кіно і т.д.???


ВИ ЖАРТУЄТЕ????? ДЕ ВИ НЕ МОЖЕТЕ ЇЇ ВИВЧАТИ????


Ви так кажете, бо напевно ще не в курсі, що тільки в червні відбувся показ перешого продубльованого українською фільму чи мультфільму. А чому цього не робилось всі ці 15 років?



Цитата:

жодного україномовного українця у моєї групі не було. Тількі в Україні можно прийхати у школу за 1500 километрів - у школу де усі користуються російською добровільно і почати примушувати і вчетелів і учнів вести та слухати уроки на іншой мові, тому що якись бовдур за 700 километрів так вирішив (при тому що у обов'язок цього бовдура належало покращувати якість освіти, а він її цим тількі погіршив)


У Вас не було, а в мене знайомі вчаться в Полтаві і в Харкові -- і це люди, які ніколи в житті не розмовляли російською. Вони польську краще знали, ніж російську.


Цитата:

ага. вважайте. нехай амеріканці вчать амеріканську, бельгійці - бельгійську, канадці - канадську...


А чому ви так відразу хочете рівнятись на канадці, американців, бельгійців? Я наприклад хочу рівнятись на Японців. Вумна націю уж дуже!


І з моєї точки зору Тягнибок не є фашистом, а самим справжнім патріотом

tysovska - 10-7-2006 у 12:32

Не втрималася від довгого допису у відповідь на одне-єдине зауваження пана Михайла Ігоревича.

Спочатку - цитата з довідника (The Columbia Encyclopedia, 6th Edition):
Цитата:
fascism, totalitarian philosophy of government that glorifies the state and nation and assigns to the state control over every aspect of national life. The name was first used by the party started by Benito Mussolini, who ruled Italy from 1922 until the Italian defeat in World War II. However, it has also been applied to similar ideologies in other countries, e.g., to National Socialism in Germany and to the regime of Francisco Franco in Spain. The term is derived from the Latin fasces.

Characteristics of Fascist Philosophy
<...>First and most important is the glorification of the state and the total subordination of the individual to it. The state is defined as an organic whole into which individuals must be absorbed for their own and the state’s benefit. This “total state” is absolute in its methods and unlimited by law in its control and direction of its citizens.
A second ruling concept of fascism is embodied in the theory of social Darwinism. The doctrine of survival of the fittest and the necessity of struggle for life is applied by fascists to the life of a nation-state. Peaceful, complacent nations are seen as doomed to fall before more dynamic ones, making struggle and aggressive militarism a leading characteristic of the fascist state. <...>
Another element of fascism is its elitism. Salvation from rule by the mob and the destruction of the existing social order can be effected only by an authoritarian leader who embodies the highest ideals of the nation. This concept of the leader as hero or superman, borrowed in part from the romanticism of Friedrich Nietzsche, Thomas Carlyle, and Richard Wagner, is closely linked with fascism’s rejection of reason and intelligence and its emphasis on vision, creativeness, and “the will.”

Джерело

Переклад (мій):
Фашизм – тоталітарна філософія уряду, який вивищує державу та націю і запроваджує державний контроль над усіма аспектами національного життя. Вперше це поняття було використане для означення партії Беніто Муссоліні, який стояв на чолі Італії з 1922 року до її поразки у ІІ світовій війні. Однак це поняття також застосовувалося до схожих ідеологій в інших країнах, наприклад, до націонал-соціалізму в Німеччині та до режиму Франко в Іспанії. Термін походить від латинського слова fasces.
Характеристики фашистської філософії
Найбільш важливим є вивищення держави і повна субординація особистості державі. Держава визначається як органічне ціле, в яке має влитися особистість для власної і державної користі. Така „тотальна держава” є самовладною у методах і не обмежена законами у керівництві та контролі за громадянами.
Другою важливою концепцією фашизму є теорія соціального дарвінізму. Доктрина виживання найудатнішого і необхідність боротьби за життя застосовується фашистами до законів існування національної держави. Миролюбні, чемні нації роковані загинути від руки більш активних, і таким чином головною характеристикою фашистської держави є боротьба і агресивний мілітаризм.
Ще одним елементом фашизму є елітарність. Спасіння від влади натовпу та знищення існуючого соціального ладу можуть бути здійснені тільки авторитарним лідером, який уособлює найвищі ідеали нації. Ця концепція лідера як героя чи надлюдини, частково запозичена з романтизму Фрідріха Ніцше, Томаса Карлайля та Ріхарда Ваґнера, тісно пов’язана з фашистським відкиданням розуму та інтелекту і наданням великого значення передбаченню, творенню та силі волі.


А ось - програма виборчого об'єднання "Свобода" Олега Тягнибока: Програма захисту українців (посилання - на офіційний сайт ЦВК).

Увага, питання:
Де ви в цій програмі побачили
а) вивищення держави над особистістю;
б) соціальний дарвінізм;
в) авторитарність?

Може, час уже навчитися не розкидатися дешевими ярликами, а розплющити очі й побачити і світ, і людей у ньому такими, якими вони насправді є?

Яндрух - 10-7-2006 у 12:59

Ми вже обговорювали діяльність того п. Тягнибока тут.
Та й нині, окрім порожніх лозунгів та беззмістовної балаканини, від нього не мож нічого більше почути.
Та "свобода" - звичайна комерційна структурка, така собі фірмочка, з рекламою їх на кшталт мила і всяких тайдів.

Тарас Задорожний - 10-7-2006 у 13:05

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
Я ніколи не був в Харкові, проте інколи буваю в Київі. І мені видалось, що за останні 2-3 роки Київ став суттєво україномовнішим.


Ой, Тарасе.... Не так воно є... Спитайте ше в Яреми П, як неохота їхати в Київ зі Львова.... А чому? І через мову теж...
Часто спостерігаю, як російською звертаються до незнайомих тернополяни, та і інші наші..... Ті, хто в Чернігівській обл. з батьками говорили українською, в Києві стидаються до цього признатись...
Так, певні зрушення є, але вони не масові....

Тарас Задорожний - 10-7-2006 у 13:10

Цитата:
де ви бачили касира у Харкові, який не знає українську?


У харківському зоопарку, на приміському вокзалі, контролери в електричці (вони теж "касири")... Перелічити ше в яких галузях у Харкові застой??? Прекрасне місто, столиця... А от проблеми з мовою, для більшості з Вас рідною....

Юрій Сєров - 10-7-2006 у 17:24

Дискусії таки не вийде. Ви не переконаєте нас, що Вас утискають, ми Вас, що Ви повинні знати державну, тому рано чи пізно ця гілка перейде в сварку.
Цитата:
голосуєте за фашистов тягнибоков, які висовують гасла "вбивати жидів і москалів"

Чому Ви вішаєте такі ярлики? Дайте посилання де Тягнибок обіцяє таке робити? Чому Ви вирішили, що він фашист? Ось таке вішання ярликів віддає совдепією.

Цитата:
ЗНАТИ ТРЕБА. ВЧИТИ - ТРЕБА. Але спілкуватися надо тою, якою людина хоче.

Так, але спілкуватися в приватному житті. Державна мова - українська, тому вона і вивчається в школі. Що тут незрозумілого? Хочете вчити російську - вчіть, згідно програми(як іноземну), факультативно, приватно і т.д.
Цитата:
ВИ ЖАРТУЄТЕ????? :o:o:o ДЕ ВИ НЕ МОЖЕТЕ ЇЇ ВИВЧАТИ????

Де, де... в харківських ВУЗах!:baddevil:

Цитата:
Щоб розуміти вам би почати думати не завадило б ;) Пости мої почитати. Вони на якої взагалі мові? ;)

Не знаю... :rolleyes: ;)
А наспраді мені прикро, що частина держави не знає і, що дуже боляче, не хоче знати української... :(

Василь Яворський - 10-7-2006 у 17:27

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Михайло Iгоревич
тобто для Харкова, який був столицею Радянської України та колискою революції , який САМ робив революцію - ви вважаете він був оккупований? ;);)


Хм... і дійсно Харків же ж заснований у 1917, а не в 17-му столітті... до чого б тут війська Матросова, до чого тут протистояння кількох українських урядів і совітського уряду на початку ХХ століття... вибачайте - ви праві Харків заснований дідусем Леніним і з дідусем Леніним мав би провести все своє життя... Не гадаєте, що ваш аргумент занадто кумедний?

Цитата:
так мабуть зробимо як Індія - поглянте який у неї економічне зростання? ;)

В Китаї ще більше економічне зростання... а погляньте на Японію в повоєнні часи... може глянемо ближче на країни Прибалтики? До чого тут економічне зростання до мовної ситуації.

Цитата:
ви начинаєте рух до Європи недемократичними кроками? Запом'ятайте - мета - НІКОЛИ не виправдовує средства. "Насилие пораждает насилие" - нажаль я бачу це зараз. Якщо ви і надалі будете здійснювати тиск, ми (Україна) можемо залишитися без Крима та, наприклад, Донецька. Ви бажаєте негараздів у країні заради мови, яка від вас за 1000 кілометрів, та не турбує аж ніяк? ,

А хто казав, що це не демократичні кроки? Не демократичні кроки - прийняття регіональних мов в супереч Конституції. Є Конституція, є закон, давайте просто їх виконувати і все.

Цитата:
але программа не передбачає часів. Восьмим уроком?

Зовсім не обов"язково восьмим уроком, наскільки я знаю зараз багато шкіл вивчають більше однієї іноземної мови, просто якщо школа виконує роль громадської, і переважна більшість учнів - діти з російськомовних сімей, то нехай однією з тих мов буде російська. І взагалі якраз це питання можна значно лекше утрясти.


Цитата:

так можно говорити будь о чому. Можно Канадців на одну мову перевести, на увесь світ за 3 покоління на англійську перейде.

то чого ж зараз так сильно б"єте на двомовність... три покоління потерпіть вже, а там всі англійською розмовляти будемо ;)

Цитата:

а як ви визначаєте чиє це місто? Ким побудовано - не подобається, хто живе - не подобається, яка мова - не подобається... а якби Хрущев Москву подарив - ви теж би говорили що це "ісконно українськи землі" ?

По-перше, ніхто Харків Україні не дарував, якщо Ви на це натякаєте. Якщо ж Ви натякаєте на Крим, то для початку уважно вивчіть історію. Крим був переданий Україні через те, що рівень економічного зростання Української СР були значно вищими за показники Російської СР, Крим же на той час був у повному занепаді і щоб витягнути Крим з повної дупи московське правління вирішило передати Крим під управління України.


Цитата:

Яка різниця? Назовіть росіян - українською народністю... ще 500 років тому ми були однією народністю...

По відношенню до росіян - мене це мало стосується... це вже справа росіян чия вони народність... Українці ж як нація сформувалися значно раніше ніж 500 років тому... Ми нація, а не народність, нація у якої є власна земля, власна історія, власна культура, власна мова.


Цитата:

так навіщо? В нас мало проблем, вішати ще одну - мовну?

то й не роздмухуйте тієї проблеми... закон про державну мову був прийнятий давно, при чому приймали його депутати як із західної так і зі східної України... давайте переключимося на інші проблеми.

Цитата:

ось чому і є непорозуміння. ви вважаєте нормальним що "утиснутими вважають тільки ті, хто жив там за совка багато років". Моя мати - одна з найкращих юристів Харкова відсудила для України (для завода Протон, для інститута ХПІ) огромні грощі. Мілліони. Багато з присутніх можуть сказати що зробили для країни більше? Але якщо її утискають - вам классно. :(

я не кажу що це добре... просто є закони, є здоровий глузд, є логіка... просто давайте виконувати закони. В Німетчині зараз також багато російськомовних але чомусь там вони не вважають себе утиснутими, бо в Німетчині одна державна мова, то чому ж тут вважати себе утиснутим?

Цитата:

ви Хартію читали? Держава ЗАБОВ'ЯЗАНА спілкуватися з населенням мовою, яка тому понятна. Наприклад якщо якась татарська меншина з гір Криму не розуміє ні рос. ні укр. мови, суд забов'язан найти перекладача. ЗАБОВ'ЯЗАН знати тількі держпрацівник - і ВСЕ. Більш ніхто. Іншім - просто варто знати! ;).

На скільки я знаю, українську мову у Харкові прекрасно розуміють.


Цитата:

ну і навіщо вибирали тикого мера? ;) залишили б Омельченка...
Це питання виглядає як утискання - а тут є утисканням. Неможна строїти демократію недемократичними методами. Сьогодні вони утискають десятки міліонів на сході - завтра будуть утискати УСІ 50 мілліонів :( Якщо вас не утискають зараз - не радіїте. Звичка утискати у влади буде тількі зростати :(

поясніть мене хто кого утискає... сходіть в кінотеатр, зайдіть в книжковий магазин, відкрийте каталог Укрпошти... Ви знаєте, що майже 75% відчизняних періодичних видань виходить виключно російською мовою? Це я Вам говорю як спеціаліст із збуту періодики. Приблизно та ж ситуація і в книговидавництві. Включіть телевізор, нарешті за 15 років там більше української мови, а не російської. То кого в нашій державі більше утискають? Мене україномовного, чи Вас російськомовного? Щодо утисків давайте краще помовчимо, бо якраз більше на сьогоднішній момент є утиснутим саме україномовне населення, бо всупереч законодавству ми змішені дивитися іноземномовні фільми, читати іноземномовну пресу, дивитися іноземномовне телебачення... І наразі тенденцій до змін особливих нен помітно, тема двомовності вибухає час від часу з подачі промосковсько орієнтованих політиків, і по цій темі можна чідко відслідковувати черговий наступ Москви на власність нафто- і газопроводами... для Вас це не дивно? Ви не думаєте, що саме Ваша кохана Москва Вас більше утискає?

Михайло Iгоревич - 11-7-2006 у 09:22

Усім, пишущим що я навішую ярликі, та цитуючим якись словники. Ось цитата з виступу Тягнибока - це не брехня, він сам не запречує:

"... вони взяли автомат на шию i пішли в тiї ліси, вони готувалися i боролися з москалями, боролися з німцями, боролися з жидвою i з іншою нечистю..."
Коли депутат говорить про автомат та живих людей "жидвою i з іншою нечистю..." я назваю його фашистом. Тих, кто за нього голосував, тих кто його позицію підтримує - теж. Нечість - це люди, якім байдуже яка людина, та не байдуже яка в неї раса чи національність. Зараз і УНСО розповсюджує у Харкові листівки де є дуже фашиські та расиські лозунги (заборонити в'їзд у країну для не білих)... і гнездо цього фашизму - не Харків... Я гадав мене тут переконають у іншому, але пока мої сподівання марні...

Василь Яворський - 11-7-2006 у 10:00

Ви процитували доволі відомий свого часу виступ Тягнибока на меморіалі УПА, доречі тут (на цьому форумі) вже давно обговорений... Особисто я прекрасно зрозумів про що говорив п. Олег. УПА дійсно боролося з усякою нечистю, котра своїми немитими ногами топтала цю землю, в тому числі з москалями, жидами, фашистами... А ваші "святі" з червоної армії хіба так не робили? Але єдине що ті ваші "святі" боролися ще й з українцями, поляками, чехами, словаками, білокусами та іншими... :rolleyes: ... не вважаєте, що нарешті варто зняти серпатомолотаті окуляри з очей? Може тоді принаймні почнете розуміти, що історія не тільки переможцями твориться, хоча тільки ними пишеться? Ви говорите що фашизм зло? Безперечно зло... А комунізм? За ті ж роки, що й Гітлер Сталін знищив у кілька разів більше народу і лічба там йде далеко не на тисячі, а на мільйони... А голодомор 32-33 років? Він торкнувся саме східної України. Невже Ви того не памятаєте? Хіба це не зло? Чому Ви не хочете зрозуміти, що фашизм це фашизм, комунізм це комунізм, а націоналізм це націоналізм. Єдине чого хочемо ми націоналісти - спокійно, мирно, взлагоді жити на своїй Богом даній землі.
Ви говорите про листівки з забороною в"їзду для "небілих", а Ви подивіться в корінь цієї проблеми, тут далеко не колір шкіри головний. Про який фашизм йдеться? Про той, що половина ВР - не українці, що уряд незабаром очолить неосвітчина людина з кримінальним минулим (та й теперішнім, мабуть таки теж). Дві відсидки і в прем"єри - це нормально? Давайте дамо всім зекам позачергове право балатуватися до Рад, он одному навіть у президенти можна.
Зрозумійте Ви нарешті, що не все правда те, про що вам там про нас розповідають. Всі львівяни памятають, як після вбивства Білозора по всіх каналах показували погроми російськомовних у Львові демонструючи запис вже на той момент кількарічної давності, а саме факельний похід СНПУ до могил січових стрільців. Розповім Вам історію з мого особистого життя, яка сталася на початку 90-х, перед референдумом. Їздив я з агітбригадою по Полтавщині. Підходить в одному із сіл (назви вже нажаль не пригадаю) бабуся і просить "Зніми но синку черевичок" (не дослівно але українськоюж точно) питаю " а навіщо" "ну зніми" впросила - зняв, потім те саме і зі шкарпеткою... глянула на ногу і каже "та ніби людська", питаю про що вона, а вона мені мовляв піп у церкві казали, що бандерівці собі ніжки відрізають і козячі копитця вживляють... от-таке от... Вам буде важко знайти порозуміння з західняком, бо Ви його не шукаєте, Ви шукаєте зайвих підтверджень своїй теорії про загальну бандерівську одержимість, навіженість і агресивність, бажання перевішати на гіляках все російськомовне насенлення України і т.д. І ви готові будь-який розумний, обгрунтований толерантний аргумент сприймати власне як доказ цієї своєї ідеї-фікс. У Вас є один закит - утискають Вашу мову, депутат привселюдно сказав москаль і жид, значить всі тут фашисти. Вам самому не смішно з себе?

tysovska - 11-7-2006 у 10:59

А стосовно автоматів...
Якби мені попався Кушнарьов, я б його голими руками придушила - і ніяких автоматів не шукала. І жоден м'яз би у мене не здригнувся.
З такими, як Кушнарьов, я не хочу порозуміння. Я не хочу такого "об'єднання країни", бо мені в такій країні нема з ким об'єднуватися.

Яндрух - 11-7-2006 у 13:06

Але де ж стільки ненависті береться? :rolleyes:

Василь Яворський - 11-7-2006 у 14:53

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Яндрух
Але де ж стільки ненависті береться? :rolleyes:


В кого і до кого? До Кушнарьова? Хворих не ненавидять - їх лікують :saint:

Яндрух - 11-7-2006 у 15:11

Вони - не хворі. Вони просто таких вдають. Клоуни вони всі. :rolleyes:
Сьогоднішня шарпанина у ВР - шо, не вар'ятство?
А сесія облради? Промови якихось хлопунів з використанням гострої, експресивної, вуличної лексики. Матолки зацофані... :baddevil:

Яндрух - 11-7-2006 у 15:24

Балаган з шумовою завісою триває. :lol:

Тарас Ільчишин - 11-7-2006 у 15:29

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Яндрух
Вони - не хворі. Вони просто таких вдають. Клоуни вони всі. :rolleyes:
Сьогоднішня шарпанина у ВР - шо, не вар'ятство?
А сесія львівської облради? Промови якихось хлопунів з використанням гострої, експресивної, вуличної мови. Матолки зацофані... :baddevil:


Таку саму шарпанину показували ще тиждень чи два назад януковичі і комуняки

Яндрух - 11-7-2006 у 15:33

Я беру загалом.
Нас на соціології як учили: думати глобально, а діяти локально. :lol:

Василь Яворський - 11-7-2006 у 16:30

Щкодую тілько шо в ВР не потрапив Кличко... Шарпанина мала б тоді доволі цікавий вигляд... :)

Святослав - 12-7-2006 у 00:55

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Михайло Iгоревич
Здравствуйте...
...
Пару слов про себе. 28 років. Программіст. Харків'янин у п'ятому поколінні . Обізнаний на історії Харкова.

Чи нема у пана бажання поспілкуватися з харківським українським націоналістом - корінним харків'янином і переконаним бандерівцем? :)

Роман Ромашка - 12-7-2006 у 10:49

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Михайло Iгоревич
так мабуть зробимо як Індія - поглянте який у неї економічне зростання? ;)

Знущаєтесь? Для початку варто там побувати щоб говорити про якийсь прогрес. І подивіться який там рівень життя.

Що ж до української мови в Харкові, то 2 роки тому був у Харкові. Весь час спілкувався української. На російській говорив, якщо попросили перейти. Ніякого хамство незамічав. Чого не скажеш про Крим. В Євпаторії в одному магазаині, мені, м'яко кажучи, нахамили. Причому хамить старше старші люди (~50 років і більше, які тільки говорять про культуру інших).
Так на всяк випадок нагадаю, що я екс львівянин.

spark - 12-7-2006 у 12:22

А можна від політики повернутися до запитань? В мене до знавця харківської історії є декілька.

1. В якому місті працював театр "Березіль"?
2. Хто такі Лесь Курбас і Микола Куліш?
3. Чи не здається йому, що його позиція щодо мови нагадує тьотю Мотю з Курська з "Мини Мазайла" М. Куліша?

Якщо шановний знавець харківської історії "Мину Мазайла" досі не читав, хоча її написав і його земляк, щиро раджу спершу прочитати, а потім вже повертатися до мовних дисксій. Бо дуже вже його вислови нагадають оте "Лучше быть изнасилованной, чем быть украинизированной".

tysovska - 12-7-2006 у 12:53

До речі, "Мину Мазайла" можна прочитати тут:
http://library.org.ua/classic/kulish1.html
(одна з найулюбленіших моїх п'єс!)

Василь Яворський - 12-7-2006 у 13:43

Гадаю неварто читати "Мазайла", бо й куліша звинуватять в утисканні російськомовного населення....:baddevil:

Михайло Iгоревич - 12-7-2006 у 17:13

нажаль конструктивної дискуссії не вийшло. чому? я писав у своєму пості від 6-7-2006 в 03:29 PM що мій прадід був страченій комуняками, та уся сім'я дуже постраждала. Але Василь Яворський пише что в мене серпасто молоткасті окуляри. Я ніде не писав що красна армій святі, але мене це тут преписують... Він також говорить що євреї нікли не моють ніг на Україні: "УПА дійсно боролося з усякою нечистю, котра своїми немитими ногами топтала цю землю, в тому числі з москалями, жидами"... Звісно євреї дуже істоптали... Мені смішно з себе, що я спробував говорити з такими людьми. Продовжуйте звинувачувати в усіх особистих негараздах жидів - то що помаранчі домовитись у Раді за три місяці не спромоглися... це також жиди ти москалі винуваті...

Мені смішно що я спробував щось пояснити людям, які б получали задоволення вбіваючи іншіх, пані tysovska... Кушнарьов мені теж не подобається, але вбивати? У Харкові набагато менше таких злобних людей, тому харківський форум мені більш подобається.

Поспілкуюся з усіма, але вже не тут. Якщо є питання - icq 110200076 Цим форумом, я нажаль, розчарован.

2spark я мог би сбрехати, але не буду зазирати у Яндекс, відповім що знаю. Березіль зараз працює у Харкові, Лесь Курбас наскількі мені здається це актор та режиссер, який у ньому працював(у ньому - не знаю точно. Зараз у цієї будівлі і театр Шевченка і Березіль, меморіальна дошка Курбаса со стороні театра Шевченка :) ), Куліша усі читали у школі, ту ж Мину Мазайло, але пом'ятаю погано - це було дуже давно, зараз я працюю на трьох работах не маю часу читати книжки, нажаль. Коли час був - читав іноземних классиків та полюбляв фантастику. Не знаю, може у вас усі знають історію кожного театра - у нас не всі ;)

Dmy - 12-7-2006 у 18:53

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Михайло Iгоревич
Жду запитань...
Взагалі мені дуже б хотілося помиритися та навести "мостки порозуміння" між ВУ та ЗУ...
нажаль конструктивної дискуссії не вийшло...
Мені смішно з себе, що я спробував говорити з такими людьми...
Мені смішно що я спробував щось пояснити людям, які б получали задоволення вбіваючи іншіх...


Мені єдине цікаво: хтось на ФоРуМі, встромляючи ся в дискусію, сумнівався, що все закінчиться от таким от підсумковим повідомленням? Чи багато тут у нас настільки наївних людей? (аматорське соціологічне опитування :D)
Це – загальне враження. Якщо людина просить запитувати, а на всі запитання чи репліки готує не відповіді, а одповіді, ви від неї чекаєте чогось іншого?
Власне, чому і не дискутував – а який сенс?

ЗІ. (якщо раптом Михайло Ігоревич, перебігаючи з третьої роботи на цікавий харківський форум, перечепиться об-здєсь)
Цитата:
зараз я працюю на трьох работах не маю часу читати книжки, нажаль

Про 3 роботи – це вже зайве. За ті 6 днів, які п. Михайло, тут знаходився, ми мали щастя отримати від нього 22 переважно розлогих месіджа, із яких, зокрема, видно, що всі відповіді йому (загальною кількістю під півста) він уважно прочитав. І 3 роботи не завадили. До того ж, гадаю, Форум Рідміста – не єдине місце, де він постячить. При бажанні замість цього за цей час цілком можна було здолати пару романів середнього обсягу. Треба було просто і чесно сказати: «Терпіти не можу читати книжок. Тим паче українською мовою (фу, яка гидота!)»

ЗІІ.
Цитата:
Куліша усі читали у школі, ту ж Мину Мазайло, але пом'ятаю погано - це було дуже давно

Так не так уже й давно - років 11...
Мені-от якось не довелось – у школі. Але окрім тексту п’єси пригадується ще пара постановок (як на диво – харківських театрів :o) із шикарним обіграшем Кулішевих гітів про «українізацію» (я навіть тут, здається, колись цитував: «Українізуйте!»).
Одна порада: не хочете читати – не читайте, не хочете пам’ятати – не пам’ятайте. За одним винятком: аби не ганьбитись, запам’ятайте хоча би, що Мина Мазайло – це Вам не вона!

ЗІІ-І-І-І-І. Наостанок ще раз перечитав Марію Кривенко. Так і не второпав, де і кого вона там ображає. Хіба Хвильовому варто нарікати, що на його могилі готдогами годують.

Юрій Сєров - 12-7-2006 у 21:20

Цитата:
Мені єдине цікаво: хтось на ФоРуМі, встромляючи ся в дискусію, сумнівався, що все закінчиться от таким от підсумковим повідомленням?

Не сумнівався, але все ж писав, думав "а раптом". Нажаль...

Цитата:
ЗІІ-І-І-І-І. Наостанок ще раз перечитав Марію Кривенко. Так і не второпав, де і кого вона там ображає.

Мабуть йдеться про цей абзац:
"Страшне враження викликає цей парк наприкінці Пушкінської у Харкові. У глибині – невеличка церква. Російська православна, що у мене, галичанки, викликає почуття, дуже наближене до огиди, асоціації із темнотою. Темна пристрасть у вірі – язичництво, не просвітлене світлом гуманізму, фанатизм, що яскраво дав про себе знати під час візиту Папи."

Прочитавши реакцію на це, я остаточно зрозумів, що пан Ігоревич не змінить свої погляди.
Він їх і не хотів змінювати. Мотиви створення гілки не зовсім зрозумілі.

Цитата:
Мені смішно що я спробував щось пояснити людям, які б получали задоволення вбіваючи іншіх, пані tysovska... Кушнарьов мені теж не подобається, але вбивати? У Харкові набагато менше таких злобних людей, тому харківський форум мені більш подобається.

Серйозно завернув! :)

Святослав - 13-7-2006 у 00:33

Гм... і людей у Харкові злобних набагато більше, і вбивати вони почали б швидше - точно знаю, як корінний харків'янин. Думав з людиною в реалі поговорити, бо ж форумна розмова не дає змоги сказати все і вчасно... Але ж отаке: "ось вам номер аськи, ловіть мене, кому я потрібен" - повністю відбиває бажання спілкуватися - рушай собі далі, Невловимий Джо.

Василь Яворський - 13-7-2006 у 08:50

Як видно я таки був правий, людина просто не шукає порозуміння, а шукає підтвердження своїй ідеї-фікс щодо "злобних галичан" і "кровожерливих бандєровцев"... Що можна ще додати... Нажаль на сході це мало не масове явище... Будемо сподіватися, що колись то переростеться...

Ярема П. - 13-7-2006 у 15:38

В мене не було бажання дискутувати в цій гілці, хоч читав з величезною цікавістю. З початку було видно, що гілка була створена наподобі палки собаці - кинув і всі погналися (задавати питання:D). Мотиви створення щось дійсно незрозумілі. Підозрюю, що зачинщик гілки зараз весело дискутує на харківському форумі і хвалиться перемогами в дискусії на Рідмісті. Особисто мене ні до яких особливих висновків дискусія не наштовхнула - чергове мусолення теми і констатування факту що людину, яка не бажає нікого розуміти, не переконаєш ні в чому.

Тарас Задорожний - 14-7-2006 у 14:19

А у мене підозра, шо цей чоловік ізаналі не з Харкова

tysovska - 14-7-2006 у 15:09

З Харкова. Перевірено :)

Тарас Задорожний - 14-7-2006 у 20:01

але честі йому то не додає....