Рост
Модератор
Повідомлень: 3710
Зареєстрований: 3-4-2003
Місто: Львів
Нема на форумі
Настрій: є
|
|
Чавунний посуд - дійсно правильний спосіб підготовки до використання
Впевнений, що усі ми чули неодноразово про надзвичайні унікальні властивості
чавунного посуду. А в когось навіть була у використанні ще бабусина чавунна
пательня, яку він якось вирішив відчистити від того всього нагару, після чого їжа
почала пригорати, а сама пательня іржавіти, якщо залишити її вогкою після миття
Подібне трапилось зі мною, я придбав нові чавунні пательню і казанок, але надати
їм "оспіваних у віршах та легендах" чудодійних властивостей не вдалось - їжа
пригорала, залишена ненадовго в пательні окислювалась, а сам посуд іржавів.
Почав розбиратись, в чому ж справа, і зрозумів, що більшість роликів на youtube, інших
описів в інтернетах - безгамотна нісенітниця, яку зі знаючим виглядом несуть у
світ "фахівці-любителі".
Є така приказка, що, мовляв, любитель Ной побудував Ковчег, а Титанік збудували
професіонали. Тим, кому подобається повторювати це, пропоную скористатися з порад
наведених вище людей.
Отже, дійсно правильна технологія підготовки чавунного посуду до використання.
Як відомо, для створення протипригарного покриття на чавуні використовується
олія. Фактично, потрібно провести процес полімеризації, для чого, як вихідна
речовина, використовується мономер. І найкращою в цій якості є льняна олія. Також
підходить кунжутна, ще деякі, але льняна номер один, скажемо так. І в жодному разі
для цього не можна використовувати ні соняшникову, ні, тим більше, оливкову олію,
чи, як стверджують супер “обізнані” любителі, будь-який інший жир. Бо задача -
зробити посуд не жирним, а покритим твердим шаром запеченого полімеру.
Перший крок - очищення чавуну. Просмажувати з сіллю, як обов’язково стверджують
автори усіх відео, потрібно лише новий посуд. Чавун дуже швидко іржавіє, і на
заводі одразу після виготовлення його покривають технічним мастилом, чи ще
чимось подібним, непридатним для використання в процесі приготування їжі. І саме
видаляти цю речовину допомагає сіль, абсорбуючи все. Але ще краще, як на мене,
одразу з магазину заїхати на піскострумку, де вам за невеликі гроші очистять
посуд до голого металу за лічені секунди. Хто не знає, піскострумна обробка - це
технологічний процес, в якому до потужного потоку повітря підмішується пісок і
цей срумінь скеровується на поверхню, яку потрібно очистити від різноманітних
нашарувань: іржі, фарби тощо. Дуже ефективний метод.
Для львів'ян можу порекомендувати звернутись на цей шиномонтаж: https://goo.gl/maps/FAG2XqswZgHi4APq7
Або, як то кажуть, погуглити, їх по Львову є чимало.
Далі посуд потрібно буде ретельно помити, висушити і розпочати нанесення
захисного шару. Після миття на чавуні, скоріш за все, з’явиться поверхнева іржа, я
уже згадував, що цей матеріал дуже швидко іржавіє, але це не страшно.
Наливаємо на поверхню декілька крапель льняної олії, беремо паперовий рушник, чи
серветку, і починаємо ретельно втирати в поверхню. Якщо олії виявиться замало,
додамо декілька крапель, забагато - зайве витремо. Задача розтерти олію
мінімально тонким шаром... А “мінімально тонким” і “максимально тонким” - це
одне і те ж? Нанести олію потрібно на всю поверхню, як робочу, так і зовнішню,
включаючи ручки, вушка - на все. В процесі цього першого нанесення також змиється
увесь бруд, який ще залишався на поверхні, серветка дійсно стане брудною.
Процес полімеризації відбувається під впливом ультрафіолету, або високої
температури. Тобто, можна виставити посуд на сонце і чекати. От скільки - не знаю,
але, напевно, довго. Проте так теж можна.
Або краще розігріти духовку до температури 300 градусів по Цельсію, покласти туди
посуд на годину, не забувши попередньо відкрутити дерев'яну ручку, якщо така є,
відкрити вікно і піти з кухні геть. Ні, ніякого диму не буде, але таки посмердить.
Через годину вимкнути духовку і (не відкриваючи дверцят!) залишити так до повного
охолодження, ще годинки на 2-3.
В результаті на поверхні чавуна з’явиться твердий, подібний до керамічного,
блискучий шар полімеризованої олії. Він повинен бути дійсно цілком твердим,
пальці мають по ньому легко ковзати. Якщо шар виявиться не до кінця запеченим,
ніби м’якуватим, це означатиме, що процес полімеризації завершився не на тій
стадії, на якій нам потрібно, і можна спробувати посуд дозапекти, повторивши
процедуру з духовкою. Тут може бути, що ви зробили або надто товстий шар олії, або
температура була занизька, або час запікання недостатній.
Після отримання необхідного результату, твердої, блискучої, слизької на дотик
поверхні, потрібно нанести новий шар олії, знову ретельно втираючи її в поверхню.
І знову процедура з духовкою: година запікання при 300 градусах і декілька годин
повільного вистигання.
В такий спосіб потрібно нанести мінімум 3, але, в принципі, скільки хочете, на
скільки вистачить терпіння, шарів. Я зробив 5, в результаті чого поверхня має
вигляд, як на фото нижче.
Смачного
|
|
Андрій Пелещишин
Адміністратор
Повідомлень: 9191
Зареєстрований: 19-6-2002
Місто: Львів, Україна
Нема на форумі
Настрій: Настрій не вказаний
|
|
Я так розумію, що правила використання такі ж, як у тефлонового?
І певно перепалювати не можна категорично.
|
|
Рост
Модератор
Повідомлень: 3710
Зареєстрований: 3-4-2003
Місто: Львів
Нема на форумі
Настрій: є
|
|
Я б сказав, жорсткіші навіть.
Все ж цей полімерний шар органічний, він менш зносостійкий. Тому дряпати,
перегрівати точно не варто.
Але він і не отруйний, якщо почне випаровуватись.
Позитивний момент - пошкоджений шар не складно відновлюється в домашніх умовах,
тобто, чавунний посуд вічний. На відміну від сучасного, який, за таких обставин,
просто доведеться викинути.
По сукупності експлуатаційних властивостей поверхні я б все-таки керамічний,
гранітний посуд поставив трохи вище. Позитивні властивості чавуна в його
здатності до теплопередавання, теплової інерційності, до якої, до речі, теж треба
звикнути, бо вимикання газу не призводить до того, що пательня швидко перестане
смажити, як легкосплавна. Просто треба приноровитися, і все буде добре.
Чи купував би зараз я новий чавунний посуд? Не знаю, на разі, не можу собі уявити,
яку б їжу в чавуні міг би приготувати явно краще, ніж в чомусь сучасному.
Але, за чавуном явна перевага в ціні, в довговічноісті.
Але з ним більше експлуатаційних заморочок.
Я б сказав, що його купувати потрібно тоді, коли ти точно розумієш, чому тобі
потрібен саме чавун. Тобто, коли приготування їжі - це трохи більше, ніж просто
приготування їжі.
Мені от треба вок, бо люблю пасту карбонаре, чи бограч, тобто, страви, в процесі
приготування яких треба підсмажувати м'ясо чи сало в невеликій кількості жиру.
Але це не страви кожного дня, і купувати пательню за 1000+ гривень, при тому, що
чавунний вок коштуватиме 300-400... Тому, скоріш за все, вок буде у мене саме чавунний.
Скоріш за все. Напевно
|
|
Юрій Сєров
Модератор
Повідомлень: 10460
Зареєстрований: 19-6-2002
Місто: Львів, Україна
Нема на форумі
Настрій: оптимістичний
|
|
А мити її можна?
|
|
Рост
Модератор
Повідомлень: 3710
Зареєстрований: 3-4-2003
Місто: Львів
Нема на форумі
Настрій: є
|
|
Звісно
Ти вже утрируєш жорстоко
|
|
Юрій Сєров
Модератор
Повідомлень: 10460
Зареєстрований: 19-6-2002
Місто: Львів, Україна
Нема на форумі
Настрій: оптимістичний
|
|
Не утрирую. Може від плину чи губки той шар зруйнується...
|
|
|