НЕ ЗРАДЬ МЕНЕ, МАМО!
„Господи, Ти виткав мене в утробі матері моєї,
прославляю Тебе, що я дивно утворений!
Мого зародка бачили очі твої і
до книги Твоєї записані всі мої члени та дні”
Хто не зачудовувався первісної чистотою немовляти, щойно новонародженого, що мить тому покинув материнське лоно, щоб увійти в цей злий світ і
почати всотувати всі його соки...
„...Аборт є дітовбивством. Під час „операції” плід зазнає таких самих мук, як і доросла тортурована людина”.
Б. Нетенсон, США
лікар, автор фільму „Німий крик”,
в якому показано вбивство дитини
у лоні матері на десятому тижні життя
Не знаю - вчорашня акція, проведена на площі перед Домініканами – чи призведе вона до певного результату?.. Дай Бог... Надто ж бо „залізними”
аргументами послуговуються ті, хто прагне сам провадити себе на цій землі...
„Мовчки знищуючи ненароджених дітей, ми самі стаємо суспільством мертвих людей... Спаси ненароджене, аби спасти себе самого! Аби самому не вмерти
морально... Пам’ятаймо слова Учителя: „...усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших – ви мені зробили”.
Т. Стичень,
професор теології
Фізичні та психічні наслідки аборту
Рання вакуум-регуляція чи регуляція менструального циклу – також приховане знищення зачатої дитини.
Жоден аборт не минає безслідно. З абортом пов’язано понад 100 фізичних ускладнень. До безпосередніх ускладнень відносяться: онкологічні захворювання
та інфекції статевих органів, порушення менструального циклу, ушкодження матки та інших внутрішніх органів, головний біль, запаморочення, тромбози. А
у деяких випадках т.зв. „безпечний, легальний” аборт може закінчитись і смертю жінки.
Тривалими фізичними наслідками є:
- безпліддя,
- викидні чи передчасні пологи під час наступних вагітностей,
- ендометріоз,
- загроза позаматкової вагітності
Психічними наслідками є:
- депресія, почуття провини, жаль, нервові збудження, статеві розлади,
- розлади сну (безсоння, важкі сни),
- втрата почуття власної гідності,
- самоприниження,
- прояви емоційної холодності та песимізму,
- прояви ригідності та інших сексуальних розладів,
- порушення спілкування з іншими людьми, передусім з чоловіком і навіть з власними дітьми,
- втрата пам’яті,
- схильність до наркологічних захворювань,
- різка зміна особистості
Ці наслідки позначаються не тільки на матері ненародженої дитини, але й на її батькови. Інколи на ньому навіть у значнішій мірі. Такі ускладнення
мають назву – пост абортивний синдром.
КАЛЕНДАРИК ПЕРШИХ ДЕВ’ЯТИ МІСЯЦІВ ЖИТТЯ ДИТИНИ
Перший день
Таємниця дару життя ніколи не буде розкрита людиною... Вона розпочинається вже у момент зачаття, коли дитина є лише маленькою клітинкою, меншою від
крапки на кінці цього речення. Саме в мить запліднення яйцеклітини генетична інформація, носіями якої є батьки, змішується і передається дитині -
формується код особистості, єдиної і неповторної. Ніколи більше спадкові ознаки батьків не сформуються саме так, ніколи більше не буде саме такої
людини. У цю мить визначається її стать, колір очей, волосся і шкіри, риси обличчя, будова тіла, тенденція до високого чи низького зросту, міцне
здоров’я чи схильність до захворювань...
19-21 день
Дитина виросла до 2,5 мм. Починається битися її серце. Кров циркулює в окремій від матері кровоносній системі. Формується головний і спинний мозок.
4 тижні
Вона збільшилась до 0,5 мм! Вже має голівку, тулуб, кшталтуються очі, вушка, вуста.
7 тижнів
Уже більше 2-х см! Стала гармонійно збудованою мініатюрною дитиною. Має вже людські риси обличчя з очима, вушками, носиком, язичком; у яснах вже є
зав’язь молочних зубів. Тіло заокруглюється і покривається тоненькою шкірочкою. Ручки, не більші від друкованого знака оклику, мають долоньки і
пальчики. Маленький шлунок вже виділяє власні соки для травлення. В своїй основі організм вже сформований. Подальші зміни полягають лише у збільшенні
та вдосконаленні існуючих органів.
2,5-3 місяці
У рисах обличчя вже можна впізнати батьків. Дитина багато чого вже вміє: підкорчує ніжки, згинає і випростовує пальчики стопи, затискає кулачок,
морщить брови. Реагує на дотик. Вже помітна різниця між хлопчиками й дівчатками.
4 місяці
Дитина в цей час дуже швидко росте. Має вже 20-25 см довжини, а важить біля 170 грамів. Для такого швидкого розвитку вона потребує багато речовин, які
отримує через плаценту від мами.
5-6 місяців
Вдосконалюються всі органи; здається ніби невидимий майстер вирізьблює найтонші деталі, рисочки. На закритих ще повіках з’являються вії; утворюються
досить міцні нігтики на пальцях рук. Твердіє скелет. Тони серця стають виразнішими. Має приблизно 35 см довжини.
7-8-9 місяці
Зараз дитина росте найшвидше. Під кінець сьомого місяця вона важить біля 1 кг і, за медичною термінологією, вже є „здатною до життя” - це значить, що
органи дитини укшталтовані в такій мірі, що вона може жити поза лоном матері. Готуючись до народження, дитина вправляється у ссані: для цього поки що
ссе свій малесенький пальчик. З моменту зачаття до моменту появи на світ вона збільшилась у 6 мільярдів разів! Чи не правда - ґрандіозний шлях?!
Цей шлях проходив кожен з нас, хто бачить зараз сонце, відчуває радість життя. Цей шлях проходить кожна зачата дитина. Не зрадьмо її – вона з такою
довірою чекає зустрічі з нами.
Всеукраїнський благодійний фонд
„За гідність людини”
виступає проти практики абортів, проголошуючи людське
життя недоторканим з миті зачаття до природної смерті.
Роз’яснює шкідливість застосування контрацепції та
Розповсюджує інформацію про сучасні методи
розпізнавання періодів плідності у подружжя.
Київ, вул. Шепетівська, 6
Тел. (044) 562-32-25
Джерело: Деяка інформація взята з безкоштовно розповсюджуваної на вищезгаданій акції брошурки.
Не є можливим описати словами наведені там світлини:
- „Частини тіла 10-ти тижневої дитини, вбитої внаслідок аборту” (!!),
- „Ніжки 10-ти тижневої дитини, вбитої під час аборту” (!!!)
Також, не є можливим наново переповісти монолог дитяти в утробі матері, зтеатралізований на площі перед собором у виконанні актора: це все потрібно
було чути на власні вуха й бачити власними очими.
Я би хотів висловити свою думку не стільки стосовно абортів, скільки стосовно форми і тону даних (і подібних їм) "пропагандистських"
матеріалів.
По-перше. Тиск на емоції.
> Не є можливим описати словами наведені там світлини:
> - „Частини тіла 10-ти тижневої дитини, вбитої внаслідок аборту” (!!),
> - „Ніжки 10-ти тижневої дитини, вбитої під час аборту” (!!!)
> Також, не є можливим наново переповісти монолог дитяти в утробі матері, зтеатралізований на площі перед собором у виконанні актора: це все
потрібно було чути на власні вуха й бачити.
Вибач мене, але подібні "аргументи" - це просто намагання впливу на чиюсь свідомість. Ніякої інформації вони не несуть, а просто розраховані
на сплеск емоцій типу "О Господи! Який жах!".
Я би просив в подальшому намагатись уникати подібних "маніпулятивних" засобів - вони аж ніяк не є ознакою конструктивної дискусії.
> Мовчки знищуючи ненароджених дітей, ми самі стаємо суспільством мертвих людей
Те саме. Сенсу ніякого, зате звучить "страшно".
По-друге. Неозброєним оком видно, що відсутня навіть мінімальна об'єктивність.
Перерахувавши низку фізичних наслідків, які можуть виникнути після аборту, чомусь "забули" згадати про аборти в тих випадках, коли як раз
РОДИ можуть привести до фізичних наслідків аж до смерті матері (наприклад, якщо завагітніла неповнолітня). Як з цим бути!? Такі випадки
непоодинокі.
Чому мати найчастіше робить аборт? Тому що вважає, що вона не в змозі (з тих або інших, суб'єктивних чи об'єктивних, правильних чи
неправильних причин, але не в змозі) ростити та виховувати дитину. Якщо ж вона все-таки "увійде в цей злий світ", то хіба не буде нещаслива
разом зі своїми батьками? Хіба у них всіх не з'являться більшість з перелічених психічних наслідків? Все це настільки "несуттєвий"
аргумент, що у зв'язку з абортами про нього можна навіть не згадувати!?
По-третє.
> Такі ускладнення мають назву – пост абортивний синдром.
А хто є його основною причиною? Як раз ви і є - з вашим тиском на емоції та нав'язуванням комплексу провини! Коли мати робить аборт, то
суспільство замість того, щоб допомогти (а це як раз той випадок, коли допомогти треба), навпаки починає тиснути: ви вбили дитину! вона зазнала тортур
як доросла людина! Бог вам цього не простить! і т.д. і т.п.
Ви думаєте, люди роблять аборт "просто так"? Із нерозуміння того, що відбувається? В кожного своя трагедія, в кожного свій біль, а ви хочете
розрубити все одним махом і зробити вигляд, ніби проблеми не існує.
Я вважаю, що коли мати вирішує, робити аборт чи ні, вона повинна володіти повною інформацією стосовно того, що вона отримає - це безперечно, однак це
повинно бути ЇЇ рішення, а не якогось професора теології, який вже зробив "правильний" вибір для всіх і для кожного.
Love is God
P.S. > Роз’яснює шкідливість застосування контрацепції
Або я "забув значення букв", або написане (особливо в даному контексті) повний ідіотизм. Це що, таке "ноу-хау" - боротись з
абортами через боротьбу з контрацепцією!? :-) Вам не здається, що результат буде, м'яко кажучи, протилежний?
P.P.S.
Якщо не помиляюсь, в перші два місяці ембріон взагалі ще немає головного мозку, тому як, цікаво, він може відчувати тортури?
Love is God
Є чудова книга Людмили Улицької- "Казус Кукоцького". Це одне з питань, які там висвітлено у дуже глибокій формі. Якщо хтось дійсно
цікавиться цією темою- раджу.
А ще, по-моєму, кожне явище слід розглядати всесторонньо. І бажано без емоцій: лиш тоді певної обєктивності таки буде досягнуто.
Хоча вбивство-лишається вбивством незалежно від віку вбитого.
Не можу сказати, як знаюча істину людина, тому виключно ІМХО.
Я думаю, що свідомість започатковується під час статевого акту, бо це дійство не лише фізіологічне. І будь-які засоби, включаючи контрецепцію, не
дають їй проявитися. Що відбувається з цією свідомістю, коли зачаття не відбулось - не знаю.
Тому навіть використання контрацепції неоднозначне. А вже аборт, коли свідомість проявилась, коли життя започаткувалось - це однозначне вбивство.
Це все від розпусти. Коли роблять аборти в основному? Коли сексом розважалися. А секс - це, на мій погляд, дуже інтимна річ. Він не для отримання
чуттєвого задоволення. Вірніше, це тут побічне. Основне в іншому.
"Це все від розпусти. Коли роблять аборти в основному? Коли сексом розважалися. А секс - це, на мій погляд, дуже інтимна річ. Він не для
отримання чуттєвого задоволення. Вірніше, це тут побічне. Основне в іншому".
Вельми неоднозначне твердження, як на мене. Особливо те, що про розпусту. Так сталося, що в життi я багато надивилась на жiнок, якi мусили робити
аборти за таких обставин, що мороз по шкiрi бiг. Я щиро бажаю, щоб наших жiнок обминула чаша сiя, але любi чоловiки, у цих питаннях таким категоричним
може бути лиш мужчина - той, хто, якби не напружувався i якi б жахливi свiтлини не роздивлявся, на його ж щастя, нiколи сповна не вiдчує, що це таке.
Я, знову ж таки пiдкреслю, категорична противниця абортiв, але життя, на жаль - це не чорно-бiла палiтра. Називати вбивцею жiнку, котра, як моя
сусiдка, перервала вагiтнiсть внаслiдок згвалтування, у мене язик не повернеться.
А ще менi здається, бездуховнiсть того суспiльства, у якому я прожила першi 20 свого життя, теж вiдiграє певну роль. Знаєте, що казали лiкарi жiнкам,
якi йшли на аборти? «Не робiть цього, бо це шкiдливо для вашого здоров’я». I нi слова про те, що дитина – жива не вil народження, а з моменту зачаття.
У нас i досi деякi жiнки сприймають аборт як якусь процедуру, на кшталт аналiзу кровi. Дуже кепсько… 
2 Круціфукс
Думаю, що в певний фізіологічний момент, який пов`язаний якимось чином з духовним аспектом.
Але я НЕ ЗНАЮ. Я просто узагальнив свої життєві спостереження, знання. І отаке вийшло з того. Думаю, що не випадково одна з заповідей Божих - не
чужолож.
2 Наталка
Вибач, якщо я так висловився, що ти не зрозуміла мене. Є різні ситуації. І ставлення до них теж різне. Я в жодній мірі не категоричний. Та і дійсно,
не володію повною статистикою абортів, вірніше, їх причин.
Якщо над жінкою було скоєно насильство - це одне, напевно.
А якщо це результат "вільного сексу", який зараз сповідується суспільством в рамках "свободи особистості" - це зовсім інше.
І під терміном "розпуста" я, власне, і мав на увазі бездуховність, про яку ти згадуєш в кінці.
Люди здебільшого не знають ціну того, чим володіють, ІМХО.
"Люди здебільшого не знають ціну того, чим володіють".
Так, се правда. I зазвичай прозрiвають, коли вже пiзно 
Залежно від ситуації.
я однозначно проти аборту. але мене дуже дивує позиція деяких (підкреслюю не всіх) чоловіків, які вважають, що аборт, то є така ж процедура як пломбування зубів... і таких чоловіків у нашому суспільстві вистачає .. оце то і жахливо ..
Я теж маю негативне ставлення,якщо звичайно не крайня потреба.Ну бувають і такі погодьтеся.Ну ця процедура мабуть жахлива.краще її нікому не знати.
Підписано закон про скорочення терміну абортів, тепер (а точніше з 01.01.2004) цей термін складає від 12 до 22 тижнів (Раніше до 28).
http://www.korrespondent.net/main/107078
Я також однозначно проти абортів, не розумію що таке "крайня потреба" (Ігор Луцький), але разом з тим не є прихильником повної законодавчої
заборони абортів.
А от вищезгаданий закон - підтримую.
Я є кандидатом біологічних наук, багато опрацювала літератури на тему внутрішньоутробного розвитку дитини, аборту, чим хочу поділитись і з вами.
Коли ми стаємо людиною? З моменту народження або на якійсь стадії внутрішньоутробного життя? Може, коли в людини починає працювати мозок або як
тільки починає розвиватися центральна нервова система? Відповідь на це питання довгий час був далеко неоднозначним.
Але після дослідження генетиками спадкового матеріалу людини вчені прийшли до загальної думки: життя людини починається з моменту зачаття. Саме в цей
момент закладаються такі риси людини як стать, колір очей, волосся, шкіри, тенденція до високого або низького росту, міцного здоров'я або
схильність до певних хворіб і так далі. Цей набір хромосом, що є в першій клітині дитини буде супроводжувати людину все її життя і міститися в кожній
клітині її тіла, забезпечуючи точну роботу всіх систем організму. З моменту зачаття, коли з'єднуються 2 клітини уже є душа, нова людина!
На 21 день після зачаття, коли може бути тільки 2 дні затримки і коли жінка тільки що здогадується, що вагітна і може думає як позбутися від плоду,
уже б'ється серце дитини і формується мозок! Після 4 тижнів розвитку (28 днів) вже можна розглянути початок формування хребта. Серце качає кров у
печінку і головну кровоносную артерію.
На 6-й тиждень після зачаття формується скелет дитини. Починають функціонувати нирки, легені, печінка. Уже можна зареєструвати електромагнітні хвилі,
що продукує мозок дитини! На 6-7 тиждень життя відбувається перший хапальний рух ручкою!
На 8 тиждень розмір дитини близько 3-4см, але в наявності уже всі органи, а також ручки і ніжки. Подальший розвиток включає тільки їхній ріст і
удосконалення. Уже почався розвиток молочних зубів, що почнуть прорізуватися на першому році життя. Уже сформовані пальчики ручок і ніжок. Дитина може
рухати ручками і ніжками. Навіть можна розглянути риси лиця дитини.
На 9-11 тиждень дитина плаває в теплій навколоплідній рідині як астронавт у невагомості – згинає ніжки в колінах, відштовхується від стінки матки,
повертає голову і починає обмацувати місце, де вона знаходиться! Розвивається вестибулярний апарат. З його допомогою дитина може перевертатися. Під
час дослідження ультразвуком майбутня мама може побачити як дитина смокче великий палець.
Страшно уявити, що багато жінок вбивають цих ще таких маленьких людей... Та й широке коло людей сприймає спіраль як спосіб контрацепції. Хоча
насправді, спіраль є не контрацептивним, а абортивним способом! Запліднення відбувається в маткових трубах, дитина надходить у матку, де є спіраль і
не може вижити... Більше того, сучасні гормональні протизаплідні таблетки не є контрацептивними, тобто такими, що охороняють від зачаття дитини, а
мають ранню абортивну дію! Тобто відбувається зачаття дитини, але, у більшості випадків, дитина незабаром вмирає в наслідок дії таблетки... Змінений
внаслідок дії таблетки ендометрій не здатний забезпечити дитині необхідну кількість і якість поживних речовин. Дитина гине голодною смертю в прямому
значенні слів. Підраховано, що в жінки, поки вона приймає протизаплідні таблетки, проходить, по крайній мірі, один ранній аборт кожний рік...
Чому ця така важлива інформація не поширена? Справа в тому, що багато лікарів не говорять пацієнткам повної правди про протизаплідні засоби, чи то
через неуцтво, а то і через комерційні причини, наприклад тому що беруть участь у збуті цих таблеток.
Щоб виправдати своє право робити аборт жінки приводять такий аргумент: кожна жінка має право розпоряджатися своїм тілом.
Але чи дійсно це так? З моменту зачаття визначається стать дитини. Біля половини всіх зачатих дітей – жінки і біля половини абортованих дітей – діти
жіночої статі. А звідси випливає – не усі жінки мають право розпоряжаться своїм тілом, тому що біля половини з них просто не доживають до цього
моменту з вини інших жінок...
І, хіба жінки розпоряжаются своїм тілом?! У жінці з моменту зачаття живе інша людина. У нього/неї інше, своє тіло, свій мозок, своє серце, своя кров
і так далі.
Вбивство ненародженої дитини є великим гріхом.
Аборт має багато наслідків, є важкою біологічною і психологічною травмою для жінки. Лікар Морозова Олена Миколаївна, завідуюча відділенням для
недоношених дітей розказує: ”Ускладнення аборту бувають як такими, що проявляються швидко, так і відстроченими. З’являються підвищена втомлюваність і
роздратованість, часто порушуються функції залоз внутрішньої секреції. Травмуються шийка і тіло матки, оскільки операція проводиться
"всліпу", а це може призвести до формування рубців, зрощення і подальшого порушення функцій матки, до виникнення порушень менструального
циклу (дисфункції), вторинного безпліддя.
Одним із небезпечних ускладненнь є перфорація стінки матки, що приводить жінку на операційний стіл, а також, тяжкі кровотечі. Кровотечі завжди мають
негативні наслідки: від малокрів’я до тяжких порушень згортання крові, які можуть закінчитися смертю пацієнтки. У 10-12% здорових жінок аборт є
поштовхом до розвитку гострих і хронічних захворювань жіночих статевих органів, які також часто призводять до безпліддя. За даними акушерських клінік
із 1040 жінок, хворих трубним вторинним безпліддям, у 594 воно развинулось після аборту. Згодом десятки, сотні жінок роками лікуються від безпліддя з
єдиним бажанням стати мамою.
Швидконастаючі і віддалені наслідки штучного переривання вагітності доволі часто відображаються на подальшій дітородній функції. Аборти негативно
вливають на перебіг і закінчення наступних вагітностей, спричиняючи невиношуваність, аномалії розташування і відокремлення плаценти – дитячого
місця, його переродження; несвоєчасний (передчасний чи ранній) розрив плідних оболонок і т.д.
Можна багато говорити про ускладнення аборту. По роду своєї діяльності я зустрічаюсь з одним серед них – це народження недоношеної дитини. Чи
задумувались жінки, які йдуть на аборт, що доведеться перенести їх майбутнім дітям, нарожденими недоношеними. Смертність таких дітей в багато разів
перевищує таку ж серед доношених. Багато дітей попадає в відділення реанімації, вони не можуть самостійно дихати і за них це робить апарат. Часто
розвиваються запальні процеси в легенях, страждає головний мозок, порушується мозковий кровообіг, в багатьох виникають крововиливи в мозок,
розвиваються тяжкі жовтухи і т.д.
І часто, частіше ніж би хотілось мамі, в цих дітей є серйозні ускладнення, які потребують роки відновлюючого лікування, звичайно дуже дорогого. І не
завжди чекає успіх і радість від здорової дитини. Порушення м’язевого тонусу, дитячий церебральний параліч (ДЦП), хвороби очей впритул до сліпоти,
затримка психо-моторного розвитку, різні хвороби центральної нервової системи, і іноді, діти – інваліди. Хто думає, що майбутня дитина-інвалід
буде платити за мамине небажання виконати Волю Божу, коли вкладається на гінекологічне крісло? І плачуть матері, і розпадаються сім’ї, і з’являються
відмови від дітей... але це все потім. А спочатку - тільки бажання пошвидше позбутися від "лишнього".”
Жах аборту представлений у фільмі „Німий крик”. Починається фільм з ультразвукового зображення маленької людини, віком 12-тижнів від зачаття, здорової
на вигляд, що радісно і вільно переміщається в утробі матері. Раптово з'явилася трубка, що проникла вздовж каналу шийки матки в глибину її
порожнини. Дитя спочатку не звернуло на це уваги. Однак, коли почали відсмоктувати рідину, у якій плавало, воно бурхливо зреагувало і прагнуло втекти
в напрямку задньої стінки згину матки. При цьому воно робило розпачливі рухи руками і ногами. У деякий момент удари серця підсилилися і стало
очевидним, що дитина в розпачі. Спочатку дитина намагалася уникнути контакту з трубкою, але після відсмоктування рідини опинилась в пастці.
Несподівано, коли дитинчатко безпомічно намагалось пригорнутися до стінки матки, трубка схопила його за ніжку і відірвала її. Тоді дитина відкинула
голову і плечі назад, віддавши себе на муки нешукаючи порятунку. Зрозуміло, що цього не можна було почути, але безсумнівно пролунав крик болю, коли
дитина вмирала і її тіло роздирали на кусочки бездушною трубкою.
Напевно, ця інформація змінить погляди багатьох на аборт і на життя дитини в утробі. Так як відразу змінила погляди однієї жінки, яка зробила 5
абортів. Ця переміна сталась після відвідування лише тільки виставки фотографій, присвячених внутрішньоутробному періоду життя дитини: ”Тільки тоді я
зрозуміла, що, перериваючи вагітність, я вбиваю людину, а не якесь желе або безформну плазму. Після виставки я собі твердо сказала, що ніколи не
вб'ю дитини, щоб не сталося зі мною. Я усунула спіраль, довідавшись від невіруючої людини, що це не оберігає від вагітності, а вбиває маленьких
людей. Я народила ще трьох дітей (одна дитина вже була). Було важко, але я не вагалася. Я 5 разів умертвила зачатих дітей, не враховуючи дітей
знищених спіралю, і не знайшла нікого, хто б пояснив мені, що дію, і хто змусив би задуматися. Тепер при різних нагодах я намагаюся сказати:
„Не вбивай; зрозумій, що це – людина”.

*** ? ***
В Польще точно ця тема чогось стала модною недовго після 1989 року, саме у часі, коли багато інших тем було важливимі.
Можна спитатись як українські закони називає когось, хто ще не народівся але йому належна спадщина? Отакий є "плодом", чи
"людиною".
В польському законі "Kodeks Cywilny" людина, яка ще не народілася може бути "spadkobierca" (отримає частіну спащини як кожна
людина - все одно ще не народілась), але в іншому разі (в іншому положенню - коли ідется про аборцію) той самий може бути "ludzkim
embriomem".
Чому такий може отримати спащину - як кожний громадянин, але можна його безкарно вбити? Якщо вбієш пса - ти вінуватий, але як вбієш маленьку людину -
все нормально?
Ще в мене думка: Вбійство дитини найгірше торкає його маму, вона найбільше переживає аборцію/дітовбивство все одно як це звати.
Тому я вважаю "право" які "дозволяє" жінкам "вирішати" чи вона хоче, або ні народити свою дитину - насправді не є для
жінок.
Може мені не треба в такій темі врати участь - я ще молода, життя ще не знаю...
2 Aleksandra Fink-Finowicka. Ви праві. Мабуть це страшенно страшно. Я лише не розумію це добре чи погано що це можна робити. Я не можу схилитися в якийсь один бік, бо різні бувають ситуації.
І я з Паном згідна, Пане Луцький (доречі класне в Пана призвіще). Правда, є ситуації, в якіх хтось є змушений красти, є і такі, коли хтось змушений
вбити другого, можліве хтось може бути змушеним вбіти свою дитину.
Вважаю право повинно бути "добре" - дозволяти добро, не дозволяти лукавого.
Якхто із важней причини торкає право - воно зважаючи на цю причину - не так срого карає! Іноди злвсім не карає.
Воно таке ласкаве завжди бувало. (не в ПРЛю, або в СССР, маю на увазі нормальні держави в якіх сподіваймося ми з Вамі мешкатинемо)
Сьогодня мені здається щораз менше права, та щораз більше політикі.
Ну - така моя думка, отака утопія.
... так сталося, що у мене багато колєжанок є мами-одиначки...
коли вони мене питали, народжувати їм дитину чи ні, то як я
чи їнша їх подруга могли сказати *убий*?... але, люди добрі,
я бачила, через що треба пройти самотній жінці, щоб вижити
з тою дитиною... наша держава відноситься до них жорстоко
і цинічно... розміри виплат в 90-х роках були просто сміховинні...
та й тепер самі знаєте, скільки платять...
не кажучи про те, що ні бабці, ні дідуся у моїх подруг поруч
не було, і щоб вийти до магазину за пакетом молока, тре було
когось просити посидіти... а діти хворіють, дуже часто саме
такі діти... грошей на ліки нема, не кажучи про якесь там
море... я не розумію, хто має право розводитися про аборти
і їх моральність в такій країні?... я б у жодному разі не
засудила жодну жінку, яка просто не може собі дозволити
народити дитину... :-(((
їй-бо тоді не розумію моб прабабцю, котра народила покійного діда в 34 році. Це після року, коли землю їли. За дітьми не доглядали - від року до 2-3
прив`язували до ліжка, аби ніде не пішов, а самі йшли в поле, з 4 років дід вже пас гуси. І взагалі, як можна було в 30-х роках народити 5 дітей (ще
двоє не померли при пологах)?
Мій батько в 90-х як офіцер мав 12 баксів в місяць, мати сиділа з дитиною. Всього нас у неї троє дітей а батько ще допомагав першій дружині з двома
дітьми.
Одним словом - хто сказав що народжувати і ростити дітей - легка справа?
Мені здається, що реферування до героїчного (трагічного) досвіду минулих поколінь у даному разі не зовсім правильно та коректно.
Я би не дозволив народжувати своїй дружині якби нам довелося привязувати дитину і лишати її саму дома і і тп, далі по Олексієвому тексту.
Так можна і до досвіду раннього палеоліту звернутися. Неандертальці також абортів не робили.
Кожне людське покоління має свої стандарти життя. Ігнорувати їх - неможливо,
Тобто ви б радили/вимагали зробити аборт, якщо б не були впевнені в своїй спроможності забеспечити родину?
Я не знаю як би поступив. У мене ніколи не стояла така дилема. Усе залежить від ситуації. В ситуації наведеній тобою "аля 33-рік в 2005-му
році" - однозначно наполягав би.
В інших, менш драматичних, залежало би від обставин.
І напевно я би не потрапив би в ситуацію, коли треба було би щось вирішувати. Контацептиви і просто утримання ще ніхто не відміняв.
Отож. Мені просто видається що вибір про життя/смерть дитини пов`язувати із матеріальною спроможністю як мінімум не по-християнські. Краще вже трансформувати його у вибір зачинати/незачинати
...а вибір зачинати/не зачинати у багатьох випадках
лежить на чоловікові... якщо він наполягає на стосунках
без презервативу, клянеться у коханні, а потім приг, —
і в кущі, цим самим покладаючи на жінку всю відповідальність
на аборт, або на виховання дитини (якщо не аборт), то прошу не звинувачувати самотню кобіту у недотриманні норм
християнської моралі... усе ж, народжуючи дитину, вона
ризикує життям (у мене дві колєжанки просто за недбальства
лікарів померли при родах, обидвом було 20 з невеликим
хвостиком)... і якщо вона (принаймні у львові) не заплатить
100 долярів за прості роди, і 200 долярів за кесарів розтин
(по великому блату, якщо навіть усі показання є для цього),
то її, так би мовити, навіть до роддому не приймуть... говорити
про християнську мораль у країні, де найстрашніші історії
починаються з *я тоді лежала в роддомі, чекаючи на свою
першу (другу, третю) дитину...*, я вважаю блюзнірством.
2Tempika
Згоден на всі 100% - аборт форева.
А чи знаєте ви Олексію, що після аборту дівчина вже може ніколи не мати дітей.

...справа у тому, що немає жінки, яка б не хотіла мати дітей...
питання у тому, що наша держава це право жінки на материнство
ніяк не підтримує, і коли стається так, що у сім*ї нема батька (а
чому він мусить бути, у кінці кінців), держава просто підштовхує
цю жінку до аборту... про яку мораль тоді можна казати... про
яке законодавство щодо заборони абортів?... з одного боку
типу високоморально їх забороняти, а з іншого прирікати
мати-одиначку і її дитину до злиденного існування?...
....а якщо вже заглиблюватися у питання людської натури
(хоча б по Берну), то людині властива агресія... і якщо якась
інша людина (та ж ненароджена дитина) загрожує твоєму
життю, добробуту, майбутньому, то така вже ця натура є, що
може цю другу людину вбити... у порядку самозахисту, так?...
якби ми говорили про чоловічий світ, то так... перемагає
сильніший... але кожна жінка насамперед хоче бути мамою,
і тут питання *хто змушує родити дитину* не стоїть... і це
завжди боляче, і завжди жінка жалкує про аборт... хотілося б,
щоб чоловічий світ (а держава і її інституції поки що саме
чоловічий світ) не дозволяв жінкам вбивати дітей... і не
шляхом заборони абортів, а шляхом підняття матеріальної
допомоги...
імхо, Оля мала на мислі інше,-
опріч випадків гвалту на дітозаведення треба участь 2-х осіб.
до речі (то є _стисле_ імхо) ти це сама зрозуміла.
а світ... ну що світ... світ не є добрим. АЛЕ!
якщо мати самотня, то чому їй не допомагає особа, що додала другу частину генетичного матеріалу???
Держава для цього, здається мені, ще надАється навіть зараз...
Дорога Пані Терміко:-)
Читаючи Пані пости я бачу ніби аборт є методою (хіба одиною?), яка допомагає уникнути убогісті...
Тож між найбіднішимі хіба не найбільше аборції?
Не потопаймося далі в цю тему, бо доведеся до того, що є у світі жінкі які більше шанують грошей, ніж життя своєй дитини.
"держава просто підштовхує цю жінку до аборту... "
Невінну також? Правда Пані не таку має на увазі.
Однак - держава не є батьком дитини - не змушалє жінкі кохатися із тим, або іншим мужчниою. Треба щоб держава допомагала дитям та людам в поганому
положенню, однак не сподіваймося держава зможе допомагати всім платити їх кошти, які вони самі на себе взяли.
Як моя держава (Польща - як знаєте) платіла би грошей жінкам, щоби не робили аборту - ми з моїм нареченим давно би одружилися і дітей би мали - якщо
би нам держава так допомагала.
Не зможу дозволіти собі зараз родити дітей - такі не маю їх, хоча мені 25 років. Аборції не робила і не планую.
Не хочу осудати Пані колежанок, але моїх дітей (якщо нарешті зможу дозволити собі їх мати) хотіла би обронити від таких пригод, а і сама сподіваюся
схожих мати не буду.
І я повністю погоджуюся з Темпікою. Бувають дуже різні життєві ситуації. Суть не в тому, щоб народити дитину - суть в тому, щоб зуміти і змогти виховати її і дати їй майбутнє. У мене є сусіди - у них дітей десь 6-7, всі голі-босі, а тато з мамою глушать день в день горілку і живуть на соціальну допомогу (тут, в Німеччині, соціальне забезпечення не дасть нікому померти з голоду - але ж біда не в тому...) От діти і ростуть як трава в полі. Що з них виросте, нікому не відомо... І давайте не будемо впадати в крайності. Хто знає, що краще - народити дитину, в якої завідомо не буде майбутнього і нормального дитинства, чи зробити аборт? Хто вправі судити? Бог - якщо він є - розсудить... А тут, на землі - я вважаю, що кожен має право вирішувати для себе - це питання совісті, питання життєвої ситуації, питання серця і розуму. Що слід карати - рішення народити дитину, яка, можливо, народиться неповноцінною, бо тато і мама були "ну зовсім ніякі" при зачатті, чи рішення зробити аборт, щоб ця дитина ніколи не пізнала всіх бід, котрі написані їй на долі?

Нарахунок того кім може стати отака непотрібна дитина – наприклад Леонардом Давінчі, або Ісусом Христом “якщо він був” 
Цілком згоден, пані, Шевченко б нині не народився. Можу тому їх зараз і немає.
...олексій, це чоловікам хочеться в гречку, а дівчатам кохання,
сім*ї і дітей... вони схильні обманюватися на рахунок чоловіків,
особоливо молоді... в той же час вони мають право на помилку,
і шанс народити і виховати дитину, якщо щось не склалося...
держава в кінці кінців мусить дбати про демографічну
ситуацію, так... бо, відверто кажучи, якби всі так чітко думали
перед тим, як лягати в ліжко з ким би то не було, про всі
обставини, які з цього випливають, то ми б давно вже
вимерли... а у світлі останніх політичних подій нам варто
рівнятися все на європу, а не на індію... в кінці кінців,
кожна запліднена яйцеклітина (як тут говорилося вище),
це вже особистість, потенційний громадянин держави,
який має право на життя... нехай молода (чи яка мама)
не захоче виховувати цю дитину, то дайте їй шанс
потрапити до бездітних батьків, хай навіть в америку...
йдеться про те, що уся система працює хибно... і якби
вона працювала добре, то могла б забороняти своїм
громадянкам робити аборти, а так ні, навпаки, вона їм
навіть сприяє... про свободу особистості тут не варто
багато говорити... кожен сам відповідає за свої вчинки
і несе свій хрест... але обставини можуть бути різні, і в
кожному випадку молода недосвідчена мама повинна б
знати, що у цьому суспільстві у випадку народження дитини
вона не залишиться сам на сам з усіма проблемами...
йдеться про те, щоб підвищити шанси ненароджених
малюків на життя :-))
нехай молода (чи яка мама) не захоче виховувати цю дитину, то дайте їй шанс потрапити до бездітних батьків, хай навіть в америку...
1. Чорний гумор у як відповідь приймається?
Я зовсім не вважаю, що кобіти без клепки мають право вільно схрещуватись і мати нащадків.
про свободу особистості тут не варто багато говорити... кожен сам відповідає за свої вчинки і несе свій хрест... але обставини можуть бути різні,
і в кожному випадку молода недосвідчена мама повинна б знати, що у цьому суспільстві у випадку народження дитини вона не залишиться сам на сам з усіма
проблемами...
2. Вирішувати за іншу живу істоту жити їй чи нежити (в разі, якщо ця істота фізично здатна повноцінно жити), на мою думку ніхто не може. А взагалі-то
що це я? Див. п.1. Я за аборти. А краже за стерилізацію.
3. Ми живемо не в соціалізмі. У нас держава нікому нічого не винна.
...по-перше, прошу виставити критерії наявності клепки у голові...
усім ж відомо, що закохана людина трохи втрачає у свому інтелекті...
так влаштовано не нами, а природою :-)))
...по-друге, не стібайся вже аж так жорстоко, олексію :-))
можна на форумі привертати до себе увагу й іншими методами...
...по-третє, чим поганий так званий шведський соціалізм?...
я за соціалізм у сенсі соціальної захищеності тих громадян, які
за себе подбати не в стані... що значить держава нам не
винна?... особисто я платила податки і хотіла б отримувати від
них віддачу :-)))
>...по-перше, прошу виставити критерії наявності клепки у голові...
Не хочу ображати ваших подруг. Але кобіта, яка собі раптом "нагуляла" і на тобі - нагуляне чомусь не розсмоктується, мусить подумати чи
слухала вона маму. Може недарма наші пращури виробили інститут шлюбу і цноту як одну з його умов? Після таких дискусій мені видається це універсальним
механізмом урівноваження безголовості.
>...по-друге, не стібайся вже аж так жорстоко, олексію :-))
можна на форумі привертати до себе увагу й іншими методами...
Боже збав, не звертайте на мене уваги.
>...по-третє, чим поганий так званий шведський соціалізм?...
Тільки тим, що він не у нас. У нас не соціалізм. Людина, звісно, має право на освіту і медицину, але якість реалізації цього права законодавчо не
закріплена. Це змушує думати перед тим як щось робити, в тому числі і стрибати в гречку.
...ну скажи, олексію, що б сказав сучасний мужчина, якби кобіта
йому сказала *усе, мама мені заборонила займатися сексом поки
ми не одружимося і не будемо впевнені, що зможемо
утримувати наших дітей*... :-))) всім ж відомо, що ЖОДЕН з
сучасних методів контрацепції не дає повної гарантії.... :-(
...так дорогенькі мої, презервативи рвуться :-)))
чи може просити вас надягати їх по два, по три за один раз?
:-)))

...дуже гарний підсумок розмови про аборти :-)))
будмо продовжувати дискусію чи ні?.....
), яка мого друга послала... нафіг.
У дівчини постановка питання - до шлюбу можеш в`язати на ньому морські вузли і бантики...
Хоча це і не свідчить про її цноту, скоріше про досвід....ці таблетки ургентної контрацепції дуже дуже шкідливі...
не менше ніж аборт, хоча процедура, ясне діло, не така
неприємна :-((
Чи мені (чоловікові) вам (жінці) розповідати що існують деякі жіночі хитрощі, які дозволяють значно знизити ризик вагітності?
А я от дотримуватимусь тієї лінії, яку (вже на віддалі часу) був започаткував першим дописом.
Отже, я вважаю, шо в жодному разі не треба йти на свідоме переривання вагітності.
Коли жінка/майбутня сім'я/вже сім'я відчуває, що не спроможна - за її, мабуть-таки, надто приземленим поглядом -
вигодувати/виростити/виховати ще одну людину на цій землі, то вон(а)и - жінка/майбутня сім'я/вже сім'я - мають відчувати в себе, в своєму
серці, зважитись в майбутньому просто віддати невинне створіння (проте майбутню Людину згодом), яке (створіння) в той час уповні залежне від Матері, в
інші руки: в руки "чужих батьків", просто якійсь іншій людині, яка, на погляд "батьків" нової Людини, спроможна нести тягар
виховання, або ж у притулок.
(Погодьтеся, для справжнього батька/матері отаке, мабуть, не вкладеться в голові...)
Хоч людям спадають отакі думки щодо неспроможності нести тягар нової Людини через зневіру (щоб не сказати більше - через брак віри).
З іншого боку, ми, люди, розумні, тому маємо зважати на всі наші вчинки. Авжеж, у нас є свобідна воля, але це не повинно розв'язувати нам руки і
втрачати голову, не замислившись над наслідками вчинку.
Таки-так, із цим важко погоджуватись/непогоджуватись, але, як на мене, то дошлюбні "близькі стосунки" між Чоловіком і Жінкою, майбутньою
подружньою парою, не є виправданням/доказом/свідченням їхнього майбутнього співжиття разом. Ну, але в людей є свобідна воля...
І хаотичні/періодичні/непостійні (задля певної, однієї мети) "близькі стосунки" між чоловіком і жінкою (не в шлюбі, тобто, які) не є
правдивим способом співжиття чоловіка і жінки. Ну, але, знову ж таки, на то є свобідна воля, що нею наділені і чоловік, і жінка...
Людська природа жінки наділена чудовим способом уберегтися від небажаного зачаття (на те є воля Жінки-людини!): є одна половина періоду, є друга
половина періоду - як на мене, чудеснішого способу, наділеного нам природою, просто не існує... Всі інші способи/засоби - хитрий маневр, щоби обійти
матінку-природу... Хоч, як відомо, вона натура терпляча... Проте, до пори до часу... візьме та й викине коники...
(Це був погляд на "питання" неодруженого (поки) чоловіка)
>Людська природа жінки наділена чудовим способом уберегтися від небажаного зачаття (на те є воля Жінки-людини!): є одна половина періоду, є друга
половина періоду - як на мене, чудеснішого способу, наділеного нам природою, просто не існує...
А ти знаєш скільки живе живчик? Місяці!!!!
І забуваєш, що є випадки, коли аборт необхідний.
А ще цей "чудесний спосіб" абсолютно не підходить для жінок, яким з певних медичних показань категорично заборонена вагітність (тимчасово чи ні). Його
ефективність найнижча.
За місяці - вперше чую!
Завжди чула такі дані - від 3 до 5 днів живе
сперматозоїд. Більшість лікарів каже - до 72 годин. Правда, читала якось, що до 14 діб, але не уявляю собі, який би в такому випадку був відсоток
ефективності календарного метода - 1%?
Випадково почув, що післяабортні "відходи" використовуються як сировина для виготовлення омолоджувальних кремів.
скидається на офтоп, але менеше з тим. От мені, наприклад, лікар категорично заборонив гормони, тим більше в таких дозах як постинор. А в дієвість
ромашкових напарів я, пардон, слабо вірю. Ну і що? Довелося вдарити по власному здоров"ю, аніж по майбутньому можливої дитини - і не через нашу
недбалість, а просто оті "штучки" таки іноді не витримують. Як виявилося...
а календарний метод -- один із найнадійніших способів завагітніти 
Оті, що не витримують, теж треба підбирати
Бо чоловіки різні і розміри різні і
інтенсивність різна... Але підбирати, звісно, має чоловік.
Хлопці, не вганяте мене в фарбу... і сперміциди мають свої недоліки, і підібрані були випробувані в ідентичних обставинах ... в сенсі вид, а не
конкретний екзкмпляр 
А модель??? 
А брали в аптеці??? 
Про сперміцидні губки тут вже казалось? Вони не рвуться.... хіба втрамбовуються 
"Дітки, а може ви б собі в якусь їдаленьку пішли?" -- цитата 
не збираюся я тут на загал свої інтимні побробиці обговорювати...
Даруйте, мабуть я занадто. Але презерватив і гормони - не єдиний спосіб контрацепції.
2 Олексій: прийнято. А стосовно контрацепції -- до створення обставин застосування її на практиці я дуже відповідально і свідомо вивчила все в теорії.
так що на цьому я знаюся непогано
а практика додала свого... у кожного свої
недоліки на жаль... з утриманням включно 
Jaguar'о, вилазь із фарби негайно! 
Щодо "найнадійнішого способа завагітніти" - цікава ситуація: вже скільки існують природні методи точного визначення періоду овуляції (метод Біллінґса
і таке інше), а нарід усе ще про календарний метод згадує... "Мараль сєй басні такава" - комусь ду-уже не хочеться, жеби ці методи набули розголосу і
вжитку. І ці "хтось" - певно, фармацевтичні компанії, що мають велетенські гроші з усіляких там контрацептивів. А насправді, ефективність натурального
методу надзвичайно висока - перевірено неодноразово.
Тіко вчитися цьому треба
трохи... і не за журналами, а у інструктора.
У мене у сусідки є таке собі пристосування на якому за визерунком слини визначається власне овуляція. Була готова вже й собі купити, бо скільки вони тою штучкою бавилися -- все було чотко, небажаних діток катма. і тут раптом виявилося що справа не в штучці і періодах, а в комусь із них. от тепер думаю на кому б ще перевірити, хто нею результативно бавився і потім заплановано завагітнів.
Щось ми якось так з абортів плавно на контрацепцію з"їхали... Ну, логічно в принципі....

Якщо модератори не проти контацепційного офтопу, то ще таке питання:
В минулому році було оголошено про розробку жіночих презервативів.
Ніхто не в курсі- вони на ринку є? Якийсь досвід хто-небудь має?
цікаво, про що йшлося? бо жіночий аналог -- ковпачок -- вже давно відомий. чи то було щось абсолютно нове? куди ж його тоді натягати і взагалі?
а отой пристрій на нашому ринку є -- просто він не через аптеки розповсюджується.
Ні, не ковпачок, наскільки я зрозумів ті повідомлення.
Жіночий презерватив - це циліндр з еластичного і тонкого поліуретану довжиною 15 і діаметром 7 см. Один кінець закритий і має фіксуюче кільце, відкритий кінець має м'яке кільце, яке при застосуванні розташовується в ділянці зовнішніх статевих органів.
О, а досвід?
Насправді врешті пригадалося, що щось я про таку штуку раніше чула, але відразу відкинула як можливо придатну і відповідно й забула
це напевне другий крок до гумової кобіти після безалкогольного пива 
Дізнався цікаву новинку в галузі контрацепції. Виявляється, найкращий протизаплідний засіб – то звичайна піґулка аспірину. За подробицями застосування звертайтеся в у2у.

Найкращий протизаплідний засіб – шклянка води.
Тарасові: годиться.
Випивають пігулку і вкладаються спати на
самоті, щоби потім голова не боліла? 
) та календарного методу. Ні, аспірин ефективніший і використовується кобітою.
Ось вона -- типова чоловіча логіка: хай кобіта переймається, аспірином тим труїться, а моє діло умови для його застосування створювати 

Ну, очевидно, тут не всі знають цей анекдот, тому щоб не почалися розмови на кшталт

Отак і тут - стільки
аспірину кобіта не з’їсть. І не понадкушує. 
на
практиці той відсоток мінімум на два ділити тре 
дітовбивство.
Для загального розвитку:
http://lib.aldebaran.ru/author/lomachinskii_andrei/lomachinskii_andrei_krimin...
7 жовтня у Києві під головуванням Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира відбулася зустріч керівників Церков України в форматі наради представників
християнських Церков України. Одним із основних питань зустрічі була розробка стратегії християн у захисті життя (протидії абортам) в України, до
обговорення якого було запрошено міністра охорони здоров'я України Василя Князевича та відповідальних представників міністерства.
Детальніше: http://www.zaxid.net/newsua/2008/10/7/175425/
Ще одна сторона аборту - довічні муки совісті .
Однозначно: дітовбивство, і душозанапащення.
Які ж усі однозначні... 
Це як оті запитання в лоба: "А ви спасенні?!" Боже, та звідки я знаю! І ніхто про себе такого не може знати.
Це вбивство. І понехаяння божої ласки.
І дуже жаль, що усвідомлення цього приходить хіба з роками, коли змінити вже нічого неможна.
А тоді залишаються хіба оці довічні муки совісті.
знову Наталці "плюс тища"
"люблю" зашорених людей. які бачать лиш чорне і біле
о, ні, заздрю. як вдалося дожити до такого віку і так говорити. ага
Як на мене, Надіє, тяжко загалом жити, не розуміючи різниці між життям і смертю. Мені Вас щиро жаль.
Пані Надіє, за тредом я почав слідкувати ще задовго до Вашої тут реєстрації.
Ярлики навішувати почали якраз Ви:
пс. Перша вийшла заміж і мала вже кілька викиднів, в третьої чоловік повісився. За другу поки що не знаю, побачимо.

Я не про "огульно кричати", а про конкретику, конкретні ситуації
- можете сі тішити, пані Надіє.Маю побажання, щоб дискусії були по темі, а не перетворювалися в сварку і особистісні образи.
Пані Надіє, якщо Ви старша, то будьте мудрішою і стриманішою. 
Пані Катерино, не думаю, що хтось з учасників отримує насолоду від того, що регулярно робить аборти. Але життя є життя і повнвістю підтримую:
Читайте уважніше і не висмикуйте з контексту. Тоді буде вам щастя! 
p.s. Тим більше, що адресувалося не Вам.

"Екстраполяція - один з видів апроксимації" -- угу, вкупі з інтерполяцією (що є її протилежністю) і ще з безліччю всіляких наближень, які в
контексті тої фрази взагалі позбавлені сенсу. Мало ми ще тут наофтопили
Думаю, що в наш час мало яка жінка після тридцяти не знає гіркого досвіду аборту. Захист від тих постійних мук совісті різний, в тому числі і
агресивно захищати право на аборт.
Звертаюся особливо до молодих людей, які ще себе не обтяжили тією страшною ношею, повірте, немає поважних причин для аборту.
Звичайно, ніхто не говорить про рішення лікарів перервати вагітність. Але дійсно, в процентному відношенні до всіх абортів це - мізер.
Не зробіть цієї фатальної помилки, непоправної. Сумління потім страждадиме постійно.
Житя дійсно є життя.
Я дещо старша від Вас, хоч не вважаю це достатньою причиною для зарозумілості.
До манери висловлюватися.

Мабуть дійсно, категоричність тут недоцільна. Згідна.
Але роблячи аборт здорові жінки, маючи в утробі здоровенький плід керуються надзвичайно вагомими з їх точки зору причинами: "я студентка, він студент,
на шиї в батьків, диплом весною. Треба почекати ", або ""і так вже двоє...", або "квартиру (машину) в кредит взяли, карєра добра світить, декрет
викине з ринку..." і т.п.
НЕ БУВАЄ ПОВАЖНИХ ПРИЧИН ОКРІМ ЗДОРОВЯ .
Тут ціла купа причин, про
них йшлося вище, в давніших постах - і якась збочена генетич