Форум Рідного Міста
Ви не ввійшли [Ввійти - Зареєструватися]
Вниз

Версія для друку  
 Сторінки:  1    3  4
Автор: Тема: Що є феноменом культури
Круціфукс.
Академік

Зареєстрований: 4-12-2002
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 12-1-2005 у 09:21

Цитата:
Першим відправив користувач Юрій Філатов
по-друге: будь-яка імпровізація - попса за означенням

Пардон!!!

Тоді індійська релігійна музика - попса? Як би не так!
Барокові органні імпровізації у церквах 18 століття - попса?
Ви знайомі з сучасною імпровізаційною музикою (т. зв. не-ідіоматична вільна імпровізація, електроакустична імпровізація, колектив АММ)?
Це речі, максимально віддалені від попси.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Юрій Філатов
Дійсний член

Зареєстрований: 23-12-2004
Місто: Кривий Ріг
Нема на форумі

Настрій: доброзичливий

[*] написано 12-1-2005 у 09:21

Цитата:
Першим відправив користувач Круціфукс.
(Я тут у попередньому пості вставив натяк на причинно-наслідковий зв'язок між некомфортністю і правдивістю (а не навпаки), і мене ніхто на тому не зловив. Мабуть дійсно - або "туше", або всі подумали - "що за повна ахінея!.." :-)

так це був натяк? взагалі-то там не було такого зв'язку як Вам здається, між твердженнями "зранку йшов дощ" та "тому я влучив у калюжу" набагато більше такого "пр-насл" зв'язку ;) хоч ми і розуміємо що "тому" не означа "необхідну і достатню" умову
Цитата:
Упс. До самого поняття "настрій" ставлюся з підозрою - за ним мають звичку комфортно ховатись від безпосереднього буття/існування... або принаймні від чесного розпізнавання власного внутрішнього стану.

це Ви про мій настрій? чи про свій? :P
Цитата:
Але якщо вже говорити про вплив зовнішніх чинників на зміну направленостей (часто суперечливих) динамік емоцій та мислення людини - то п'ять хвилин чекання на тролейбус, пробіжка по центру міста, або десять секунд, які тривають перш, ніж "законектиться аська", можуть "настроїти" нічим не слабше, аніж навіть "Мертві душі".

на мій погляд, психологія як бізнес, не має шансів у нашому суспільстві, наприклад більшисть моїх знайомих піде с пляшкою до кума, замість того щоб слухати професійні оповіді про "вплив зовнішніх чинників", можливо тому що я працюю у підприємстві міських тепломереж ;) ?
Цитата:
Це ледь не найстрашніший діагноз зі всіх у літературі, які мені зустрічались! Хоча книжки я читаю в перервах між слуханням музики, тому може маю викривлений погляд на цю сферу. Чи, може, Ви під "комфортом" мали на увазі плавність та композиційну вишуканість тексту?
Цитата:

я мав і маю на увазі лише власний комфорт, якщо даю визначення то, бачите, "поема" що не суперече авторові, але ж ставити діагнози - не вистача фаху
Цитата:
БГ - це Боріс Гробовщіков? Я таких музикантів дуже полюбляю ігнорувати.
Це, мабуть, від таких не(д)о-трубадурів, як ГБ, розумні люди і підхоплюють всякий соліпсистичий мотлох та банальну ерудицію типу "головне - мій настрій!"? Брррр.
Цитата:

БГ - це Боріс Грєбєнщиков ;) , про діагнози я вище сказав...
Цитата:
Мені теж дуже хочеться вірити в "храм культури". Хоча видно в основному щось ближче до "вавилонської вежі".
Ознайомившись із шедеврами, із мудрістю культурного архіву - чи стає людина від того обов'язково кращою? Сумніваюсь.

не дописав, сподівавсь що читали... Ізя мав на увазі, а я підтримую цю точку зору, що "храм" існує для нас, але незалежно від нас, "храмові" байдуже наше ставлення до нього, більше того, навіть митці не в змозі навмисно щось змінити у "храмі", а "що ми, рядові аспіранти..." :lol:
... так, пересічний відвідувач "храму" стає кращим, навіть якщо не помітив цього...

З повагою, Юрій Філатов.
Переглянути профіль користувача Зайти на домашню сторінку користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Юрій Філатов
Дійсний член

Нема на форумі

[*] написано 12-1-2005 у 09:28

Цитата:
Цитата:
по-друге: будь-яка імпровізація - попса за означенням

Пардон!!!

Перепрошую, я мав на увазі "імпровізацію" як термін чким визначили мої рядки, звичайно я не мав права визначати "будь-яку" імпрвізацію, ще раз перепрошую :)
можливо слово пародія краще підходе?

З повагою, Юрій Філатов.
сумна
Академік

Зареєстрований: 24-12-2003
Місто: Сихів
Нема на форумі

Настрій: споглядальний

[*] написано 12-1-2005 у 10:16

Цитата:
... імпровізація на вірши Горація, які він писав Меценатові за класні обіди не є шедевром, так само (особиста думка) як і первісні рядки...

Пробачте мою прискіпливість, але після імпровізації (чи пародії, як Ви назвали) читаємо (цитую): "Не потягне, часом, на невеличкий шедевр?" :D
Переглянути профіль користувача Переглянути всі повідомлення цього користувача
Юрій Філатов
Дійсний член

Нема на форумі

[*] написано 12-1-2005 у 11:28

Цитата:
Першим відправив користувач сумна
(цитую): "Не потягне, часом, на невеличкий шедевр?" :D

дякую, пані... :D це Ви пририсували (ліньки гортати назад з таким обмеженням трафіку)? тоді ще раз дякую, бо я міг не здогадатись позначити свій жарт таким чином...

якщо здалося що я претендую на створення літературних, музикальних, художніх та інших, принаймні виробів, не кажучи вже за шедеври, запевняю - лише жартома, пародійно і аж ні в якому разі не напівсерьйозно, бо вважаю себе лише прочанином того "храму", та й то недбалим ;)

З повагою, Юрій Філатов.
сумна
Академік

Нема на форумі

[*] написано 12-1-2005 у 12:52

Пане Юрію, смайлик належав до цитати, тобто він Ваш!
Обіцяю більше не засмічувати цікаву тему своїми прискіпуваннями. :)

Примушує замислитися Ваша цитата про Храм. Велич цього Храму вражаюча, і стільки в ньому закапелків і мало освітлених куточків, недосяжних для людини з пересічними можливостями. Ех...
Я вже колись пробувала (невдало) зачепити тему якогось рейтингу, чи що, - 100 творів, які ТРЕБА знати. Хотілося мати якийсь орієнтир, щоб розумні люди порадили - оце читай, а тамте - не варто. Але це погана ідея, бо в кожного своє мірило.
tysovska
Модератор

Зареєстрований: 4-8-2004
Місто: Kyiv
Нема на форумі

Настрій: бойовий

[*] написано 12-1-2005 у 13:11

Цитата:
Я вже колись пробувала (невдало) зачепити тему якогось рейтингу, чи що, - 100 творів, які ТРЕБА знати. Хотілося мати якийсь орієнтир, щоб розумні люди порадили - оце читай, а тамте - не варто. Але це погана ідея, бо в кожного своє мірило.

Це правда - в кожного своє мірило. І для кожної людини є свій твір, який може викликати катарсис і якесь душевне оновлення. Наприклад, для мене не треба ні крові, ні жовчі (в найширшому розумінні символізму понять), а досить "Конотопської відьми", щоб, по-перше, після прочитання відчути щось таке в душі, що я насмілююся називати катарсисом, а по-друге, щоб викликати ТАКИЙ напад заздрощів, що це відчуття я вже взагалі не насмілююся називати...
Юрій Філатов
Дійсний член

Нема на форумі

[*] написано 12-1-2005 у 13:27

милі паняночкі, цілую ручки, а навішо когось агітувати за "свої" 100 творів? пропоную лише обмінятись думками - ідея ваша мені дуже сподобалась, але може обмежимось 20-кою? шоб впомірнювач не закрив тему через надмірний "флуд"...

"
...
1869 г. - Лев Толстой:
"Выложил на сайте "Войну и Мир"."
Системный администратор:
"Еще раз столько выложишь - отключу интернет навечно"
...
"

З повагою, Юрій Філатов.
Юрій Філатов
Дійсний член

Нема на форумі

[*] написано 12-1-2005 у 14:00

мої улюблені твори, або "скажи Фрейду - НІ, ми ще Гоголя не дочитали" :lol:

1. Гомер "Іліада" перекл. рос. Гнєдіч, можливо "Одісея" ще краще, але я не вчив грецьку у школі, а на переклад Жуковського болісно дивитись... Гнєдіч: "муж многомудрый", Жуковський: "многохитростный муж" - одразу уявляю пана Одісея з пейсами :lol:

2. книга Екклесіаста, автор ймовірно Соломон Давідович, рос. сінод. перекл.

далі за абеткою, так швидше ... та й не треба вистроювати для себе рейтинг 20 із 100 ;)

3. Бабєль Ісак "Оповідання"

4. Бредбері Рей "Марсіанські хронікі"

5. Булгаков М.А. "Майстер і Маргарита"

6. Бунін І.А. "Темні алеї"

7. Войнович В. "Москва 2042"

8. Вонегут К. "Сніданок для чемпіонов"

9. Висоцький В.С. "Вибрані твори" ;)

10. Галич А. вірши, зокрема цикл "Повернення на Ітаку"

... далі буде. а це з кінця абетки :)

90. У Чень Ень "Мандрівка на захід"

З повагою, Юрій Філатов.
tysovska
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 12-1-2005 у 17:29

Мій перелік:
David Lodge (майже все, крім його літературознавчих творів)
King Thomas, "Green Grass, Running Water"
Андрухович, "Дванадцять обручів"
Бруштейн А., "Дорога уходит в даль..."
Булгаков "Театральный роман", "Собачье сердце"
Гоголь, "Вечера..."
Домонтович
Екзюпері, "Маленький принц"
Ілля Валерій
Квітка-Основ'яненко, "Конотопська відьма"
Керол Льюіс, "Аліса..."
Кожелянко
Леся, драматичні твори
Ліна, "Берестечко"
Меднікова М., "ТЮ!"
Мілн А.А., "Вінні-Пух" (в укр. перекладі - супер)
Нестайко В., "Тореадори з Васюківки"
Стус
Франко "Лис Микита", "Мойсей"
Хмелевская И., "Что сказал покойник"
Цветаева Марина

(Тут, правду кажучи, тільки те, що отак до голови прийшло. Прочитала - і сама дивуюся, яке то все різне!)
Юрій Філатов
Дійсний член

Нема на форумі

[*] написано 12-1-2005 у 17:58

пані Наталя, дайте лінк на Вінні в укр. перекладі. Я був порівнював переклад Заходера з оригіналом - мені Заходер більш сподобався, уявляєте різницю між діснеївським серіалом про Вінні і мультами Федіра Хитрука?

З повагою, Юрій Філатов.
tysovska
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 13-1-2005 у 10:53

Лінку нема - у мене вдома є дитяча книжка (приблизно мого віку - така ж древня) - червона палітурка, чудові малюночки. Кажуть, нещодавно знову укр. Вінні випустили - але не знаю, чи це перевидання, чи новий переклад.
сумна
Академік

Нема на форумі

[*] написано 13-1-2005 у 11:06

Тепер я нарешті зрозуміла, чому тема спочатку видалась мені пунктирною. Я думала, що згадувана п.Філатовим Наталя = Наталя Очкур, а виявляється, що Наталя = tysovska! А з’ясувати все допоміг Вінні Пух в українському перекладі!
Юрій Філатов
Дійсний член

Нема на форумі

[*] написано 13-1-2005 у 11:30

я не плекаю сподівань що всі дівчата одразу звертатимуться до мене "Юрчик-Мурчик", але "п.Філатов" теж якось... не дуже... я, був, конюхом працював :lol: а Ви, шановна, "п.Філатов" можливо хоча б "пан Юрій"? лише не ображатись, себто краще "чорт з рогами" ніж "глечики об стіну" ;)

З повагою, Юрій Філатов.
tysovska
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 13-1-2005 у 11:52

Ох, Наталь в Україні розвелося... Де б я не вчилася, три-чотири обов'язково траплялося...
Юрій Філатов
Дійсний член

Нема на форумі

[*] написано 13-1-2005 у 12:12

Цитата:
Першим відправив користувач tysovska
Ох, Наталь в Україні розвелося... Де б я не вчилася, три-чотири обов'язково траплялося...

Є ще Наталія і Наталья, принаймні, згідно з довідником мін. освіти

З повагою, Юрій Філатов.
сумна
Академік

Нема на форумі

[*] написано 13-1-2005 у 12:36

Пане Юрію, формула “п.Філатов” вжита мною виключно для того, щоб не заплутати фразу і не громадити імена на імена. :-) Визнаю цілковиту слушність Вашого зауваження! А особливо після того, як вивчила Ваше досьє і побачила, що нас із Вами не розділяє віковий ... рівчак (це щоб не сказати прірва), як із рештою молодих дописувачів. Отож надалі звертатимусь до Вас без офіціозу, як до людини свого покоління. :-)) Це зовсім не натяк на вік; підозрюю, що Ви, як і я, почуваєтеся цілком молодим. :-)
А щодо Наталь - чудове тепле ім'я, не підвладне моді.

Получився повний офтоп. Поволеньки готую до оприлюднення свою "двадцятку".
tysovska
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 13-1-2005 у 12:39

Наталья - це вже чистої води русизм. А за паспортом я Наталія, але це хіба вимовиш?
(Вибачайте за відхилення від теми).
Щось ніхто більше не хоче долучитися до теми і дати свою 20-ку улюблених творів і авторів.
Юрій Філатов
Дійсний член

Нема на форумі

[*] написано 13-1-2005 у 13:00

я готую, але не дописую продовження 20-ки, бо сьогодні дістав "люлів" від трьох керівників по черзі, побоююсь що вийде не зовсім адекватний лист :lol:

З повагою, Юрій Філатов.
сумна
Академік

Нема на форумі

[*] написано 13-1-2005 у 16:38

Оце прочитала ваші “двадцятки” і бачу, скільки мені ще треба над собою працювати... :-)

Моя “двадцятка” (не скажу, що все улюблене, скоріш найбільше враження справило):
Андрухович Юрій, “Перверзія”, “Екзотичні птахи і рослини”
Астаф’єв Віктор, “Цар-риба” та ін.
Гашек Ярослав “Пригоди бравого вояка Швейка”
Діброва Володимир, “Вибгане”, “Збіговиська”
Домонтович В., “Доктор Серафікус” та ін.
Еко Умберто “Маятник Фуко”
Кастанеда Карлос (не смійтеся!)
Кафка Франц, Щоденники 1910-1923
Керницький Іван, оповідання
Кобилянська Ольга, “Земля”
Маркес Габріель Гарсіа, “Сто років самотності”, “Кохання в час холери”
Москалець Костянтин, “Келія чайної троянди”, “Людина на крижині” та ін.
Набоков Володимир, “Лоліта”
Пруст Марсель, “У пошуках втраченого часу”
Роллан Ромен, “Жан Крістоф”
Самчук Улас, “Волинь”
Сартр Жан Поль, “Нудота”
Хемінгуей Ернест, “Острови в океані”, “Фієста”
Хоткевич Гнат, “Камінний хрест”, “Довбуш”
Шульц Бруно, “Цинамонові крамниці” та ін.
Круціфукс.
Академік

Зареєстрований: 4-12-2002
Місто: Львів
Нема на форумі

Настрій: Настрій не вказаний

[*] написано 13-1-2005 у 16:47

Цитата:
...
Домонтович Володимир, “Доктор Серафікус” та ін.

Я весь час чую хороші слова про цього автора, але ще не читав. Що він собою являє?
tysovska
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 13-1-2005 у 17:56

Домонтович - це супер! Причому не відомо, що краще: його оповідання чи довші твори. Я не можу означити жанр (хто вчився на укр. філології, нехай мені допоможе), але стиль письма надзвичайно витончений, сюжет небанальний, є багато ідей, з якими я погодитися не можу, але викладені вони дуже переконливо і якось м'яко.

У нас уже три автори, які збігаються двічі:
Андрухович, Домонтович, Булгаков (я нікого не забула?). Отак і до загальної двадцятки недалеко :)
Наталка
Почесний Академік

Зареєстрований: 22-4-2003
Місто: Київ
Нема на форумі

Настрій: різнобарвний

[*] написано 13-1-2005 у 19:46

А моя двадцятка – це все улюблене. Причому тільки на перше місце я поставила автора, який для мене дійсно перший – так сильно я його люблю. Решта ж книг розташовано по мірі згадування.
1. О’Генрі, оповідання.
2. Ольга Кобилянська “Природа”
3. Оскар Уайльд “Портрет Доріана Грея”, казки
4. Сомерсет Моем “Театр”, “Місяць та гріш”
5. Леся Українка “Бояриня”
6. Михайло Булгаков “Майстер і Маргарита”
7. Габріель Гарсіа Маркес “Сто років самотності”
8. Всеволод Нестайко – люблю всі його повісті для дітей
9. Вільям Голдвін “Володар мух”
10. Олександр Олесь – обожнюю його, як поета.
11. Грицько Чубай – те ж саме.
12. Маргарет Мітчелл – “Віднесені вітром”.
13. Харпер Лі “Вбити пересмішника”
14. Колін Маккалоу “Ті, що співають у терені”
15. Українські народні казки – втім, не тільки українські
16. Нора Робертс, серія про Єву Даллас. (Це такий собій поліцейський бойовичок + лав-сторі, мені страшенно стиль подобається, і гумор. )
17. Джон Стейнбек “Грона гніву”
18. Марко Черемшина, оповідання.
19. Павло Глазовий, гуморески.
20. Леонід Соловйов “Повість про Ходжу Насредина”

Ну, і ще десятків зо три різних авторів та книг – важко обмежувати себе у чомусь хорошому. :saint:

Це все наснилось мені - губи Його пахнуть літом;
руки Його ніжніші за будь-які весни. (с) Соломія Чубай.
сумна
Академік

Нема на форумі

[*] написано 14-1-2005 у 08:40

Хотіла би ще додати про Домонтовича: непересічна особистість, справжнє ім'я Віктор Петров, співробітник НКВС, можливо подвійний агент.
tysovska
Модератор

Нема на форумі

[*] написано 14-1-2005 у 09:48

Зараз, коли пані Наталя дала свій перелік, я одразу ж згадала, що я теж безмірно люблю О.Генрі. (Кхе-кхе, двадцятка ніяк не виходить - розбухає...)
 Сторінки:  1    3  4

Догори

Статичне дзеркало форуму

Львів
Pоwered by XМB
Developed by Avеnture Media & The XМB Group © 2002-2006

Інші проекти:
Наука-Онлайн - Об'єднання українських науковців
Львів - Фотоблог міста
ІБАС. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа - Сучасна освітня спеціальність
School review 3355
Реклама: