Форум Рідного Міста

Перспективи конституційної реформи

Олександр Ганущин - 15-4-2003 у 16:24

Хай там що говорять, але "совдепівський" стиль управління у нас процвітає. Мимоволі (а де подінешся) стежачи за ходом всенародного обговорення ініціатив Гаранта приходиться констатувати - все нашою владою далі робиться по-радянськи, з серйозним розмахом та низьким коефіціентом корисної дії, за участю доярок та героїв виробництва (шкода, що колгоспи ліквідували, а то б мали зараз роботу - і озимину пересівай,і реформу обговорюй). Звичайно, залучити широкі народні маси до подібних обговорень - величезна проблема, у нас не джамахірія Кадддафі, де, подейкують, всі закони приймаються на всенародному обговоренні і затвердженні та й не Андорра, де мало не всі жителі - члени парламенту. Вступають у життя знову напрацювані схеми часів розвинутого соціалізму - забезпечити... роз'яснити... довести... сформувати... і все через нитку народних мас.
З іншого боку, і опозиційні сили, а їх у нас вже теж вистачає, не дуже переймаються контра випадами. Остання стаття О.Мороза у "Дзеркалі тижня" хоча і аргументовано критикує зміст указу Л.Кучми щодо реформи, але не дає підстав для оптимізму - не викликає довіри альтернативний шлях зміни структури владний відносин. А от про парламентські слухання - ситуація в цій самій газеті описана точно - хоч не хоч, а налякався наш парламент.І голів, у яких крутилися ідеї дострокових президентських виборів, здається, поменшало. Так, що наразі 1-0 в користь Президента. А от російський афоризм "Кто так строіт?!" однаково підходить до дій обох сторін.

Олександр Ганущин - 7-5-2003 у 10:16

В продовження теми конституційної реформи.
Вчора йдучи вулицями міста, побачив на площі Галицькій "рекламу", що закликає до якнайактивнішого обговорення Президентських ініціатив. Всередині "беклайту" містилася інформація за апробованою психологічною схемою штибу "хочеш жити добре - голосуй за...", "ти за - тоді...". Поцікавившись у поінформованих джерел щодо походження цих плакатів (до речі цікаво, як там з дозволами на цю "соціальну" чи яку там рекламу, та й оплатою ?!) отримав інформацію. що вони вже, напевно, розміщені у всіх райцентрах області, кількістю наразі 3 штуки на населений пункт рівня міста. Порівнюючи з Києвом, з якого щойно повернувся, де троли і бігборди не піддаються наразі обчисленню (одне слово - багацько) це справді дрібка. А от з боку опозиції ніякої протидії цій добре розробленій "реформі" немає. Де збори колективів, партійних осередків з "тавруванням" ідей окрім мітингів і заяв, які ніхто крім заангажованих прихильників партій не читає, де якісна поліграфія виконана за суттю "контра" ?! Напевно таки слід нам чекати восени референдум чи як ?

Чи потрібно змінювати Конституцію України?

Лев Глухівський - 7-10-2003 у 12:25


Олексій Мачехін - 7-10-2003 у 12:30

Її потрібно не змінювати а виконувати. Моя думка.

Markijan - 7-10-2003 у 12:52

Можливо згодом, коли Україна більше утвердиться як незалежна демократична держава і буде потребувати цих змін. Зараз змінювати Конституцію не варто оскільки ми ще не переконалися в її позитивних і негативних аспектах.Цілком погоджуюсь з Олексієм. Наша теперішня Конституція є однією з найкращих у світі, просто ми її не виконуєм.

Василь Яворський - 7-10-2003 у 13:06

Щодо найкращості непогоджусь. Недопрацьована вона трохи, в дечому навіть не дуже грамотна (приклад: судова влада є органом правосуддя, насправді правосуддя то є її функція). Але то не є великою проблемою, згоден з Олексієм, спершу потрібно виконувати те що є, а потім на ділі перевіривши наявність кутів (а вони таки є) їх правити. Такий шлях є перевірений всіма країнами і нам цього не оминути.

Лев Глухівський - 7-10-2003 у 13:11

Слушні думки.

PS. Вибачайте, перший раз в житті користуюсь електронною дошкою.

Volodymyr - 7-10-2003 у 15:46

підтримую олексія - у нас брак не хороших законів, а їх виконання...

Василь Яворський - 7-10-2003 у 16:14

Щодо законів, не згоден, практично кожен є складений аби-як і більшість суперечать один-одному. Не бачемо ми цього саме за цієї ж причини: від дурних законів нас оберігає таке саме дурне їх виконання.

Наталка - 7-10-2003 у 20:40

Кажуть, ліпше погані, але сталі закони, аніж хороші, які часто міняються. А в нас і те, і інше... :(
Згодна з Олексієм та Гадячем - спочатку слід навчитись виконувати ту Конституцію, яку маємо, поважати її, як основний закон України. Не бачу сенсу міняти шило на мило...

Андрій Пелещишин - 7-10-2003 у 20:58

Вважаю, що будь-які зміни до Конституції за рік до головних виборів в державі неприпустимі.

Але є явні несуразності, які мали б бути виправлені. Зокрема, наявність поста прем'єр-міністра, який постійно конкурує з президентом за контроль над виконавчою владою. Або президент має мати його повноваження, або навпаки прем'єр має мати деякі повноваження президента. А так як є - то абсурдно. Фактично прем'єр відіграє роль "офірного цапа", на якого списують усю вину за помилки кабінету, членів якого він не призначав, а призначав президент, який потім у праведному гніві звільняє чергового прем'єра за погану діляність. Дива...

Олександр Ганущин - 8-10-2003 у 08:57

Згідний з усіма попередніми дописувачами - треба навчитись жити за законами, а не постіно їх змінювати. Погляньте на іторію Конституції США. Додайте, що це майже федеративна країна на початках і все решту. У нас зміни до Конституції - політична технологія, а не намагання покращити ситуацію....

Олексій Мачехін - 8-10-2003 у 09:12

Ні в принципі змінити конституцію в статтях про формування кабміну варто - ВР набила багато гуль в цих питаннях і виробила нарешті якийсь плідний алгоритм формування КМ. А от всі решта - президенти, двопалатний парламент - не що інше як черговий перерозподіл влади.

Василь Яворський - 8-10-2003 у 13:22

Весь цей тред нагадує слова відомого кіногероя (мовою оригіналу): "Не закон, а кістень". Я до того, що в нас дійсно є певна абсурдність у законотворчості - комусь щось не підходить і починаються підминання закону під себе. Не підійшов ДПА закон про нарахування добових на службові відрядження відразу з"явилася інструкція ДПА до того закону, котра майже повністю його заперечує, а згідно юридичних норм вона (ця інструкція) є чинною. І таких прикладів є масса. Порядок у законотворчості можна навести тільки виконуючи закони, а не підминаючи їх. Так, коректуючи але попередньо перевіривши на ділі.
Я абсолютно згоден з Андрієм Пелещишеним, що міняти конституцію напередодні виборів (чи взагалі якісь закони) не припустимо.

Перспективи конституційної реформи

Андрій Пелещишин - 12-11-2003 у 23:55

Ну що, Конституційний Суд "пропустив" два проекти змін до Конституції. Залишився ще один. Але напевно він також пройде.

Отже, питання. А що тепер? Які прогнози? Який проект буде реалізовано, чи може ніяких перспектив у них немає в принципі?

Олександр Ганущин - 13-11-2003 у 12:40

Цитата:
Першим відправив користувач Андрій Пелещишин
Ну що, Конституційний Суд "пропустив" два проекти змін до Конституції. Залишився ще один. Але напевно він також пройде.

Отже, питання. А що тепер? Які прогнози? Який проект буде реалізовано, чи може ніяких перспектив у них немає в принципі?

Що тепер???
Тільки щоб не домовились з комуністами. Якщо так - блокування трибуни хоч до наступної сесії. Як гірший варіант - таки готувати референдум (тред про Ющенка у наступі).
Прогноз. Зараз ітиме зондаж. На рівні - проголосують фракції чи ні. Тоді - виставлять на голосування пробне. Далі умовляння...

Dmy - 13-11-2003 у 14:46

Прогнози? (:()
1. З комуністами домовляться обов'язково - ті давно виступають за "парламентську республіку", бо інакше втрачають останні шанси.

2. Зондаж (:()
а) уже був - за направлення в КС провладного проекту голосувало 292 кнопки;
б) ще буде - при голосуванні Закону ... (забув :(, ну Закону про Закон про Зміни в Конституції) - простою більшістю

3. Що тепер? (:))
Навіть Гаврюшин проект передбачає парламентськи вибори Президента у 2006 році - є 2 роки, аби всіх ... "переконати". Отже при будь-яких розкладах головне - вигравати через рік.

Олександр Ганущин - 18-11-2003 у 17:52

Ну так виглядає, що процеси прискоряться. Обрання і призначення Васильєва генпрокурором а Мартинюка першим віце-спікером збільшує шанси на "позитивне" вирішення питання конституційної реформи. Єдине - де добрати ще тих 8 голосів, необхідних для 300.
Dmy згідний з Вами, що зондаж зараз буде простою більшістю. А то може і в 280 штиків. І тут...
Знову ж таки Ющенку треба вигадувати або краще реалізовувати програми захисту та атаки - (а це вже інший тред).
Але... Голосувати за віце-спікера - справа фракцій. Але голосувати за конституційну реформу у її нинішньому вигляді - йти проти Президента Ющенка. Чи всі так наважаться як і у питанні з генпрокурорам .... Не переконаний

Дочекалися

Олександр Ганущин - 11-12-2003 у 20:36

Конституційний суд України визнав таким, що відповідає статтям 157 і 158 Основного закону законопроект про внесення змін до Конституції, який передбачає, зокрема, обрання президента Верховною Радою в 2004 році.

Висновок щодо цього законопроекту КС оприлюднив у четвер.

Законопроект, авторами якого є, серед інших, Степан Гавриш і Раїса Богатирьова, передбачає також продовження повноважень нинішнього парламенту на рік - до 2007 року.

Законопроектом пропонується провести вибори президента парламентом у 2004 році (обрання президента 300-ми голосами народних депутатів) і вибори на пропорційній основі в парламент у 2007 році в загальнодержавному багатомандатному окрузі за партійними списками.

Автори документа також пропонують після обрання парламенту в 2007 році обрати президента у Верховній Раді.

КС відзначив, що в законопроекті запропоновані зміни до ряду статей, ідентичні змінам, уже розглянутим судом у раніше поданому законопроекті (за підписом 292 депутатів).

Конституційний суд зробив ряд зауважень по окремих статтях законопроекту. Зокрема, КС відзначив, що Верховна Рада нинішнього складу після внесення змін у Конституцію продовжує свої власні повноваження на один рік, що створює прецедент і може привести до втрати парламентом ознак виборного органа.

У той же час КС звертає увагу на непогодженість відносно часу набуття повноважень президентом України, Верховною Радою, Кабінетом міністрів і прем'єр-міністром, як це пропонується в законопроекті.

Оскільки окремі повноваження цих органів взаємозалежні (вирішення питань формування персонального складу уряду, створення і ліквідація центральних органів виконавчої влади і т.д.), то набуття ними цих повноважень у різний час, як передбачає законопроект, може призвести до проблем у їхній реалізації.

КС також відзначив, що в законопроекті не відтворене положення про повноваження Верховної Ради зі створення слідчих спеціальних комісій. Дані повноваження є гарантією прав опозиції, підкреслює КС.

Законопроект також передбачає, що до складу Конституційного суду своїх представників призначають порівну президент і парламент, у той час як за діючою Конституцією в складі КС по шість осіб призначають президент, парламент і З'їзд суддів України.

КС вважає, що позбавлення З'їзду суддів права призначати своїх представників у Конституційний суд не буде сприяти зміцненню судочинства в країні.

Як повідомляв раніше сам Гавриш, зміни в законопроекті стосуються тільки перехідних положень попереднього, розробленого за участю адміністрації президента.

Як відомо, законопроект змін до Конституції, підготовлений за участю адміністрації президента і схвалений КС, передбачає обрання президента парламентом і перехід до обрання Ради на пропорційній основі.

У ньому передбачається обрання парламенту в 2006 році (тобто термін повноважень Верховної Ради України, обраної в 2002 році - чотири роки, і через місяць у тому ж році новообраною Радою - обрання президента країни). При цьому передбачено провести всенародні президентські вибори в 2004 році, однак президент буде мати інший перелік повноважень і до того ж складе повноваження після обрання парламентом нового глави держави в 2006 році.

КС раніше дав також позитивний висновок по законопроекту змін до Конституції, розробленому профільною парламентською комісією.


Інтерфакс-Україна


Ось і воно. Тепер і подивимося хто кого. Бо коли не протидіяти активно - протягнуть. Як пити дати...

Наталка - 11-12-2003 у 22:36

КС - то є Кишеньковий Суд, і я чекала такого вироку (під псевдо "рішення", відколи довідалася про це подання. :( Справи кепські...

Василь - 12-12-2003 у 08:12

Видно Кучмі сподобалось як пішов Шеварнадзе. Все для того робиться.

Олександр Ганущин - 12-12-2003 у 20:03

Та який там Шеварнадзе. Сценарій 1 (інший лежить ближче іншого треду, ще нашкробаю):
А) Рішення про обрання Президента парламентом проводять на наступній сесії - а що, рік накинуть, виборчу систему запропонують 75/25 (бо така найбільш компромісна). Проводять з боями...
Б) Опозиція 3 виходить з пропозиціями на референдум зняти ці поправки до Конституції
В) Влада грає або контра референдуму, або додає ряд питань, щоб знівелювати основне - як обирати Президента, або "рубає" його ще на етапі реєстрації груп. Є ще сильніший варіант - "зробити під себе" референдум адмінресурсом легше аніж вибори Президента.
Г) Все. Нічого не міняється. Президента наново звуть Кучма... Не гепіенд...


Ну ще не все так зле але... Час вибраний вдало - доки хто їстиме ковбасу інші (Медведчук і Ко) працюватимуть на п. А. А там вже як то кажуть - по колії.........:(

Asmera - 12-12-2003 у 23:05

Спікер Володимир Литвин у п'ятницю направив до Конституційного суду законопроект Леоніда Грача, що передбачає надання російській мові статусу офіційної поряд з українською - державною, шляхом внесення поправки до Конституції.

Законопроект "Про внесення змін у статтю 38 Конституції України" був зареєстрований у Верховній Раді 17 грудня 2002 р.

Наталка - 13-12-2003 у 00:15

Це вже не вперше. Грають на почуттях заляканих "одноязичієм" малоросів, і, боюся, колись таки вдало зіграють... :mad: А "птіца грач" давно відома своїм шовіністичним карканням, і не одна вона така у нашій зграї... Треба ж відпрацьовувати гроші і довіру "бальшого брата". :mad:

Dmy - 13-12-2003 у 18:46

Цитата:
Першим відправив користувач Asmera
Спікер Володимир Литвин у п'ятницю направив до Конституційного суду законопроект Леоніда Грача, що передбачає надання російській мові статусу офіційної поряд з українською - державною, шляхом внесення поправки до Конституції

Мабуть Грач прочитав відповідний тред на Рідмісті й перейнявся захистом прав певної "людини", яка не хоче в Україні спілкуватись українською. :P

Asmera - 13-12-2003 у 19:14

Сумніваюся, що ця птиця читає форум.І згодна з Наталкою - ідея офіційної двомовності мені щось недовподоби :(

Dmy - 13-12-2003 у 19:27

Цитата:
Першим відправив користувач Asmera
...згодна з Наталкою - ідея офіційної двомовності мені щось недовподоби :(

"Двомовність" - це не звучить. Андрій Охрімович якось сказав: "Раздвоєнний язик" О! Це - воно!
Цитата:
Сумніваюся, що ця птиця читає форум.

Ту тре обережніше - му могли настучати.
Наскільки мені відомо (здається) "птиця" цілком нормально володіє державною мовою, причому, що особливо цікаво, саме НАШОЇ держави. Принаймні, краще за Пи. Симоненка й Ли. Кучму. Але не хоче, тобто - наволоч (див. відпов. анекдот). То може для птиці десь коцура запозичити?

Олександр Ганущин - 21-12-2003 у 19:18

Щоб трохи всіх повернути до теми - рекомендую зазирнути 9така собі рекламка, але корисно буде гадаю) http://www.obozrevatel.com.ua/articles/108942.html

Бо вже от от всі припадуть до різдвяної ковбаски а там нам політреформу згори - хрясь... А мо і ні:)

Sergi Adamchuk - 24-12-2003 у 16:35

Від слів - до дій

Відбулось "успішне" голосування змін до конституції:
http://www.uaportal.com/news/Politics/news_11645.html

Наталка - 24-12-2003 у 16:42

Цього і слід було чекати. :mad: Народні обранці вже в котре "отлюбілі" свій народ. У мене зранку було страшне бажання дістати десь "шмайсер" і переобрати там через одного депутата... (Це не заклик до насильства, а мої особисті мрії...) Кепсько так, жи немає слів... :(

Asmera - 24-12-2003 у 23:43

От і маємо - країна двомовна, але безголоса :(

Василь - 25-12-2003 у 08:17

Та скільки можна обманювати народ; за свідченнями багатьох людей, де з ким особисто вчора говорив по телефону, за так звану політреформу руки підняло близько 100 дупутатів. Про які 270 всюди говориться. Чому мовчать ті, що не голосували, а влада каже що вони голосували. Як довго вони будуть боятись?

Наталка - 25-12-2003 у 16:10

Це нормально, що стадо боїться вівчара, зле тільки, що це стадо вирішує нашу долю, що ми його обрали, а отже, ми - такі самі... :(

Dmy - 25-12-2003 у 20:18

Не знаю, що ще буде святково трощити опозиція, але має взяти до уваги досить очевидний тактичний хід.
Наскільки розумію (щоправда, Регламент не читав, але здогадуюсь), голосування способом "підняття рук догори" тамтим Регламентом не передбачене. Тобто більшість порушила Регламент, і прийняте нею рішення не може вважатися легітимним. Опозиція теж порушила Регламент "виведенням із ладу системи "Рада" (можна просто Ради)", але жодних рішень у такий спосіб не прийняла, тобто й делегітимізувати не має чого.
Якщо нелегітимне рішення більшості підписується Президентом (шляк би го трафив), опозиція має цілковите право направити подання до Конституційного Суду, де (поза вже зазначеною трівіальною нерегламентностю голосування) попросити обов'язково ДОВЕСТИ,

  1. що проголосувало "за" САМЕ 270 чоловік,
  2. що ВСІ, хто проголосував, перед тим ЗАРЕЄСТРУВАЛИСЯ (наприклад, прийшов хтось із вулиці й підняв руку - так можна і 1000 назбирати),
  3. ну й інші подібні "дрібниці".

Хай КС розглядає - поза всім іншим важливо виграти час - вибори-то наближуються.

Halthern - 25-12-2003 у 23:14

Вчора (24 квітня) мій співробітник повертався зі Львова до Києва. Ледве дістав квиток. Працівники залізниці пояснили, що квитків нема навіть для "своїх" людей. Вдалося дістати квиток, тільки коли дібралися до якогось дуже високого начальства.

Так от, серед залізничників пройшли чутки, що з ген. дирекції УкрЗалізниці напряму спустили наказ: закрити на продаж ВСІ поїзди напрямку Львів-Київ на 24 та 25 грудня (може іще на наступні дні). Вчора 92-й "Львів" йшов до Києва напівпорожній... Але каса все одно відповідала "місць немає".

Ви вже здогадались, для чого це було зроблено?... Чи може то у залізничників все ж таки паранойя, і в країні нічого не відбувається?

Василь Яворський - 26-12-2003 у 14:47

Панове! В карїні відбувається багато чого, а зокрема нас з вами позбавили волі. Всі тут люди розумні і співставляти факти вміють, отож співставте три таких моменти:
1. В бюджеті 2004 значно збільшені розходи на силові структури.
2. В тому ж бюджеті підвищили ціни на друковані ЗМІ України (введення ПДВ)
3. Спокійне проведення голосування по конституційній реформі, на відміну від двох попередніх пунктів, де більшовики таки трохи воювали.
Невже ні на що не наводить?

Юрій Марків - 26-12-2003 у 15:11

Сказати будь-що - гірше, ніж не сказати нічого, однак тема не надихає на мовчанку... Схоже, для громадян України єдиним виходом з ситуації, що склалася є захоплення влади, варіант на кшталт грузинського. Та Шеварнадзе сказав, що він - Президент всіх грузинів, і опозиції також, тому війська проти своїх громадян не застосує. Чи кучма це ж скаже - ось в чому питання.

Наталка - 26-12-2003 у 15:43

Не скаже. Або скаже, посилаючи війська проти своїх громадян - йому не звикати казати одне, а робити інше. :mad: І все ж виходу (іншого) просто немає.

Василь Яворський - 26-12-2003 у 16:02

Панове зверніть увагу на перший момент
1. В бюджеті 2004 значно збільшені розходи на силові структури.
Влада ГОТОВА до грузинського варіанту і ЗБИРАЄТЬСЯ користуватися силою проти власних громадян!

Наталка - 26-12-2003 у 18:40

Я звернула на це увагу ще коли тільки прийняли бюджет. На жаль, але буде так, як пише Гадяч (в разі чого). Для Кучми українській нарід - не люди, що могло б його зупинити? І що врешті-решт зупинить мирних нас? :(

Олександр Ганущин - 4-2-2004 у 11:32

У продовження теми... Про реформу...

З цілі вона переросла здається у такий собі принцип. Який слід довести до кінця. Результат його (кінця) такий, що Ющенка слід якщо не втопити то посварити з частиною електорату і прихильникками по опозиції (з першим складно судити з другим - мо й вдалося). А про всяк випадок і зберегти ідею про передачі/утримання влади - від варіанту - новий старий Президент Кучма (через парламент обрання таки завалили а от з третім строком на бажання трудящих і політикуму - ще подивимось,хтож встоїть) або новий старий прем'єр Кучма (а чом і ні, коли прем'р вирішуватиме більше за Президента). Або - "ну Леонід Данилович, ну пора вже, визначайтесь, ми ж бо їх вже добили, тепер і вибори вигравати можна"
Словом варіантів багато.

А от щодо участі інших в реформі інших позаурядових "мас еліти". То тут наведу уривок з Львівської газети

Проте еліта – це не лише Ющенко чи Тимошенко, Мороз або Тігіпко, Янукович або Марчук. Еліта – це, в першу чергу, тисячі вчителів і лікарів, інженерів і юристів, підприємців і адміністраторів, студентів і викладачів, священиків і науковців. Це прості люди, які читають газети, слухають радіо і все (або майже все) розуміють. Це та величезна потенційна армія однодумців, яка нині розгублена та певною мірою дезорієнтована. Мабуть, однією з найбільших проблем демократичних середовищ України є те, що, захопившись парламентськими баталіями, наші лідери забули про однодумців, про еліту, інтелектуальні гвардії на місцях. Практично не ведуть системної роботи з тією свідомою й активною частиною суспільства, яка і може підняти народ, і своєю натхненною працею вивести державу з кризи. Лише нині після тривалої серії нищівних поразок у парламенті опозиція заявила, що апелюватиме до народу. Дай Боже, щоб не було пізно.

http://www.gazeta.lviv.ua/2004/02/04/NewspaperArticle.2004-02-03.49...

І добре що є такий ФоРуМ.

А щодо реформи - от одмовляться з комуністами щодо пропорційного закону- тоді точно буде. Але зате хоч Президента обиратимемо...

Користувач Олесь - 4-2-2004 у 12:08

От що вчора почув в передачі "Однако" на російському першому каналі. Мова йшла про те, що Европарламент негативно поставився до "реформи" і зазначив, що для Европейських країн взагалі не є характерним, щоб президента обирав не народ, а парламент. І коментар диктора Лєоньтьєва: "Да, ета нєхарактєрна. Зато характєрнимi для стран Васточьнай Європи становятся вибари прєзідєнта Амєріканскім пасольствам". Ну і далі про американського аґента Ющенка і про то, які жахи чекають Україну, у випадку , якщо Ющенко прийде до влади (див. тему про Стюарта). І про то, що, ну тіпа "нє дадім Кучьму в абіду!".

Dmy - 4-2-2004 у 18:06

Цитата:
Першим відправив користувач Користувач Олесь
От що вчора почув в передачі "Однако" на російському першому каналі ... коментар диктора Лєоньтьєва: "... характєрнимi для стран Васточьнай Європи становятся вибари прєзідєнта Амєріканскім пасольствам". Ну і далі про американського аґента Ющенка і про то, які жахи чекають Україну, у випадку , якщо Ющенко прийде до влади

Чи це не той Лєонтьєв, з яким за "агента ЦРУ" судилася Катерина Чумаченко?
Була б нормальною Америка - впаяла б позов від якоїсь східноєвропейської амбасади, і хай пан Лєонтьєв доводить, жи го слова є правдою. А не доведе - нехай платить. А потім - від наступної амбасади. І так, доки в нього гроші зі здоров'ям не вичерпаються.

сумна - 4-2-2004 у 19:29

Вже скільки було різних трафунків, коли здавалося, що впала остання барикада: і єдиний економічний простір, і двомовність, і ще багато чого іншого. А все ж якось живемо. Але Конституція - напевно остання з останніх барикад, яку здавати не можна. Яка ж це Конституція, якщо нею маніпулювати? Якщо кожен клан буде переписувати її під себе, яку опінію матиме Україна в світі?

Asmera - 4-2-2004 у 22:55

так отож :(

Андрій Пелещишин - 21-4-2005 у 19:12

Ну що, як і слід було очікувати, конституційна реформа, прийнята "на коліні" в межах компромісу під час помаранчевої революції, потроху починає ставитися під сумнів нинішньою владою.
Зінченко говорить про референдум, Ющенко не відкликає відповідне подання до Конституційного суду, подане свого часу Кучмою..
Готуємося до нового рефендуму?