Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
 Сторінки:  1  2
Автор: Тема: По батькові - чи потрібне це "друге ім'я"?
Ярема П.
Почесний Академік

Фотографія користувача

Зареєстрований: 10-2-2005
Нема на форумі

Настрій: І навіщо я день почав з читання новин?

[*] написано 26-5-2006 у 16:56

Взагалі то наука, що це вивчає, є антропологія :baddevil: Всі вчені, що я їх навів, є відомими антропологами.

Перевір МОВУ переглядача!
\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Городецький
Дійсний член

Зареєстрований: 10-11-2005
Місто: Дніпропетровськ
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 31-5-2006 у 09:50

Ще дещо:
Не знаю як по всій Україні, а на батьківщині мого батька (кордон Дніпропетровщини і Харківщини) ідентифікація людини має такий вигляд: оскільки на все село є зо п'ять-шість прізвищ (не враховуючи зайд) прізвища не використовують. Мій батько, звідтак, зветься Іван Ялисея, або Іван Ялисеїв (син). При чому використовується найчастіше для чоловіків ID за батком, а для жінок (заміжніх) за чоловіком. Як приклад: Пріська Федорова, Федірко Петрів, Петро Грицьків ... Правда у жінок існує дещо інша "каталоґізація" людей: Пріська Марійчина, Федірко Ганчин, Петро Людчин, тобто за матір'ю або жінкою. :)

Я все до чого: оці -вич і -вна мені чомусь здаються чужинським, а саме - зкалькованим з російської. Якщо вже використовувати назву за батьком то вже чисто оригінальні - Андрій Петрів Сердюк натомість Петровича.

ПиСи: а то трапляються і два імені за батьком - Віктор Федорович Янукович :lol:
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Павло Жежнич
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 24-11-2002
Місто: Львів
Нема на форумі

[*] написано 31-5-2006 у 16:10

Цитата:
Цитата:
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Городецький
Не знаю як по всій Україні, а на батьківщині мого батька (кордон Дніпропетровщини і Харківщини) ідентифікація людини має такий вигляд: оскільки на все село є зо п'ять-шість прізвищ (не враховуючи зайд) прізвища не використовують. Мій батько, звідтак, зветься Іван Ялисея, або Іван Ялисеїв (син). При чому використовується найчастіше для чоловіків ID за батком, а для жінок (заміжніх) за чоловіком. Як приклад: Пріська Федорова, Федірко Петрів, Петро Грицьків...

Як не дивно, але в Західній Україні принципи ідентифікації абсолютно такі ж. ;) Я це часто зустрічаю. Крім того, мій батько походить з Лемківщини, і там так само ідентифікували людей.
Я все до чого: оці -вич і -вна мені чомусь здаються чужинським, а саме - зкалькованим з російської.

В мене є питання: як називали князів в руських Літописах? Ми звичайно не говоримо Володимир Святославович, а Володимир Великий князь Київський, Ярослав Мудрий, Данило Галицький а не Данило Романович.

Львів, який ми бачимо щодня - Фотожурнал Львова. Особистий блог - PZhe.Net.
Сергій Бєляєв
Почесний Академік

Зареєстрований: 31-1-2004
Нема на форумі

Настрій: гарний

[*] написано 31-5-2006 у 17:22

Так, але поряд із тим їх ще називали Ярославичі (синів Ярослава Мудрого), Святославичі (синів Святослава - батька Володимира Великого) тощо.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2003
Місто: Київ
Нема на форумі

Настрій: теплий

[*] написано 31-5-2006 у 20:52

Відкрийте літописи і почитайте. Або почитайте цю тему спочатку - я на першому аркуші вже про це писав.
Сергій Бєляєв
Почесний Академік

Зареєстрований: 31-1-2004
Нема на форумі

Настрій: гарний

[*] написано 1-6-2006 у 08:15

Кільце замкнулось :lol:
spark
Дійсний член

Зареєстрований: 25-8-2004
Нема на форумі

[*] написано 1-6-2006 у 09:21

Ще раджу почитати "Правду Ярославичів". Можна тільки назву :)

А щоб не замикатися виключно в княжому прошарку давньоруського супільства - записані Нестором розповіді тисяцького Яна Вишатича.

Наша пєсня хараша - начінай сначала :) Хоч по-ескімоськи себе називайте, аби не так, як в москалів. Але не підводьте під це історичну базу. Притаманне по-батькові нашій традиції. Все. Крапка.
Ярема П.
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 1-6-2006 у 16:19

сказав істинний київський центральний українець,який крім себе більш нічо не бачить:sing:

\"Дивовижний народ українці! Найбільші його вороги сконали своєю смертю\" І. Драч
Ярема П.
Почесний Академік

Фотографія користувача

Нема на форумі

[*] написано 1-6-2006 у 16:23

Взагалі з самого початку йшлося не про історичну традицію, а чи взагалі в сучасних умовах оте по батькові часом не віджило себе і стало зайвим. І про ставлення до цього всієї форумської різношерстної общини.

Олексій Мачехін
Модератор

Фотографія користувача

Зареєстрований: 31-5-2003
Нема на форумі

Настрій: теплий

[*] написано 1-6-2006 у 16:29

Йшлося про неприродність для нас цієї традиції, буцімто традиція єврейська.

Кожен бачив що хотів.
Dmy
Почесний Академік

Зареєстрований: 9-11-2003
Місто: Донецьк
Нема на форумі

Настрій: Неформатний

[*] написано 1-6-2006 у 16:32

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Городецький
Я все до чого: оці -вич і -вна мені чомусь здаються чужинським, а саме - зкалькованим з російської. Якщо вже використовувати назву за батьком то вже чисто оригінальні - Андрій Петрів Сердюк натомість Петровича

Якщо зауважити, скільки прізвищ із закінченням на -ич -іч на тих таки Балканах, а також, що у поляків (та, здається, не лише в них) дівчатам у закінчення прізвища часто-густо додають оте -увна, стає зрозуміло, що росіяни тут ні до чого.
Хоч у чомусь ;)
Цитата:
а то трапляються і два імені за батьком - Віктор Федорович Янукович :lol:

Скоріше, у людини було 2 потенційних батька, і щоб не ображати нікого... :rolleyes:

Усе мине. Усе мене мине
 Сторінки:  1  2

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 3147
Реклама: